Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Więcej kart do poprawy nie macie ? ;) tylko dogadujcie się między sobą kto mi kogo podsyła, bo zaczynacie się dublować. Prosiłabym o krótszy opis Puszka (niż na stronie schronu) i troche dłuższy niż faith35 mi wysłała, bo on jest dobry do ogłoszeń w necie, na karte to jednak za mało. Również Słowiana bardziej rozbudowanego. Na razie skupmy się na SMSach, bo to głównie dlatego zgodziłam się robić te karty :eviltong: Co powiecie na taki opis Gabora ?
Hej ludziska! Nazywam się Gabor, chociaż czasami niektórzy mówią na mnie Glebor, co niezbyt mi się podoba. Obecnie niestety zamieszkuję w schronisku dla Bezdomnych Zwierząt w Zielonej Górze. Trafiłem tutaj 5 sierpnia 2009 roku, a biegałem sobie bezpańsko po Sulechowie Chyba miałem kiedyś swojego człowieka, ale pewny nie jestem, to już tak dawno było .. Jestem dużym, silnym i bardzo bystrym psem, a tak przynajmniej ludzie mówią o mnie, ale ja tam za skromny jestem żeby im przytaknąć. Znam komendę "siad", ale bardzo chętnie uczę się nowych. Kocham wszystkich ludzi, oni tak fajnie głaszczą, przytulają i bawią się ze mną. Podobno wykazuję cechy psa myśliwskiego bo jestem szybki, zwrotny, skory do gonitwy i zabaw. Aportować niby nie umiem, ale jaki sens jest w bieganiu za zabawką, przynoszeniu jej, znowu biegania i znowu przynoszenia? Przecież to bez sensu! Nie lubię innych psów, po co mi rywal ? Z suczkami za to wspaniale się dogaduję, uwielbiam bieganie i zabawy z nimi, to takie wspaniałe! W klatce trudno mi wysiedzieć, mógłbym biegać cały czas .. A przynajmniej wychodzić codziennie na spacery .. Jejku jakie to by było cudowne .. A może właśnie Ty byś mnie zabrał do domu ? Popatrz w moje oczy, tak błagalnie patrzą na Ciebie .. Moglibyśmy wspólnie biegać, bawić się, głaskać i przytulać! Zabierz mnie do siebie, a przekonasz się jaki fajny i kochany jestem. Nie daj mi dłużej czekać! Biegnij do biura, podpisz umowę adopcyjną i pozwól mi abym w końcu poczuł się w pełni wartościowym psem.

Posted

Myślę, że wreszcie mam uruchomiony nowy laptop :mad:. Fajnie czytać, wiele się działo na wątku.
Tygrrrysku dobry tekst Gabora, w wesoły sposób opisuje jego charakter, stosunek do ludzi i innych zwierząt.
Przepraszam za zwłokę w opóźnieniu wysyłania opisów SMS-ów, zaraz się biorę do roboty i będę sukcesywnie słać na Twojego maila. I ... bardzo się cieszę, że dołączyłaś do nas :multi:.

Posted

[B]Faith35[/B] jeśli chodzi o Słowiana to chętnie z Tobą podjadę jeśli to nie będzie daleko ale sęk w tym, że ja nie wiem jakim jestem wolontariuszem, bo do dziś nie mam własnego identyfikatora (już nie proszę). Patrząc na wiek to na pewno starszym:evil_lol: ale w ocenie decydentów -nie wiem.

Posted

[B]Tygrrrysku[/B] jaki masz ładny avatar:) Co do kart to właśnie obawiałam się dublowania dlatego chciałam żeby ktoś tym zarządził. SMS-ó nie znam,zrobię jeszcze te, które deklarowałam oprócz Famika i Egora bo te karty są aktualne oprócz zdjęć ale jak sama wspomniałaś nie denerwujmy prezesów:evil_lol: Wyślę Ci jeszcze Misia, Mervina, Pakę i Straszkę. Zaraz się za to zabieram.

Posted

A dziękuję Rozedo :lol: SMSy właściwie mają opisy, oprócz 3 czy 4 które będą niedługo, ale głównie chodzi o to aby je skrócić, żeby na kartach były krótsze ;) ludzie są wzrokowcami, jak widzą za dużo tekstu to zazwyczaj rezygnują i nie każdemu chce się czytać .. Przyznam się bez bicia, że mi by się nie chciało :p Husejna nie trzeba bo dzisiaj miał mieć zrobioną nową kartę. Jutro jak zdążę to się przejdę po schronisku i sprawdzę komu potrzeba nowej karty wraz z opisem i dam znać ;)

Posted

Na awatarze tygrrryska jest nasz schroniskowy Guzik
[*].

Jutro niestety nie będę w schronisku-korepetycje z chemii i wizyta u lekarza skutecznie pokrzyżowały mi plany wyprowadzenia Słowiana.

[B]Rozeda[/B], dziękuję za pozytywne rozpatrzenie mojej prośby odnośnie wizyty przedadopcyjnej Słowiana ;)

[B]paralela_konkfiskador[/B], czekam na zdjęcia z niedzieli :mad: i pewnie nie tylko ja jestem ciekawa jak to wyszło... :evil_lol:

Został nam do wykorzystania jeden pakiet na bazarku Temidy od [B]arim[/B], ktoś ma jakieś propozycje? Mówić śmiało :cool3:

Posted (edited)

[quote name='faith35']
Został nam do wykorzystania jeden pakiet na bazarku Temidy od [B]arim[/B], ktoś ma jakieś propozycje? Mówić śmiało :cool3:[/QUOTE]

Proponuję Evitę albo Nila.

[B]faith35[/B] musimy się uzbroić w cierpliwość i jeszcze poczekać na zdjęcia, bo widzę na www schroniska, że [B]paralela_konkfiskador [/B]ostro pracuje i dodaje zwierzakom aktualne zdjęcia:) Może w końcu ruszy adopcja nie tylko szczeniaków:mad:
Aha, [B]faith35 [/B]czekam kiedy zmienisz na 1 stronie zapis, że "mój" Misio nie umie chodzić na smyczy kiedy on chodzi wzorcowo:lmaa:

Edited by Rozeda
Posted

Napisała do mnie osoba, która znalazła ogłoszenie na tablica.pl, zainteresowana adopcją... Nila :-o Wieś, Czciradz (35 km od Zielonej Góry). Ludzie z dzieckiem, 14 letnim. Pies mieszkałby w domku jednorodzinnym (ogrodzony teren), ale wspominali, że mają niedaleko pole i tam z Nilem chodziliby na spacery. Mają kundelka, w kojcu, ale Nil mieszkałby z nimi. Co weekend jeżdżą nad jezioro i zabieraliby Nila ze sobą. Pies byłby w domu dziennie 5-6 godzin sam. Wspomniałam też, że Nil został już raz oddany do schroniska, bo przeskakiwał ogrodzenie i potrzebuje sporej ilości ruchu, jednak Państwa to nie zraziło. W sumie to... tfu, tfu!, ale chyba są na niego zdecydowani, jednak na razie nie będę zapeszać ;)

Posted

Trochę mnie martwi ten kundelek w kojcu, ciekawe czy z nim jeżdżą nad jezioro? I czy z nim wychodzą na spacer? Jaka gwarancja, że Nil nie podzieli jego losu?

Posted

O właśnie szczeniaki. Macie jakiś pomysł jak rozpropagować te wyrośnięte ? Mam na myśli Czarkę, Funię, Princessę i Limę .. Dziewczyny trafiły tutaj już dawno, a jakoś nikt ich nie chce .. Na pewno przydadzą się lepsze zdjęcia, filmiki, ale co dalej z tym to już nie mam pomysłu.

Posted

[quote name='Rozeda']Trochę mnie martwi ten kundelek w kojcu, ciekawe czy z nim jeżdżą nad jezioro? I czy z nim wychodzą na spacer? Jaka gwarancja, że Nil nie podzieli jego losu?[/QUOTE]

W takim wypadku nie ma mowy, ze wydamy go bez wizyty przed :)

Posted (edited)

Wstawię na bieżąco to co wysłałam[B] tygrrryskowi.

Straszka[/B]

rasa: mieszana
numer: 7506
wysokość w kłębie: ok 45 cm
szczepienia: tak
chip: tak
odpchlenie: tak
odrobaczenie: tak

Straszka jest suczką, która na swój pobyt w schronisku reaguje wycofaniem i lękiem. Bardzo ją stresuje panujący tu zgiełk. Jest to suczka wymagająca oswajania, prawdopodobnie nie zaznała w swoim życiu niczego dobrego dlatego unika kontaktów z człowiekiem, którego się stale obawia. Jest za to bardzo mocno związana z koleżanką z boksu, w stosunku do której zachowuje się opiekuńczo, stara się ją kontrolować i chronić. Jednakże fakt, że Błoga otworzyła się już na człowieka dodaje Straszce odwagi
i pomału suczka się przełamuje: bierze smakołyki z ręki, podchodzi do człowieka, okazuje radość merdając ogonem i skacząc radośnie na widok znajomej osoby. Nie pozwala się jeszcze pogłaskać ale sama pomalutku i ostrożnie prowokuje dotykanie ludzkiej ręki. Przy odrobinie cierpliwości, spokoju i czułości, z czasem ta suczka na pewno okaże się spokojną i zrównoważona towarzyszką dla każdego.

[IMG]http://i41.tinypic.com/33tq8lw.jpg[/IMG] [IMG]http://i44.tinypic.com/65wcas.jpg[/IMG]

[B]Paka
[/B]
rasa: mieszana (w typie owczarka z domieszką teriera)
numer: 7724
wysokość w kłębie: ok 48 cm

Paka jest bardzo żywiołową, młodą suczką o mieniącej się w słońcu lśniącej, miękkiej sierści. Suczka uwielbia spacery, na których mimo młodego wieku robi tylko to na co pozwala jej wyprowadzający. Potrafi grzecznie maszerować przy nodze od czasu do czasu węsząc sobie w trawie, kiedy trzeba biegnie razem z człowiekiem byle tylko mu towarzyszyć. Jest bardzo łagodna, kontaktowa, chętnie się przytula oczekując kolejnych pieszczot. Przebywanie w klatce, z dala od człowieka nie jest dla niej, Paka
wychyla łepek między prętami i całymi dniami wypatruje czy ktoś do niej podejdzie, czy się nią zainteresuje. Suczka nie wykazuje agresji ani do zwierząt ani ludzi. Wychodząc z klatki ekscytuje się kiedy przechodzi obok kolegów ale to mija gdy tylko znajdzie się na spacerze, wtedy inne psy wzbudzają jedynie jej ciekawość lub chęć do zabawy. Paka będzie wspaniałym i oddanym członkiem rodziny, którą na pewno obdarzy wielką bezgraniczną miłością.

[IMG]http://i39.tinypic.com/2zew7d0.jpg[/IMG] [IMG]http://i42.tinypic.com/2z4lggp.jpg[/IMG]

Edited by Rozeda
Posted

Princessę pokazywałam ostatnio pani, której córka uparła się na rasowego bullteriera miniaturkę za kilka tysięcy a mama chciała psa ze schroniska. Obawiam się, że nastolatka postawi na swoim, a szkoda bo fajne były dziewczyny:) i sunia mogłaby mieć dobry dom. Nie wiem dlaczego nikt jej nie bierze bo przecież jest śliczna, ale chyba teraz mało widoczna daleko gdzieś w III wiacie.

Posted

[B]tygrrrysek[/B], ogarnę zdjęcia tych wyrośniętych szczeniorów w piątek, no, może z wyjątkiem Limy, która siedzi z Emzetką, raczej nie ciągnie mnie na spacer z nimi.. :evil_lol:

Posted

Na potrzeby karty zmieniłam trochę i skróciłam schroniskowy opis Misia.

[B]MISIO[/B]

rasa: mieszana
numer: 6683
szczepienie: tak
kastracja: tak

Cześć! Nazywam się Misio. Zanim trafiłem do schroniska biegałem sobie po Sulechowie. Jestem młodym psiakiem, o ślicznych bursztynowych oczkach. Lubię ludzi, ale niektórych się trochę boję. Z zaufanym człowiekiem uwielbiam się bawić. Lubię być drapany i głaskany szczególnie po brzuszku. Nie jestem agresywny ani dla ludzi ani dla innych psów. Umiem doskonale chodzić na smyczy. Jestem pilnym uczniem, chętnie i szybko uczę się nowych komend. Jak na razie wiem co to "siad", "daj łapę" , "waruj" i
potrafię na komendę skakać przez przeszkodę! Lubię długie spacery i uwielbiam leżenie w płytkiej wodzie. Klatka w schronisku jest dla mnie zbyt mała, bo bardzo ciekawi mnie otaczający świat. Chciałbym być już w takim prawdziwym domu z kochanymi ludźmi, terenem do biegania i małym jeziorkiem - czy moje marzenia kiedyś się spełnią ? W końcu każdy psiak zasługuje na szczęśliwy i dobry dom!

[IMG]http://i43.tinypic.com/f4dvv6.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='faith35'][B]tygrrrysek[/B], ogarnę zdjęcia tych wyrośniętych szczeniorów w piątek, no, może z wyjątkiem Limy, która siedzi z Emzetką, raczej nie ciągnie mnie na spacer z nimi.. :evil_lol:[/QUOTE]

[B]Faith35[/B] Emzetka poszła do domku! Wyrośniętym szczeniorem jest też Urk, któremu ostatnio zrobiłaś sliczne fotki:)

Posted

[quote name='Rozeda'][B]Faith35[/B] Emzetka poszła do domku! [/QUOTE]
Ojeeeej moja dziewczynka :multi: Mam jakieś zdjęcia Limy, razem z Em jak się bawił, może coś się wybierze. Myślałam czy nie pokazać tego na przykładzie już tych wyrośniętych, np. Malina, Portos, ale co dalej ? no wiadomo, że fb, fp.

Posted

Rozeda, ale ty pracowita jesteś i ... szybka :crazyeye:. Ja podesłałam tylko Tigera i Niko, potem zobaczyłam ten wpis, to się wstrzymałam, żeby nie robić na darmo:

[quote name='tygrrrysek'] Jutro jak zdążę to się przejdę po schronisku i sprawdzę komu potrzeba nowej karty wraz z opisem i dam znać ;)[/QUOTE]

Dostałam na maila informację, że można dać jeszcze Persi , to ją też dorzuciłam i to wszystko co dzisiaj zrobiłam :oops:. Czeka uzupełnienie pierwszej strony wątku, założenie wątku Boryskowi i nie mam kiedy :shake:

Posted

I ostatni wysłany dziś do Tygrrryska:

[B]Mervin[/B]

rasa: w typie owczarka
numer: 6810

Mervin to nieco przestraszony i obawiający się niektórych ludzi młodziutki psiak. To wspaniały pies w typie owczarka uwielbiający spacery, zapach lasu, brodzenie w strumyku i szalone bieganie ze swoim kolegą z boksu, z którym świetnie się dogaduje. Towarzystwo drugiego psa dodaje mu pewności siebie i odwagi. Ale przede wszystkim Mervin kocha kontakt z zaufanym człowiekiem, wobec którego oczekuje głaskania, drapania, przytulania. Podczas spaceru potrafi niespodziewanie położyć się na ziemi i
odsłonić brzuch licząc na pieszczoty. Jest przyjazny w stosunku do innych psów, nie okazuje agresji. W stosunku do obcych ludzi jest bardzo ostrożny i próbuje czasem przed nimi uciekać, ale nie obawia się ludzi, jeśli jest przy nich inny pies.
Mervin jest bardzo łagodny, przyjacielski, przywiązuje się do ludzi i zwierząt. Chętnie współpracuje z człowiekiem, uczy się komend. Dla adoptującego będzie na pewno wspaniałym i oddanym przyjacielem, jeśli tylko okaże mu się dużo czułości i ciepła. Potrzebuje on spokojnego, cierpliwego i odpowiedzialnego opiekuna, który pomoże mu przełamać tkwiące w nim jeszcze obawy.

[IMG]http://i39.tinypic.com/2kfxfq.jpg[/IMG]

Posted (edited)

[quote name='wykrywka']Rozeda, ale ty pracowita jesteś i ... szybka :crazyeye:.

[/QUOTE]

[B]Wykrywko[/B], jakoś skracanie tekstów idzie mi szybciej niż ich tworzenie:) Z mojej deklarowanej tu wcześniej listy został mi jeszcze [B]Blink, Gutek i Chelsea.[/B] Zrobię je jutro wieczorem. Pekla. Evita i Nil maja aktualne karty i nie ma ich co zmieniać (sprawdziłam ostatnio). Potem mogę pomóc w przerobieniu i wysłaniu [B]tygrrryskowi [/B]SMS-ów tylko powiedz których.

A na dobranoc takie śmieszne skojarzenie: czy nie wydaje Wam sie, że Grik ma uszy jak rogi diabła? Co prawda nigdy diabła nie widziałam, ale z tego co pokazuje sie na obrazkach ...

[IMG]http://img809.imageshack.us/img809/427/img3969r.jpg[/IMG]

Edited by Rozeda
Posted (edited)

Na razie wstrzymałam się z wysyłaniem opisów do tygrrryska do czasu listy psów, które potrzebują nowych opisów. Wtedy podzielimy się "robotą" :lol:. Na razie uzupełniłam pierwszą stronę o pięć psów, w sumie były same suczki :evil_lol:, których opisy Rozeda zrobiłaś idealnie. Bez ściemy, bardzo mi się podobają, czuje się, że znasz psa i potrafisz tak przekazać informację o nim, że staje się znajomy i bliższy, mimo iż nie znany osobiście. Bardzo ważne są właśnie takie informacje, jakie są też w opisie Twojego pierwszego kontaktu ze Słowianem.
Rozeda czy Ty nie widzisz, że nie skracasz tekstu, tylko piszesz nowy i to jaki :crazyeye: - wspaniale i pięknie oddający obraz psa.

Rozśmieszyła :megagrin: mnie fotka z Grikiem i porównanie jego uszu do rogów diabelskich, ale ... czyż nie są podobne, dla przykładu: :evil_lol:

Kręcioł ogłoszony:
[URL]http://www.dogomania.pl/forum/threads/240780-Bazarek-ogłoszeniowy-25-portali-za-3zł-realizacja-zamówień?p=20868761#post20868761[/URL]

Pozostały u Sylwii1982 jeszcze dwa pakiety. Myślę, żeby wrzucić tam Pakę i Nerfkę :roll:

Edited by wykrywka
Posted

Dziewczyny do ewentualnych ogłoszeń proponowałabym też [B]Smutkę[/B]. Właściwie to myślałam, że ona już dawno jest w swoim domku:crazyeye: Potrzebne jej są też nowe zdjęcia na stronie schroniska, te które są to bardzo smutne i nieciekawe fotki.

Posted

Te nasze szczeniaki trzeba ułożyć, żeby je wydać do adopcji, bo po prostu dziczeją, a powoli mija czas, w którym szybko i chętnie przyswoją sobie reguły życia z człowiekiem. Tzn chodzi mi o to, że dla nich atmosfera schroniska jest szczególnie negatywna i źle działa na ich psychikę, utrwala zachowania, jakich nikt nie chciałby mieć w domu. Może nie w każdym przypadku, no ale jednak.

Może zrobić wersję szkolenia Psiego przedszkola w schronie dla naszego przedszkola, nawet cykl spotkań, wolontariusze byliby odpowiedzialni za "Swoje" szczeniaki, następnie p.Dominiak wystawiłby zaświadczenie, że pies przeszedł I cykl szkolenia psiego przedszkola (II musiałby zrobić z właścicielem, może dałby się namówić na jakąś zniżkę) - może właśnie takie "Certyfikowanie" z ogólnego posłuszeństwa by coś w ich przypadku dało, na pewno byłyby grzeczniejsze, co ułatwiłoby ludziom decyzję o ich adopcji.

A Ernest poszedł dziś do domu:D :multi:

Posted

Potrzebuję opis skrócony następujących psów: Hedar, Puszek i właściwie tyle :D
Rozbudowanych potrzebują: Epika, Cywil, Kolik, Miła, Tatar, Wilik, Wesół, Morris, Princessa, Magus.
Jeżeli zachowanie jakiegoś psa wg Was się zmieniło to też mogę zrobić karty, ale najpierw te co wyczaiłam. Jak coś jeszcze znajdę to będę prosić.
Pomysł ze szczeniakami fajny, trzeba w końcu ruszyć te certyfikaty :mad: