Ania24 Posted August 17, 2012 Posted August 17, 2012 Tak - upały, których obecnie nie ma ;) Milutkiego weekendu życzę :) Quote
Lozik Posted August 25, 2012 Posted August 25, 2012 Witam,widzę,że doszło do wymiany ostrzejszych zdań n.t. Misia-Gryzonia ...A podczas dzisiejszego wyjścia udało się zaprzyjaznić go z Mervinem-młodziutkim wilczkowatym po wiejskich przejściach,panowie są razem w boksie i póki co świetnie się dogadują -zobaczymy co będzie np. w trakcie karmienia .A pobyt w schronisku dla każdego psa jest" ostateczną ostatecznością" -powinien być brany pod uwagę dopiero po wyczerpaniu wszelkich innych możliwości pomocy dla psiaka-Misio np.ma już zwyrodnienie stawu -lekkie ale co będzie po kolejnych miesiącach mieszkania w kojcu ,na betonie, co jesienią i zimą,co: jeśli -tak jak np.Rita spędzi u nas kilka lat? Quote
faith35 Posted August 25, 2012 Author Posted August 25, 2012 Dokładnie, nie tylko Rita, ale też Niko, który ma raka i wiele, wiele innych... Schronisko to owszem, azyl dla psów, są tam bezpieczne, mają pełną michę, spacery, ale to nie jest miejsce, w którym pies powinien spędzać długie lata... Quote
kora78 Posted August 25, 2012 Posted August 25, 2012 teraz się nie odniosę, nie mam głowy do takich... dyskusji. mam bardzo chorego kociaka na dt. i inne sprawy. Quote
Ania24 Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 Nie zamierzam się kłócić, sprzeczać. Wiem jaka jest prawda, wiem jak tu było i tyle. Nie uważam, że psy powinny 'mieszkać' w schronisku, bo to idealne miejsce dla nich. Oczywiście, że nie!. Jestem jednak zdania, że lepiej psu w schronisku niż pod klatką, w zimne dni, w mrozy - prawda?. Nikt tu dla Miśka źle nie chciał. Spotykam Panią, z którą Miśka wspominamy miło!. I tak pozostanie. Życze tak jak i jemu, tak i innym psiakom i kociakom by swoje DS znajdywały bardzo szybko! :) Sama jeśli mogłabym, to dałabym DS jakiemuś psu, ale nie mam na to możliwości. Pomagam w inny sposób, w taki jaki pomóc mogę. Byłabym wdzięczna gdyby któraś z Was napisała coś więcej o Płochej?. Dostałam od [b]faiths35[/b] PW na innym forum informację o tej suczce. Czy jest pod opieką jakiejś fundacji, czy wiadomo do jakiego DS płatnego ma iść?. Gdybym miała możliwość, to dałabym jej DS, ale takowej niestety nie mam, nad czym ubolewam!. Miłej niedzieli życzę :) Quote
harpoonka Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 Widziałam na fb, że Orbis (wykrywka często o nim pisała) poszedł do nowego domu :) Cieszę się, że mu się poszczęściło! Quote
Lozik Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 Tak,świetny psiak ma dom,dzisiaj do domu - na razie tymczasowego poszła też Płocha,co dziwne odnalazła ją w schronisku pani ,która przez kilka tygodni oswajała psinkę,karmiła i próbowała zabrać znad Dąbia... Quote
harpoonka Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 [quote name='Lozik']Tak,świetny psiak ma dom,dzisiaj do domu - na razie tymczasowego poszła też Płocha,co dziwne odnalazła ją w schronisku pani ,która przez kilka tygodni oswajała psinkę,karmiła i próbowała zabrać znad Dąbia...[/QUOTE] Co za wspaniały zbieg okoliczności :) Może się uda i sunia zostanie u tej pani na zawsze? Będę trzymać kciuki. Quote
Ania24 Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 Czyli [b]Płocha[/b] ma już DT. Hmm ... czyli [b]Płocha[/b] była w Dąbiu, tak? A została znaleziona w Zg przy Parku Piastkowskim, hmm ... Quote
arim Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 (edited) O Płochej przeczytałam na wątku,który faith jej założyłaś.Szkoda ,że nie dałaś tu linka do tego wątku-w sumie to zielonogórzanka.A na tamten wątek trafiłam przypadkiem,przeczytawszy twój nick.fajnie ,że ma domek-powodzenia! Edited August 26, 2012 by arim Quote
arim Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 Fajnie Lozik ,że zajrzałaś,bo ostatnio nam wykrywka trochę się leni ( w sensie,że leniuszkuje ) i nie mamy wieści ,co u Hadesa? On miał zrobione wydarzenie na FB,ale coś było z datą wydarzenia nie tak i nie można było dalej rozsyłać czy zapraszać( chyba data była wstecz ustawiona). A tak,to będą wiadomości u "źródła". Quote
Lozik Posted August 26, 2012 Posted August 26, 2012 Hades trzyma się dzielnie ,maszeruje na spacery,tym bardziej trzeba bacznie obserwować psiuna.Natomiast z Płochą sprawa jest chyba ewidentna-po co płacić z gminnego budżetu skoro można psa "podrzucić" i już nie jest gminny ! Nie pierwszy pies z Parku Tysiąclecia okazuje się mieszkańcem np.Żar czy Żagania...tamte miały chipy,a Płocha ma zdjęcia znad jeziora i ludzi którzy ją rozpoznali.Dobrze ,że jest już u dziewczyny która od kilku tygodni jeżdziła sunię oswajać,że ma wsparcie schroniska i pomoc p.Marcina-w domowych warunkach szybciej wróci do równowagi. Dzisiaj do domów poszły jeszcze dwa szczeniaki,kociak a sama odwiozłam właścicielom niejakiego Łupina vel Piccolo -tym razem sam przyszedł do schroniska (4 dni temu odebrał go właściciel) ,dziękujemy ,ale proszę nie wracać.Jak widać są psy -szalone,które same się tu pchają... Quote
arim Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 Ludzie wstydu i honoru nie mają,gadając takie bzdury.Nic nie poradzimy,cieszmy się jedynie,że jest jakaś grupka kochająca zwierzęta i inaczej podchodząca do nich.Brak słów :( Quote
faith35 Posted August 27, 2012 Author Posted August 27, 2012 No to sobie psiak urządza wycieczki do schroniska, oby już takie pomysły do głowy mu nie przychodziły...:) Najlepiej podrzucić psa w inne miejsce, by zaoszczędzić parę groszy, to się w głowie nie mieści... Fajnie, że Płocha będzie pod okiem doświadczonego szkoleniowca, miejmy nadzieję, że szybko się zaaklimatyzuje u tej Pani, oby! :) A jak się trzyma Niko? Robiłam mu kilkakrotnie ogłoszenia, no, ale na cud już chyba nie liczę...:( Quote
Ania24 Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 Cieszę się, że [B]Płocha[/B] ma DT, w którym będzie do siebie dochodziła. Niech też szybko znajdzie wspaniały DS!!! Mam pytanie, gdzie mogę zgłosić sytuację gdy widziałam jak ktoś bije psa?. Dzwoniłam na Policję w momencie całego zdarzenia, nikt jednak nie raczył podnieść słuchawki ( kiedyś gdy dzwoniłam w innej sytuacji, to niestety też nikt nie odbierał :/ ). Zrobiłam mały wywiad i uzyskałam takie informacje, że pies bity jest systematycznie. Będę Wam wdzięczna za jakieś namiary, wskazówki. Nie mogę tak tego zostawić. Quote
kora78 Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 [quote name='Ania24'] Mam pytanie, gdzie mogę zgłosić sytuację gdy widziałam jak ktoś bije psa?. [/QUOTE] do TOZu lub Strazy dla Zwierzat, lub Ekostrazy, lub innej organizacji prozwierzecej w rejonie. oni moga psa odebrac. schronisko sobie odebrac samo nie moze. lub policja i straz miejska. Quote
harpoonka Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 Muffin poszedł do domu????? Jak to przeczytałam, nie mogłam uwierzyć. Toż to wspaniała wiadomość! Mam tylko nadzieję, że to będzie domek z prawdziwego zdarzenia, taki kochający do końca :) Quote
Lozik Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 [quote name='harpoonka']Muffin poszedł do domu????? Jak to przeczytałam, nie mogłam uwierzyć. Toż to wspaniała wiadomość! Mam tylko nadzieję, że to będzie domek z prawdziwego zdarzenia, taki kochający do końca :)[/QUOTE] Dwa lata temu p.Dorota znalazła na poboczu ulicy na zielonogórskim Jędrzychowie psa-bryłę lodu,zapakowała go do samochodu ,przywiozła do nas,obiecała odwiedzać ...Ale własne psy,obowiazki rodzinne i zawodowe i tzw.życie ,-minęły 2 lata ,znajoma podarowała jej sporo makaronu ,postanowiła podzielić się ze schroniskiem.Przyjechała wczoraj ,zapytała o "takiego pieska zamarżnietego" i dopiero wtedy dowiedziała się,ze piesek był niewidomy,przeżył,odchorował ale jakoś nie ma chętnych na niewidome kundelki,więc...może chciałaby pójść z nim na spacer? Mocno musiała być wstrząśnięta,bo dziś telefon-ma znajomych,którzy mają już niewidomego psiaka,w podobnym wieku i wielkości -pojechali,wielka sympatia od pierwszego powąchania i został w domku z ogrodem,z drugim niewidomym psiakiem i ludżmi o wielkich sercach.:) Gdyby tak wszystkie wrażliwe panie które przywoziły do schroniska psy -wcale niekoniecznie zamarzające w zaspie, miały taką rękę do dobrych domków ,to by było FANTASTYCZNIE wprost.I gdyby tak nie trwało to 2 lata... Quote
Lozik Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 [quote name='Ania24']Cieszę się, że [B]Płocha[/B] ma DT, w którym będzie do siebie dochodziła. Niech też szybko znajdzie wspaniały DS!!! Mam pytanie, gdzie mogę zgłosić sytuację gdy widziałam jak ktoś bije psa?. Dzwoniłam na Policję w momencie całego zdarzenia, nikt jednak nie raczył podnieść słuchawki ( kiedyś gdy dzwoniłam w innej sytuacji, to niestety też nikt nie odbierał :/ ). Zrobiłam mały wywiad i uzyskałam takie informacje, że pies bity jest systematycznie. Będę Wam wdzięczna za jakieś namiary, wskazówki. Nie mogę tak tego zostawić.[/QUOTE] Aniu,zawsze kiedy łamane jest prawo -wzywaj stróży jego-proś o służbowy numer i dane policjanta który nie chce przyjąć zgłoszenia albo podjać interwencji,powołuj sie na 35 paragraf KPA,użyj formuły "proszę o pomoc ,bo zagrożone jest życie zwierzęcia a więc DOBRO PRAWNIE CHRONIONE".Świetną ściągawkę prawniczą znajdziesz na stronie Stowarzyszenia Obrona Zwierząt Jędrzejów [url]www.obrona-zwierzat.pl[/url] poczytaj pełen tekst Ustawy O Ochronie Zwierząt-konkretne przepisy i kary za ich łamanie. Dzwoń ,oprócz POLICJI: do organizacji prozwierzęcych-podać numery w naszym rejonie? Quote
harpoonka Posted August 27, 2012 Posted August 27, 2012 [quote name='Lozik']Dwa lata temu p.Dorota znalazła na poboczu ulicy na zielonogórskim Jędrzychowie psa-bryłę lodu,zapakowała go do samochodu ,przywiozła do nas,obiecała odwiedzać ...Ale własne psy,obowiazki rodzinne i zawodowe i tzw.życie ,-minęły 2 lata ,znajoma podarowała jej sporo makaronu ,postanowiła podzielić się ze schroniskiem.Przyjechała wczoraj ,zapytała o "takiego pieska zamarżnietego" i dopiero wtedy dowiedziała się,ze piesek był niewidomy,przeżył,odchorował ale jakoś nie ma chętnych na niewidome kundelki,więc...może chciałaby pójść z nim na spacer? Mocno musiała być wstrząśnięta,bo dziś telefon-ma znajomych,którzy mają już niewidomego psiaka,w podobnym wieku i wielkości -pojechali,wielka sympatia od pierwszego powąchania i został w domku z ogrodem,z drugim niewidomym psiakiem i ludżmi o wielkich sercach.:) Gdyby tak wszystkie wrażliwe panie które przywoziły do schroniska psy -wcale niekoniecznie zamarzające w zaspie, miały taką rękę do dobrych domków ,to by było FANTASTYCZNIE wprost.I gdyby tak nie trwało to 2 lata...[/QUOTE] Wspaniale jest czytać takie szczęśliwe zakończenia :) Quote
Ania24 Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 [b]kora, Lozik[/b] Dziękuję Wam bardzo za wskazówki! Sprawę bicia psa zgłosiłam do SM w Sulechowie. Pani wypytała szczegółowo o wszystko, zgłoszenie oczywiście przyjęła, wczoraj miała patrol z Policjantem akurat i powiedziała, że na pewno tam pojadą pod wskazany adres i sprawę zbadają. Podziękowała mi za to,że sprawę zgłosiłam, bo jak wiadomo - nadal niestety panuje wielka znieczulica :( Pozdrawiam !! Quote
faith35 Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 Niestety, ludzie wolą się "nie mieszać", bo to nie ich sprawa :roll:, a brak ich reagowania to jest po prostu przyzwolenie na takie traktowanie zwierzęcia... Muszę się wziąć za ogłaszanie naszych bezdomniaków, bo coś ostatnio wykrywka nie wchodzi na dogo. Mam Pana chętnego na adopcję Roya, wysłałam zdjęcia na maila wraz ze szczegółowym opisem jego charakteru, proszę o kciuki! :thumbs: Quote
faith35 Posted August 28, 2012 Author Posted August 28, 2012 (edited) Ogłoszenia Bunnego: [URL]http://www.pineska.pl/?id=111807[/URL] [URL="http://www.adopcjapsa.pl/adopcja-psa-pies-szuka-domu,ogloszenie,60164,Lw==.html"]http://www.adopcjapsa.pl/adopcja-psa-pies-szuka-domu,ogloszenie,60164,Lw==.html [/URL][URL]http://www.rozglos.net/ogloszenie-365520.html[/URL] [URL]http://www.najpewniej.pl/anons.php?nr=144934[/URL] [URL]http://e-zwierzak.pl/pl/ogloszenie/42699/bunny-juz-traci-nadzieje___-piesek-idealny-dla-starszych-ludzi_/[/URL] [URL]http://www.morusek.pl/ogloszenie/121558/Bunny-juz-traci-nadzieje-Piesek-idealny-dla-starszych-ludzi/[/URL] [URL]http://zielonagora.olx.pl/bunny-juz-traci-nadzieje-piesek-idealny-dla-starszych-ludzi-iid-432946753[/URL] [URL="http://www.neeon.pl/263036-bunny-juz-traci-nadzieje-piesek-idealny-dla-starszych-ludzi.html"]http://www.neeon.pl/263036-bunny-juz-traci-nadzieje-piesek-idealny-dla-starszych-ludzi.html [/URL][URL]http://www.psy.pl/ogloszenia-psy/art27773,bunny-juz-traci-nadzieje-piesek-idealny-dla-starszych-ludzi-.html[/URL] [URL]http://kupsprzedaj.pl/o/bunny-juz-traci-nadzieje-piesek-idealny-dla-starszych-ludzi/1988946[/URL] [url]http://alegratka.pl/ogloszenie/bunny-juz-traci-nadzieje-piesek-idealny-21135221.html[/url] [B]Bunny, powodzenia! :loveu::loveu::loveu:[/B] Edited August 28, 2012 by faith35 Quote
harpoonka Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 [quote name='faith35']Mam Pana chętnego na adopcję Roya, wysłałam zdjęcia na maila wraz ze szczegółowym opisem jego charakteru, proszę o kciuki! :thumbs:[/QUOTE] Byłoby cudownie, gdyby się zdecydowała. Kciuki będę trzymać :) Quote
Ania24 Posted August 28, 2012 Posted August 28, 2012 Również mocno trzymam kciuki za Rojka!! :) Quote
Recommended Posts