paralela_konkfistador Posted June 10, 2013 Posted June 10, 2013 Zaczęłam sobie czytać "Wieści z nowych domów" i mi się tak fajnie na sercu zrobiło ;) I ja też przyniosę jakieś wieści, tylko tutaj na naszym forum, ale zawsze coś... Pamiętacie Puszka? [IMG]http://www.schronisko.avx.pl/images/djcatalog/20120607_172919_img_5077.jpg[/IMG] Mieszka blisko mnie i często spotykam go na spacerach. Z Jazgotem raczej się nie lubią... ;P Puszek utył, zrobił się nawet dość mocno okrągły, a w swoją Panią wpatrzony jest jak w obrazek, widać, że im razem dobrze się żyje ;) Ostatnio jak spotkałam tę parkę, to Puszek chodził już bez smyczy i bardzo ładnie słuchał komend Pani ;] zawsze bardzo się cieszę kiedy go widzę, bo daje mi nadzieje - jak jego koleżanka, Perełka, poszła do domu, to siedział taki smutny na balkoniku i bardzo bałam się, że nikt go nie weźmie... a jednak. Poszedł do domu i to jakiego! :) Quote
Rozeda Posted June 10, 2013 Posted June 10, 2013 (edited) O jaka super informacja, często przechodząc koło "balkonika" wspominam te parę. Ciekawe co u Perełki. mam nadzieję, że poszczęściło się jej tak jak Puszkowi:) [quote name='paralela_konkfistador']Zaczęłam sobie czytać "Wieści z nowych domów" i mi się tak fajnie na sercu zrobiło... [IMG]http://www.dogomania.pl/forum/images/smilies/icon_smile.gif[/IMG][/QUOTE] To moja ulubiona zakładka na schroniskowej stronie, codziennie sprawdzam czy jest coś nowego a jaka jestem zawiedziona, gdy nie ma newsów:( I wiecie, zawsze gdy rozmawiam z odwiedzającymi schronisko, kiedy Ci odchodzą żeby się jeszcze zastanowić to polecam żeby zajrzeli do tej zakładki i poczytali co inni piszą a adoptowanych psiakach. Mam taką skromną nadzieję, że ta lektura przyciągnie ich z powrotem do schroniska:p A propos wieści z nowego domu: - tak mnie stale świdruje tymi niesamowitymi oczami Roza [IMG]http://i39.tinypic.com/2vd4adi.jpg[/IMG] Edited June 11, 2013 by Rozeda Quote
katasza1 Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 [URL]http://schronisko.avx.pl/psy-do-adopcji/item/1345-lwica[/URL] zawsze mnie zastanawia gdzie sie w niej kryje ten wyzel wegierski bo nie widze :razz: albia jest przesliczna. :loveu: Quote
paralela_konkfistador Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 [IMG]http://www.pieski.net/psy/d/glowa-wegierskiego-wyzla-szorstkowlosego.jpeg[/IMG] Quote
paralela_konkfistador Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 (edited) [IMG]http://schronisko.avx.pl/images/djcatalog/img_5921.jpg[/IMG] No cóż, jak bardzo się uprzeć to jest ;) Choć ja się zawsze dziwie dyskusjom nad rasowością jakiegoś psa, mi to bez różnicy czy jest w typie jakiejś rasy czy nie jest. No ale ludzie wolą chyba jednak adoptować psy w typie rasy (przy czym większość zapomina, że "rasowce" bez rodowodu nie reprezentują danej rasy, też są psami w jej typie, ale masowo kupują tanie "rasowe" szczeniaki) niż zwykłe kundle. Więc czasem chyba lepiej podciągnać psa do jakiejś rasy, bo działa to na jego korzyść. A czasem jak naciągnięcie jest mocno przesadzone, to znów działa odwrotnie. ;) Edited June 11, 2013 by paralela_konkfistador Quote
paralela_konkfistador Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 [quote name='katasza1'] albia jest przesliczna. :loveu:[/QUOTE] Prawda?:D Słuchajcie, czy ona nie jest chihuahuaną? (jeny, jak to się ciężko pisze!) [IMG]https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTLZ8BR7HijXBc-zLFRvlhIODvT5AAJWXuPFopWOkiAbNxyb1R-[/IMG] [IMG]http://www.morusek.pl/zdjecia/dodane/Sprzedam-psa_Chihuahua_20120927133443.jpg[/IMG] [IMG]http://www.chihuahua.be/images/chihuahuas1.jpg[/IMG] No nie jest podobna do rasy? Quote
Rozeda Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 [quote name='paralela_konkfistador']Prawda?:D Słuchajcie, czy ona nie jest chihuahuaną? (jeny, jak to się ciężko pisze!) No nie jest podobna do rasy?[/QUOTE] No zdecydowanie jest to ta rasa, o której piszesz (ja nie będę), ale czy to ułatwi jej adopcję to akurat wątpię:evil_lol: Co do Lwicy to szukaj dalej, ale może raczej nie w wyżłowatych:razz: Quote
faith35 Posted June 11, 2013 Author Posted June 11, 2013 Mi też się wydaje, że Albi to chihuahua, ba! Jestem tego niemal pewna i już w niedzielę z [B]Pestkaa[/B] to zauważyłyśmy :) Normalnie cudo, nie pies :) Jeszcze niejeden domek będzie się o nią bił.. ;) Oby tylko została wysterylizowana... Quote
katasza1 Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 No ja tez tego nie rozumiem, ciagle sie mnie ktos pyta jakiej rasy jest Frodo i zawsze odpowiadam ze kundel. 'Taaaki ladny to nie moze byc kundel' :roll: No jak dla mnie glowa, umaszczenia, budowa zupelnie nie wyzlowa :P Jesli kogos zacheca tylko to ze pies jest w typie to dosc smutne. A wyzly wegierskie maja specyficzny charakter i wg mnei to nie zacheca do adopcji. Quote
Rozeda Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 (edited) [IMG]http://www.szarik.pl/adm/upload/min2_421.jpg[/IMG] Szukajac podobieństwa Lwicy do jakiejś rasy znalazłam takiego włochacza - owczarka pikardyjskiego. Czy nie przypomina Wam trochę Gandalfa? [IMG]http://schronisko.avx.pl/images/djcatalog/gandalf.jpg[/IMG] A przy okazji się pochwalę, że dziś na pierwszy swój spacer wyszła Błoga, co prawda pochodziłyśmy tylko po schronisku aż do ławeczki ale to już coś:multi: Sunia była bardzo ciekawa wszystkiego co na zewnątrz, rozglądała się z zainteresowaniem a to rokuje, że następny będzie już spacer do lasu. Kiedy zaprowadziłam ją do klatki, po odpięciu szelek gdy wychodziłam z klatki ona bardzo chciała wyjść ze mną:) Chyba pierwszy strach został przełamany, szalenie mnie to cieszy, bo to wspaniała sunia:) Edited June 11, 2013 by Rozeda Quote
paralela_konkfistador Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 Rozeda, super wieści! :) Hmm no sama nie wiem kto Lwicy wpisał wyżła, nie byłam to ja i się nie upieram, że jest wyżłem :P jak tylko została zwrócona na to uwaga, to musiałam sprawdzić... no i mówie, jak się ma dobrą wyobraźnie, to jest wyżłem, tak jak mój Jazgot przy dobrej wyobraźni jest westem:D Czasem mijają mnie ludzie i też pytają co to za rasa :D hihihihi mój szkaradek :D no może nie wiecie czemu aż tak mnie to bawi, bo go nie widziałyście na żywo... A dziś Czaka poszła do domu i to nie mojego... i sama nie wiem czy się cieszyć czy płakać. Już zapowiedziałam, że zrobię wizytę! :D Ale ludzie podobno b.fajni ;) więc jestem dobrej myśli. Trzymam kciuki za mają Czakulę... :) Ostatnio wzięłam do szkoły Rzepa - w ciągu tygodnia od wizyty poszedł do domu. Potem wzięłam Czakę - na drugi dzień idzie do domu. Miałam zabrać Kręcioła - poszedł do domu. Zacznę wierzyć, że mam szcześliwą rękę :P Quote
elaja Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 [SIZE=3][B]Szukam kogoś na wizytę PA dla mojej jużaczki Zorki w Sławie koło Głogowa , bardzo proszę o pomoc ![/B][/SIZE] Quote
Rozeda Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 No proszę, a ja wczoraj byłam w Sławie! Będę w przyszłym tygodniu chyba też tylko nie wiem czy dam radę zajrzeć do Twojej psinki (wyjazd służbowy, nie będę sama). Ale możesz mi na wszelki wypadek wysłać namiary na priv, jeśli dam radę to zajrzę do niej:) Quote
elaja Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 [quote name='Rozeda']No proszę, a ja wczoraj byłam w Sławie! Będę w przyszłym tygodniu chyba też tylko nie wiem czy dam radę zajrzeć do Twojej psinki (wyjazd służbowy, nie będę sama). Ale możesz mi na wszelki wypadek wysłać namiary na priv, jeśli dam radę to zajrzę do niej:)[/QUOTE] Dzięki , zaraz wysyłam . Quote
Rozeda Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 Chyba się pomyliłam, to ma być przedadopcyjna tak? Quote
elaja Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 [quote name='Rozeda']Chyba się pomyliłam, to ma być przedadopcyjna tak?[/QUOTE] Dokładnie . Wysłałam PW Quote
Rozeda Posted June 11, 2013 Posted June 11, 2013 (edited) [B]paralela_konkfistador[/B] czy następnym razem możesz zabrać do szkoły Rzutkę? Ona jest bardzo kochana i na pewno będzie się podobać:) Dziś kolejny raz zawiiodła mnie ta "ułożona" Nerfka. Po dzisiejszym spacerze muszę wycofać to wszystko co o niej wcześniej napisałam. Suczka stale na mnie skakała, nie słuchała, nie wykonywała żadnych komend a jak ciągnęła na smyczy! A przejeżdżających rowerzystów chciała wręcz zjeść! Po prostu koszmar! Nie wiem czy tak się rozbrykała, czy po prostu nie czuje już przede mną respektu. Podobno z pracownikiem panem Pawłem chodzi idealnie! Sama nie wiem co o tym myśleć.... Edited June 11, 2013 by Rozeda Quote
tygrrrysek Posted June 12, 2013 Posted June 12, 2013 Dziewczyny mam ogromną prośbę, zabieram się za przeglądanie kart i poprawiam te, którym opis się zmienił, potrzebowałabym zdjęcia Blinka (w oryginalnej rozdzielczości). Możecie mi jakieś wysłać na mejla ? Prośby pewno będę ponawiać jak znajdę psiaka z brzydkimi zdjęciami :eviltong: Quote
tygrrrysek Posted June 12, 2013 Posted June 12, 2013 Dobra, zrobiłam listę kto potrzebuje zdjęć: Blink, Broken (!), Gandalf, Giff, Hedar, Joszko, Kamel, Laba, Żuczek, Maksiu, Misiek III :loveu:, Smutka, Sonia II, Tajfun, Tamtam, Tejlor, Tiara (nie jest super pilna), Tupet, Zorro :loveu: opisy tych psiaków mam na stronie, tylko chcę zrobić im karty z fajnymi zdjęciami :p Opisów potrzebują (i przy okazji zdjęć): Chelsea, Cywil, Gruzin, Janka, Kargul, Magus, Maszek, Miła, Party, Puszek (skrócić ten co jest na stronie!), Rita, Rodos, Rzutka ([B]Rozedo [/B]prooooszę), Sara, Skarbuś, Słodka, Słowian, Sulej, Tatar, Tysek, Uszatek, Wesół, Wilik. Nie jest to pilne, ale fajnie by było, ponieważ wypadałoby im napisać normalne i ładne opisy, w pełni oddające jakie te piesy są .. Błagam pomóżcie mi z tym, bo powoli się wykańczam tyrając z nieswoją robotą :placz: Quote
Rozeda Posted June 12, 2013 Posted June 12, 2013 (edited) [B]Rzutka[/B] to mała ślicznie ubarwiona suczka, o czarnych bardzo bystrych oczkach. Jest bardzo żywa i pełna niespożytej energii, którą chętnie wykorzystuje na zabawy. Rzutka jest bardzo skoczna, uwielbia każdy ruch ale najbardziej aportowanie zabawek czy patyków, które grzecznie przynosi i oddaje, aby tylko znowu móc popędzić po zdobycz. Jest w tej zabawie tak błyskawiczna, że wydaje się być szybsza od lecącego aportu. Wspaniale czułaby się w licznej rodzinie, z dziećmi, które mogłyby się z nią bawić do upadłego. Suczka bardzo lubi każdy kontakt z człowiekiem, domaga się jego uwagi, głaskania i przytulania. Nie wykazuje agresji wobec ludzi, jest bardzo przyjacielska, radosna a uśmiech na stałe gości na jej pyszczku. Na spacerach ładnie chodzi na smyczy, wyprowadzana z dumą maszeruje obok człowieka, czasem wyszukuje patyków do rzucania. Na psy reaguje różnie, zbyt mocno podekscytowana potrafi odpowiedzieć na zaczepki obcego psa, ale dla znanego czworonoga jest bardzo przyjazna - świetnie przecież dogaduje się z kolegą z boksu. To tyle co mogę powiedzieć o Rzutce. Edited June 12, 2013 by Rozeda Quote
faith35 Posted June 12, 2013 Author Posted June 12, 2013 [B]Słowian[/B] jest wspaniałym psem w typie Akity Inu. Jego imię wzięło się stąd, iż został znaleziony na Placu Słowiańskim. Słowian uwielbia ludzi i bardzo to okazuje. Zazwyczaj siedzi skryty głęboko w budzie, jednak kiedy wejdzie się do boksu od razu zaczyna skakać. Należy wtedy powiedzieć komendę "siad", po czym można mu spokojnie zapiąć smycz i wyjść z nim na spacer. Na spacerze bardzo słucha się wyprowadzającego, nie ciągnie, idzie grzecznie niedaleko wolontariusza. Spuszczony na długiej lince reaguje na przywołanie. Jest łasy na smakołyki, co znacznie ułatwia szkolenie. Umie komendę "siad" oraz "daj łapę" i co rusz uczy się nowych. Może być zazdrosny w stosunku do innych psów, co okazuje warczeniem (np. przy karmieniu smakołykami nie jego, lecz innego psa). Uwielbia dzieci i jest w strosunku do nich bardzo delikatny. Przy czesaniu trochę się niecierpliwi (pokazuje to dość donośnym szczekaniem). Potrzebuje właściciela, który zapewni mu swój czas i sporą dawkę ruchu, a na pewno odwdzięczy się bezgraniczną miłością. Zdjęcia wyślę na maila. Quote
faith35 Posted June 12, 2013 Author Posted June 12, 2013 Znalazłam taki oto wiersz... [COLOR=#333333][FONT=lucida grande]gdybyś poprosił mnie o nazwanie Schroniska jednym, krótkim zdaniem - pokazałabym Ci to zdjęcie...[/FONT][/COLOR] [COLOR=#333333][FONT=lucida grande]bo właśnie tak widzę to miejsce[/FONT][/COLOR] [COLOR=#333333][FONT=lucida grande]miłość przelewająca się zza krat,[/FONT][/COLOR] [COLOR=#333333][FONT=lucida grande]czułość chowająca się w starej szmacie,[/FONT][/COLOR] [COLOR=#333333][FONT=lucida grande]wsparcie schowane pod miską z wodą[/FONT][/COLOR][COLOR=#333333][FONT=lucida grande]... Schronisko to nic innego jak firma budowlana odbudowuje stracone zaufanie stawia fundamenty nowego życia ociepla psie zranione serca nie pobierając za to żadnej opłaty Oferuję również sprzątanie używając ludzkich serc i dłoni... wyciera kurze tragicznych wspomnień, zbiera gruzy zawalonego świata, poleruję zacieki psich łez, a także odkurza ślady bólu z często drobnych, wygłodzonych ciałek każdy wolontariusz jest psim lekarzem od serca i duszy skleja połamane serce przywracając mu prawidłowy rytm, ciepłym słowem powoduję amnezje przeszłości a tym samym rozprostowuję kości zgrzytające z lęku od siniaków obolałe nagle zapominają o tym co złe oddychają swobodnie bez lęku, że ktoś usłyszy podchodzą do człowieka bez obaw, że uderzy kręcą ogonem przypominając sobie jak się merda niczym inwalida po kilku latach stawiając pierwsze kroki... No i na koniec to piękne zdjęcie, o którym mowa w wierszu... [IMG]https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/942568_488941307851485_1381955192_n.jpg[/IMG][/FONT][/COLOR] Quote
tygrrrysek Posted June 12, 2013 Posted June 12, 2013 [quote name='Rozeda'][B]Rzutka[/B] to mała ślicznie ubarwiona suczka, o czarnych bardzo bystrych oczkach. Jest bardzo żywa i pełna niespożytej energii, którą chętnie wykorzystuje na zabawy. Rzutka jest bardzo skoczna, uwielbia każdy ruch ale najbardziej aportowanie zabawek czy patyków, które grzecznie przynosi i oddaje, aby tylko znowu móc popędzić po zdobycz. Jest w tej zabawie tak błyskawiczna, że wydaje się być szybsza od lecącego aportu. Wspaniale czułaby się w licznej rodzinie, z dziećmi, które mogłyby się z nią bawić do upadłego. Suczka bardzo lubi każdy kontakt z człowiekiem, domaga się jego uwagi, głaskania i przytulania. Nie wykazuje agresji wobec ludzi, jest bardzo przyjacielska, radosna a uśmiech na stałe gości na jej pyszczku. Na spacerach ładnie chodzi na smyczy, wyprowadzana z dumą maszeruje obok człowieka, czasem wyszukuje patyków do rzucania. Na psy reaguje różnie, zbyt mocno podekscytowana potrafi odpowiedzieć na zaczepki obcego psa, ale dla znanego czworonoga jest bardzo przyjazna - świetnie przecież dogaduje się z kolegą z boksu. To tyle co mogę powiedzieć o Rzutce.[/QUOTE] Dziękuję ;) obecnie mam już: Rzutkę, Słowiana, Gruzina i Tiarę. Stopniowo mam nadzieję, że będą dopływać opisy, bo głównie na tym mi zależy, zdjęcia są na stronie większości tych psiaków co podałam, ale potrzebuje nie zmniejszone. [B]paralela_konkfistador [/B]pewno ma je u siebie, ale Wy może też coś fajnego macie co by się nadało na kartę. Nie dopisałam wszystkich co potrzebują, bo wzięłam je na siebie, dlatego Was proszę o pomoc z tymi .. Quote
faith35 Posted June 12, 2013 Author Posted June 12, 2013 Postaram się jeszcze coś tam do końca tygodnia podesłać :) Quote
Rozeda Posted June 12, 2013 Posted June 12, 2013 (edited) [B]Faith35[/B] ten wiersz rewelacyjny, aż się wzruszyłam:( [B]Tygrrrysku[/B] Rita ma niezły opis i chyba dość aktualny (oprócz braku zaufania) na stronie schroniska. Ja przynajmniej nic innego nie umiem o niej powiedzieć oprócz tego, że jest spokojna i bardzo grzeczna. Mimo najszczerszych chęci nie potrafię zrobic opisów pozostałych psów bo zbyt mało je znam, a niektórych wcale. Edited June 12, 2013 by Rozeda Quote
Recommended Posts