obraczus87 Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 Mam informację z DS. Uzi akceptuje Cedrę, inne psiaki, które przychodzą w odwiedziny również. Jednak z kotem dalej jest problem :( Uzi leje na potęgę w domu, na wszystko i w każdym miejscu mieszkania :( Bardzo chce dominowac, jak Mu sie cos nie podoba to warczy ;/ Kurcze UZi weź się chlopie ogarnij :( Dziewczyny mialy konsultacje u behawiorysty. Wiedzą w jaki sposób postepować z Nim, jednak do tej pory myślałam, że On może tylko zniszczyć cos w domu gdy sie nudzi, a nie wiedziałam, że z Nim sa takie problemy ;/ Natomiast w domu niczego nie niszczy. Quote
Tymonka Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 A co na to domek?? Aż boję się pomyśleć , jak to może się skończyć , mam nadzieję ,że tak nie będzie ... Quote
Jolanta08 Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Moja Misia na początku też lała na potęgę i musiało minąć sporo czasu nim przestała.Po prostu lanie skończyło się,gdy uwierzyła,że jest to jej domek.Mam nadzieję,że domek Uziego jakoś to przeżyje a ten łobuz się ustatkuje Quote
obraczus87 Posted March 21, 2010 Author Posted March 21, 2010 Dziewczyny powiedziały, że będą walczyc o zmiane zachowania Uziego. Nie wierzyłam w to co słyszałam. Było mi cholernie głupio, nawet nie wiedzialam co powiedzieć. Przeprosiłam :( Kot podczas nieobecności dziewczyn boi sie nawet wyjsć z pokoju :( Quote
Nagareth Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Witajcie, niestety, Uzi trochę się rozpanoszył : ( biedny kot załatwia się na meblach bo boi się zejść do kuwety : ( Uzi go ciągle goni... o ile szczeniak z kotem się fajnie bawią, to Uzi kicię atakuje... żal mi zwierzaka : ( Lanie w domu to akurat najmniejszy problem (ale jednak też problem), co umyję podłogę lub coś upiorę, zaraz jest wszędzie nalane... i to na naszych oczach, mimo skarcenia to się ciągle powtarza... ostatnio też współlokatorce uciekł z obroży, przelazł pod bramą i zaczął uciekać, nie reagował na zawołania... Quote
__Lara Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 Ojej, to się porobiło :/ mam nadzieję, że wyjdziecie jakoś z tego.... kochani, macie jakiś pomysł, jakąś poradę? Quote
czerda Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 może numer albo namiary na tresera coprawda jest z Wwia ale możnaby z nim pogadać na skypie albo mailowo , ?są pewne proste sposoby na takie zachowania , wejdżcie na google na stronę fundacjii< dwa plus cztery > Quote
Nagareth Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 mam pomoc kilku osób i postępujemy wedle ich rad ale to nie wiele daje... behawiorystka powiedziała, że to nie jest nasz pies tylko to my jesteśmy jego... i że jest bardzo inteligentny ale bardzo trudny... i niesamowicie pewny siebie... jak za bardzo chcę przeforsować moje zdanie to potrafił na mnie warknąć i klapnąć... jak jest po jego myśli to jest dobrze, ale jak się coś wymaga to już mu się nie podoba.. Quote
NiJaSe Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 hmmmmm ........... a probowaliscie prostej moze malo behawiorystycznej i eleganckiej metody , ale w wielu przypadkach skutecznej ? nie mowie ,ze w kazdym ale czasem proste sposoby daja porzadane efekty. Moje bardzo niezalezne haszczeta bardzo ladnie reaguja na hmmm proste " k...a mac" tyle ze trza ryknac cala piersia :/. Wcale nie zartuje , u mnie skutkuje jak ta lala. Quote
malibo57 Posted March 21, 2010 Posted March 21, 2010 NiJaSE - może mało poprawne politycznie, ale bardzo skuteczne:cool3: Staszek jest niezależny, ok, ale musi się nauczyć szanować niezależność innych. Quote
Szarotka Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Jest tez metoda ignorowania psa i nie glaskania, zeby mu pokazac kto tu rzadzi. Quote
Tymonka Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Miałam podobny problem (wiem ,że to śmieszne , ale tak było) ze szczeniakiem - pitbull red nose , mały za każdym razem jak mu się coś nie podobało pokazywał zęby i próbował kłapać i poradziłam sobie , jak szczyl pokazał zęby to go łapałam za kark , przyciskałam do ziemi o dopóki się nie uspokoił to trzymałam , wystarczyło 2 razy i wszystkie próby zrządzenia mną przeszły . Wiem ,że tu mamy do czynienia z dużym psem , ale może jak by mu kaganiec założyć i go tak przycisnąć jak pokaże ząbki ??? Quote
obraczus87 Posted March 22, 2010 Author Posted March 22, 2010 jestem załamana zachowaniem Uziego. Po prostu szok. Quote
idusiek Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 słuchajcie, on przeciez po prostu próbuje sprawdzic nowych właścicieli. tak jak KAZDY pies, tylko niektóre próbują inaczej. trzeba ustanowić granice i absolutnie nie dawać za wygraną. ABSOLUTNIE. bo Staszek będzie robił co będzie chciał i będziecie miec terrorystę w domu. Quote
Kinia1984 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 My tez mamy taki problem z Lady tzn ona nie warczy i nie probuje dziabac ale jest uparta np z wskakiwaniem na lozko i zlodziejstwem jedzenia. Kiedy sie ja prosi to jest glucha, kiedy bierze sie ja za obroze i zrzuca z lozka to tez glucha i potrafi wskakiwac 10 razy , ale...jak sie glosno ryknie "k...mac!" szczegolnie moj TZ jak ryknie to od razu Lady sluch odzyskuje i grzecznie idzie na swoje poslanie. Quote
Nagareth Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 z przyciskania za kark i do ziemi on sobie nic nie robi :( robiłam tak za każdym razem, gdy nasikał w domu na moich oczach, gdy kradł jedzenie ze stołu, gdy warczał i kłapał... wystarczy puścić, a on dalej swoje robi... kiedyś go tak skarciłam za kradzież kanapki z talerza, puściłam, poszłam wyrzucić kanapkę a jak wróciłam za 10 sekund to on już wpieprzał drugą... teraz praktykuję "ignorowanie", może coś to da... umówię się z innym treserem, zobaczymy, co powie, może on go sprowadzi na ziemię... dziś w nocy coś jeszcze Uziemu odbiło i szczekał i nie chciał się uspokoić, chyba o kota chodziło ale nie jestem pewna, wszyscy spali wtedy i zafundował nam pobudkę... w każdym razie kot wtedy siedział w kuchni na górnych półkach (tam się chowa przed nim) Quote
idusiek Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 chwila, negatywne metody nie działają albo działają ale odbijają się na psychice psa.... ja jestem za tymi pozytywnymi, nie za przemocą to jakies stare hasła z tym przyduszaniem do podłogi....przeciez to przemoc- a przemoc rodzi przemoc. Quote
Nagareth Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 ja nie wiem już nic, tak mi poradzono : ( że jak go przycisnę do podłogi to "przegra"... ale on potrafi wtedy nawet merdać ogonem i mieć zupełnie nie przejęty niczym wyraz pyska ... Quote
idusiek Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 no własnie :) bo moze Staszek uważa ze się z nim bawisz a nie próbujesz zdominować. Quote
Nikus Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 ja myślę byś pogadała jeszcze z fachowcami na ten temat-którą metodę obrać... Quote
obraczus87 Posted March 22, 2010 Author Posted March 22, 2010 Nagareth napisał(a):to co mam zrobic... ? :( Haniu, moim zdaniem metpdy zaproponowane przez Wasza behawiorystkę sa dobre, tylko potrzeba jeszcze troszkę czasu. Czasami kilka dni to za mało :( Ale ja to się nie znam na tym... Quote
Kinia1984 Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 no na pewno nie poprawi sie w pare dni...trzeba konsekwencji tak jak w wychowaniu dziecka...raz odpuscisz to wejdzie na glowe... Quote
malawaszka Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 o boże ja jestem załamana metodami jakie dogomaniacy tu proponują... szkoda mi tego psa - ja bym już dawno ugryzła kogoś, szczeka - a co się dziwić, zrobiliście mu taki mętlik w głowie, że głowa mała - szarpanie, krzyki... pamiętajcie, że on jeszcze Wam nie ufa - na to trzeba sobie zasłużyć, a nie przyciskać psa do ziemi!!!! Hania - jesteś w Krakowie więc nie ma tam nikogo lepszego niż Andrzej Kłosiński - pomógł już przy wielu psach adoptowanych które sprawiały najróżniejsze problemy, nie testuj na tym biednym psie każdej zasłyszanej metody po razie bo to do niczego dobrego nie doprowadzi! to nie jest zabawka tylko zywe stworzenie - szarpaniem, krzykami nie osiągniecie zamierzonego efektu tylko mieszacie psu w głowie i będzie jeszcze gorzej... nie słuchaj rad domorosłych "behawiorystów", rad dogomaniaków którzy nie widzieli zachowań psa, rad koleżanek, itd - jeśli problem jest poważny to trzeba porady prawdziwego mądrego specjalisty Quote
Plicha Posted March 22, 2010 Posted March 22, 2010 Myślę że Malwaszka ma rację, z takim psem, który dużo przeszedł trzeba ostrożnie, on rzeczywiście jeszcze nie zdażył nabrać do was zaufania. Jeśli jest sprawdzona osoba z doświadczeniem, to chyba najlepiej ją poprosić o pomoc (mam na myśli proponowanego A. Kłosińskiego). Quote
Recommended Posts