Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 161
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

laikinia napisał(a):
Tak, pani Marie chce niunie. Jak dla niej, to mozemy organizowac przekazanie :)

W takim razie kontaktuję się ze schroniskiem w sprawie czipa i paszportu. Później pozostanie do załatwienia transport.

Posted

Pani Marie juz przyslala maile, czy powierzymy jej opiece niunie, bo nie wie czy mialam o niej dobre wrazenie wczoraj, a ona tak by chciala dac Sabie domek :-)
Mysle, ze mozna psinke przygotowywac- jest juz goraco oczekiwana :)
A ile lat ma Saba tak wogole, bo ja wiem, ze 6l w schronisku, ale jak ona sie tam dostala to nie umialam powiedziec :D

Posted

Rozmawiałam już ze schroniskiem, odetchnęłam z ulgą, czip i paszport Saba będzie miała wyrobione. Tutaj ukłon w stronę zielonogórskiego schroniska, bo wyręczyli mnie w wykonaniu tych czynności. Prawdę mówiąc nie bardzo wiem, gdzie sie takie rzeczy załatwia, więc moja wdzięczność jest podwójna.
Laikinia teraz poprosimy o wytyczne, co dalej?

Pozostaje też sprawa transportu, sekkmet czy nadal jest aktualna Twoja propozycja pomocy?

Posted

sekkmet napisał(a):
do jakiego miasta? Ile km? Czy Pani pokrywa koszt?

Na dzień dzisiejszy jeszcze nic nie wiem. Cała organizacja transportu i przekazania Saby przed nami. Najlepiej będzie sekkmet jak podasz mi na PW swój nr telefonu, wtedy będziemy w stałym kontakcie :lol:.

Posted

laikinia napisał(a):
Super, ze tak sprawnie to idzie :) w weekend usiade zaraz i poplanuje troche i policze km. Teraz jestem juz troche padnieta podroza ;-) :)

Należy Ci się odpoczynek, czytałam na wątku Dede, jestem pod wrażeniem.
W niedzielę będę w schronisku, może się uda jakoś sprawdzić Sabę na koty, no i dopytam o szczegóły kiedy i w jaki sposób trafiła do schronu.
Potem czekamy na dyspozycję :cool3:

Posted

Spojrzalam na mape- z Zielonej G. jest do nowego domku Saby 120 km - to jest 35 km za przejsciem we Frankfurcie: Steinhöfel 15518 lub Steinhoefel 15518 jezeli niemieckich liter nie ma na kompie ;-)

Posted

[quote name='laikinia']Spojrzalam na mape- z Zielonej G. jest do nowego domku Saby 120 km - to jest 35 km za przejsciem we Frankfurcie: Steinhöfel 15518 lub Steinhoefel 15518 jezeli niemieckich liter nie ma na kompie ;-)

To dobrze, że niedaleko, koszty transportu nie będą olbrzymie.

Niestety nie udało mi się sprawdzić Saby na koty. Zanim wyprowadziłam "swoje jedynki" Saba już była na spacerze. Grzechem jest w schronisku zabieranie psa na drugi spacer, gdy inne tygodniami nie wychodzą. Tak więc tylko na koniec dnia poszłam do ich klatki i zrobiłam kilka fotek:

Na razie czekamy na czip i paszport. Gdy będziemy już to mieli to będziemy załatwiać transport.

Posted

W takim razie dziewczyny proponuje pare rozwiazan w zaleznosci od znajomosci jezyka i co jest dla was najkorzystniejsze :
1- przywozicie Sabe do nowego domku i robicie umowe itd.
2- umawiamy sie niedaleko domku i razem oddajemy i zalatwiamy sprawy adopcji,
3- umawiamy sie na granicy i ja przejmuje sunie od was i zawoze dalej do domku- te 3 sa dla mnie bezproblemowe :)
4- odbieram nowa pania i jedziemy do Ziel.G odebrac Sabe- wspomniala o tym, ze moglaby sunie odebrac, jezeli ktos by z nia pojechal.- to jest dla mnie o tyle uciazliwe, ze b. czasochlonne, ale nie niemozliwe ;-)

Posted

[quote name='laikinia']W takim razie dziewczyny proponuje pare rozwiazan w zaleznosci od znajomosci jezyka i co jest dla was najkorzystniejsze :
1- przywozicie Sabe do nowego domku i robicie umowe itd.
2- umawiamy sie niedaleko domku i razem oddajemy i zalatwiamy sprawy adopcji,
3- umawiamy sie na granicy i ja przejmuje sunie od was i zawoze dalej do domku- te 3 sa dla mnie bezproblemowe :)
4- odbieram nowa pania i jedziemy do Ziel.G odebrac Sabe- wspomniala o tym, ze moglaby sunie odebrac, jezeli ktos by z nia pojechal.- to jest dla mnie o tyle uciazliwe, ze b. czasochlonne, ale nie niemozliwe ;-)

Mnie najbardziej by odpowiadało rozwiązanie nr-2: umawiamy sie niedaleko domku i razem oddajemy i zalatwiamy sprawy adopcji. Bedzie czip i paszport, to możemy ruszać w drogę :multi:.

Sekkmet co ty na to ?

I jeszcze jedno w jakim to powinno być okresie,żeby nie kolidowało z Twoimi, laikinio planami wakacyjnymi. (obiło mi się gdzieś o oczy, że chyba pod koniec sierpnia przyjeżdzasz nad polskie morze :eviltong:)

Posted

Super wywiad macie tutaj :cool3: ;-) Dla mnie najlepiej po 23. 08 :) Wtorek, czwartek, piatek i weekend. Ale w sumie jak Saba bedzie miala chip, to ustale dzien jeszcze z Maria, zebysmy nie trafily na ten jarmark ;-) Mysle, ze jezeli macie czas, to powinnysmy sie najlepiej powoli na ktorys wtorek szykowac. :)

Posted

Fajnie, to jak Saba bedzie miala komplet dokumentow i chipa, to dajcie znac i ustalimy szybki termin ;-)
I jezeli mozecie, to poproscie, aby jezeli to mozliwe sunia miala w miare swieze szczepienia i odrobaczenie, zeby dziewczyna nie musiala zaraz leciec do weta... i to jest tez wazne ze wzgl. na inne zwierzaki w domu :)
A tak poza tym, to ciesze sie, ze nie musze sama przekazywac suni... zawsze im wiecej par oczu sie nowemu domkowi przyjrzy tym lepiej ;-) :)

Posted

Paszport jeszcze nie gotowy. Dzisiaj dowiedziałam się, że potrzebne są do wpisania dane osoby przewożącej psa. I tutaj powstał dylemat czy podać np. sekkmet lub moje czy może lepiej nowej pani? Laikinio doradź, miałaś już do czynienia z paszportami, jak będzie lepiej, czy w ogóle trzeba tam coś wpisywać :-o

Posted

laikinia napisał(a):
U Didi wpisalismy juz nowa pania. To bylo najlatwiej, bo nie trzeba pozniej przepisywac :) Przesle ci na pw.

Podałam do schroniska dane przyszłej (mam nadzieję) pani Saby i na wszelki wypadek swoje.

Posted

;) Juz byl maly stres: p.Maria zobaczyla, ze podnioslo sie ogloszenie Saby (taka automatyczna funkcja) wiec myslala, ze jej psa nie chcemy dac i na nowo sunie oglaszamy... :roll:
Musialam jej wyjasnic, ze ogloszenie nie jest nowe, lecz jeszcze stare ale nie kasujemy do momentu przekazania psa... Pani ucieszyla sie i przepraszala, tlumaczyla, ze zrobilo jej sie przykro jak zobaczyla ogloszenie na swiezo podrzucone do gory... ;-)
Tak wiec musimy powoli zawozic niunie, bo nam sie dziewczyna w Niemczech rozchoruje ze strachu przed utrata Sabci. Saba ma tez gorace pozdrowienia od Marleya :cool3: :loveu: