Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest ajsonowa
Posted

[quote name='"rudawa"']Ale ja nie znam żadnej takiej osoby; A może to jest tak, że tylko na tym obozie jest to ograniczenie?

a może to jest tak, że nikt z organizatorów nie ma ochoty zawracać sobie głowy małolatami?
Jak Ci sie nie podoba jedź sobie na kolonie, tam masz wychowawców i nie musisz jechać z rodzicami.

• Replies 166
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Być może ale weź równiez pod uwagę, że kadra na obozie musiałaby mieć stosowne uprawnienia pedagogiczne do prowadzenia kolonii/ obozów. Pewnie takie obozy trzebaby było formalnie zgłaszać do kuratorium, dopełniać formalności z tym związanych etc. - same kłopoty.
Tu wchodzi również odpowiedzialność prawna za niepełnoletnich w razie jakiegokolwiek wypadku lub innej sytuacji "losowej". Mówiąc krótko wtedy pełne BHP i regulamin, no i kadra musiałaby małolatów pilnować i trzymać krótko, bo inaczej możliwe potencjalne kłopoty.
Dlatego choć sam jestem zainteresowany wysłaniem Zuzi na obóz rozumiem podejscie Magdy - po co jej ten kłopot.
Nie ukrywam, że rozważam wyjazd w charakterze opiekuna albo poszukuję pełnoletniego, rozsądnego uczestnika, który podpisze opiekę na czas obozu.

Posted

Po pierwsze wcale mi nie pomogłyście ( nie o to pytałam:roll: ) a po drugie jak bym chciała jechać na kolonie to w ogóle bym do tego wątku nie zaglądała:p. A po za tym okazuje się, że to nie tylko na kilku obozach są takie zasady:cool3:

Posted

Hmm... a czasem wystarczy po prostu dokument napisany przez rodziców, że biorą za Ciebie odpowiedzialność w razie wypadku, albo jakiś szkód. Chociaż nie wiem jak to się ma do obozów takich z psami, ale wiem, że na jeździeckich tak się zdarzało.

PS. Można tam jechać nawet jeśli wcale nie miało się jeszcze z agility styczności?

Guest ajsonowa
Posted

Dla wszystkich, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem poprzednich postów kopiuję informacje z regulaminu z zeszłorocznego obozu:
"Dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia mogą wziąć udział w obozie tylko jeśli przyjadą z dorosłym opiekunem."

Posted

ajsonowa napisał(a):
Dla wszystkich, którzy nie potrafią czytać ze zrozumieniem poprzednich postów kopiuję informacje z regulaminu z zeszłorocznego obozu:
"Dzieci i młodzież poniżej 18 roku życia mogą wziąć udział w obozie tylko jeśli przyjadą z dorosłym opiekunem."

Ale z tego co pisze TUSKA 1990 są inne możliwości, a tak po za tym czytałam regulamin z przytoczonego postu, dlatego pytam czy tylko w tym klubie są takie zasady?

Guest ajsonowa
Posted

Jezu, dziewczyno, ogarnij się :roll:
Jak Cię interesują inne kluby to pisz do innych klubów. Tutaj (naszczęście!) są takie zasady.

PS. Jak widać nie przeczytałaś tego regulaminu dokładnie/ze zrozumieniem skoro nadal masz wątpliwości.

Posted

Rudawa napisał(a):
Ale z tego co pisze TUSKA 1990 są inne możliwości, a tak po za tym czytałam regulamin z przytoczonego postu, dlatego pytam czy tylko w tym klubie są takie zasady?

Cześć
Rudawa, wynika to z polskich przepisów opieki nad nieletnimi. Jeśli na jakikolwiek wypoczynek zorganizowany jedzie samodzilenie osoba w wieku <18 lat, kadra musi posiadać odpowiednie uprawnienia pedagogiczne (zdaje się, że minimum dwie osoby, liczba zależna od ilości nieletnich na zorganizowanym wyjeździe). Będziesz musiała poprosić kogoś z uczestników obozu o opiekę i .... nie możesz potem zawieść zaufania.
Głowa do góry, obyśmy się wszyscy spotkali na obozie

Posted

Cześć
Rudawa, wynika to z polskich przepisów opieki nad nieletnimi. Jeśli na jakikolwiek wypoczynek zorganizowany jedzie samodzilenie osoba w wieku <18 lat, kadra musi posiadać odpowiednie uprawnienia pedagogiczne (zdaje się, że minimum dwie osoby, liczba zależna od ilości nieletnich na zorganizowanym wyjeździe). Zatrudnianie kogokolwiek z takimi uprawnieniami podwyższy koszty imprezy, ubezpieczenia itd.
Będziesz musiała poprosić kogoś z uczestników obozu o opiekę i .... nie możesz potem zawieść zaufania.
Głowa do góry, obyśmy się wszyscy spotkali na obozie

Posted

Uprawnienia pedagogiczne potrzebne są organizatorom, jeśli w grupie są nieletni bez opiekunów. Rudawą pod opiekę może wziąść każdy pełnoletni uczestnik imprezy. Oczywiście muszą się jeszcze na to zgodzić prawni opiekunowie nieletniej/nieletniego, czyli pewno w tym przypadku rodzice.

Ale najpierw zapiszmy się na ten obóż. Gdzie można się zapisać. Przecież miejsc dla wszystkich nie starczy, pewno rozeszły się już pod stołem :(

Posted

Na pewno jak będą znane szczegóły dotyczące obozów, to podobnie jak w latach wcześniejszych na dogomanii pojawią się do wypełnienia odpowiednie formularze zgłoszeniowe. Ale faktycznie trzeba mieć refleks - niektórzy w zeszłym roku brali na ten dzień urlop ;-)

Niepełnoletnim pozostaje tylko znaleźć pełnoletnią osobę, która weźmie za nie (i ich psy) odpowiedzialność w trakcie trwania obozu. Uważam, że to rozsądne rozwiązanie, szczególnie że organizatorzy są równocześnie instruktorami.

Posted

MonikaSz napisał(a):
Na pewno jak będą znane szczegóły dotyczące obozów, to podobnie jak w latach wcześniejszych na dogomanii pojawią się do wypełnienia odpowiednie formularze zgłoszeniowe. Ale faktycznie trzeba mieć refleks - niektórzy w zeszłym roku brali na ten dzień urlop ;-)

pytanie do organizatorów: czy w takim razie możemy liczyć na zapowiedź, że dnia ... pojawi się formularz? :evil_lol:

Posted

[quote name='Cambel&Megi']pytanie do organizatorów: czy w takim razie możemy liczyć na zapowiedź, że dnia ... pojawi się formularz? :evil_lol:[/QUOTE]
Na pewno tak. Tak zawsze było w przeszłości. :)

Terminów mało, to fakt. Ale jest to spowodowane ilością naszych instruktorów i ich ograniczeniami czasowymi... Więcej ich po prostu nie mamy, a wszyscy normalnie pracują -- więc stanie na placu i prowadzenie treningów na obozie od rana do nocy znaczy dla nich, że z pracy biorą urlop... :shock: Niezły wypoczynek... :roll: Dodatkowo, nasze obozy z roku na rok staję się coraz bardziej popularne - w zeszłym roku były dwa turnusy, a na każdym z nch na raz ćwiczyły na trzech torach trzy różne grupy... Organizacyjnie to ogromne przedsięwzięcie, w które pracę wkładają z dobroci serca ;) nasi klubowicze, a przede wszystkim Zielsko.

Tak że cieszymy się bardzo Waszym zainteresowaniem, ale prosimy jeszcze o odrobinę cierpliwości (choć rozumiem, że gdy za oknem śnieżyca, to najchętniej planowało by się letni wypoczynek l) ).

Posted

Mam pytanie. Czy w tym watku jest osoba, która była by chętna do wzięcia pod opiekę na czas obozu mnie i moja siostra?? Ja - 15lat; moja siostra - 16 lat .

Posted

Tak, oczywiscie, jak przygotuje w koncu informacje, i kalkulacje obozow, to powiesze te informacje na naszej stronie i dam je tu i tam bedzie podana data od kiedy beda zapisy. Czekajcie Cierpliwie, na razie wybywam na dwa tygodnie na oboz do Czech:)

Posted

Ja bym chciała jechać, ale nikt mnie raczej nie weźmie. W tamtym roku znalazłam info o obozie wandrusa. Co prawda nie agility obóz, ale posłuszeństwo i agility. Z tego co wiem jest również wystawianie ^^ Nie mogę Jazza wystawiać (brak rodowodu :/) ale wtedy ładnie wychodzi na zdjęciach. Heh! Już wtedy chciałam jechać, ale Jazz był za młody (jakieś 5 miesięcy). No cóż...

Posted

No ja mam rodowodowe psiaki więc z tym nie byłoby problemu, ale za to mnie chyba też nie chce nikt wziąć więc wybieramy się na obóz pod Białym Stokiem tam mają wstęp osoby niepełnoletnie na szczęście :)