Jump to content
Dogomania

Szczeniaki z LISIEJ NORY! 5sz. EX-DZIKUSÓW MA DOMY!!! Mama nadal w lesie :(

Recommended Posts

• Replies 599
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Skoro ona podchodzi do jedzenia to trzeba jej zrobić coś extra, żeby zjadła całą dawkę sedalinu. Dobra puszka + smakołyki wędzone - myślę, że skusi się.
Nie wiem jaka dawka dla niej byłaby dobra? Ulaa Ty masz rozeznanie w tej kwestii.

Posted

hmmm.. znalazłam cos takiego:
Dawkowanie acepromazyny jest następujące: 1-3 mg/kg masy ciała
Sedalin jest dostępny m. in. w tabletkach 7 mg i 35 mg.
Dla tabletek 7 mg: 1-2 tabletki dla 5 kg psa i 2-4 tabletki dla 10 kg psa. Dla kotów 1-2 tabletki [IMG]http://www.vetforum.pl/images/smiles/icon_mrgreen.gif[/IMG]
Dla tabletek 35 mg: 1-2 tabletki dla 25 kg psa i 2-4 tabletki dla 50 kg psa.
Zwierzak reaguje na środek po około 30 min, a efekt działania to około 4 h.

Posted

[quote name='IKA & SONIA']Super!!! Tak na marginesie Kasiek została zwerbowana w szeregi dzięki mojej tymczasowiczce Minnie ;)[/QUOTE]

No i[I] trza[/I] było ją zwerbować :smile: Marnowała sie dziewczyna :p

Posted

Witaj kasiek :multi:

Ada-jeje, skąd pani takie strony zna :) Żywochwytka byłaby super, jeśli ludzie nie dokarmialiby suni nigdzie indziej, to skuteczność 100%, ale... te klatki są niestety za małe wszystkie :shake: Największa jest co prawda długa, ale ma tylko 35cm wysokości. Na nią musiałby być rozmiar jak na... jenota? Rysia?

Sedalin nie usypia, raczej zwiotcza ;) Pies po tym jest cały czas przytomny, lecz niezdolny poruszać się... w teorii... bo w realu wiemy jak jest...:roll:
Nasi weci mają żel? Po tabsach to ona faktycznie może sobie wędrować, a wiedząc że jest obserwowana, wcale może się nie poddać :razz:

Posted

Trzymam kciuki za akcję.
Mam nadzieję, że sedalin zadziała...
Bo na zestresowanego psa - wiadomo - może być ciężko.
Chyba lepiej żeby jej go podać w jedzeniu i obserwować z ukrycia, żeby jej nie denerwować....

Posted

Jeśli mogę coś doradzić,to sedalin podać przed jedzeniem,jak będzie głodna i jak przyjmie go,to potem w klatce jedzenie zostawić,tak ok godzinki od podania środka.Jeśli suczka jest dzika,to po sedalinie/nawet jak zadziała/pójdzie daleko.Wiem co mówię,łapałam trzy dzikie psy i tylko tak mi się udało.Jak będzie głodna,to po sedalinie przyjdzie do klatki i wtedy. . .cap i będzie Wasza.Powodzenia,trzymam mocno kciuki.Bardzo ładna ta mamusia,nie wie,że tyle ludzi chce jej pomóc,biedna. . .

Ja staram się doradzić tylko.Wiem,że bez mojej paplaniny świetnie poradzicie,jesteście wspaniałe,podziwiam.

Posted

Pipi, masz rację z tym stresem i klatka też dobry pomysł - ale niestety nie mamy klatki jej rozmiaru.
Chyba, że kennel udałoby się tak przerobić, na wzór tej kociej łapki? Marcin mógłby chyba to obmyśleć...

Posted

Można położyć kilka kawałeczków jakiegoś smakołyka/np.paróweczki/tam,gdzie ona jeść przychodzi.Oczywiście do środka sedalin.Dobrze,gdyby ktoś zaczekał gdzieś w oddali i upewnił się,że to ona zjadła tabletki.Wiem,że to potwornie ciężka sprawa.Ale jak zje tabletki głodna,to wróciłaby potem żeby zjeść.Mnie to udało się złapać trzy dzikusy na raz,jak weszły do budy żeby zjeść,to ja zaczajona za budą,szybko otwór zastawiłam i z całą budą przewiozłam psy do siebie.Szkodz,że jestem tak daleko od Was,pomogłabym w łapaniu.Trzymajcie się.Na pewno się uda.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Tylko jak jej podac sedalin przed jedzeniem???[/QUOTE]
najlepiej w łyżce pasztetu. pasztet szybciej niż kiełbasa czy parówka się strawi ze wzgledu na swoją konsystencję. zostawić mało, by żołądek szybciej wchłonął.łyżkę-góra dwie pasztetu wymieszanego z sedalinem w żelu.

Posted

Pipi, dokładnie tak samo łapaliśmy już psiaki, więc mniej więcej orientujemy się jak to robić ;). Jednak tym razem sporo czynników działa na naszą niekorzyść: paniczny strach i całkowita dzikość suni, trudny teren i dużo kryjówek, brak możliwości obserwowania suki z ukrycia...
Innej metody jednak nie ma.
Czy pomysł przerobienia kennela na łapkę wydaje się Wam sensowny i wykonalny? Mogę poprosić TZ-ta by to obmyślił i wykonał, ale musiałby być do dyspozycji kennel odpowiedniej wielkości i łapka na wzór.

Co do domków po artykułach, jestem raczej sceptyczna :( Im chodzi raczej o informację samą w sobie, jako rzadko spotykaną sensację - żadnych faktów o szczeniętach, żadnych zdjęć maluchów.
Ot, żeby miejsce czymś zapełnić...

Jakość tego typu artykułów wygląda np tak [url]http://www.gazetakrakowska.pl/malzach/chrzanow/241699,zrebce-strazacy-uratowali-szczeniaczki-z-lisiej-nory,id,t.html[/url] połowa się nie zgadza.

Pan strażak dzisiaj dzwonił, że chciałby sunię jakąś adoptować...

Posted

[quote name='agaga21']najlepiej w łyżce pasztetu. pasztet szybciej niż kiełbasa czy parówka się strawi ze wzgledu na swoją konsystencję. zostawić mało, by żołądek szybciej wchłonął.łyżkę-góra dwie pasztetu wymieszanego z sedalinem w żelu.[/QUOTE]
świetny pomysł z pasztetem,tylko koniecznie sedalin do środka.Trzeba taką kluskę zrobić i do środka dać żel,tak żeby się nie zorientowała.Nie wiem czy żel ma jakiś smak i zapach,ale jeśli tak,to może go nie chcieć zjeść.Wtedy to już tylko tabletki zostaną.
Ulaa,wiem,że ciężko jest bardzo,tym bardziej,że to las i faktycznie nie ma jak się przyczaić.Dodatkowym utrudnieniem jest to,że sunia widać,że duża.Ciężka sprawa,wiem.

Posted

ja od weta dostałam sedalin w żelu w strzykawce-odmierzoną jedną dawkę na psa gdy okresliłam w przybliżeniu jego wagę, więc łatwo w taką kulkę z pasztetu wycisnąć strzykawką i zakleić. tylko kulka nie może być za duża, by sunia jej nie rozgryzała-bezpieczniej jeśli ją połknie. można zrobić 2-3-4 małe kulki i położyć je w jednym miejscu i wszystkie naszpikować usypiaczem.

aha, może, by zatrzymać ją troszkę w tym miejscu, warto w trawie rozsypać suchą karmę ale nie na kupce tyulko pojedyncze ziarenka, by musiała ich szukać .wtedy kilka minut jej to może zajmie jeśli będzie głodna to bedzie szukała.