Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 422
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A co do Bastera... na "dzień dobry" napadły Go Julka z Lenką - i zaprosiły do zabawy. Potem staranował Rudy a obwąchał Falek...
Reszta zignorowała i pobiegła obsikiwać trawnik. Po powrocie z tej jakże ważnej czynności, Baster stał się najnowszą, lokalną sensacją. Nowy kolega! Będzie zabawa!
Baster ich entuzjazmu chwilowo nie podziela. Jak na mój gust, ilość wrażeń nieco Go przerosła...
Dlatego do rana damy Mu odpocząc od naszej dziczy i przemyśleć nową sytuację.

Posted

Basterek da sobie radę w każdych warunkach! Ze stresem i pogubieniem poradzi sobie bardzo, bardzo szybko.... I zaraz będziecie mieli go wszędzie pełno, będzie się "bilokował" normalnie!:evil_lol:

Posted

Jakiś czas temu Jubu pomagał w pracy swojemu ojcu. Pracowali na otwartym terenie w środku miasta, idealnym do długich spacerów z psami.
Któregoś dnia podszedł do nich pan z pytaniem, czy nie widzieli tu takiego dużego psa. Dzień wcześniej zerwał się ze smyczy i go szukają. Ponieważ Jubu widział parę godzin wcześniej tego psa, poprosił pana o nr telefonu. I zapytał o imię psa, bo może go przywołać i przytrzymać, żeby opiekunowie mogli go spokojnie odebrać.
Pan bardzo się krępował z podaniem imienia psa... W końcu wyznał że na swojego dużego, silnego psa woła.... "Wnusiu" :)))))

Wnuczek odnalazł się i jeszcze tego samego wieczora wrócił do domu :)

Ale do czego zmierzam...

Jest mi głupio, prawie jak temu panu...

Wiecie że u mnie psy rzadko posługują się tymi imionami, z którymi przyjechały. Często nadanymi przypadkowo, żeby tylko pies nie był anonimowy, nie był numerem w lecznicy czy schronisku...

U nas psy mają swoje przydomki, zdrobnienia, często dostają nazwiska ;)

I jest mi strasznie głupio..........

Bo ja na Bastera wołam.....................

..... "Baśku!"... ewentualnie "Basiu"......

Poza tym Baster (!) jest cudny. To przemiły piesek, straszny pieszczoch i mądrala. Dogadał się z innymi psami od razu. Moje życzenia/polecenia zgaduje zanim zdążę je wypowiedzieć. Strasznie fajne psisko, takie subtelne, delikatne i wesołe :)

Posted

[quote name='ajlii']

I jest mi strasznie głupio..........

Bo ja na Bastera wołam.....................

..... "Baśku!"... ewentualnie "Basiu"......

Poza tym Baster (!) jest cudny. To przemiły piesek, straszny pieszczoch i mądrala. Dogadał się z innymi psami od razu. Moje życzenia/polecenia zgaduje zanim zdążę je wypowiedzieć. Strasznie fajne psisko, takie subtelne, delikatne i wesołe [/QUOTE]

My na Bastera często wołaliśmy "Basiek"!:evil_lol:

Nie rozumiem kompletnie dlaczego piszesz "subtelne, delikatne i wesołe psisko"?! :-o:evil_lol:
U nas Basterek rzeczywiście był wesoły, ale żadną miarą delikatny i subtelny!
W jednej chwili na fotelu, zaraz potem w kuchni, w salonie i na górze... Jakby był w stu miejscach naraz! Po prostu wulkan energii i emocji!
Szaleństwa z psami w naszym ogrodzie to dla niego chleb powszedni!
Potrafił godzinę czy dwie kotłasić się z "jakimś" psem (odpowiadającym mu charakterem) w szaleństwach!
A potem przychodziły takie dwie "szmatki" do domu!:evil_lol:
Zmęczone, ziejące i utytłane w piachu po pachy! :roll:

Ale cóż..... wszystko przed Wami! :eviltong:

Posted

Zobaczymy, może się rozkręci :)
Narazie to taki pieszczoszek, przytulasek i słodziak. Taki francuski piesek ;) Bawi się ze mną delikatnie. Z psami bez szaleństw. Wczoraj widziałam jak Lena wykopała sobie korzeń w ogrodzie, biegała z nim w paszczy - a wszystkie pozostałe za nią, w tym Basiek.

Posted

[quote name='ajlii']Zobaczymy, może się rozkręci :)
Narazie to taki pieszczoszek, przytulasek i słodziak. Taki francuski piesek ;) Bawi się ze mną delikatnie. Z psami bez szaleństw. Wczoraj widziałam jak Lena wykopała sobie korzeń w ogrodzie, biegała z nim w paszczy - a wszystkie pozostałe za nią, w tym Basiek.[/QUOTE]

Rozkręci się na milion %! Jakem DIF! 0X Chociaż nie dam głowy uciąć!
Psy tak niesamowicie reagują na zmiany.....
"Francuski piesek"! U nas to określenie absolutnie do niego nie pasowało!
Każde inne, ale nie TO!
Tak czy inaczej zmiana na pewno będzie korzystna dla niego i za to trzymam kciuki!:loveu:

Posted

Razem z Basterkiem zapraszam na wątek Gwiazdki, która spadła wczoraj z nieba... wprost do mojego ogrodu...
[url]http://www.dogomania.pl/threads/219264-O-Gwiazdce-co-spadła-z-nieba...?p=18177561#post18177561[/url]

Posted

Baster jest cudowny, grzeczny i przytulaśny. Gwiazdka kręci Mu się pod łapami, nie bardzo wie co z Nią zrobić. Bawić się z Gwiazdką? Czy Gwiazdką? Do czego to małe piszczadełko służy...?
Żadnych problemów nie sprawia :)

Posted

Baster okazał się wyjątkowo kreatywnym psem. Wykopał już dwie dziury... w wykładzinie ;)

Coś w tym Małgosiu jest - "Twoje" psy mają wyjątkową wyobraźnię i duże zdolności w kierunku aranżacji wnętrz. Iskra zabiła kanapę. Rudy próbował dokonać mordu (łapą!) na kolejnej. Baster dekoruje po swojemu podłogi... Jak Ich nie kochać???

Posted

U nas Basterek wydobył na wierzch wnętrze fotela w psim pokoju, ale wersalkę zostawił w spokoju. Może dlatego, że należy do Szanci i ona mu nie pozwoliła się do niej zbliżyć. Pewnie wiedziała, że jest zagrożona. Ta wersalka oczywiście.... :evil_lol:
Przeżyły również wszystkie drybedy w klatkach. ;)

Posted

Baster kanapom nie da rady, bo Jubu pokrył wszystkie kodurą. Nawet Rudy się przez to nie przedrapie ;)

Małgosia - masz jeszcze zdjęcia ofiary Iskry? Ze sprawcą potulnie siedzącym obok, z miną "to nie ja... no może trochę"? Zepsuł mi sie telefon w którym były, i nie mam jak narazie przerzucić.

W sumie największe zdolności plastyczno-manualne wykazuje Iskra :) Pozdejmowała ze ścian (!) wszystkie ozdobne naklejki piankowe i po swojemu udekorowała... odgryzła dzioby ptakom, zrobiła nowe dziurki na skrzydełkach. Zdolna jest :) Ma to po mnie :)))))

• 2 weeks later...
Posted

A Basio boi się ścierek kuchennych.... Jak zobaczył Jubu przy dzwiach wejściowych, ze ścierką w ręku, to za nic nie chciał wejść do domu. Nawet jak ścierka zniknęła za plecami... Ale wyniosiona do kuchni przestała już szczuć psa, i Baster radośnie wpadł do domu, wprost w objęcia Jubu!

Strasznie wesoły psiak z Niego. Julka ma trochę spokoju, bo Lena ma się z kim bawić i nie wisi już wiecznie ciotce na ogonie...

Posted

[quote name='ajlii']A Basio boi się ścierek kuchennych.... Jak zobaczył Jubu przy dzwiach wejściowych, ze ścierką w ręku, to za nic nie chciał wejść do domu. Nawet jak ścierka zniknęła za plecami... Ale wyniosiona do kuchni przestała już szczuć psa, i Baster radośnie wpadł do domu, wprost w objęcia Jubu!

Majuś!
U nas Baster nie bał się praktycznie niczego. Był pod tym względem bardzo podobny do Pinezki (znasz ją przecież;)) - wesoły, nic nie biorący do siebie psiak.
NIGDY się nie bał niezależnie od tego czy on coś zbroił czy zrobił to inny pies....

Posted

Nie wiem - może coś sobie przypomniał, skojarzył. Błąkał się zanim wpadł pod samochód, nie wiemy co kiedyś przeszedł. Ale reakcja była dziwna. Na ścierkę w moich rękach nie reaguje wogóle, mogę Mu nią machać przed nosem...

Aniu, kojarzysz Bochnara? On kiedyś panicznie bał się liny i wszelkich ręczników, ścierek. Jak zobaczył Grześka rozwieszającego sznurek do prania, to próbował wbić się ścianę...

Posted

[quote name='ajlii']Nie wiem - może coś sobie przypomniał, skojarzył. Błąkał się zanim wpadł pod samochód, nie wiemy co kiedyś przeszedł. Ale reakcja była dziwna. Na ścierkę w moich rękach nie reaguje wogóle, mogę Mu nią machać przed nosem...

Aniu, kojarzysz Bochnara? On kiedyś panicznie bał się liny i wszelkich ręczników, ścierek. Jak zobaczył Grześka rozwieszającego sznurek do prania, to próbował wbić się ścianę...

Bo generalnie "nasze" psy reagują inaczej na naszych facetów niż na nas. Nie sądzisz?
Poza tym, tak jak piszesz... Nie wiadomo co te kundlasy przeszły w życiu i nie wiadomo co mają zapisane na karcie pamięci! :shake:

A powiedz jak Basterek dogaduje się z Fantą?
Bawią się, szaleją? Jak wyglądają ich relacje?

Qrcze... u nas każdy pies był potencjalną "zabawką" Bastera! :evil_lol::evil_lol::evil_lol: