Jump to content
Dogomania

dla wrażliwca kość surowa czy gotowana?


marta23t

Recommended Posts

mam już dość sztucznych smakołyków i chciałabym moim psiakom zafundować coś,, naturalnego,,-najchętniej jakąś kość wołową. jedyne ,,ale,, jest tego typu, że psiaki prawie nigdy kości nie dostawały a mają tendencję do biegunek i wymiotów więc boję się, że jak źle pogryzą to będą ,,rewelacje,,:diabloti::shake: czy mimo to warto zaryzykować i co mogę im dać żeby nie zaszkodzić? / mama gotuje dziś rosół na rosbefcie z kością:razz: kusi mnie taka pachnąca kość z kawałkami wołowinki/

Link to comment
Share on other sites

Dla psa kość surowa albo wcale...
Nawet nie chodzi o jakieś przebicia jelit, ale kość gotowana jest po prostu ciężkostrawna - to same sole mineralne, bo cały tłuszcz i większość białek w niej zawartych wędrują do wody, a zostaje cement, ciężkostrawny i bezwartościowy odżywczo.

Pytanie, czy chcesz dać psom kość jako zabawkę, żeby jej nie zjadały, czy przewidujesz że odgryzą kawałki i ją zjedzą częsciowo lub w całości. Jako zabawka najlpesze są szpikowe kości wołowe, tak duże i twarde żeby pies ich nie rozgryzł.
Jeśli natomiast psy są małe i mają coś tej kości zjeść, polecam na początek kości z drobiu a raczej elementy miesno-kostne. Najdelikatniejsza będzie chyba szyjka z kurczaka. Warto pierwszy raz dawać ją z ręki, żeby pies dokładnie pogryzł. Jak już przyzwyczają się do kości, można dać do zjedzenia ogon lub mostek cielęcy - ale na pierwszy raz to trochę za ciężkostrawne i może skończyć się biegunką.

Link to comment
Share on other sites

Martens dzięki za odpowiedź:) chciałabym dać kość jako zabawkę- żeby gryzły ale za dużo nie zjadały / ze względu na biegunki i wymioty/. te kości wołowe z jakiej części ciała pochodzą? / tzn o co dokładnie poprosić u rzeźnika;)) co do szyjki z kurczaka to są tam takie małe kości- jakby trójkąciki / nie wiem czy wiesz o co chodzi- wygląda to jak kolce od róży/- czy one nie przekłują jelit? i czy wogóle i jak duża jest możliwość uszkodzenia jelit przez kości?
no i czy taką surową kość sparzyć?

Link to comment
Share on other sites

O co prosić u rzeźnika to trudno mi powiedzieć, bo u mnie z wołowego dostępny jest tylko szponder i antrykot - a te kości są za małe na zabawki. Najlepsze by było szpikowe kości z nóg.

Możliwość uszkodzenia jelit przez kości jest u zdrowego psa zerowa. W żołądku psa działanie kwasu jest tak silne, że kości właściwie się rozpuszczają a conajmniej zniszczeniu ulegają ich ostre zakończenia i krawędzie. Jakieś małe ryzyko jest u psów z zaburzeniami w wydzielaniu enzymów trawiennych - ale i wtedy przy normalnym leczeniu miększe kości drobiowe też nie są niebezpieczne.
Jeżeli już coś ulega uszkodzeniu to raczej gardło i przełyk u bardzo łapczywie jedzącego psa, ale to też rzadkość, bo są one naturalnie chronione przez ślinę i śluz. Daję psu kości niemal codziennie od 2 lat, także te długie z indyka i kurczaka, i nigdy nie było problemów.

Parzenie kości nie ma najmniejszego sensu. Nie zniszczy ono żadnych ewentualnych pasożytów, na które i tak zwierzęta idace do sklepu są badane przez weterynarza. Co do salmonelli i innych wynalazków bakteryjnych - pies ma układ odpornościowy doskonale przystosowany do zwalczania zagrożeń z surowego mięsa, tak że nawet podanie mięsa z salmonellą u zdrowego psa niczym nie grozi. Btw słyszał ktoś kiedykolwiek o psie chorym na salmonellę? :roll: Czytam mnóstwo for o psach, działów o zdrowiu, mam kontakt z mnóstwem osób karmiacych barfem, pytałam kilku weterynarzy - i o przypadku salmonelli u psa nigdy nie słyszałam.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...