Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Z moich obserwacji pudel nadaje sie super do dzieci ;) Poza tym skad ten "madry" czlowiek ,ktory wymyslil doodla wie ,ze pies bedzie mial charakter po labku a nie po pudlu? To idiotyczna krzyzowka dla mnie.Ludzie mysla ,ze pudel jest pajacem ale jak go obcinac bez pomponow i golej mordki to bedzie wygladal podobnie do doodla a jednak nie oszukujmy sie bedzie psem inteligentniejszym i RODOWODODOWYM.

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pojawiła się tutaj informacja o hodowli "Włochata Pasja" przyznam, że rok temu miałam pomagań pani w hodowli tzn. szkolić, czesać, bawić się z psiakami, a jednocześnie pani zgłębiłaby mi tajniki behawiorystyki, szkolenia etc. Jednak ze względu na brak czasu musiałam zrezygnować. Długo i często rozmawiałam z hodowczynią dudli i muszę powiedzieć, że to bardzo dobra kobieta, który szkoli swoje psiaki, spędza z nimi każdą wolną chwilę i jestem pewna,iż jej hodowla nie jest nastawiona na zyski. Z panią można się umówić, poznać te psiaki, a gwarantuje, że po jedym spotkaniu nie da się nie kochać tej cudownej, aczkolwiek nowej rasy. Jeśli macie jakieś pytania, to proszę piszcie do tej Pani, a gwarantuje, że udzieli sensownych, rzeczowych informacji.

Posted

myślę, ze wiekszości kundelków też nie sposób nie pokochac....mijając boksy w schronie...moje serce wyrywa się prawie do każdego....nie trzeba za niego bulić mnustwa pieniedzy...nie trzeba narażać umyślne zwierzat bawiac się genami...i nie trzeba promowac nowej mody na swietną rasę....

Posted

Wiesz z ta miloscia do psow to jest tak ,ze jak wezme mojego slicznego i kochanego pieska skojarze z rownie sliczna pudlopodobna sunia to tez wyjda sliczne i kochane tylko PO CO?! A czy rasa dudli tej pani ma rodowody? bo jesli nie to taka sama rasa jak inne schroniskowe psiaki, wszystkie godne milosci.

Posted

Myślę, że jest to temat bardzo kontrowersyjny i każdy z nas będzie miał inną opinię o tym. Ja przez 3 lata pomagałam w schronisku i przez 2 lata we fundacji, więc nie trzeba mi mówić, jak kochane potrafią być kundelki. Wyraziłam jedynie swoje zdanie o tym co widziałam, psiaki maja fajne charaktery, nie są lękliwe, agresywne etc. Są pełne energii, potrzebują sporo zajęcia. Co jest w nich fajnego to to, że lubią dzieci i w kontaktach z nimi potrafią być bardzo delikatne, choć jak wiadomo to kwestia dobrego wychowania. Psiaki nie linieją, a to kolejny plus. Ja akurat w kwestii powstawania nowych ras zachowuję pozycję neutralną, tym bardziej jeśli chodzi o dudki. Wymieszanie genów nie spowodowało u nich problemów psychicznych i zdrowotnych, a chyba to jest najważniejsze. Jestem pewna, że psiaki od pani z hodowli nie trafią w przypadkowe ręce i nie staną się maszynką do rodzenia i zarabiania kasy. Ot taka moja krótka dygresja. Zawsze znajdą się ludzie, którzy będą mieszać w genach i będą starać się utworzyć coraz to ciekawsze rasy, nic na to nie poradzimy, ale możemy zminimalizować skutki nieprzemyślanych połączeń psiaków.

Posted

no jak rozłożymy ręce i powiemy, ze nic nie poradzimy to przestańmy chodzić do schronisk...przestańmy pomagać w adopcjach...uswiadamianie ludzi o pseudohodowlach i bezsensownym rozmnażaniu też sobie darujmy....tak się chyba nie da....uważam, ze kazde rozmnażanie jest bez sensu....przy takiej populacji zwierząt jaką mamy....

Posted

po kilku sztukach od jednego hodowcy nie da się ocenić wszystkich psów w danym typie, zresztą one nawet nie są stabilne i te cechy nie są zakorzenione no i lab chyba mało ma z hipoalergicznego psa, nawet jego krótka, sztywna sierść jest bardzo drażniąca i takie połączenie jest nie alergizujące? udowodnili to na jakiej podstawie i na bazie jakich doświadczeń?
no i pseudo ma wielkie pole do popisu, bo dużo jest takich kundelków no i mogą brać labki i pudle i sobie krzyżować, dostarcza im to dużo możliwości, bo oni mają dużo taniej i bez kastracji, więc łatwo przekonać ludzi,że te hodowle są nieopłacalne i lepiej u nich,
no i te rasy są dość chorobliwe, chociażby dysplazje i ciekawe jakie to będzie mieć skutki w przyszłości i czy dalej będzie wszystko fajnie, no i skoro kastrują psy i sterylizują suki, to pula nie jest za duża

Posted

Nigdzie nie napisałam, że uświadamianie ludzi o pseudo czy pomaganie bezdomnym zwierzętom jest bezcelowe. Napisałam tylko, że ZAWSZE będą ludzie, którzy będą tworzyć nowe rasy. Choćbyśmy na głowie stanęli to nic nie wskóramy. Bo jak niby zabronisz pseudo do tego, aby przestali rozmnażać swoje psy?? no właśnie. Psiaki nie mają rodowodów, bo nie są zatwierdzone przez FCI, ale czy to oznacza, że rozmnażanie ich to pseudo? nie sądzę. Wielu ludzi, nawet tu na dogo posiada psy nie zatwierdzone przez związek i jest to uważane za grzech? myślę, że nie. Tymbardziej, iż psiaki sa po wielu badaniach.

INFO ZE STRONY HODOWLI:
Skąd mam wiedzieć, że mój Australijski Labradoodle to oryginał? Wielu zadaje pytanie. Otóż hodowca ma [B]OBOWIĄZEK[/B] dostarczyć wynik testu DNA szczeniaka na potwierdzenie pochodzenia. W praktyce wygląda to tak, że próbka DNA pobierana jest od matki, ojca i szczeniaka (przy czym zarówno matka, ojciec jak i szczeniak są trwale identyfikowalni przez numery wszczepionych mikroczipów). Na wyniku testu szczeniaka powinno pisać „parentage verified” i potwierdzać, że szczeniak o takim numerze mikroczipu pochodzi od tych dwojga rodziców.
Wymagajcie tego od swojego hodowcy! Tylko w ten sposób będziecie mieli pewność, że nie kupujecie kota w worku!

Posted

Aha i jeszcze jedno, nigdzie nie było mówione, że psiaki nie uczulają! Labradoodle mają jedynie potencjał hypoalergiczny, ciągle prowadzone są nad tym badania. I psiaki w Polsce również będą miały robione te badania

Posted

[quote name='Daria_13']Aha i jeszcze jedno,[B] nigdzie nie było mówione, że psiaki nie[/B] [B]uczulają[/B]! Labradoodle mają jedynie potencjał hypoalergiczny, ciągle prowadzone są nad tym badania. I psiaki w Polsce również będą miały robione te badania[/QUOTE]
Było:
[URL]http://dziendobrytvn.plejada.pl/26,17760,news,,1,,pies_jakiego_jeszcze_nie_bylo,aktualnosci_detal.html#autoplay[/URL]
Czysta reklama. Idealne psy dla każdego za jedyne 10 tysiów.

Posted

To widocznie o tym nie wiedziałam, ale hodowczyni wielkimi napisami ma na stronie napisane, że są to jedynie psy o potencjale hypoalergicznym i,że nadal prowadzone są nad tą sierścią badania. Poza tym można u pani w domu się spotkać i zobaczyć czy psiaki uczulają