Negri_2008 Posted November 6, 2009 Posted November 6, 2009 Feluś i Pchełka, Pchełka i Feluś...... Oto typowy obrazek z okolicy podmiejskiej: ustronne miejsce, mała drewutnia a w niej gromadka psiaków. To dwie mamusie i ich dzieci oraz jeden psiak wyrzucony z domu przez jakiegoś pijaczka. Wszystkie psy chude, bojaźliwe i przemarznięte. Zarobaczone i zapchlone. Mogą liczyć jedynie na okruchy ludzkich serc z okolicznych domów, skąd ludzie przynoszą im jedzenie. Jak potoczą się ich losy? Dorosłe sunie lada moment będą miały kolejne dzieci. Szczenięta dorosną i pójdą własną drogą po to tylko, żeby za chwile mieć własne potomstwo. Niektóre czeka śmierć w czasie zimowych mrozów, inne nie przetrzymają chorób a jeszcze inne zginą pod kołami samochodów lub na pobliskim torowisku... I zawsze o chłodzie i głodzie. Wreszcie ktoś powiadomi najbliższe schronisko, psy zostaną schwytane i umieszczone w klatce. A tam również chłód i głód i ogromna samotność, byc może do końca życia..... To całe stadko Ich rezydencja.... Pchełka i Feluś już opuściły tę rezydencję. Chcieliśmy zabrać wszystkie psy, ale udało im się skutecznie schować w zakamarkach drewutni. Wrócimy tam i zabierzemy resztę. Do dziś pamiętam jak wyziębione i drżące były te psiaki. Całe skostniałe, chudziutkie i kruche jakby puste w środku. Pojechały do domu tymczasowego u Gryzeldy, gdzie pomalutku dochodzą do siebie. Ta białaska cud urody to Pchełka A to Feluś "olbrzymi" Psiaki są po oględzinach weterynaryjnych; zostały odpchlone a były baaaaaaardzo i odrobaczone. Tu też można by było dużo pisać jak bardzo dużo miały robali. Zdrówko Felusia szwankuje; ma zapalenie siuraska i zapalenie uszu. To z zimna. Siurasek musi być przemywany specjalnym preparatem a uszka są smarowane maścią. Oba psiaki potrzebuja dobrze zjeść, aby przytyć. Apelujemy o pomoc dla tych maleństw. Dzienny koszt utrzymania ich w domu tymczasowym to 6 zł za dobę za jednego pieska. Karmę też musimy im zapewnić. Bardzo prosimy o wsparcie finansowe. Każde 6 zł to jeden dzień pobytu w domu, cieple. bez strachu i głodu z ogromną szansą na nowe życie godne psa. Do tej pory udało nam sie zebrać tyle pieniędzy: Kundelkowa skarbonka - 50 zł emilak - 126 zł Aga-33-76 - 400 zł Aga-33-76 - 300 zł rozliczenie wątku Rusti - 284,50 zł Aga-33-76 - 150 zł Aga-33-76 - 200 zł Aga-33-76 - 200 zł Laura 1108 - 20 z ______________________ Razem: 1510,50 zł Wydaliśmy: 71 zł za wizytę u weterynarza (odpchlenie, odrobaczenie i preparat dla Felusiowego siuraska) 48 zł pbyt w dt do 7 listopada 84 zł - wizyta u weterynarza i masc do uszu 84 zł - pobyt w dt od 8 do 14 listopada 84 zł pobyt w dt od 15 do 21 listopada 30 zł karma 84 zł - za pobyt w dt od 22 do 28 listopada 84 zł - za pobyt w dt od 29 listopada do 5 grudnia 112 zł - badania wet 84 zł - za pobyt w dt od 6 do 12 grudnia 84 zł - za pobyt w dt od 13 do 19 grudnia 84 zł - za pobyt w dt od 20 do 26 grudnia 22 zł - wizyta wet 84 zł - za pobyt w dt od 27 grudnia do 2 stycznia 182 zł - kastracja Felusia 80 zł - badanie kału 90 zł pobyt w dt od 3 do 17 stycznia 120 zł - pobyt od 25 stycznia do 13 lutego _______________________________________ Razem: 1511 zł Pozostało nam: 0 zł ( U Negri_2008) Banerek maluchów TEKST DO OGŁOSZEŃ: [FONT=Arial]Feluś miał kiedyś swój dom. Został z niego wyrzucony i dołączył do stadka bezdomnych psiaków. Zamieszkał z nimi w rozpadającej się drewutni.[/FONT] [FONT=Arial]Mógł liczyć jedynie na okruchy ludzkich serc z okolicznych domów, skąd ludzie przynosili jedzenie. Spotykał też ludzi złych, którzy przepędzali go okrutnym słowem lub kopniakiem.[/FONT] [FONT=Arial]Jak mogły potoczyć się losy Felusia?[/FONT] [FONT=Arial]On, niegdyś domowy piesek, malutki, bez ciepłej, kudłatej sierści nie przeżyłby mrozów najbliższej zimy. Czekała go również niechybna śmierć z powodu chorób lub pod kołami samochodu.[/FONT] [FONT=Arial]A może ktoś powiadomiłby najbliższe schronisko dla bezdomnych zwierząt i Feluś zostałby umieszczony w klatce. Tam czekałby go chłód, głód i ogromna samotność być może do końca życia.....[/FONT] [FONT=Arial]Na szczęście dla Felka żaden z tych scenariuszy już się nie ziści. Feluś został zabrany z tego niebezpiecznego miejsca. Przebywa w domu tymczasowym, gdzie podarowano mu ciepłe miejsce do spania i opiekę.[/FONT] [FONT=Arial]Oto Feluś.[/FONT] [FONT=Arial]Piesek z niego maleńki [/FONT][FONT=Arial]ale serduszko u niego ogromne.[/FONT] [FONT=Arial]W kontakcie z człowiekiem jest [/FONT][FONT=Arial]niezwykle przyjazny[/FONT][FONT=Arial] i bardzo ładnie okazuje swoje przywiązanie. Jak każdy psiak zabiega o głaskanie i uwielbia drzemki na wygodnych kolanach swoich opiekunów.[/FONT] [FONT=Arial]Ma około roku[/FONT][FONT=Arial] więc posiada wszystkie cechy, godne młodzieniaszka: [/FONT][FONT=Arial]jest wesoły, energiczny, uwielbia zabawę i spacery.[/FONT] [FONT=Arial]Mimo młodego wieku [/FONT][FONT=Arial]charakter ma dość zdecydowany[/FONT][FONT=Arial] i dominujący. Powinien być więc jedynym pieskiem w rodzinie.[/FONT] [FONT=Arial]Feluś będzie doskonałym [/FONT][FONT=Arial]towarzyszem zabaw starszych dzieci.[/FONT][FONT=Arial]Zaakceptuje koty[/FONT][FONT=Arial], z którymi przyjdzie mu mieszkać ponieważ nie jest do nich wrogo nastawiony.[/FONT] [FONT=Arial]Potrafi zachować czystość w mieszkaniu[/FONT][FONT=Arial] ale potrzebne mu są regularne spacery.[/FONT] [FONT=Arial]Felek został zaszczepiony, odrobaczony i wykastrowany.[/FONT] [FONT=Arial]Feluś okruszek, grzeczny maluszek bardzo prosi o dom, w którym znajdzie miłość. Odwdzięczy się najpiękniej jak umie.[/FONT] [FONT=Arial]Tel. do kontaktu: 0-500-119-660[/FONT] [FONT=Arial]Mail [email protected][/FONT] Quote
Negri_2008 Posted November 6, 2009 Author Posted November 6, 2009 post zarezerwowany na informacje o psach i zdjęcia Quote
Negri_2008 Posted November 9, 2009 Author Posted November 9, 2009 Te maluchy trzeba by już ogłaszać. Gryzeldo - daj znać co u psiaków. Zrobiłam przelew za pobyt psic u Ciebie do 14 listopada ;) Całe rozliczenie w pierwszym poście Quote
Ra_dunia Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 na specjalne życzenie ;) Swoja drogą Negri coraz większe wyzwania banerkowe mi stawiasz :evil_lol: następnym razem poproszę jednak o wyraźniejsze zdjęcia ;) Quote
Negri_2008 Posted November 9, 2009 Author Posted November 9, 2009 [quote name='Ra_dunia']na specjalne życzenie ;) Swoja drogą Negri coraz większe wyzwania banerkowe mi stawiasz :evil_lol: następnym razem poproszę jednak o wyraźniejsze zdjęcia ;) Dzięki ;) Ja wiem, że z niczego "coś" zrobisz :evil_lol: Quote
Gryzelda Posted November 9, 2009 Posted November 9, 2009 Korzystając z uprzejmości koleżanki wpadłam na chwilę do was pochwalić się postępami :loveu: Pchełka powoli uczy się chodzić na smyczy. Felusiowi siurek prawie wyzdrowiał ale kuracja w toku , uszka mniej bolą ale jeszcze bez rewelacji. Bieganie po podwórku to istne szaleństwo tylko ja pierdoła aparatu zapomniałam. Pchełka powoli przychodzi jak ją się zawoła za to Felek ma totalnie w nosie wołanie jak jest na dworku. Pchełka już powoli rozumie że trzeba załatwiać się na dworze. Nie wiem jak ja się z nimi rozstanę jak one już są członkami rodziny. Quote
Negri_2008 Posted November 10, 2009 Author Posted November 10, 2009 Bardzo dobre wiadomości :multi: To ja zacznę pisać tekst do ogłoszeń a jak Gryzelda wróci to nam powie, jak to jest z tymi "członkami rodziny" :evil_lol: Może zechce zatrzymać choć jednego psiaka:jumpie: Quote
Gryzelda Posted November 12, 2009 Posted November 12, 2009 Wróciliśmy. Pchełka już jest bardzo śmiała :loveu: rozrabia jak mały diabeł :evil_lol: Pchełka chodzi już na smyczy, schody jeszcze są problemem ale powoli się do nich przekonuje. Przez te parę dni wybiegały się po dworze a teraz stoją pod drzwiami i piszczą żeby wyjść mimo tego że były 15 min temu. Quote
Negri_2008 Posted November 12, 2009 Author Posted November 12, 2009 Gryzelda napisał(a):Wróciliśmy. Pchełka już jest bardzo śmiała :loveu: rozrabia jak mały diabeł :evil_lol: Pchełka chodzi już na smyczy, schody jeszcze są problemem ale powoli się do nich przekonuje. Przez te parę dni wybiegały się po dworze a teraz stoją pod drzwiami i piszczą żeby wyjść mimo tego że były 15 min temu. Gryzeldo, czy Ty masz już ustalony jakiś harmonogram szczepień? Quote
Gryzelda Posted November 12, 2009 Posted November 12, 2009 Pod koniec tygodnia odrobaczenie a później szczepienia. Jak mają się pozostałe psiaki?? Jedzie ktoś do niech? Może i ja bym się przejechała ? Feluś już dużo lepiej z dolegliwościami , nie chce pisać że ok bo to się okaże u weta. Quote
Negri_2008 Posted November 12, 2009 Author Posted November 12, 2009 Gryzelda napisał(a):Pod koniec tygodnia odrobaczenie a później szczepienia. Jak mają się pozostałe psiaki?? Jedzie ktoś do niech? Może i ja bym się przejechała ? Feluś już dużo lepiej z dolegliwościami , nie chce pisać że ok bo to się okaże u weta. Pozostałe psiaki mają się niestety źle :shake: Musimy je stamtąd zabrać, bo nie mają tam warunków do socjalizacji. Dwa z nich zamieszkają u mnie a jeden u Kini i mam nadzieje, że otworzą się tak szybko jak Pchełka i dostaną w ten sposób swoją szansę :-( Próbuje zorganizować dla nich transport na sobotę i chyba będzie potrzebny ten transporter, który jest u Ciebie, ale to zależy od tego jakim samochodem będziemy dysponować :razz: Napisz proszę, jaki charakter wg Ciebie ma Feluś? Jaki jest w stosunku do innych psów i np do dzieci jeżeli wiesz. To ułatwi nam pisanie tekstu do ogłoszeń Quote
Gryzelda Posted November 12, 2009 Posted November 12, 2009 Pchełka właśnie przegryzła mi kabel od laptopa ech.. Felek warczy na inne psy , jest mocno dominujący. Do dzieci może być ale już większych bo w zabawie umie lekko poszczypać zębami. Załatwia się na dworze ale zdarza mu się nasikać w domu i tu trzeba napewno uprzedzić żeby ktoś był świadomy biorąc go do siebie. Felek dogada się też z kotami. Pchełka musi trafić do cierpliwych ludzi i do domu gdzie na początku będzie z nią ktoś non stop. Dobrze by było gdyby miała towarzystwo psie wtedy jest spokojniejsza. A już rewelacyjnie by było gdyby poszły do domu razem. I dość ważne - Pchełka gryzie wszystko co jej w ząbki wpadnie , ma zabawki i gryzaki ale to nic nie pomaga. Quote
Kinia1984 Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 taki wiek ze gryzie wszystko chyba wszystkie szczeniory tak maja zwlaszcza jak ok 5-6 miesiaca ida zeby stale i dziasla swedza... mysle ze kazdemu z tych maluchow trzeba zrobic ogloszenia oddzielne i allegro tez oddzielne... Quote
Gryzelda Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 Mamy kolejny sukces :multi: Pchałka ładnie weszła po schodach w górę i w dół. Quote
Ra_dunia Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 Mądra panienka :loveu: Co do gryzienia - wszystkie maluchy tak mają. Nie zapomnę jak mój osobisty przegryzł kabel do lampy. Aż korki wywaliło. Mogło na serio dojść do tragedii bo my byliśmy w tym czasie w pracy. Potem już wszystko zabezpieczaliśmy na milion sposobów... Jak się bierze szczeniaka (podrostka) to trzeba być przygotowanym na różne niespodzianki (mój jeszcze uwielbiał kopać dziury w ścianach... tak... dobrze czytacie... chyba chciał zrobić podkop do sąsiadów :evil_lol: Potem miał zawsze taką niewinną minkę, że i tak nawet bury nie dostawał). Negri - to u Ciebie niezły zwierzyniec się szykuje... Quote
Negri_2008 Posted November 13, 2009 Author Posted November 13, 2009 Ra_dunia napisał(a): Negri - to u Ciebie niezły zwierzyniec się szykuje... ano tak wyszło jakoś :razz: Gryzelda prosi o jedzenie dla psiaków. Czy mamy jakiś pomysł jak to dostarczyć? Quote
Gryzelda Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 Ja mogę od kogoś odebrać tylko od kogo? Quote
Negri_2008 Posted November 13, 2009 Author Posted November 13, 2009 Gryzelda napisał(a):Ja mogę od kogoś odebrać tylko od kogo? Gryziu;), a na kiedy jedzonko potrzebne ostatecznie? Quote
Gryzelda Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 Właściwie to puszke zjadly w 3 dni wiec od dawna karmie je z własnej kasy suche starczy jeszcze na jakies 4 dni. Quote
Aga-33-76 Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 Gryzelda napisał(a):Właściwie to puszke zjadly w 3 dni wiec od dawna karmie je z własnej kasy suche starczy jeszcze na jakies 4 dni. Wyślij mi na pm swój adres zamieszkania, to przywiozę jedzonko. No i przy okazji odwiedzę kruszynki :loveu: Quote
Negri_2008 Posted November 13, 2009 Author Posted November 13, 2009 do góry :multi: I ja się wybieram do Ciebie, Gryzeldo i do psiaków. Jak je zobaczę, pogłaszczę łatwiej mi będzie coś o nich napisać w ogłoszeniach ;) Quote
Negri_2008 Posted November 13, 2009 Author Posted November 13, 2009 http://www.dogomania.pl/forum/f99/dobre-serce-elegancja-ida-w-parze-do-30-listopada-173647/ handlujemy :multi: Quote
obraczus87 Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 Gryzeldo a gdzie te trunki od Twojej siostry?? :) zobacz, jak widac mozna wsytawiać takie bazarki :) http://www.dogomania.pl/forum/f99/metaxa-koniak-whisky-red-label-na-psiaki-asif1-18-11-a-173639/ Quote
Gryzelda Posted November 13, 2009 Posted November 13, 2009 Będą tylko muszę do niej pojechać a z Felusiem i Pchełką wyjazdy nie są takie łatwe bo samych w domu na długo zostawiać nie chcę a z nimi kolejką skm nie pojadę :oops: Quote
Gryzelda Posted November 15, 2009 Posted November 15, 2009 Pchełka jest coraz bardziej śmiała. Wczoraj Felek spał na kolanach a Pchełka zrobiła hop i położyła się obok :) Feluś i Pchełka muszą iść do domu razem. Quote
Recommended Posts