fochu Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 to ja i Edytka kupimy hmb :) z tego co wiem nie jest potrzebne żadne badanie aby to suni podawać . przynajmniej jak ja podawałam swojemu to wet nic takiego nie zlecił Quote
fochu Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 trochę na temat HMB Ochronne działanie HMB na komórki mięśniowe Korzystny wpływ podawania HMB po raz pierwszy został zaobserwowany przez w 1992 roku przez Steve’a Nissena. W badaniach wykazano, że codzienne podawanie HMB zwiększa siłę i masę mięśni oraz zmniejsza stopień uszkodzenia komórek mięśniowych u trenujących sportowców. Podobne działanie potwierdzono u zwierząt. HMB jest od kilku lat stosowany jako suplement pokarmowy poprawiający kondycję wysiłkową zwierząt. HMB zwiększa stężenie glukozy we krwi, a także poprawia wytrzymałość oraz metabolizm tlenowy, podnosząc hematokryt i stężenie hemoglobiny. Wyniki badań świadczą, że HMB zmniejsza powysiłkowe uszkodzenie mięśni szkieletowych. [B]Korzyści[/B]: [LIST] [*]ochrona mięśni zapobiegająca ich uszkodzeniom; [*]stymulacja beztłuszczowego przyrostu masy; [*]ograniczenie, wyeliminowanie zaników mięśniowych pojawiających się u starych psów; [*]zapobieganie zanikom i regenaracja uszkodzeń mięśni u psów po urazach tkanki mięśniowej (stłuczenia, urazy powypadkowe); [*]zapobieganie zanikom tkanki mięśniowej u psów z unieruchomionymi kończynami (gips itp.); [*]wspomaganie leczenia dyskopatii, niedowładów wynikających z dysfunkcji kręgosłupa - wytworzenie "kręgosłupa mięśniowego"; [*]ostatnie doniesienia o pozytywnej terapii nietrzymania moczy (dysfunkcja zwieracza) przy pomocy DOGVITALU; [*]rekonwalescencja; [*]praktycznie niemożliwe przedawkowanie - nadmiar usuwany z moczem. [/LIST] Pokarmowa[B] suplementacja HMB[/B] u zwierząt poddawanych wysiłkowi fizycznemu prowadzi do: [LIST] [*]poprawy wskaźników czerwonokrwinkowych; [*]powysiłkowego spadku poziomu mocznika i kinazy keratynowej (kinaza kreatynowa jest enzymem, którego wzrost aktywności we krwi świadczy o uszkodzeniach komórek mięśniowych); [*]równoczesnego wzrostu poziomu glukozy; [*]utrzymywania się stałego poziomu cholesterolu. [/LIST] Quote
wapiszon Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fiorsteinbock']A w jakich okolicach?[/QUOTE] 2 kwietnia 2006 zginęła ( rano) z posesji. Na wsi w okolicach Piły( Wielkopolska). Wapi miała tatuaż 3856 :( Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fochu']to ja i Edytka kupimy hmb :) z tego co wiem nie jest potrzebne żadne badanie aby to suni podawać . przynajmniej jak ja podawałam swojemu to wet nic takiego nie zlecił[/QUOTE] Ok pytam,ponieważ nie wiedziałam,krew pobrałaby wetka z Żukowa,ale próbki musiałabym zawieźć do Gdańska i musiałabym pomyśleć jak technicznie to rozwiązać. Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='wapiszon']Tak, mi zginęła .Prawie pięć lat temu. Teraz miałaby 9 lat :([/QUOTE] To przykre,kiedy ginie pies.....ale wspaniałe jest to,że nadal myslisz o suni!!! Sara ma w książeczce wpisane 10 lat,ale każdy z trzech wetów powiedział,że tak naprawdę to ma co najmniej 12 lat a może i więcej. Quote
fochu Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 i jeszcze to dodam :) to sunieczce nie zaszkodzi a pomóc może :) DOGVITAL skomponowany jest z odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych o powszechnie uznanym wzmacniającym i ochronnym działaniu na komórki mięśniowe - HMB (3-hydroksy-3-metylomaślan) i dekstrozy. Każdy z tych związków charakteryzuje się własnym wielokierunkowym, pozytywnym oddziaływaniem na organizm, a w szczególnosci na komórki mięśniowe, zaś ich wspólne działanie koncentruje się na zapewnieniu prawidłowości funkcjonowania tkanki mięśniowej. Zidentyfikowane przed kilku laty, w laboratoriach Iowa State University of Science and Technology w USA, HMB jest metabolitem leucyny - aminokwasu, który w orgaznizmie psa, w sposób naturalny przetwarzany jest do 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB). Tak więc HMB nie jest dla psa czymś nowym, nie jest substancją obcą (ksenobiotykiem) jest związkiem biologicznym obecnym w każdym psie, kocie czy człowieku. Suplementacja diety HMB pozwala zatem przyśpieszyć procesy rozwoju i naprawy mięśni poprzez zwiększenie dawki gotowego metabolitu leucyny 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB) i nie zaburza żadnych naturalnych procesów, przez co jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia zwierzaka, a zbawienna dla jego kondycji. Quote
wapiszon Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='daśka']To przykre,kiedy ginie pies.....ale wspaniałe jest to,że nadal myslisz o suni!!! Sara ma w książeczce wpisane 10 lat,ale każdy z trzech wetów powiedział,że tak naprawdę to ma co najmniej 12 lat a może i więcej.[/QUOTE] Myślę, bo nie wiem co się z nią stało . I to jest najgorsze. Wolałabym nawet wiedzieć, że nie żyje. Oznaczałoby to ,że nie cierpi. A jeśli trafiła do pseudo? Albo marnieje gdzieś w schronie? Quote
fiorsteinbock Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Przykro mi, bardzo :( Sara byla w pseudoschronie w Dobrocinie, dolnosląskie. Ile lat tam zyla, nie wiem. Szkoda, ze nie ma tatuaza - bysmy mieli pewnosc, ze to ona. Kwitła tam rowniez pseudohodowla psów. A Sara nie kojarze, ale jakie ma cycuszki - myslisz Daska, ze tez byla maszynka do rodzenia? Quote
fiorsteinbock Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fochu']i jeszcze to dodam :) to sunieczce nie zaszkodzi a pomóc może :) DOGVITAL skomponowany jest z odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych o powszechnie uznanym wzmacniającym i ochronnym działaniu na komórki mięśniowe - HMB (3-hydroksy-3-metylomaślan) i dekstrozy. Każdy z tych związków charakteryzuje się własnym wielokierunkowym, pozytywnym oddziaływaniem na organizm, a w szczególnosci na komórki mięśniowe, zaś ich wspólne działanie koncentruje się na zapewnieniu prawidłowości funkcjonowania tkanki mięśniowej. Zidentyfikowane przed kilku laty, w laboratoriach Iowa State University of Science and Technology w USA, HMB jest metabolitem leucyny - aminokwasu, który w orgaznizmie psa, w sposób naturalny przetwarzany jest do 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB). Tak więc HMB nie jest dla psa czymś nowym, nie jest substancją obcą (ksenobiotykiem) jest związkiem biologicznym obecnym w każdym psie, kocie czy człowieku. Suplementacja diety HMB pozwala zatem przyśpieszyć procesy rozwoju i naprawy mięśni poprzez zwiększenie dawki gotowego metabolitu leucyny 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB) i nie zaburza żadnych naturalnych procesów, przez co jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia zwierzaka, a zbawienna dla jego kondycji.[/QUOTE] Dziewczyny, mysle, ze bardzo wazne jest podawanie tego leku. Przeczytalam opis i zaluje, ze moj wet nie polecil mi kilka lat temu, mojemu staruszkowi :( Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fochu']i jeszcze to dodam :) to sunieczce nie zaszkodzi a pomóc może :) DOGVITAL skomponowany jest z odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych o powszechnie uznanym wzmacniającym i ochronnym działaniu na komórki mięśniowe - HMB (3-hydroksy-3-metylomaślan) i dekstrozy. Każdy z tych związków charakteryzuje się własnym wielokierunkowym, pozytywnym oddziaływaniem na organizm, a w szczególnosci na komórki mięśniowe, zaś ich wspólne działanie koncentruje się na zapewnieniu prawidłowości funkcjonowania tkanki mięśniowej. Zidentyfikowane przed kilku laty, w laboratoriach Iowa State University of Science and Technology w USA, HMB jest metabolitem leucyny - aminokwasu, który w orgaznizmie psa, w sposób naturalny przetwarzany jest do 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB). Tak więc HMB nie jest dla psa czymś nowym, nie jest substancją obcą (ksenobiotykiem) jest związkiem biologicznym obecnym w każdym psie, kocie czy człowieku. Suplementacja diety HMB pozwala zatem przyśpieszyć procesy rozwoju i naprawy mięśni poprzez zwiększenie dawki gotowego metabolitu leucyny 3-hydroksy-3-metylomaślanu (HMB) i nie zaburza żadnych naturalnych procesów, przez co jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia zwierzaka, a zbawienna dla jego kondycji.[/QUOTE] Byłoby swietnie,ponieważ stan Sary od przyjazdu do mnie znacznie się poprawił,ale zatrzymał się w miejscu chyba tak to moge nazwać.Zaczęła brykać jak szczenior i na tym już koniec postepów,na szczęscie jej forma się nie cofa,co jest dobrym znakiem:-),ale również nie uzyskaliśmy nic więcej,poprostu takie stop. Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Stop jest dobre,ale trzeba zadbać o to żeby jak najdłużej zatrzymać taki stan. Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fiorsteinbock']Przykro mi, bardzo :( Sara byla w pseudoschronie w Dobrocinie, dolnosląskie. Ile lat tam zyla, nie wiem. Szkoda, ze nie ma tatuaza - bysmy mieli pewnosc, ze to ona. Kwitła tam rowniez pseudohodowla psów. A Sara nie kojarze, ale jakie ma cycuszki - myslisz Daska, ze tez byla maszynka do rodzenia?[/QUOTE] Miała szczenięta i co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości,ale nie wygląda na dziewczynę z pseudo.Była u mnie Tula z psudo i bez porównania. Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fiorsteinbock']Przykro mi, bardzo :( Sara byla w pseudoschronie w Dobrocinie, dolnosląskie. Ile lat tam zyla, nie wiem. Szkoda, ze nie ma tatuaza - bysmy mieli pewnosc, ze to ona. Kwitła tam rowniez pseudohodowla psów. A Sara nie kojarze, ale jakie ma cycuszki - myslisz Daska, ze tez byla maszynka do rodzenia?[/QUOTE] fiorsteinbock zerknij proszę na ten wątek,tak właśnie wyglądała Tula z pseudo,a Sara ma cycuszki w 1000 krotnie lepszym stanie,troszkę jej obwisły,ale to chyba również zasługa grawitacji;-) Ja mam na żywo tylko takie porównanie [URL]http://www.dogomania.pl/threads/194652-TULA-wyexploatowana-sunia-ONka-po-pseudohodowli-MA-KOCHAJĄCY-DOM[/URL] Quote
fochu Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='daśka']Stop jest dobre,ale trzeba zadbać o to żeby jak najdłużej zatrzymać taki stan.[/QUOTE] dokładnie :) a HMB pomoże w tym ,nie będzie zanik mięśni szedł do przodu Quote
fiorsteinbock Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 Rzeczywiscie...straszny widok. To jedynie mozemy byc spokojne, ze Sara w Dobrocinie nie powiekszala majatku Panstwa S. Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fiorsteinbock']Rzeczywiscie...straszny widok. To jedynie mozemy byc spokojne, ze Sara w Dobrocinie nie powiekszala majatku Panstwa S.[/QUOTE] Kiedyś wybiorę się do tego Dobrocina,chcę zobaczyć co to za miejscowość. Quote
daśka Posted February 3, 2011 Posted February 3, 2011 [quote name='fochu']dokładnie :) a HMB pomoże w tym ,nie będzie zanik mięśni szedł do przodu[/QUOTE] to świetna wiadomość:-) Quote
daśka Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 właśnie wróciłam od P.wet,w piatki niestety przyjmuje od 16-18 tej,byłam z moim Matkiem,ponieważ zaczynał trzepać uchem i oprócz kropli kupiłam płyn do czyszczenia uszu,więc i Sarunia na czyszczonko się załapie:-) Cioteczki wetka poparła pomysł z HMB:-) Tak więc mogę go śmiało Sarez podawać:-) Quote
fiorsteinbock Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 To super, a trzeba wykonac jakiekolwiek badanie przed podaniem? Quote
daśka Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 no fakt nie napisałam,nie trzeba badań można śmiało podawać:-) P.Wet pytała,czy ma ściągnąć dla Sary,ale powiedziałam,że Sara dostaje prezent od Cioteczek z dogomani:-) Quote
fochu Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 [quote name='daśka']no fakt nie napisałam,nie trzeba badań można śmiało podawać:-) P.Wet pytała,czy ma ściągnąć dla Sary,ale powiedziałam,że Sara dostaje prezent od Cioteczek z dogomani:-)[/QUOTE] no to super :) widzisz mówiłam że to nic strasznego ,a pomóc może :) po wypłacie zrzucę się z Edytką i Ci podeślemy specyfik mizianki dla dziewczynki Quote
daśka Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 bardzo się cieszę,zapomniałam tylko zapytać wet,czy to nie bedzie przeszkadzało w szczepieniach,ponieważ Sarze skończyła się z końcem stycznia wscieklizna,a w lutym pozostałe szczepienia,ale mam nadzieję,że nie będzie problemu,ewentualnie podawanie HMB zaczniemy za miesiąc. Quote
daśka Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 Rozmawiałam na temat szczepień i wet powiedziała,że sa szczepionki,w sklad których wchodzą wszystkie szczepienia włącznie z wścieklizną,ale po rozmowie zdecydowałyśmy,że nie bedziemy aż tak obciążać organizmu Sary,więc na początku przyszłego tyg idziemy się szczepić na wściekliznę,a za dwa tygodnie na resztę:-) Quote
Havanka Posted February 5, 2011 Author Posted February 5, 2011 Daśka, jakie krople do uszu dostał Twój Matek? Quote
Recommended Posts