Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

to ja i Edytka kupimy hmb :)
z tego co wiem nie jest potrzebne żadne badanie aby to suni podawać .
przynajmniej jak ja podawałam swojemu to wet nic takiego nie zlecił

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

trochę na temat HMB
Ochronne działanie HMB na komórki mięśniowe
Korzystny wpływ podawania HMB po raz pierwszy został zaobserwowany przez w 1992 roku przez Steve’a Nissena. W badaniach wykazano, że codzienne podawanie HMB zwiększa siłę i masę mięśni oraz zmniejsza stopień uszkodzenia komórek mięśniowych u trenujących sportowców. Podobne działanie potwierdzono u zwierząt. HMB jest od kilku lat stosowany jako suplement pokarmowy poprawiający kondycję wysiłkową zwierząt. HMB zwiększa stężenie glukozy we krwi, a także poprawia wytrzymałość oraz metabolizm tlenowy, podnosząc hematokryt i stężenie hemoglobiny. Wyniki badań świadczą, że HMB zmniejsza powysiłkowe uszkodzenie mięśni szkieletowych.
[B]Korzyści[/B]:

[LIST]
[*]ochrona mięśni zapobiegająca ich uszkodzeniom;
[*]stymulacja beztłuszczowego przyrostu masy;
[*]ograniczenie, wyeliminowanie zaników mięśniowych pojawiających się u starych psów;
[*]zapobieganie zanikom i regenaracja uszkodzeń mięśni u psów po urazach tkanki mięśniowej (stłuczenia, urazy powypadkowe);
[*]zapobieganie zanikom tkanki mięśniowej u psów z unieruchomionymi kończynami (gips itp.);
[*]wspomaganie leczenia dyskopatii, niedowładów wynikających z dysfunkcji kręgosłupa - wytworzenie "kręgosłupa mięśniowego";
[*]ostatnie doniesienia o pozytywnej terapii nietrzymania moczy (dysfunkcja zwieracza) przy pomocy DOGVITALU;
[*]rekonwalescencja;
[*]praktycznie niemożliwe przedawkowanie - nadmiar usuwany z moczem.
[/LIST]
Pokarmowa[B] suplementacja HMB[/B] u zwierząt poddawanych wysiłkowi fizycznemu prowadzi do:

[LIST]
[*]poprawy wskaźników czerwonokrwinkowych;
[*]powysiłkowego spadku poziomu mocznika i kinazy keratynowej (kinaza kreatynowa jest enzymem, którego wzrost aktywności we krwi świadczy o uszkodzeniach komórek mięśniowych);
[*]równoczesnego wzrostu poziomu glukozy;
[*]utrzymywania się stałego poziomu cholesterolu.
[/LIST]

Posted

[quote name='fochu']to ja i Edytka kupimy hmb :)
z tego co wiem nie jest potrzebne żadne badanie aby to suni podawać .
przynajmniej jak ja podawałam swojemu to wet nic takiego nie zlecił[/QUOTE]

Ok pytam,ponieważ nie wiedziałam,krew pobrałaby wetka z Żukowa,ale próbki musiałabym zawieźć do Gdańska i musiałabym pomyśleć jak technicznie to rozwiązać.

Posted

[quote name='wapiszon']Tak, mi zginęła .Prawie pięć lat temu. Teraz miałaby 9 lat :([/QUOTE]

To przykre,kiedy ginie pies.....ale wspaniałe jest to,że nadal myslisz o suni!!!
Sara ma w książeczce wpisane 10 lat,ale każdy z trzech wetów powiedział,że tak naprawdę to ma co najmniej 12 lat a może i więcej.

Posted

i jeszcze to dodam :) to sunieczce nie zaszkodzi a pomóc może :)
DOGVITAL skomponowany jest z odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych o powszechnie uznanym wzmacniającym i ochronnym działaniu na komórki mięśniowe - HMB (3-hydroksy-3-metylomaślan) i dekstrozy. Każdy z tych związków charakteryzuje się własnym wielokierunkowym, pozytywnym oddziaływaniem na organizm, a w szczególnosci na komórki mięśniowe, zaś ich wspólne działanie koncentruje się na zapewnieniu prawidłowości funkcjonowania tkanki mięśniowej. Zidentyfikowane przed kilku laty, w laboratoriach Iowa State University of Science and Technology w USA, HMB jest metabolitem leucyny - aminokwasu, który w orgaznizmie psa, w sposób naturalny przetwarzany jest do 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB). Tak więc HMB nie jest dla psa czymś nowym, nie jest substancją obcą (ksenobiotykiem) jest związkiem biologicznym obecnym w każdym psie, kocie czy człowieku.
Suplementacja diety HMB pozwala zatem przyśpieszyć procesy rozwoju i naprawy mięśni poprzez zwiększenie dawki gotowego metabolitu leucyny 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB) i nie zaburza żadnych naturalnych procesów, przez co jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia zwierzaka, a zbawienna dla jego kondycji.

Posted

[quote name='daśka']To przykre,kiedy ginie pies.....ale wspaniałe jest to,że nadal myslisz o suni!!!
Sara ma w książeczce wpisane 10 lat,ale każdy z trzech wetów powiedział,że tak naprawdę to ma co najmniej 12 lat a może i więcej.[/QUOTE]
Myślę, bo nie wiem co się z nią stało . I to jest najgorsze. Wolałabym nawet wiedzieć, że nie żyje. Oznaczałoby to ,że nie cierpi. A jeśli trafiła do pseudo? Albo marnieje gdzieś w schronie?

Posted

Przykro mi, bardzo :(
Sara byla w pseudoschronie w Dobrocinie, dolnosląskie. Ile lat tam zyla, nie wiem. Szkoda, ze nie ma tatuaza - bysmy mieli pewnosc, ze to ona.
Kwitła tam rowniez pseudohodowla psów. A Sara nie kojarze, ale jakie ma cycuszki - myslisz Daska, ze tez byla maszynka do rodzenia?

Posted

[quote name='fochu']i jeszcze to dodam :) to sunieczce nie zaszkodzi a pomóc może :)
DOGVITAL skomponowany jest z odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych o powszechnie uznanym wzmacniającym i ochronnym działaniu na komórki mięśniowe - HMB (3-hydroksy-3-metylomaślan) i dekstrozy. Każdy z tych związków charakteryzuje się własnym wielokierunkowym, pozytywnym oddziaływaniem na organizm, a w szczególnosci na komórki mięśniowe, zaś ich wspólne działanie koncentruje się na zapewnieniu prawidłowości funkcjonowania tkanki mięśniowej. Zidentyfikowane przed kilku laty, w laboratoriach Iowa State University of Science and Technology w USA, HMB jest metabolitem leucyny - aminokwasu, który w orgaznizmie psa, w sposób naturalny przetwarzany jest do 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB). Tak więc HMB nie jest dla psa czymś nowym, nie jest substancją obcą (ksenobiotykiem) jest związkiem biologicznym obecnym w każdym psie, kocie czy człowieku.
Suplementacja diety HMB pozwala zatem przyśpieszyć procesy rozwoju i naprawy mięśni poprzez zwiększenie dawki gotowego metabolitu leucyny 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB) i nie zaburza żadnych naturalnych procesów, przez co jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia zwierzaka, a zbawienna dla jego kondycji.[/QUOTE]

Dziewczyny, mysle, ze bardzo wazne jest podawanie tego leku. Przeczytalam opis i zaluje, ze moj wet nie polecil mi kilka lat temu, mojemu staruszkowi :(

Posted

[quote name='fochu']i jeszcze to dodam :) to sunieczce nie zaszkodzi a pomóc może :)
Suplementacja diety HMB pozwala zatem przyśpieszyć procesy rozwoju i naprawy mięśni poprzez zwiększenie dawki gotowego metabolitu leucyny 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB) i nie zaburza żadnych naturalnych procesów, przez co jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia zwierzaka, a zbawienna dla jego kondycji.[/QUOTE]

Byłoby swietnie,ponieważ stan Sary od przyjazdu do mnie znacznie się poprawił,ale zatrzymał się w miejscu chyba tak to moge nazwać.Zaczęła brykać jak szczenior i na tym już koniec postepów,na szczęscie jej forma się nie cofa,co jest dobrym znakiem:-),ale również nie uzyskaliśmy nic więcej,poprostu takie stop.

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Przykro mi, bardzo :(
Sara byla w pseudoschronie w Dobrocinie, dolnosląskie. Ile lat tam zyla, nie wiem. Szkoda, ze nie ma tatuaza - bysmy mieli pewnosc, ze to ona.
Kwitła tam rowniez pseudohodowla psów. A Sara nie kojarze, ale jakie ma cycuszki - myslisz Daska, ze tez byla maszynka do rodzenia?[/QUOTE]

Miała szczenięta i co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości,ale nie wygląda na dziewczynę z pseudo.Była u mnie Tula z psudo i bez porównania.

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Przykro mi, bardzo :(
Kwitła tam rowniez pseudohodowla psów. A Sara nie kojarze, ale jakie ma cycuszki - myslisz Daska, ze tez byla maszynka do rodzenia?[/QUOTE]

fiorsteinbock zerknij proszę na ten wątek,tak właśnie wyglądała Tula z pseudo,a Sara ma cycuszki w 1000 krotnie lepszym stanie,troszkę jej obwisły,ale to chyba również zasługa grawitacji;-)
Ja mam na żywo tylko takie porównanie
[URL]http://www.dogomania.pl/threads/194652-TULA-wyexploatowana-sunia-ONka-po-pseudohodowli-MA-KOCHAJĄCY-DOM[/URL]

Posted

[quote name='daśka']Stop jest dobre,ale trzeba zadbać o to żeby jak najdłużej zatrzymać taki stan.[/QUOTE]
dokładnie :)
a HMB pomoże w tym ,nie będzie zanik mięśni szedł do przodu

Posted

[quote name='fiorsteinbock']Rzeczywiscie...straszny widok. To jedynie mozemy byc spokojne, ze Sara w Dobrocinie nie powiekszala majatku Panstwa S.[/QUOTE]

Kiedyś wybiorę się do tego Dobrocina,chcę zobaczyć co to za miejscowość.

Posted

właśnie wróciłam od P.wet,w piatki niestety przyjmuje od 16-18 tej,byłam z moim Matkiem,ponieważ zaczynał trzepać uchem i oprócz kropli kupiłam płyn do czyszczenia uszu,więc i Sarunia na czyszczonko się załapie:-)
Cioteczki wetka poparła pomysł z HMB:-) Tak więc mogę go śmiało Sarez podawać:-)

Posted

no fakt nie napisałam,nie trzeba badań można śmiało podawać:-) P.Wet pytała,czy ma ściągnąć dla Sary,ale powiedziałam,że Sara dostaje prezent od Cioteczek z dogomani:-)

Posted

[quote name='daśka']no fakt nie napisałam,nie trzeba badań można śmiało podawać:-) P.Wet pytała,czy ma ściągnąć dla Sary,ale powiedziałam,że Sara dostaje prezent od Cioteczek z dogomani:-)[/QUOTE]
no to super :)
widzisz mówiłam że to nic strasznego ,a pomóc może :)
po wypłacie zrzucę się z Edytką i Ci podeślemy specyfik
mizianki dla dziewczynki

Posted

bardzo się cieszę,zapomniałam tylko zapytać wet,czy to nie bedzie przeszkadzało w szczepieniach,ponieważ Sarze skończyła się z końcem stycznia wscieklizna,a w lutym pozostałe szczepienia,ale mam nadzieję,że nie będzie problemu,ewentualnie podawanie HMB zaczniemy za miesiąc.

Posted

Rozmawiałam na temat szczepień i wet powiedziała,że sa szczepionki,w sklad których wchodzą wszystkie szczepienia włącznie z wścieklizną,ale po rozmowie zdecydowałyśmy,że nie bedziemy aż tak obciążać organizmu Sary,więc na początku przyszłego tyg idziemy się szczepić na wściekliznę,a za dwa tygodnie na resztę:-)