Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

z kudlaczka pozniej bylo wiadomo, jaka jest. a Rufi wciaz jest taki sam. dzis tez :) raz tylko warknal, jak go pociagnelam.
no i po robocie. 1,5 godziny tylko mialam.
wytrymowany caly grzbiet, boki, brzuch na stojaco, ile dosiegnelam.
nad ogonem znow ma rane i strupy, reszta sie zagoila i zarosla.
rozczesalam brwi, kilka koltunow z pyska obcielam, ale ciezko bylo, bo jakby sie szczerzyl... moze to od ciagniecia za wąsy.. nie moglam rozroznic, ale sie balam. i pomalutku, z daleka, jeden koltun, potem grzbiet, potem znow koltun. powolutku.
brwi dal pieknie czesac, oczy wyczyscilam ciutke, ale jedno mialo sporo ropy zebranej. Agucha, jak to oczyscic, bez super specyfikow? woda umyc tylko?

brode mial cala mokra, bo jest na wybiegu teraz akurat, a deszcz padal. nie wiem,czy jutro nie bedzie caly mokry...

uszka pieknie wyrownane.

kupa siersci wylazla, oczywiscie.

dzis bylam bez aparatu, nie byloby czasu na fotki zadne. jutro bede miala duzo czasu.

Rufi wazy rowno 30kg. myslalam, ze wiecej! i taki brazowawy sie zrobil, kiedys byl bardziej szary.

chodzil sobie po calym budynku, zwiedzal, cieszyl sie do obcego psa 3lapka tam w 1 pokoju. nie uciekal, gdy go czesalam, a byl bez smyczy. pozniej kladl sie za biurkiem, jak mial mnie dosc. super minki robil, jak maskotki mu rzucalam i pilke piszczaca, ale bawic sie nie chcial. jak uszy do gory postawi to cudownie wyglada.

Posted

Maczką z herbaty.
Nie trzeba wacika , tylko zaparzasz herbate, wyciągasz maczkę (taką bez tych metalowych żeby oka nie podrażnić) , trzeba tylko sprawdzić żeby nie było za gorące i przemyć oko.

Posted

kora78 napisał(a):
oczy wyczyscilam ciutke, ale jedno mialo sporo ropy zebranej. Agucha, jak to oczyscic, bez super specyfikow? woda umyc tylko?

Wodą przygotowaną a najlepiej płynem fizjologicznym(Tylko takim w stawianej butelce. kupisz w każdej aptece.Jest super wydajny).
Herbata może uczulać i barwić włos, tak więc nie polecam.

kora78 napisał(a):
uszka pieknie wyrownane.

:happy1:

kora78 napisał(a):
i taki brazowawy sie zrobil, kiedys byl bardziej szary.

Pierwszy efekt trymowania :)

Posted

Nie wiedziałam że herbata może uczulać, rumianek to owszem ale herbata.
Natomiast czy może barwić, może jakby sie dłużej trzymało, mój ma jasnobrązowe włosy wokół oczu i nic takiego się nie dzieje.

Posted

[quote name='Dogo07']Nie wiedziałam że herbata może uczulać, rumianek to owszem ale herbata.
Natomiast czy może barwić, może jakby sie dłużej trzymało, mój ma jasnobrązowe włosy wokół oczu i nic takiego się nie dzieje.
Mało precyzyjnie się wypowiedziałam:
- wszelakie zaparzane zioła mogą uczulać
- herbata również, ale rzadziej. Częściej podrażnia i wysusza oko. No chyba, że pies ma zapalenie spojówek, ropiejące oczy i wysuszenie jest wskazane.
- herbata barwi, chyba że się ją zmyje wacikiem z przegotowaną wodą. O psach z brązowym/rudym i pochodnymi kolorami - zabarwieniem - nie mówię, bo logicznym jest, że nie będzie aż tak widać... :lol:

Nie będziemy się tu kłócić co jest lepsze a co gorsze. Każdy ma swoje sprawdzone sposoby.

----------------------------------
Kora, przemyj mu oczy letnią, przegotowaną wodą (nie wystraszysz go jak mu przyłożysz coś w temperaturze ciała do oka, co innego jak ciapniesz mu zimnym wacikiem) i po problemie :lol::lol::lol:

Posted

Mam foty, ale dziś nienwstawie, bo nie mam neta i pisze od tzw, z netu komórkowego. Wstawie, jak juz bedzie Moj net stacjonarny działał. Fotki mam super. Rufi ogolone ma grzbiet, boki i podgardle. Głowa wyrównana, oczy wyczyszczone, wąsy juz bez dredow. Tylko pod ogonem mu zostało, bo tam sie ruszyć nie dał i warcczal, a goliilam go bez kagańca. Objadl sie kiełbasy, puszki nie chciał, ucha nie chciał. Nierówno ogolon.y, ale pierwsze koty za płoty. To i tak całkiem inny pies!!

Posted

No, bedzie, bedzie. We wtorek. Tylko muszę nowe foto wysłac, bo szkoda ze starym go wysyłać. W tekście nie wiem, co dopisać. Nic nowego nie wiem o nim. W starym tekście jest, napisane, ze ładnie chodzi na smyczy, ze grzeczny w farsa ku, itp. Szweda ku.hehehe. Ale mi słowa same wychodzą. Wyczesanie. O to chodziło.

Kizi, proszę skopiuj Moj tekst z poprzedniej chyba strony, do pierwszego posta. Poprawi AM ten twój nowy. Bo rufi owczarkowaty nie jest, zwłaszcza po strzyzeniu na Sznaucerka, hehe

Posted

no i wykonczony wrazeniami.

Uploaded with ImageShack.us

mam pelno minimalnie rozniacych sie ujec, jak siedzi w trawie i foto jest poprzecznie robione. cala masa, minimalnie sie rozniacych.
tez mam kilka z pokoju strzyzenia, przed goleniem. ale do ogloszen aktualych to chyba te, jak jest ogolony trzeba dawac.

Posted

A co się stało z jego pędzelkami na uszkach ?!
Wygląda ślicznie, pięknie.
Jakbym nie wiedziała że taki duży jest to bym myślała że to wyrośnięty west :).
Kora, może powinnaś być psim fryzjerem, pięknie to wystrzygłaś, wytrymowałaś i co to tam jeszcze z nim zrobiłaś !

Posted

I to sa przepiękne psie uszy!:loveu::loveu::loveu:

Moim zdaniem skromnym... szkoda, że nie dałaś zdjęć po trymowaniu - odradziłabym strzyżenie, bo bardzo fajnie wyglądał po "skubanku".
Ale nic to - odrośnie :) :) :)

Posted

uszka obcielam juz w pt, bo to naprawde byly koltuny przy skorze, a na koncu rozczesana siersc. przy skorze nie dalo sie rozczesac, balam sie go szarpac po tak wrazliwym mijescu, no i blisko pyska. wiec ciachnelam, choc tez nie bez strachu...

odrosnie, ale bedzie mu chlodniej latem. w 3 mce odrosnie, akurat po wakacjach.

a zauwazylyscie te ciemne plamy na grzbiecie? on nie jest taki kolorowy, to plamy po psikaniu fioletem, tam gdzie mial rany.