Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nie mogę się powstrzymać...Wstawiam! Przy lekturze tego tekstu potrzebne są chusteczki...By wytrzeć łzy....

[B]" Byliście kiedyś w schronisku dla psów? W tym obozie przejściowym do lepszego życia, gdzie dobrzy ludzie robią, co mogą, a źli im w tym przeszkadzają? (...)Więc to schronisko. Więc to klatki oddzielone od psiego raju: od przytulnego kąta z ciepłą derką, zawsze pełnej miski, przede wszystkim zaś ciepła niedzielonego z setką przybłędów, własnego, jedynego. Więc sznurek gości, potencjalnych właścicieli, wybawców, bystrych okiem wypatrujących "rasowców", nie zaczepiając wzroku na "kundlach" i "gnojkach "(jak sami o sobie mówią) stanowiących ostatnią grupę zainteresowania.
"Rasowcy"-którzy już byli w raju i wiedzą, do czego chcą wrócić, prężą resztki swej wspaniałości, podnoszą do góry pyski, akcentując z godnością swą przynależność do najwyższej kasty.
"Kundle"-udają, że ich to nic nie obchodzi, przeżyły w życiu niejedno, patrzą pozornie obojętnie na przesuwających się przed klatką ludzi. Pozornie-bo czujnie, napięte do ostatnich granic, spod pyska podpatrując, pilnie starają się zauważyć najmniejszy ślad zainteresowania. Wystarczy wtedy gest, głos, uśmiech i już stoją przy kracie, patrząc w oczy i mówiąc:-Weź mnie.
"Gojki"-do schrypnięcia, bezambicjonalnie zwracają na siebie uwagę każdego. Jest im wszystko jedno, kto-ważne,by ich stąd zabrał.
W jednej z klatek leży wychudły owczarek colie, suka, której futro nosi ślady dawnej świetności tylko dlatego, że sama dba o nie, godzinami myjąc się jak kotka. Kiedy przychodzą ludzie-nigdy się nie podnosi, nie podbiega do krat. Psy nazywają ją "Strata". Wiedzą, że nikt nigdy jej nie zabierze. Zresztą ona sama wie. Dlatego nie podchodzi do krat. Jest tu na zawsze. Pogodziła się z tym, żegnając kolejnych szczęśliwców odchodzących za bramę. Wielu już pytało o nią, bo leżąc wyglądała jak psia miss. I zawsze odchodzili, pozbywając złudzeń na zawsze.Jednak któregoś dnia, dwójka młodych ludzi obojętnie przeszła wobec "rasowców", olała sprytne zachowanie "kundli" i nie uległa presji szczekających "gnojków".
Stanęli przy jej klatce, zawołali obsługującego.
- Ona - powiedzieli.Usłyszała, podniosła głowę, zaraz jednak położyła ją z powrotem na ziemi. Wiedziała, że to pomyłka.
- Nie ma jednej łapy - powiedział człowiek opiekujący się psami.
Na młodych nie zrobiło to wrażenia.
Słuchała, uważała, ze to bzdura. Kto by ją chciał? Młodzi upierali się. Byli zdecydowani. Niemożliwe.
Wstała i podskakując powoli, zbliżała się do krat. Zagadali ciepłymi głosami, które pamiętała z tak dawnych czasów, że chyba ich nigdy nie było. Wyciągnęli ręce. Puściła się pędem, pełna emocji, psiej radości, niewysłowionej nadziei. Przy samej furtce, krok od wyciągniętych ludzkich ramion, padła jak rażona piorunem.Serce nie wytrzymało takiego szczęścia..."
[/B][B]
Jędrzej Fijałkowski, "Emil, czyli kiedy szczęśliwe są psy szczęśliwy jest cały świat".

[/B]

Posted

[URL]http://www.facebook.com/events/436450013041868/[/URL] Zapraszam na wątek Tiny wszystkie ciocie które jeszcze do niej nie zaglądnęły, a ciocie które już widziały zapraszam do ponownych i częstych odwiedzin :D

W sprawie Tiny wciaż głucha cisza. Brak emaili, brak telefonów. Ahhh , to taka wspaniała sunia...

Posted

[IMG]http://img843.imageshack.us/img843/1017/swiatowydziepsa.jpg[/IMG]

Wszystkim bialskim bezdomniakom w Dniu Psa życzę tylko fajnych Ludzi wokół i Domów Jak Ze Snów!!!

I niech moje życzenia się spełnią jak najszybciej!

Posted

[quote name='Paulaabp']Każdy z wolontariuszy mówi na niego poprostu Piękny . Ale jeżeli chodzi o ogłoszenie, to może nadac mu jakieś imię ? . Np. Max ? :)[/QUOTE]
To jest Piękny i niech tak pozostanie to imię bardzo do niego pasuje mogę mu porobić pare zdjęć teraz to jest mój pies a drugi psiak z jego kojca to lolitka obydwa są bardzo kochane :loveu:

Posted

[quote name='Gojasasa']To jest Piękny i niech tak pozostanie to imię bardzo do niego pasuje mogę mu porobić pare zdjęć teraz to jest mój pies a drugi psiak z jego kojca to lolitka obydwa są bardzo kochane :loveu:[/QUOTE]

Który? Bo ja już jednego Pięknego od Was ogłaszam - takiego rudego ślepaczka...

Posted

[quote name='Bejotka']Który? Bo ja już jednego Pięknego od Was ogłaszam - takiego rudego ślepaczka...[/QUOTE]
No właśnie tego a czy mogłabyś jeszcze tą jego koleżankę z kojca ?? Lolitke ja prześle jej zdjęcie i informacje o niej Ci podam.

Posted

[quote name='Gojasasa']No właśnie tego a czy mogłabyś jeszcze tą jego koleżankę z kojca ?? Lolitke ja prześle jej zdjęcie i informacje o niej Ci podam.[/QUOTE]

Jasne :) Ładne fotki poproszę i trochę info o suni.

Posted

Bejotko, a czy mogłabyś zrobic ogłoszenia dla Tekilli i takiego jednego , nowego pieska ( z którym wychodzę na spacery bo się w nim zakochalam :) ) ? Zdjęcia i informacje na jutro postaram sie dac :) .

Posted

[quote name='Paulaabp']Bejotko, a czy mogłabyś zrobic ogłoszenia dla Tekilli i takiego jednego , nowego pieska ( z którym wychodzę na spacery bo się w nim zakochalam :) ) ? Zdjęcia i informacje na jutro postaram sie dac :) .[/QUOTE]

Tekili zdjęcia mam już przygotowane, cały czas czekam na Twój opis, bo obiecałaś już dawno...

Posted

[quote name='Bejotka']Jasne :) Ładne fotki poproszę i trochę info o suni.[/QUOTE]
poczekałabyś do niedzieli bo jutro nie mogę pojechać:/ i w niedzielę dopiero pojadę

Posted (edited)

[quote name='Bejotka']Jasne :) Ładne fotki poproszę i trochę info o suni.[/QUOTE]
Ta Sunia ma na imię Lolitka raczej jest mieszańcem Kolor sierści ma taki rudy z białym bardzo się bała chodzić (teraz już trochę mniej). Gdy przechodzi się koło innych psów to ona schodzi na pobocze i czeka podczas spacerów zawsze ma podkulony ogon jak się za wysoko podniesie nogę to od razu się wycofuje do tyłu wszędzie chodzi za swoim kolegą z kojca Pięknym to co on wącha to ona też wącha on wchodzi do kałuży to i ona wchodzi do kałuży wydaje mi się, że już długo jest w schronisku, ale mimo to się boi.

coś jeszcze dopisać jakieś info czy tyle wystarczy, zdj. w niedzielę lub poniedziałek, aha i czy byś mogła jeszcze nowemu pieskowi zrobić ogłoszenie ja dam wszystko info i zdjęcia też również mu porobię tylko czy zrobisz?

Edited by Gojasasa