dagg Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Ja też kocham pudle (miałam kiedyś mianiturkę) i zdecydowanie zamierzam mieć jeszcze dużego lub średniego (ewentualnie ;) ), ale absolutnie nie zamierzam trzymać się fryzur wystawowych. Myślę, że jakoś damy radę i nie uczyni to ze mnie złego, nieodpowiedzialnego właściciela ;) Mi Lenny najbardziej podobał się w "pośredniej" fryzurze :) Quote
Maalwi Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Ooo, o tej ochronie przed kleszczami to nawet nie wiedziałam ! A ja wypatrzyłam kiedys w YT taki oto link i po prostu padłam, uwielbiam tego pudla! mój ukochany kolor, wyraz pysia i nawet to samo imie co moja mała :) [URL]http://www.youtube.com/watch?v=FJo07k5QPsE[/URL] Kiedys u mnie też pudel bedzie! :) Ps. jaka masz maszynkę do golenia Lennego? Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 Myślę że chodzi o strukturę sierści - gęsta, skręcona, a nie o jakąś super długość. Jednak struktury tej nie ma kiedy pies jest ścięty na zero :P Quote
pędzelopka Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='Maalwi'] A ja wypatrzyłam kiedys w YT taki oto link i po prostu padłam, uwielbiam tego pudla! mój ukochany kolor, wyraz pysia i nawet to samo imie co moja mała :) [URL]http://www.youtube.com/watch?v=FJo07k5QPsE[/URL] [/QUOTE] tak! jest idealny! Quote
aneta Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Z kleszczami to widze, że szybciej łapia federały zdarzało mi się wyciągać z tułowia, w puppy kleszcze najczęściej są na szyi czyli w partiach golonych, na uchu od spodu i w pachwinach. Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 Maszynkę mam bezfirmową z zooplusa za 130zł :P kiepska jest, ale na razie za dużo wydatków żeby odłożyć na lepszą, już nawet zamawiałam taką porządną, ale wyszło że piec ledwo zipie i wszystko poszło na piec :P i tak u mnie za każdym razem jest :P przed wystawami strzygę nią bardzo długo, bo nie docina, a i tak robię to wcześniej, żeby w razie czego był lekki odrost, bo wtedy to lepiej się prezentuje :P Wiecie, jak mój TŻ twierdzi, że piękno pudla widać dopiero w pełnym galopie i długiej sierści to coś w tym musi być :P bo on ogólnie był anty pudlowy, a jak ścinałam Lennego to cieszył się jak gwizdek, jednak po 2tyg stwierdził, że to nie jest to, że lepiej mu było z długim włosem ;) Quote
aneta Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 No właśnie, coś w tym jest, że jak idzie ładny pudel w federale to co najwyżej się słyszy "o ładny piesek". Idąc z pudlem w puppy lub lwie nikt obojętnie nie przechodzi :):):) Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 dla mnie w ogóle ogromną przyjemnością jest obserwacja dobrze zbudowanego i dobrze zrobionego pudla w lwie w kłusie - pompony na łapach dają cudowny efekt. pies porusza się z godnością, gracją, lekkością - nie ma nic piękniejszego. co więcej dobrze zrobiony włos jest też bardzo przyjemny w dotyku, u nas w domu wszyscy lubują się w maczaniu rąk w Lennowej sierści zaraz po wyjściu z łazienki... delikatna, miękka, wręcz jedwabista - uczucie nie do opisania. Pamiętam jak byłam w jednej hodowczyni i głaskałam jej psy, brudne i nie rozczesane, nie czułam w tym żadnej przyjemności, wręcz przeciwnie, po powrocie do samochodu od razu wycierałam łapy mokrymi chusteczkami bo czułam się brudna... u Lennego do czegoś takiego nie doprowadzam... Quote
Maalwi Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 A u mnie w mieście nie widziałam nigdy pudla większego niż miniaturka i w jakiejkolwiek fryzurze :placz: Większość jest z pseudo i strzyzona na szczeniora :roll: Za to na wystawkach ahh mogę byc całe sędziowanie u pudelinów :loveu: A ja trafiłam z maszynką na okazje z 299 zł była przeceniona na 199 zł :cool3: Czy pudle też maja tak delikata skórę jak grzywki ,że czasem przy goleniu zacina im sie skórka? Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 zaciąć nigdy nie zacięłam, ale podrażnienia się zdarzają. Quote
Equus Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='aneta']No właśnie, coś w tym jest, że jak idzie ładny pudel w federale to co najwyżej się słyszy "o ładny piesek". Idąc z pudlem w puppy lub lwie nikt obojętnie nie przechodzi :):):)[/QUOTE] Ja najczęściej słyszę "jaki śmieszny piesek" :D A moja chodzi w krótkim puppy clipie albo szynszyli a teraz w czymś na kształt krótkiego federała. Od czasu jak już nie jeżdżę na wystawy a trenujemy agility to mi się nie chce hodować długich kudłów (i muszę powiedzieć, że moja ma się z taką sierścią doskonale, także spokojnie możecie kupić sobie pudla ;) ). Ale z czasów jak jeszcze jeździłam na wystawy (ostatnio oglądałam zdjęcia i byłam w szoku że taką długą sierść miała) to pamiętam, ze najwięcej roboty miałam z grzywą i karkiem - pewnie przez obrożę. Ale fakt faktem, że ja swojej nigdy nie papilotowałam. A co do kleszczy to moje niestety łapią bez względu na długość włosa i muszę przyznać, że dużo łatwiej jest z moim krótkowłosym mixem jeśli chodzi o kleszcze bo łatwiej go przejrzeć po spacerze - w pudlu z długim włosem mi było strasznie trudno szukać a cholery potrafią niestety znaleźć gołe miejsca. No i te krople na kleszcze strasznie kołtunią pudlowy włos. Quote
filodendron Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Raz, rok temu, skusiłam się na coś w rodzaju "lwa" (w miarę moich skromnych możliwości fryzjerskich ;)) - faktycznie ludzie reagują na taką fryzurę, ale dość miło. Skusiłam się, mimo że wcześniej tak jak Pędzelopka mówiłam, że lew to nie to :) Człowiek przy pudlu się zmienia :) *** Maszynką nigdy nie zacięłam, ale tak jak pisze Sachma, czasem po paru godzinach widzę gdzieś na ryjku zaczerwienienie. Teraz po goleniu smaruję cieniutko maścią nagietkową i coś takiego się nie pojawia, ale ten sposób nie nadaje się do psów jasnych (maść jest żółta). Quote
aneta Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Moje nie chodzą w papilotach, mają wiązane warkoczyki, lepiej się to sprawdza na spacerach i w domu :) Jedyna obroża do tej poru od lat to ringówka , w celach wybiegania się w mieście dopinana do smyczy typu Flexi ;) Teraz zobaczyłam nowe obroże, podobno są świetne i chronią włos przed plataniem i wyrywaniem. Ale znowu od pól roku moje to wsiowe burki ;) Straszą dziwnym wyglądem nowych sąsiadów ;) (co to te miastowe nie wymyślą !!!) Quote
dagg Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Dla mnie i "karakuł" to za krótki włos u pudla ;) Lew jest oczywiście baaardzo efektowny, ale pudel, zwłaszcza duży, w ruchu, to w każdej fryzurze bajka. Pamiętam, gdy jako podrostek i właścicielka miniaturki, zobaczyłam na spacerze dużego brązowego pudla w kłusie - po prostu :loveu: Raz do naszej suczki została zamówiona fryzjerka (gdzieś może w połowie lat 90-tych) i niestety pokaleczyła nam psa. Tylko ten jeden raz psem zajmował się "profesjonalista" ;) Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 ja psa golę zawsze przed kąpielą, a w kąpieli nakładam odżywkę też na miejsca wygolone - podrażnień jest o wiele mniej. Mojego papilotowałam jak wymieniał włos, teraz wolę gumki - o dziwo mniej się kołtuni... chyba spróbuję warkoczyki :) bo jeszcze tego nie próbowałam, może u nas się lepiej sprawdzi :) Ja nie wiem jak trzeba być nieporadnym, żeby psa maszynką pokaleczyć.. teraz jestem chora, znaczy.. no mam kłopoty z rękoma i popuchły mi stawy, w prawej ręce nie mogę zgiąć dwóch palców, w lewej jednego i? Lennego robiłam, zgoliłam, ścięłam nożyczkami (efekty są na tej focie co dziś dałam) pies ma podrażnienia na penisie (jak zawsze niestety, ale tam włos też muszę ściąć) i tylko tam, nie ma innych podrażnień, nie skaleczyłam go, a na prawdę nieporadnie machałam tą maszynką i nożyczkami :P Quote
filodendron Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 [quote name='sachma']ja psa golę zawsze przed kąpielą[/QUOTE] Ostrza się nie tępią? Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 od czego? nie zauważyłam żeby się tępiły. chodziła kiepsko od zawsze, znaczy nie docinała. Quote
aneta Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Sachma, problem jest taki, że do pudla musi być ostrze jak żyleta, jak jest lekko stępiałe można używać na sznaucerze, a jak już sznaucera nie tnie to jest idealnie ostra do ludzkiego włosa ;) Czasem jest to kwestia niedokręcenia, czasem źle umocowanych ostrzy. A najczęsciej fuszerki w zakresie szlifu -( Co do pokaleczenia, niestety czasem się zdarza że w ostrze wejdzie skóra, dlatego dobrze ciąć "łyse" miejsca ostrzami gęstymi. Bywa i niestety tak, że pies jest tak straszny w obsłudze, że strzyżenie trwa niebotycznie długo , fryzjer mokry bo się boi żeby krzywdy nie zrobić a pies nie da się dotknąć. Wtedy tragedia wisi dosłownie na włosku. Tak bywa często gdy szczeniaki nie są socjalizowane i strzyżone od maleńkości -( Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 no ok, mi Lenny się nie kręci, znaczy kręci, ale nie tak strasznie żebym nie mogła go strzyc.. ale to głównie zaleta pani Violi, bo ona go tak wyszkoliła :P ja strzygłam psa na leżąco żeby był spokojny :P a dopiero Viola walnęła ręką w stół, że nie mogę tak robić XD i się psisko nauczyło ;) Quote
filodendron Posted February 22, 2012 Posted February 22, 2012 Przyznam się bez bicia, że za maszynkę z jednym ostrzem w komplecie i drugie ceramiczne dodatkowo trochę wybuliłam - może to czarna niewdzięczność wobec psa z mojej strony, ale jednak strzygę po kąpieli i wysuszeniu. Quote
sachma Posted February 22, 2012 Author Posted February 22, 2012 ja kupiłam badziew, za bodaj 130zł, bo nie wiedziałam czy na pewno będę chciała ją używać, czy nie będę strzygła psa u kogoś, bo sobie nie wyobrażałam, żebym z moimi zdolnościami manualnymi, a raczej ich brakiem, dała rady pudla zrobić... teraz wiem, że radę daje, ale są ciągle jakieś ważniejsze wydatki i maszynka schodzi na drugi plan ;) Quote
sachma Posted March 4, 2012 Author Posted March 4, 2012 Lenny obchodzi dziś 2 urodziny :) ale ten czas leci... Quote
Talucha Posted March 4, 2012 Posted March 4, 2012 Lasti wczoraj 3 lata :D Wszystkiego najsmaczniejszego ;) Quote
Recommended Posts