Brezyl Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 jormungand39 napisał(a):A co to Pani zmieni jeśli powiem po co, i tak się przecież mylę, a ankieta jest bez sensu. Czy jeśli odpowiem ma to dla Pani jakąś wartość? Chyba nie. Ponieważ trafiłam na specjalistów w każdej dziedzinie, a szkoda, że nie trafiłam wcześniej. Rzeczywiscie, zbyt mile do krytyki nie podchodzisz. A krytyka jest uzasadniona. Powołujesz się na Dodmana, no cóż pierwsze wydanie "The Dog Who Loved Too Much" to zdaje się 1996, Fisher 1991, Coren większość rzeczy u nas wydanych to też lata 90-te. Powołujesz się na prace bardziej o historii nazwijmy to w skrócie "psiego behavioru" niż współczesnej nauki. Ostanio przez różne wydziały rolnicze itp. przechodzi jakaś fala prac o psach, niestety na dość kiepskim poziomie. Wielka szkoda, bo Polska jest krajem dość specyficznym, gdzie psów jest olbrzymia ilość, a praca hodowlana i szkolenie stoi na dość miernym poziomie. Fajnie, gdyby te prace przysłużyły się propagowaniu kynologii i rozszerzaniu wiedzy przeciętnego Polaka o psach, ale aby tak było wartość merytoryczna tych prac powinna być na znacznie wyższym poziomie. Quote
Magda 007 Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Wysłałam.Na pytanie dotyczące powitania ne odpowiedziałam-moja wita ludzi w zależności od nastroju-jak kogoś lubi to skacze i wita się żywiolowo(chyba że akurat ma coś bardziej interesującego do roboty-np żarcie w misce)jak ktoś sie nie spodoba to warczy.Na całkiem obcych jazgocze i czasami ohydnie warczy (i dobrze) Quote
Biedroneczka Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Według mnie ważniejsze od kolejności przechodzenia przez drzwi jest to czy mogę psu odebrać np. kość albo wsadzić rękę do miski (np. żeby dorzucić coś do jedzenia). Myślę, że jest to bardzo przydatne gdy przykładowo pies znajdzie coś do jedzenia na spacerze (kość z kurczaka) i trzeba mu ją natychmiast wyciągnąć z pyska. Jeśli napisałam coś źle to nie bijcie! :) Quote
karjo2 Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Nie obrażaj się tylko napisz do tych osób,które coś korygują, np na PW , napisz o co Ci chodzi, czy to do pracy licencjackiej , czy innej.Wiele osób ma ogromną wiedzę w dziedzinie szkolenia , żywienia czy pielęgnacji. Każdą ankietę można poszerzyć, zmienić a trafiłaś w dobre miejsce i wiele osób na pewno ją wypełni i Ci pomoże stworzyć jakiś materiał do analiz. Ewtos, to tez tak nie do konca. Skoro to ma byc magisterka, autorka jest " studentką czwartego roku Zootechniki, Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie", to troche niewlasciwe i nieuczciwe, by ankiete, na podstawie ktorej powstanie ta praca napisano zespolowo, psiarze, zamiast odrobiny wysilku samej zainteresowanej. W koncu na pracy nalezaloby to tez zaznaczyc :cool3:. Do tego dochodzi dosc uboga wiedza o prowadzenu psow, a moze tylko nieumiejetnosc werbalizacji zamierzen, pytan, ktore chce zadac, badz celu jaki chce osiagnac. No i sama ankieta bardzo uboga, taka dla mnie stworzona "na kolanie", za to dajaca stempelek dla kogos, kto byc moze w przyszlosci bedzie sie popisywal tytulem kolejnego "behawiorysty", bo w koncu prace z psow obronil. Quote
badmasi Posted February 22, 2010 Posted February 22, 2010 Zgadzam się z karjo, bo jeśli coś robić do porządnie. Warto zgłębić temat bo bardzo ciekawy ale trzeba się troszkę przyłożyć. Wielu z nas zajęło to od kilku do kilkunastu lat a pewno są tacy co i w dziesiątkach mogą policzyć. Praca dotyczy relacji na linii właściciel - pies dlatego pytania powinny dotyczyć między innymi tychże relacji. Może dobrze by było gdyby pojawiło się np. pytanie o jakość spędzania czasu z psem-szkolenie samodzielne, sporty itd. Sama odpowiedź na pytanie o długość spacerów nic nie wnosi. Ja mam sąsiada, który cały dzień krąży z psem wokół bloku i ćmi papierosa a pies sobie...Drugi sąsiad wychodzi z psem co dwie godziny-pies uwieszony na flexi dyszy do innych psów, pies ma prawie rok a nie reaguje na imię, komendy...Ilość godzin spędzonych przez te psy na "spacerze" wynosiłaby gdzieś tak około 10-12, a więc moje trzy do pięciu godzin wypełnione szkoleniem, zabawą, socjalizacją i przygotowaniem do sportów wypadają w zestawieniu ze spacerami sąsiadów trochę blado...Tych pytań przychodzi mnie do głowy kilkanaście ale no właśnie...to nie moja praca mgr.ja już swoją napisałam dawno, dawno temu i nie było wtedy forów internetowych no i wogóle internetu a komputery to była rzadkość (aż trudno uwierzyć) tylko biblioteka, promotor i koniec. Co chcę powiedzieć? Ano to, że obecnie, przy pomocy informacji zawartych tylko w samym necie można stworzyć całkiem ładną ankietę. Quote
CHI Posted February 23, 2010 Posted February 23, 2010 badmasi napisał(a):Zgadzam się z karjo, bo jeśli coś robić do porządnie. + całość postu, ale szkoda mi miejsca na cytowanie całości... Zwłaszcza jak to ma być praca magisterska... i potem ma się mieć z tego "papier"... i pokazywać go ludziom... Sorry, ale moje pierwsze wrażenie jest takie (po przeczytaniu ankiety) "mam teorię - a wy mi ją pomóżcie uzasadnić" no i ankieta jest delikatnie pisząc - bardzo powierzchowna... Tak jakby Osoba, która ją napisała (bez obrazy :razz: ) miała bardzo mały kontakt z psami - to tak jakby mi (mgr iż zootechnik - hodowla i trening koni) kazano napisać ankietę o młodzieżowych zespołach muzycznych... (posiadam słuch muzyczny 4-go stopnia = wiem, że grają ;)) po to aby jeszcze coś z tego można było wyciągnąć w sensie wniosków... Brakuje mi pytań np - osoba samotna, rodzina 2 - 4 osobowa itp.. pytania o ilość psów.. itd, mało jest o formach szkolenia (przez właściciela, wyjazdy, seminaria) udziale w zawodach... Nie wypełniłam ankiety - bo odpowiadając na pytania w stosunku np do suki bullki lat 4, "zafałszowałabym obraz mojej Funi" - która nie zna (albo zna ale nie wykonuje) podstawowych komend (np nie daje łapy ;) ) no bo nie mam gdzie napisać, że startuje w zawodach agility kl. LA0 i czasami wygrywa z "normalnymi psami" (max była 1/19 :) ). No i nie chodzi na szkolenie - moje psy szkolę sama. Przez drzwi psy przechodzą jak mi wygodnie... na smyczach też ciągną albo nie... Jest komenda "na przód" i jest komenda "w tył"... albo nie zwracam na to uwagi... Zależy od mojego humoru... Dlatego proponuję się nie obrażać tylko porozumieć się z Hodowcami i ludźmi pracującymi z psami na Twoim terenie i poszerzyć ankietę, tak aby faktycznie coś do "psiarstwa" jej wynik wniósł... a tak przy okazji... gdzieś jest post i ankieta na temat psów rasowych lub nie... i co z niej wynika? że w Polsce (na wczoraj ;) ) jest więcej psów rasowych niż nie? - nieprawda => na wczoraj na dogo było więcej ludzi (którzy głosowali w w/w ankiecie), mających psy rasowe... Tak, ż e ztym wyciąganiem wniosków też bywa różnie... Pozdrawiam CHI & BBB Quote
Recommended Posts