Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

maz juz sie pyta, kiedy koza przyjedzie, ale chcialby tylko koze... boimy sie, ze nie podolamy nad dwojka kopytnych bez zadnego doswiadczenia. Na razie zakupilam 3 ksiazki na allegro - 2 o chowie kóz i jedna o chorobach koz.

Zastanawiam sie jak przygotowac drewutnie dla kozy ?
Czy koza ma jakies imie ?
Jaki jest jej stosunek do ludzi ? garnie sie do niczh czy raczej ucieka ?
Ile ma cm w klebie ? jak czytalam o kozach to sa w roznych rozmiarach, wiec nie wiem czego sie moge spodziewac...
Czy nie pobodzie moich psow ?
Jak sie koze transportuje ? czy to nie za daleka dla niej taka podroz ? Ja wiem, ze moge sobie w okolicy pewnie za grosze kupic koze, ale moge adoptowac ta, jak w poblizu nie ma innych chetnych - jak ona zniesie podroz ?
Jak jest z rejestacja, szczepieniami itp ?

• Replies 220
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

udało się :D

Witam Cię Ewusek ;)

Obawy zupełnie nie potrzebne. Przeciwnie, lepiej będzie wam się chowała koza w towarzystwie owcy. Jeśli boisz sie o psy to możesz wziąć od nas kozę bezrogą, a ja wezmę białą.
Generalnie musze oddac w adopcję owcę bo ma jedną wadę, mianowicie nie zdaje sobie sprawy ze swojej "szerokości" i ładuje się między nogi, włazi do pomieszczeń gosp. razem z człowiekiem, a ja mam roczną córcię i boję się ze ją będzie przewracała. Generalnie przesympatyczny zwierz, który póki była sama, chodziła ze mną po wsi na spacerki jak psiur :)

zwierzaki niekłopotliwe :)

Chcesz fotki?;>

Posted

no ba ! oczywiscie wstaw fotki albo podaj stronke, gdzie moge zobaczyc wszystkie kozy do adopcji :-)

czym w zachowaniu rozni sie ta z rogami od tej bez ?

sama nie wiem co z ta owca ... tez wrzuc jej fotki ;-) ja mam dwoch synow - 3,5 i 6 lat, jak na razie to mlody tylko toczy walke z mastifami bo notorycznie jest przez nie obijany :-)

Posted

Greven napisał(a):
Koza bezroga jest bezpieczniejsza, szczególnie przy dzieciach... nie walnie rogiem, nie ukłuje.

dobra, dajcie foty wszystkich koz bezrogich i tej szerokiej owcy
:-)

Posted

łowca jest teraz szersza niż na fotach, się spasło pani ;)

3,5 letni chłop trzyma sie twardo na nogach, a nie chwieje jak roczny diabeł,, którego wszędzie pełno ;)
pięcioletni syn kumpeli bardzo dobrze radzi sobie i z łowcą i z kozą :)

Szukam fot.

Posted

Szkoda mi oddawac każde zwierzę, ale gdybym tego nie robiła zostałabym VV. Prawdopodobnie na dniach będę miała kolejnego konia....

Ewo, może kucyka jeszcze w pakiecie chcesz?;>

Czyli koza bezroga plus bonus w postaci kozy i kucki- wszystkie sie znają, a ja pojade po konia i kozę od Kini :D

Posted

Moi faceci nie moga sie doczekac przyjazdu kozy... nie wiem co z owca, nie ma decyzji...

powiedzcie mi jak te dwie dziewczyny koza i owca odnosza sie do ludzi ?
Co one wogole jedza ?

Co robimy z transportem ?

Posted

Koza i owca łagodne w stosunku do ludzi, kontaktowe.
Jedzą to, o czym pisałam na którejś z poprzednich stron ;)

O ofcy musi wypowiedzieć się ksenka, ale wg mnie latem strzyżenie, a przez resztę roku normalna pielęgnacja futra, czyli mycie w ciepłych miesiącach i przez resztę czasu wyczesywanie zanieczyszczeń (słoma, błoto, zaklejki).

Posted

Mąż sie zgodził rownież na owce :-)
Mam nadzieje, ze do czasu postawienia budynku beda bezpiecznie mieszkaly w drewutni :-)

mam tutaj samych wetow od zwierzat gospodrskich, wiec nie bede miala problemu :-) Gorzej mam z psami, bo musze jezdzic 40 km w jedna strone...

To dziewczyny uzgadniamy transport, ile mam wam kasy wplacic ?
I jak mam przygotowac drewutnie ?

Czy owca i koza chodza na smyczy/lince ?
Jak je zaprowadze do drewutni ?

Jestem zielona z kóz i owiec dlatego, mam nadzieje, ze wybaczycie mi takie podstawowe pytania :-)

Posted

Greven- tylko kozę ode mnie :P Nie posiadam żadnego konia do oddania ;) To tak- Wy się dogadajcie, która w końcu koza ma pojechać do Ewusek, bo ja się kompletnie nie znam :P Czy ta z rogami, czy bez lepsza, hehe :P
A ja będę śledzić wątek i czekać na rozwiązanie :D :P :)

Posted

Ewusek napisał(a):
To dziewczyny uzgadniamy transport, ile mam wam kasy wplacic ?
I jak mam przygotowac drewutnie ?

Czy owca i koza chodza na smyczy/lince ?
Jak je zaprowadze do drewutni?

Nic nie wpłacaj. My juz szukamy intensywnie transportu, o kosztach pogadamy post factum.

W drewutni zaściel słomą - na tę powierzchnię wystarczą 3 kostki słomy po 10 kg.
Zamontuj niewysoko nad podłogą poidło (może być najzwyklejszy żłób) i karmidło. Poidło nie musi być w środku - wanna, kuweta itd. na dworzu też jest ok, tylko w czasie mrozów woda może zamarznąć i lepiej wstawić do pomieszczenia.

Koza chodziła na smyczy, jest delikatna (stąd jej imię - Subtelna), więc bez problemu zaprowadzisz ją na ogrodzony teren, a owca powinna pójść za nią, bo obie są ze sobą bardzo związane. Gdyby owca nie szła, to silny facet chwyci ją za obroże i doprowadzi na miejsce - nawet na siłę.