Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Danka1234 schronisko Częstochowa wydają pieski tylko do domów stałych takie mają zasady z tego co przeczytałam,
Jeśli chodzi o prowadzenie osobnego wątku to nie wiem
Kontakt to na schronisko bezpośrednie
choć może niech się wypowie założycielka tego wątku

• Replies 554
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='malibo57']Witam - zapisuję watek.
Czy będzie bannerek?[/QUOTE]

Gosieńko :) będzie ode mnie ,ale jeśli masz możliwość to kolejny nie zaszkodzi....:loveu:

Posted

[quote name='danka1234']jaki ma byc kontakt w sprawie adopcji jamnikowatej suni która umiesciliscie na watku jamników? czy bedzie miała załozony osobny wątek ?[/QUOTE]
tak się właśnie zastanawiam .... bo dobrze by było zachować wszystko na jednym wątku , ale zrobi się bałagan , przy osobnym ma większe szanse na zainteresowanie osób "jamnikowych " ..... może niech schroniskowy wątek zostanie wątkiem informacyjnym a psy mogłyby mieć zakładane osobne wątki , z zaznaczeniem że nie ma mowy o dt czy hotelikach i tylko do domu stałego ( bo chyba takie macie założenie ?) które ," niestety " , bo mało popularnie na dogomanii , popieram ....

Posted

No tak, ale pomysl DT wzial sie stad, ze warunki w niektorych schroniskach sa dosyc kiepskie i psy trzeba bylo najpiew wyleczyc, wymyc, zsocjalizowac, bo inaczej byly problemy z adopcja.
Gdyby byla mozliwosc wyadaptowywania psow prosto ze schronisk, to byloby to o wiele tanszy i latwiejszy pomysl.
Ja tez popieram tak jak lilka, ale .............ludzie chetniej wezma psa, ktory jest czysty i w miare zdrowy.

Posted

jeżeli ktoś chciałby banerek już teraz to proszę

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/178404-Schronisko-w-CzAE-stochowie"][IMG]http://www.lilka.grabalski.gre.pl/dogob/baczest.jpg[/IMG][/URL]

zrobiony na szybko , podlinkowany

Posted

Dziękuję za linka, zapisuję wątek

No i taka kwestia porządkowa :lol: lepiej byłoby żeby kilkanaście lub wiecej postów początkowych było zarezerwowanych dla schroniska żeby tam wklejać psiaki - tak jak to jest na wątkach kudłaczy czy watkach innych schroniska bo zaraz sie zrobi bałagan i nie da się znaleźć psów przekopując się przez posty uzytkowników - może to się da jeszcze zrobić?

to tyle się ponawymądrzałam i :scared: :lol:

Posted

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/178404-Schronisko-w-CzAE-stochowie"][IMG]http://img705.imageshack.us/img705/7342/lunah.png[/IMG][/URL]

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/178404-Schronisko-w-CzAE-stochowie"][IMG]http://img195.imageshack.us/img195/9484/mika1r.png[/IMG][/URL]

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/178404-Schronisko-w-CzAE-stochowie"][IMG]http://img32.imageshack.us/img32/149/schronisko35.png[/IMG][/URL]

[URL="http://www.dogomania.pl/threads/178404-Schronisko-w-CzAE-stochowie"][IMG]http://img163.imageshack.us/img163/3366/schronisko1.png[/IMG][/URL]

Na szczęście pieskom.

Na poprzedniej stronie jest jeszcze jeden banerek od cioteczki lilusi :loveu:

.

Posted

Ślicznie dziękujemy za bannerki.
Co do spraw organizacyjnych wątku - musimy jeszcze przemyśleć, co i jak, ale w miarę oswajania się z DGM będziemy wstawiać psy do odpowiednich działów (tak jak magenka zrobiła z Miką bez oka), a wyjątkowo potrzebujące psaiki będa miały swoje wątki.

Co do DT - dotychczasowe doświadczenia schroniska z takimi DT sa dość nieprzyjemne. Dlatego wolimy adoptować do DS, chociaż i z nimi różnie bywa. Myślę, że jakby pojawiły się jakieś rozsądne propozycje, to można zrobić wyjątek. Jednak ważne są dla nas przejrzyste informacje odnośnie przyszłych losów psa i obopólny szacunek (z tym bywa najgorzej).

@danka - napisz, o którą sunię Ci chodzi, jeśli o tą rudą - jej dane uzupełnimy w poniedziałek.

Posted

cyt :"......Co do DT - dotychczasowe doświadczenia schroniska z takimi DT sa dość nieprzyjemne. Dlatego wolimy adoptować do DS, chociaż i z nimi różnie bywa. Myślę, że jakby pojawiły się jakieś rozsądne propozycje, to można zrobić wyjątek. Jednak ważne są dla nas przejrzyste informacje odnośnie przyszłych losów psa i obopólny szacunek (z tym bywa najgorzej)....."

To prawda - przejrzystość info o losach psiaków to szczególnie ważny element niesionej im pomocy....tym bardziej ważny,że na dogo niestety zbyt często pojwiają sie ludzie nieuczciwi ...

Co do sugestii malawaszki o pierwszej stronie i rezerwacji miejsca na aktualności---> zauważyłam ,że są tam cztery posty zamieszczone przez schronisko - zawsze można je edytować i w ich miejsce zrobić nowe zapisy ,fotki itp.Problemu więc nie ma :)

Posted

To bardzo fajna inicjatywa aby schronisko zaistniało na tym forum i w ten sposób kreowało swój wizerunek jako instytucji prozwierzęcej.

[B][COLOR=red]W sprzeczności do tych działań stoi jednak fakt, że zlikwidowany został wolontariat w tych schronisku. Proces modernizacji nie jest wytłumaczeniem dla takiej decyzji. W innych schroniskach w Polsce wolontariusze mają dostęp do zwierząt codziennie, w Częstochowie był to tylko jeden dzień w tygodniu przez trzy godziny. Czemu więc schronisko tak ogranicza dostęp wolontariuszy?[/COLOR][/B]

Posted

[quote name='Schronisko-czest']... przedstawia swoich podopiecznych.
Najwięcej informacji o schronisku znajduje się na stronie internetowej [URL="http://www.czestochowa.schronisko.net"]www.czestochowa.schronisko.net[/URL]
Ale pokrótce:
obecnie w schronisku przebywa około 260 psów i 30 kotów. Ze względu na rozbudowę schroniska i konieczność zlikwidowania kilku boksów i dużego wybiegu dla suk,sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana niż zwykle, ale z niecierpliwością czekamy końca modernizacji, bo w pierwszym etapie zostaną zbudowane szpital, dom dla kotów i dom dla szczeniąt, które do tej pory mieszkały w starych melaminach.

...[/QUOTE]

[quote name='Schronisko-czest']Witamy serdecznie...
Zastanawiamy się nad ogłoszeniem wątku na częstochowskim forum GW,żeby jeszcze go rozpropagować, ale obawiamy się potoku błota wylanego na schronisko... Jak to do tej pory bywało, nawet przy okazji zachęcania do oddawania głosów na schronisko w akcji Tesco...[/QUOTE]

Wspaniała inicjatywa :multi: . Będę zaglądał, może się kiedyś moja pomoc też przyda.

Schronisku życzę wielu udanych adopcji i uczciwych wolontariuszy:lol:, poświęconych pomaganiu a nie trollowaniu :eviltong:
Zwierzakom natomiast życzę znalezienia szybko dobrych domów z kochającymi opiekunami:lol:.

Posted

w końcu jestem i zapisuję, wklejam banerek, oby DGM pomogło, a psiakow bylo mniej, na pewno teraz mają wiuększą szanse na adopcje ;)

[B]Podpisuję sie pod pytaniem z poprzedniego postu,[/B] bylam wolontariuszką i jak na razie nie jestem, a mogłabym, inni tez by mogli.

Posted

A ja mam pytanie dotyczace procesu adopcji psow ze schroniska w Cz-wie.

Moze zaczne za psa ktora "laduja" na Dogo trafiaja czesto do hotelikow czy innych domow tymczasowych ale takowe sa sprawdzone przez ludzi stad wiec wiemy ze psie bedzie w dobrych warunkach.

Tak samo sprawdzane sa domu do ktorych psiska ida juz na stale - domy/warunki sprawdzane so [B]przed [/B]adopcja.

Czy ja dobrze rozumiem ze schronisko nie robi zadnych wizyt przedadopcyjnych i wystarczy pojawic sie w schronisku z dowodem osobistym i wyjsc z psem?

Posted

Tak Emigrantko, wystarczy dowód. Słyszałam ze potem domy sprawdza pracownik TOZ-u, ale nie pojawił się on u zadnego z psów o którym wiem ze jest ze schroniska. A znam takich wiele.

Posted

Ola - dlatego to pytanie kieruje do Schroniska bo jakos wierzyc mi sie nie chce...

Z jednej strony nie chca wydawac psinek do DT bo "tylko do domow stalych" a z drugiej.. skad wiedza co to za "domy stale" i co sie z psem tam pozniej dzieje?

Moze Schronisko odpowie pozniej, czekam.. bardzo mnei to interesuje.

U mnei tutaj zaden pies ze schronu nie bedzie wydany przed wizyta przedadopcyjna gdzie sprawdza sie bardzo dokladnie warunki w jakich pies ma byc...

Ja swoja sunie musialam kupic bo.. zadne schronisko psa mi dac nie chcialo - bo ja pracuje i mieszkam w bloku....to przeciez najgorszy rodzaj potencjalnego wlasciciela nie?

Wiec inetersuje mnie dlaczego w Polsce jest tak bardzo.. ermmm inaczej?

Nie widzialam tu przez 18 lat psa walesajacego sie samotnie po ulicy NIGDY.

No ale mieszkam w Londynie, sterylki sa tu na porzadku dziennym ale tez i schroniska pekaja w szwach i bardzo duzo psow konczy z igla niestety :(

Mowy nie ma zeby wiekszosc bid jakie widze na Dogo miala tutaj jakakolwiek szanse... :(

Posted

[quote name='Schronisko-czest']Ślicznie dziękujemy za bannerki.
Co do spraw organizacyjnych wątku - musimy jeszcze przemyśleć, co i jak, ale w miarę oswajania się z DGM będziemy wstawiać psy do odpowiednich działów (tak jak magenka zrobiła z Miką bez oka), a wyjątkowo potrzebujące psaiki będa miały swoje wątki.

Co do DT - dotychczasowe doświadczenia schroniska z takimi DT sa dość nieprzyjemne. Dlatego wolimy adoptować do DS, chociaż i z nimi różnie bywa. Myślę, że jakby pojawiły się jakieś rozsądne propozycje, to można zrobić wyjątek. Jednak ważne są dla nas przejrzyste informacje odnośnie przyszłych losów psa i obopólny szacunek (z tym bywa najgorzej).

@danka - napisz, o którą sunię Ci chodzi, jeśli o tą rudą - jej dane uzupełnimy w poniedziałek.[/QUOTE]

A moze schronisko zastanowiloby sie nad wprowadzeniem umow o DT ? Mozna rowniez przeprowadzic weryfikacje potencjalnych DT, nie sadze zeby chetni walili drzwiami i okanami wiec strasznie duzo zachodu z tym nie poinno byc.
I zdaje sobie sprawe ze bardzo latwo siedziec i gdybac, ale to taki luzny pomysl ;)
Rowniez powolam sie na zagraniczne procedury, w UK organizacje prozwierzece i schroniska bardzo chetnie oddaja psy do DT, ciagle szukaja nowych. DT jest dokladnie sptawadzny, zostaje podpisana umowa i nieczesto zdazaja sie nieprzyjemne sytuacje z tego co sie orientuje.

Czy w schronisku w chili obecnej przebywa jakis molosowaty pies??

Posted

Furciaczek - tylko ze "nasze" DT sa... darmowe....tylko za karme i oplaty za veta z tego co ja sie orientuje....

To sa "foster homes"...Polskie DT bardzo roznia sie cenowo od kosztow utrzymania psiny w schronisku i tu moze byc problem...

Posted

Emi nie wszystie Polsie DT sa platne, dlatego tez schronisko musialoby przedstawic swoje warunki i jesli ktos jest w stanie podolac wymaganiom to wtedy cos kombinowac.
Dt to duza szansa dla psow, i wieksze prawdopodobienstwo udanej podreslam udanej adopcji. Bo mozna juz cos o psiaku powiedziec, o jego zachowaniach, reakcjach w roznych sytuacjach, trafniej mozna dobrac nowych wlascicieli do psa.

Posted

Furciaczek, pewnie ze tak.. tylko tych nie platnych jak na lekarstwo...

A tutaj, znana nam osoba nie kwalifikuje sie na tymczas dla psow schroniskowych bo.. mieszka w mieszkaniu bez ogrodu i pracuje (wlasny pies nie jest sam dluzej niz 4 godziny dziennie,czesto ma psy "na pare dni" od prywatnych osob ale ze schroniska zadnej bidzie tez nie moze pomoc bo wg nich sie nie nadaje...)

Bleeeeeeeeeeeeee

Posted

Ja tez sie nie nadaje na DT w UK, dom z ogrodem, doswiadczenie, psy nigdy same nie zostaja bo TZ na nocki a ja nieregularnie w dzien od czasu do czasu na 3-4 godzinki ale....ogrodzenie mam nietakie jak powinno byc :D

Posted

@Argus7 - dyskusja nt wolnotariatu nie będzie dyskusją publiczną, ona się toczy i jeśli będa inne ustalenia niż do tej pory obowiązujące, na pewno się wolontariusze dowiedzą. Twoje trollowanie na wątku zwierzętom nie pomoże, więc albo przystosuj sie do atmosfery tu panującej, albo nie wchodź na wątek.

@olaolaa - witamy, powyższa odp jest tez do Ciebie, więc pozostaje czekać. Olek ma się dobrze, mamy nadzieję, ze mama też.

Domy tymczasowe - temat rzeka. Domy stałe sprawdzamy wyrywkowo - Inspektor TOZu odwiedza wyadoptowane psy i warunki w jakich żyją, część nowych właścicieli utzrymuje z nami kontakt . Być może uda się w tym roku zwiększyć ilość takich odwiedzin - na razie takie informacje możemy przekazać.

Uzupełniłam dane rudej jamnikowatej suczki z pierwszej strony wątku.

Posted

Emigrantko - na chwilę obecną nie ma takich planów. Nie ma ludzi, nie ma chętnych do przeprowadzania takich wizyt. Poza tym - pracownicy są na tyle doświadczeni, obyci w sprawach adopcyjnych, że potrafią wyłapać ludzi szukających psów do pseudohodowli czy walk, ludzi, którzy wybitnie nie nadają się na dom dla psa. Te nasze psiaki trafiają całkiem dobrze - ci co sobie nie radzą nie mają skrupułów, żeby psa zwrócić.

Posted

[quote name='Schronisko-czest']Emigrantko - na chwilę obecną nie ma takich planów. Nie ma ludzi, nie ma chętnych do przeprowadzania takich wizyt. Poza tym - pracownicy są na tyle doświadczeni, obyci w sprawach adopcyjnych, że potrafią wyłapać ludzi szukających psów do pseudohodowli czy walk, ludzi, którzy wybitnie nie nadają się na dom dla psa. Te nasze psiaki trafiają całkiem dobrze - ci co sobie nie radzą nie mają skrupułów, żeby psa zwrócić.[/QUOTE]

Chetnych na sprawdzanie warunkow [B]przed[/B] wydaniem psa (woluntariuszy) na pewno by sie znalazlo, to nie wymowka.
Osobiscie nie wierze w wydawanie psow "kto przyjdzie" i "na oko" i podejscie "jak sobie nie beda radzic to psa zwroca".

Prawde mowiac zatkalo mnei w tym momencie.... Ide zapalic.