agaga21 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='Kana']Dziewczyny a moim zdaniem to trochę za szybko żeby ją wyadoptować. W końcu sunia wygląda na zadbaną. Ma chipa. Cięte uszy. Daje sobie głowę uciąć że ktoś jej szuka. Nie wszyscy mają dostęp do internetu. Poróbcie dużo ogłoszeń na całą Polskę.[/QUOTE] przecież wywalono ją z auta! Quote
Kana Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 No ale mogla zostać skradziona. No ja nie wiem. Ciociu Agato nie krzyczymy ;P A sterylka będzie? Czy w zainteresowani podejmują się zadania? Quote
agaga21 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='Kana']No ale mogla zostać skradziona. No ja nie wiem. Ciociu Agato nie krzyczymy ;P A sterylka będzie? Czy w zainteresowani podejmują się zadania?[/QUOTE]przecież nie krzyczałam ;) Quote
Alicja Posted February 7, 2010 Author Posted February 7, 2010 w DT nie bedzie sterylki , jesli pójdzie do domku z moją pomocą to będzie wizyta i umowa i jeśli byłby to ten domek który sie odezwał to wie o sterylce ich sunia która odeszła ze starości miała blokady więc nie widzą problemu z zabiegiem ogłoszenia ma porobione w okolicy Raciborza tam gdzie ja znaleziono Quote
Asiaczek Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Ja tak sobie myślę cały czas o tym czipie. Jeżeli ma chip, to: albo pochodzi z pseudohodowli (w PL psy są tatuowane; chip możemy wszczepić psu, ale to juz nasza decyzja) albo z zagranicy. I dlatego tak ważne - wg mnie - jest odczytanie czipu. Da nam to odpowiedź, skąd wogóle ta sunia pochodzi. Kurczę, oby ten nowszy czytnik dał odpowiedź na pytania... Pzdr. Quote
ms_arwi Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Mnie sie zdaje, ze z tym chipem, to moze go miec tak po prostu, przykladowo w Poznaniu jest obowiazek zachipowania psa, jak nie ma chipa - mandacik nawet 500 zl. Wiec obecnosc chipa jeszcze nie musi o niczym swiadczyc. Quote
Asiaczek Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Jak to? Jeżeli pies ma tatuaż, to po co jeszcze czip? No, chyba, że dotyczy tylko tych psów nierodowodowych. To wtedy zgadzam się, że warto. Ale żeby od razu mandat...? Oj, całe życie się człowiek uczy... Pzdr. Quote
ms_arwi Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Dotyczy to wszystkich psow, wszystkich zameldowanych w Poznaniu - chip jest darmowy, sponsorowany przez miasto. Quote
bianka19 Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Boże jaka ona jest śliczna! :loveu: Czasem naprawdę nie rozumiem ludzi , dlaczego tak robią :shake: Quote
Asiaczek Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='ms_arwi']Dotyczy to wszystkich psow, wszystkich zameldowanych w Poznaniu - chip jest darmowy, sponsorowany przez miasto.[/QUOTE] I naprawde jest to obowiązek? No to pieknie! Jak Poznaniowi udaje się to wyegzekwować? Pzdr. Quote
doddy Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 W Warszawie także za chwilę będzie to obowiązek ;) A jak wyegzekwować? Straż miejska sprawdza czytnikiem jeśli Cię spotka i weterynarz przed zaszczepieniem na wściekliznę (szczepienie będzie teraz przypisywane do nr chipa). Quote
Asiaczek Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 O, dobry pomysł! Ja nie mam jeszcze zaczipowanych tylko 3 psów. Muszę się pospieszyć; czekam na następna darmowa akcję;) Pzdr. Quote
doddy Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Właśnie dlatego na razie są darmowe akcje chipowania. Aby jak najwięcej osób zachęcić. :) Jak będzie jeszcze jedna baza, a nie 12, to już w ogóle będzie idealnie i może uda się cokolwiek zdziałać w kierunku bezdomnych psów. Quote
Alicja Posted February 7, 2010 Author Posted February 7, 2010 [quote name='doddy']W Warszawie także za chwilę będzie to obowiązek ;) A jak wyegzekwować? Straż miejska sprawdza czytnikiem jeśli Cię spotka i weterynarz przed zaszczepieniem na wściekliznę (szczepienie będzie teraz przypisywane do nr chipa).[/QUOTE] u nas póki co są tacy co psów nawet na wściekliznę nie szczepią ...żeby nie musieć płacic podatku ....masakra narazie nie ma zadnych wieści dlaczego nie odczytano czipa Quote
doddy Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 W Warszawie celowo wprowadzono podatek w kwocie 1zł, co by zweryfikować posiadaczy psów. Quote
clockwork Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='Asiaczek']Ja tak sobie myślę cały czas o tym czipie. Jeżeli ma chip, to: albo pochodzi z pseudohodowli (w PL psy są tatuowane; chip możemy wszczepić psu, ale to juz nasza decyzja) albo z zagranicy. I dlatego tak ważne - wg mnie - jest odczytanie czipu. Da nam to odpowiedź, skąd wogóle ta sunia pochodzi. Kurczę, oby ten nowszy czytnik dał odpowiedź na pytania... Pzdr.[/QUOTE] niekoniecznie- mój Kloc jest zaczipowany z racji wyrabiania mu paszportu- żeby sobie w niedzielę do Czech nad rzeke wyskoczyć .... :roll: Racibórz to miasto przygraniczne- także z Czechami, więc może właściciele się wybierali np. na wakacje do sąsiadów i machnęli suni paszport i czipa ??? a jak jest z tą bazą??? właściciel sam zgłasza psiaka do bazy czy odgórnie gdzieś automatycznie pies pojawia się w bazie psów zaczipowanych??? :oops: znaczy- chodzi mi o to czy jak odczyta się czipa, to jaka jest szansa ustalenia właścicieli? [quote name='Alicja']u nas póki co są tacy co psów nawet na wściekliznę nie szczepią ...żeby nie musieć płacic podatku ....masakra[/QUOTE] :roll: u nas też się okazuje że jestem jedną z nielicznych która opłaca podatek......... :roll: Quote
doddy Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Do bazy powinien wpisywać weterynarz... ale z reguły tego nie robi, bo to pracochłonne. Właściciel może także sam wpisać bez większych problemów. Quote
clockwork Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='doddy']Do bazy powinien wpisywać weterynarz... ale z reguły tego nie robi, bo to pracochłonne. Właściciel może także sam wpisać bez większych problemów.[/QUOTE] ano właśnie.... może wpisać... ale czy wpisują???? powiem szczerze że ja dowiedziałam sie TU na dogo o jakiś bazach :roll: wet mnie nie informował że coś takiego istnieje, że mogę sobie wpisać psa..... byłam pewna że czip=baza.... czyli odczytanie chipa niekoniecznie doprowadzi psine do własciciela.... wiecie co myśle??? że taki laik, nieświedomy że numer nie jest nigdzie w bazie po zaczipowaniu psa- nie pozbyłby się go w taki sposób (porzucając), bo pewnie bałby się że go namierzą poprzez czipa i poniesie konsekwencje .... myśle że jednak ktoś może psiny szukać ....... Quote
doddy Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Czasami jest szansa namierzyć chip poprzez dotarcie do jego producenta, on ma spisane które numery komu sprzedał. I tak dojdziesz do weta, bądź schroniska. Ja znam sa, który ma 3 chipy... żaden nie wpisany. A wszystkie 3 są schroniskowe. Quote
Asiaczek Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 [quote name='doddy']W Warszawie celowo wprowadzono podatek w kwocie 1zł, co by zweryfikować posiadaczy psów.[/QUOTE] Ale juz od 2 a może i 3 lat nie płaci się w W-wie podatku od psów... [quote name='clockwork']niekoniecznie- mój Kloc jest zaczipowany z racji wyrabiania mu paszportu- żeby sobie w niedzielę do Czech nad rzeke wyskoczyć .... :roll: Racibórz to miasto przygraniczne- także z Czechami, więc może właściciele się wybierali np. na wakacje do sąsiadów i machnęli suni paszport i czipa ??? a jak jest z tą bazą??? właściciel sam zgłasza psiaka do bazy czy odgórnie gdzieś automatycznie pies pojawia się w bazie psów zaczipowanych??? :oops: znaczy- chodzi mi o to czy jak odczyta się czipa, to jaka jest szansa ustalenia właścicieli? :roll: u nas też się okazuje że jestem jedną z nielicznych która opłaca podatek......... :roll:[/QUOTE] Jak ja czipowałam moje psy, to moja wetka wypełniała specjalny formularz Na moje pytanie "Co dalej z tym?" powiedziała, że wysyła do bazy. Potem stwierdziła, że nie do bazy a do powiatówki i oni dalej. Ale gdzie dalej...? Do bazy w Gdańsku? Do jakiejs bliżej niezidentyfikowanej bazy w W-wie...? OK, dosyc o tych czipach. Czekamy co dalej z sunia. Oby clockwork miała rację:) Pzdr. [quote name='doddy']Do bazy powinien wpisywać weterynarz... ale z reguły tego nie robi, bo to pracochłonne. Właściciel może także sam wpisać bez większych problemów.[/QUOTE] Quote
doddy Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Asiaczek, podatek jest, w kwocie 1zł. Ponieważ jest tak niski, niewiele osób zarazem myśli o jego płaceniu :) Administracjom nie chce się go przyjmować, bo to dodatkowe papierki i tak koło się zamyka. Jeśli chipowałaś psa na akcji bezpłatnej, to te chipy były wpisane do bazy mazowieckiej. W Identyfikacji musisz sprawdzić czy jest wpisany numer. Wystarczy wklikać numer na stronie www. Quote
Asiaczek Posted February 7, 2010 Posted February 7, 2010 Co do podatku - to się mylisz. Byłam i w ubiegłym roku i w tym w administracji "osiedlowej" i w Urzędzie Gminy Mokotów (tutaj mieszkam) i powiedziano mi, że ani w 2009 ani w tym roku nie ma podatku od psów. A co do bazy - to dzięki za info. Posprawdzam:) Pzdr. Quote
Alicja Posted February 7, 2010 Author Posted February 7, 2010 Mam już nr telefonu do DT , będe dopytywać o tego czipa i wszystkiego o suni. Jedno co sie dziś dowiedziałam jeszcze że sunia potrafi bawić się z dziećmi . Quote
Recommended Posts