webster Posted January 17, 2010 Posted January 17, 2010 Witam. Chciał bym sie zapytac czy to normalne ze suczka ma 15miesiecy i juz 3 cieczke, pierwsza była w wieku 6mies. następna jakos tez po 5-6mies. a teraz tak szybko cos nie tak isc do weterynarza, jej zachowanie jest w miarę normalne ma troche chimery ale jak to kobieta pozdrawiam Quote
Greven Posted January 17, 2010 Posted January 17, 2010 Cieczka w wieku pół roku to dość wcześnie, ale zdaza się. Potem po 6 mies, czyli w wieku roku, to ok. Jednak 3 mies po tamtej kolejna? To na pewno cieczka? Ja bym skonsultowała się z weterynarzem, gdyby to była moja suka. Quote
ROOFI Posted January 17, 2010 Posted January 17, 2010 Pierwsza cieczka na pół roku to nie za wcześnie ,raczej świadczy o prawidłowym rozwoju suki. Quote
*Monia* Posted January 17, 2010 Posted January 17, 2010 To może być ropomacicze, trzeba szybko z wetem skonsultować bo to paskudna choroba :shake:. Quote
webster Posted January 18, 2010 Author Posted January 18, 2010 [quote name='*Monia*']To może być ropomacicze, trzeba szybko z wetem skonsultować bo to paskudna choroba :shake:.[/QUOTE] Witam dzwoniłem do weterynarza i powiedział ze jak sie skonczy cieczka to po tygodniu mam przyjsc na kontrol bo to moze byc zapalenie Quote
*Monia* Posted January 18, 2010 Posted January 18, 2010 Konsultacja telefoniczna moim zdaniem w tym przypadku nie była najlepszym pomysłem, bo jeśli to ropomacicze to już za tydzień możesz nie mieć z kim iść :roll:. Znajoma suczka też miała niby cieczkę po 2 czy 3 miesiącach od poprzedniej, a na kontroli u weta okazało się że to jednak nie cieczka :shake:. Ja tam wolę 10 razy pójść do weta z byle powodu (mimo że ten na mnie już patrzeć nie mógł :evil_lol:) niż raz coś przeoczyć.. Quote
webster Posted January 19, 2010 Author Posted January 19, 2010 Masz racje jutro sie wybiorę pozdrawiam Quote
*Monia* Posted January 19, 2010 Posted January 19, 2010 Napisz co Ci wet powiedział. Trzymam kciuki, żeby to nie było nic złego :kciuki: Quote
Fibra Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 Moja akita ma teraz 11 miesięcy i jeszcze cieczki nie miała. Podobno akitki dojrzewają później i cieczka zazwyczaj po 9 miesiącu jest, ale może i być w wieku ponad 12 miesięcy. Czy to nie za wczesnie u twojej było w wieku 6miesięcy? szybko dojrzała :) Quote
kasia_1982 Posted February 22, 2011 Posted February 22, 2011 Moja suka pierwsza cieczke dostala w wieku 11 miesiecy. Suczka znajomych bullterierka jest o miesiac starsza od mojej. W momencie gdy mojej konczyla sie pierwsza cieczka tamta zaczynala TRZECIA. Suczka w idealnym zdrowiu, pod opieka wetow - badana pod tym wzgledem. Znajomi czekali na cisze hormonalna zeby suke wysterylizowac. I za kazdym razem bach - kolejna cieczka. W koncu im sie udalo. Wet nie stwierdzil zadnych objawow patogennych w wycinanej macicy. Stwierdzil ze to po prostu taki typ - tak samo jak nastolatka moze (ale nie musi) miec nieregularne miesiaczki, tak samo suka na poczatku moze miec nieregularne cieczki. Quote
Emiko2020 Posted March 17, 2021 Posted March 17, 2021 Moja akita dostala pierwsza cieczke w wieku 10.5 mies ale trwa juz ponad 3 tyg, zastanawiam sie czy to normalne, bo cos dlugo mis wie wydaje Quote
dwbem Posted March 17, 2021 Posted March 17, 2021 Rasy pierwotne tak mają, na razie czekaj cierpliwie. Quote
Recommended Posts