Onaa Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 Faktycznie on taki spokojny, nie ma w nim takie spontaniczności, radości ? Quote
kora78 Posted September 5, 2011 Posted September 5, 2011 jest radosc, ale nie ma spontanicznosci. stoi, patrzy sie, ogonem macha. podejdzie, uszka polozy, pwacha po rece, ogonem macha. nastawia sie,zeby go po grzbiecie drapac, troche pomruczy. i tyle. odsuwa sie robiac meijsce innym psom. a teraz maja tego wielkeigo psa i on mu miesjca ustepuje, nie podszedl do krat do mnie teraz jak bylam, bo ten mlody tytan stal i rufi sie bal. zerkal na niego. Quote
DZIR Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 Witajcie . Jestem na zaproszenie Holminy.. Przeczytałam wątek Rufiego i widzę dwie uzupełniające się możliwości. Pierwsza to nieustannie działać i nie dopuszczać myśli ,ze się nie uda . Zwątpienie to zła energia,która niweluje Wasze działania.Codziennie patrząc na zdjęcie Rufiego wysyłajcie energie myśląc intensywnie np. wspaniałego domku kochany, itp Ja Rufiego mam "w ulubionych" od kilku tygodni i codziennie do niego zagłądam. Jednocześnie robić nadal ogłoszenia i nie przejmować się czy będą telefony bo możecie w ten sposób blokować energie. Wszystko na luzie. To są prawa fizyki kwantowej i wcześniej. lub póżniej energia ta zmaterializuje się w czymś dobrym dla psa. Druga możliwość równoległa do pierwszej to zmiana wizerunku psa o czym już była mowa na początku wątku, czyli strzyżenie na teriera lub poprzez właściwe zabiegi zbliżenie do wyglądu owczarka pikardyjskiego. Bo podobieństwo jest i to wyrażne. Jeśli podszerstek zostałby wytrymowany to pies schudłby o połowę a sierść właściwa zrobiła by się puszysta i falująca . Pies zmieniłby wygląd w sposób zasadniczy. Trzeba wierzyć,że odniesie się sukces i do niego dążyć. Quote
kora78 Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 dziekujemy dzir :) ide patrzec, jak wyglada ten owczarek bardzo podobny!! tak tak!! do tych z krotsza sierscia, bo sa tez fotki z dluga sierscia. pisza ludzie, ze to dobry stroz, ze gania koty, ze jest bardzo aktywny. tylk ta aktywnosc mi nie pasuje do Rufiego. na www.psy.elk, ktos pisal,ze szuka takiego psa i podal maila. sprzed pol roku post. wyslalam maila z zapytaniem, czy nadal szuka, bo mamy mixa takiego, jakby jeszcze chcial :) Quote
DZIR Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 kora78 napisał(a):dziekujemy dzir :) ide patrzec, jak wyglada ten owczarek bardzo podobny!! tak tak!! do tych z krotsza sierscia, bo sa tez fotki z dluga sierscia. pisza ludzie, ze to dobry stroz, ze gania koty, ze jest bardzo aktywny. tylk ta aktywnosc mi nie pasuje do Rufiego. na www.psy.elk, ktos pisal,ze szuka takiego psa i podal maila. sprzed pol roku post. wyslalam maila z zapytaniem, czy nadal szuka, bo mamy mixa takiego, jakby jeszcze chcial :) Jest mniej aktywny ,bo może mieć lekką depresje zwłaszcza,ze w klatce ma dominującego psa. Quote
kora78 Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 ma tego dominanta od niedawna. ogolnie to juz rozna ekipe mial w kojcu, bo ze 3 zmiany byly, odkad do nas trafil. jak byl z 3lapkiem jamnikowatym na izolatce sam, to widzialam, jak sie bawil zabawka. a jak go chcialam rozbawic, uzywajac zabwek, podczas czesania, w biurze, to nie chcial. myslalam wiec, ze nie umie sie bawic. a teraz niedawno sam sie za te zabawke wzial. to byla jedyna aktywnosc, jaka widzialam. tak, to podczas czesania te 4 razy, odkad go znam, to zawsze spokojny pies. stoi, rozglada sie, lub leżąc. nie kreci sie na smyczy, jak ptaszek na uwięzi, w klatce. niektore psy podczas czesania kreca sie tak, a on wcale. dlatego sadze, ze jest spokojny i stateczny, opanowany. taka wielka maskotka, a nie towarzysz do biegania przy rowerze. Quote
DZIR Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 kora78 napisał(a):ma tego dominanta od niedawna. ogolnie to juz rozna ekipe mial w kojcu, bo ze 3 zmiany byly, odkad do nas trafil. jak byl z 3lapkiem jamnikowatym na izolatce sam, to widzialam, jak sie bawil zabawka. a jak go chcialam rozbawic, uzywajac zabwek, podczas czesania, w biurze, to nie chcial. myslalam wiec, ze nie umie sie bawic. a teraz niedawno sam sie za te zabawke wzial. to byla jedyna aktywnosc, jaka widzialam. tak, to podczas czesania te 4 razy, odkad go znam, to zawsze spokojny pies. stoi, rozglada sie, lub leżąc. nie kreci sie na smyczy, jak ptaszek na uwięzi, w klatce. niektore psy podczas czesania kreca sie tak, a on wcale. dlatego sadze, ze jest spokojny i stateczny, opanowany. taka wielka maskotka, a nie towarzysz do biegania przy rowerze. No i dobrze zróbmy z tego zaletę . To pies do mieszkania i do ogrodu , dla dzieci i dla ludzi starszych .Czyli spokojny , zrównoważony. niekonfliktowy- można powiedzieć ideał psa. Quote
kora78 Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 jak ja go czesalam i mial dosc, to sie kladl pod biurkiem. wtedy tak czasem mi oczami łypał, że wolalam sie wycofac na chwile. tak wiec dzieci lepiej starsze, nie 3latki np. takie z 9-10lat juz chyba ok. Quote
DZIR Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 kora78 napisał(a):jak ja go czesalam i mial dosc, to sie kladl pod biurkiem. wtedy tak czasem mi oczami łypał, że wolalam sie wycofac na chwile. tak wiec dzieci lepiej starsze, nie 3latki np. takie z 9-10lat juz chyba ok. Psy z reguły nie lubią czesania zwłaszcza na pysku Ale to jest też kwestia przyzwyczjenia psa do regularnego czesania. Ostatnio jednej suni muszę przecierać zęby specjalym płynem bo ma kamień na zębach Tylko pomyślę ,że muszę to zrobić a psa już nie ma. Psy bardzo wyczuwają energie człowieka. Też uważam, że należy być ostrożnym przy wprowadzaniu dorosłego psa do domu z małym dzieckiem. Przyglądałam się zdjęciom Rufiego z pierwszych stron wątku - to jego podszerstek jest taki dwuwarstwowy pokryty jakby puchem.. Należałoby go wytrymować narazie szczotką drucianą na sucho. a dopiero jak będzie ciepło- to na mokro Quote
holmina Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 do malych dziecie nie ryzykujmy! sam fakt ,ze duzy i po przjsciach...raczej osoby bezdzietne preferowalbym Quote
DZIR Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 To trudno powiedzieć nieraz psy same garną się do dzieci bo coś się dzieje,bo fajna energia. Czytałam ,że wolontariuszka przyszła z dzieckiem do niego w odwiedziny, można więc zobaczyć jak reaguje na dzieci. Znalazłam przed chwilą ogłosznie rufiego na tablicy na Wrocław. Tam są fajne jego zdjęcia ostrzyżonego na terierra. Ogon też powinien być wycięty. Muszę pooglądać rasy terrierów w internecie może wpadnę na jakiś pomysł. Quote
kora78 Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 ogona nie chcialam strzyc, bo musialabym zaczac od jego dupki, a tam mial troche poprzyklejanych fekaliow i nie dal sie tam ruszyc... dlatego ogon i portki mu zostawilam. no, na moje male dziecko szczekal. wiadomo,ze to nieadekwatne, ale jednak strach pozostal. teraz Rufi juz sierscia obrasta, aktualne fotki sa niedaleko w tyl watku. Quote
DZIR Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 Rufi waży 30 kg. To duży pies prawie jak sznaucer olbrzym, moje suki miały po35kg. Ile on ma w kłębie. Może go zrobimy na sznaucera - sylwetkę ma mocną. CO o tym myślicie?Wtedy podrzucimy go na stronę Sznaucery w schroniskach. Tam jest duży ruch. Quote
DZIR Posted September 6, 2011 Posted September 6, 2011 Strona "Adopcje Sznaucerów" i zobaczcie Filipa mieszanka z huskim. Quote
kora78 Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Rufi jest sporo nizszy, niz sznaucer olbrzym. mielismy mixa takiego psa, juz mu domek znalezlismy :) sznaucery olb. sa wysokie i szczuple. rufi jest nizszy i masywniejszy. jak piszesz, ma mocna sylwetke. trzeba napisac do malawaszki, czy Rufi moze isc pod sznaucera... aha, dostalam odp od tego pana od pikadryjczykow... pisze, ze sie dziecka spodziewa i odlozyli teraz wprowadzanie psa do rodziny. ale dziekuje za info i sie odezwie, jak juz beda gotowi do adopcji. Quote
DZIR Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Nie ma co pisać do malawaszki .Same musimy zdecydować. Ja już miałam 5 olbrzymów i wiem o nich b. dużo. Skąd pomysł .ze Ruffi ma coś ze sznaucera? Pisałaś ,że szczekał na dziecko. Ciebie znał ,dziecka nie. Sznaucery są nieufne wobec obcych - nieważne ,że dziecko -będzie groźnie szczekał. Po drugie sznaucery to też terriery. Wszystkie terriery wysokonożne mają oklapnięte uszy Rufi nie. On łeb ma jak owczarek pikardyjski- zwłaszcza uszy Pomyślałam ,że można ostrzyć jego głowę na terriera/ wszystkie strzyże się podobnie - zobacz w internecie/ Bo teraz nie ma głowy terriera i zobaczymy jak będzie wyglądał. Coś mi się wydaje ..ze to mieszanka terriera i owczarka pik. Ale zdecydujemy jak będziemy go reklamować po ostrzyżeniu głowy. Spotkałam się na różnych wątkach z dyskusją czy to sznaucer czy nie. Malawaszka uważa, że najważniejsza jest fryzura psa - ładnie ostrzyżone budzą zainteresowanie. Obserwuje , że na wątkach sznaucerów jest duży ruch. Quote
kora78 Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 ale on mial wiele oglozen, zaraz po strzyzeniu, z pieknymi fotkami. i nic. ludzie mysleli,ze to york. znow mam go strzyc? na zime, zeby marzl w budzie? a on taki, ani ja, do tego strzyzenia to nie jestesmy profesjonalni. on lezy, lub ucieka. a ja robilam to raz w zyciu. nie dam rady go pieknie ostrzyc, tej glowy. Quote
DZIR Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 No to w takim razie nie ma co go dawać do sznaucerów tylko trymowąć i podawać w typie owczarka. Ważne żeby odrosły końcówki uszu. Quote
DZIR Posted September 7, 2011 Posted September 7, 2011 Trzeba wchodzić na wątek pisać, wysyłać i tworzyć dobrą energie dla psa i w końcu będzie dobrze. Quote
kizimizi Posted September 7, 2011 Author Posted September 7, 2011 DZIR napisał(a):Trzeba wchodzić na wątek pisać, wysyłać i tworzyć dobrą energie dla psa i w końcu będzie dobrze. Rufi dzis tworze pozytywna energie wokol ciebie! czujesz moje wibracje? ;) Quote
kora78 Posted September 8, 2011 Posted September 8, 2011 a ja dzis stworze jakis nowy tekstk, pod tego pirenejczyka. ale wtedy trzeba oglaszac ze starymi fotami, jako glowne. jak byl zarosniety. i zaniedbany Quote
Recommended Posts