Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Medar i Czarok ( EMIR Oddział Krosno O.) otrzymali w nocy zgłoszenie o psie, który leży nieruchomo w tym zimnie, na betonie. Wg informacji od sąsiadów właścicielki, to ona i jej mąż znęcali się przez długi czas nad psem, nie leczyli, głodzili i bili. Sąsiedzi zgłaszali na policje, ale bezskutecznie.
Medar psa odebrał. Jamniś jest pod opieka lekarza - walczy o życie.

Niedziela godzina 23:01, telefon od kobiety, która zgłasza, że na klatce schodowej leży pies sąsiada i się nie rusza ( prawdopodobnie jest znów pobity przez sąsiadów i ma widoczne uszkodzenie tylnej łapy). Zapisuję adres, personalia kobiety. Dzwonię do oficera dyżurnego policji. Wskakujemy z Czarok w mundury, samochód i jedziemy do Krosna, w drodze rozmawiam z policjantem z patrolu i proszę o nie wydawanie psa właścicielom do czasu aż dojadę ( jakieś 10 min)- zgadzają się, pomimo że gospodarz robi im awanturę o nocne najście bez nakazu. 5 min później kolejny telefon od oficera dyżurnego policji - zmuszony był odwołać patrol do pilniejszej interwencji , a psa zabrał właściciel (pouczony, aby jak najszybciej zabrał psa do lekarza). Oczywistym jest, że o północy właściciel nam nie otworzy, zmuszeni jesteśmy dalsze działania odłożyć do dnia następnego.
Rano umawiam się z naszym wetem na wizytę z jamolem, jadę pod podany adres ( z młodszym inspektorem Sebastanem), odwiedzamy najbliższych sąsiadów i zbieramy informacje o właścicielach i ich psie, następnie wchodzimy do mieszkania gdzie przebywa pies i właściciel z synem. Żądam pokazania psa ( jamnik leży na betonowej posadzce w łazience, za posłanie służy cienka zasikana i mokra szmata, na pytanie dlaczego nie zawiózł psa (zgodnie z zaleceniem patrolu policji) do weta, mężczyzna twierdzi że nie miał czasu ( zastaliśmy go jak oglądał tv). Proszę o okazanie książeczki zdrowia psa oraz aktualnych szczepień - ta dziwnym trafem się zagubiła, krótka dyskusja, informuję ich że pies wymaga natychmiastowej pomocy lekarskiej, że nie zapewniają psu właściwych warunków itd, itd oraz , że psa zabieramy. Zawijamy psa w kocyk, zabieram go do samochodu, a Sebastan idzie do sąsiadów po oświadczenie stwierdzające, że pies był zaniedbywany, bity, głodzony i pozostawiany całe dnie i noce poza mieszkaniem.
To oczywiście bardzo skrócona wersja..
Doniś jest, niestety w złym stanie - nie chodzi, czasem tylko przekłada się na posłaniu z boku na bok. Wczorajsza wizyta u weta zaowocowała ogólnymi oględzinami - Pani Doktor zbadała Donisia i stwierdziła, że prawdopodobnie nic nie jest złamane, ale pies jest ogólnie bardzo poobijany i odwodniony, ma także rozciętą poduszkę lewej przedniej łapy. Doniś dostał leki przeciwzapalne i przeciwbólowe, został nawodniony. Zaleciła umieszczenie Donisia w spokojnym, ciepłym miejscu i pokazanie się następnego dnia, jeśli pies przeżyje. Dziś rano dałam maluchowi troszkę jedzenia, które pochłonął z apetytem i popił wodą. Wyniosłam go na trawkę, niestety tak jak go postawiłam, tak stał cały czas bez ruchu. Nie siusiał i nie załatwił się. Po kilku godzinach Doniś niestety zwrócił całe zjedzone śniadanko . Pojechaliśmy do gabinetu lekarskiego. Doniś został zcewnikowany ( dużo zagęszczonego moczu), ponownie został nawodniony, dostał leki i chociaż jego stan ogólny Pani Doktor oceniła na nieco lepszy, to rokowania nadal są niepewne. Godzinę temu dałam mu do zjedzenia ryż na cieniutkim rosołku z odrobiną piersi z kurczaka...Niestety pół godziny później Doniś znowu wszystko zwrócił ....Psiaka trzeba zdiagnozować ( rtg, USG, badania laboratoryjne), ale u nas jest to niestety niemożliwe. Doniś zostanie przewieziony do kliniki Fundacji najprawdopodobniej w piątek ( do tego czasu będzie pod opieką naszych lekarzy, będzie odżywiany pozajelitowo i będziemy próbować go karmić malutkimi ilościami płynnego pokarmu). Doniś cierpi.... - diagnostyka i leczenie pochłoną duże środki finansowe, a przyczyną tego są jego właściciele - dlaczego niektórzy nie przyjmują do wiadomości, że nie ma obowiązku posiadania psa ???!!!

[FONT=Arial][FONT=Impact]Bazarek dla jamniczka[/FONT]
[SIZE=4](podziękowania dla danka1234):
[/FONT]
http://www.dogomania.pl/threads/174109-Bajki-na-DVD-na-leczenie-katowanego-jamnisia-Donisia-Kup-teraz-do-28-listopada?p=13547216#post13547216

zapraszamy

• Replies 189
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Jamniczek bardzo potrzebuje wsparcia. Prosimy o każdą pomoc. Prosimy również o pomoc w ogłąszaniu jamniczka. Pomoc w bazarkach mile widziana.

Konto Fundacji:
Bank Śląski O/Grodzisk Maz.
88 1050 1924 1000 0022 6878 6056

Przelewy zagraniczne:
ING Bank Śląski S.A.
Kod SWIFT:
ING Banku: INGBPLPW
IBAN: PL 88 1050 1924 1000 0022 6878 6056

z dopiskiem: na skatowanego jamnisia+swój nick

.

Posted

Wysłany: 2009-11-18, 10:42
Źle, bardzo źle ...W nocy miałam nadzieję, że już będzie lepiej, bo była kupa i zjadł troszkę rosołku z żółtkiem i odrobinkę pasztetu....Dziś rano wszystko zwrócił . Przed chwilką próbowałam mu strzykawką wcisnąć znowu żółtko, niestety, pluje nim...

Wysłany: 2009-11-18, 14:56
zwraca w różnych odstępach czasu od zjedzenia ( od 30 min do 8 godzin), poza tym brzuch jest miękki, perystaltyka utrzymana ( na pewno nie ma niedrożności, chyba, że jakaś subniedrożność)...Przyznam, że nie bardzo mam pomysł...Zaraz jadę do pracy, a po 17 - tej znowu do wetki na cewnikowanie, nawadnianie, odżywianie...

Wysłany: 2009-11-18, 20:30
Doniś nadal cieniutki...Wyniki: AlAT - 45j, AspAT - 30j, mocznik - 20 mg%, kreatynina - 0,8 mg%, glukoza - 87 mg%

Wysłany: Wczoraj 0:18
Trzymajcie kciuki...Doniś od południa zjadł już 3 razy po troszkę jedzenia i na razie jest ok. Nawet jakby się troszkę ożywił i szuka bliskości z nami ( czytaj: wyraźnie dał do zrozumienia, że ma dość samotnego leżenia w koszu obok łóżka i zażądał przeniesienia na kołderkę, po czym wtulił się we mnie i zasnął)...
Nadal kombinuję, skąd mu się wzięło to rzyganie po każdym jedzeniu w różnych odstępach czasowych....Wyniki laboratoryjne w normie...A może to zaburzenia błędnikowe po tęgim laniu gdzie popadnie?? ( przy zmianie pozycji leżenia potężne zawroty głowy i paw??)
Wysłany: Wczoraj 13:58
uszy sprawdzałam kilkakrotnie - poza brudem w miernej ilości nic tam nie ma...Jedynie wyjęłam mu nieco nażartego kleszcza ( uprzedzam ewentualne podejrzenia - jak na razie na naszych terenach nie ma babeszjozy).
Od wczoraj pawia nie było ( ale wczoraj dostał leki przeciwwymiotne). Nie sika, je chętnie, nie chodzi ( tylko czasem przewraca się z boku na bok na posłaniu).

Wysłany: Wczoraj 20:42
Nasz jamolek już na miejscu...Po drodze do Zielonej zasiusiał legowisko. W lecznicy był cewnikowany i jeszcze dużo moczu zleciało. Te problemy z oddawaniem moczu są do diagnostyki. Obejrzałam zdjęcie rtg - stare złamania żeber, zmiany zwyrodnieniowe kręgosłupa i śrucina w tylnej części ciała. Podejrzenie przerostu prostaty ( może stąd problemy z siusianiem?). Doniś dostał całą baterię leków w tym przeciwwymiotne, został nawodniony. Po powrocie zarzucił ryżyk z kurczaczkiem i teraz śpi.

Posted

Pierwsza interwencja w byłym na szczęście już domu jamnika była:

17.07.2008: DONALD

Zgłoszenie psa, który, prawdopodobnie pobity, leży na podwórku jednego z bloków w Krośnie. Po przybyciu na miejsce zobaczyliśmy jamnika leżącego pod płotem ogródka. Pies się nie ruszał, przy próbie pogłaskania pokazał zęby. Widać było, że pies cierpi, trzęsie się z zimna i ma problemy z poruszaniem się. Po rozmowie z właścicielką okazało się, że Donald kilka dni wcześniej uciekł i wrócił w takim stanie. Zobowiązaliśmy właścicielkę do zabrania psa do domu w ciepłe miejsce i wizyty u weterynarza. Następnego dnia skontrolowaliśmy ponownie dom. Donald był w dużo lepszym stanie ( u weterynarza dostał leki), okazało się, że jest tylko mocno poobijany ( na szczęście nie potwierdziło się podejrzenie złamania kości udowej).

tak wtedy wyglądał:

Posted

danka1234 napisał(a):
Isadora zrób Domisiowi banerek do watku,mój nie bedzie taki ladny jak Twoj.

Dzisiaj się biorę za banerki bo jako tako dogo chodzi. Tylko oddech złapię dopiero wróciłam z pracy.

Posted

Kar0la napisał(a):
Te jego smutne oczy.... Ileż on już wycierpiał. Teraz musi być lepiej!

............no własnie...te cudne oczęta jamnicze....musi być lepiej...musi być i już!!!I będzie lepiej!!!!!!.....................

Posted

danka1234 napisał(a):
Dla Domisia poszło dzisiaj wsparcie finansowe na leczenie w kwocie 300zł od Jamniczej Skarpety.
Trzymaj sie maleńki i zdrowiej nam szybciutko.

Domiś bardzo, bardzo dziękuje :)

Posted

Isadora7 napisał(a):
Domiś bardzo, bardzo dziękuje :)

Potrzeba bedzie duzo wiecej by postawic go na nogi po tym co przeszedł o ile to bedzie wogule mozliwe.
Jutro wystawie jeszcze dla Domisia bazarek bajkowy.

Posted

[quote name='danka1234']Zapraszam na bazarek dla Domisia z którego dochód przeznaczony bedzie na jego leczenie.

Bajki na DVD na leczenie katowanego jamnisia Domisia.

Bardzo serdecznie Domiś dziękuje.

Proszę o trzymanie kciuków za Domisia

Doniś wczoraj znowu musiał być cewnikowany i nawadniany. Nadal zwraca . Jedyna optymistyczna wiadomość - wczoraj późnym wieczorem po raz pierwszy od momentu przywiezienia z interwencji, Doniś sam siusiał... Doniś pojechał do kliniki.