Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='ULKA12']Zależ ile by kosztowało to allegro. w tej chwili jestem w takim dołku, a nawet powiedziałabym dole finansowym, że szkoda gadać.:shake: Myślę sobie, że bazarek jakiś by się przydał. Tym bardziej, że na serio zastanawiam się dla niej nad hotelikiem albo chociaz płatnym DT ale na to mnie w tej chwili nie stać, a do schroniska jej spowrotem nie oddam.[/QUOTE]

Tak myślałam. Musimy zacząć od finansów i ogłoszeń.
Napisz pw. do Isadory7 z pytaniem, czy jest w stanie zrobić allegro.
Jest w tym rewelacyjna.
Ja poszukam czegoś wieczorkiem na bazarek i zobaczymy co z tego nam wyjdzie. Może ktoś jeszcze na wątku się pojawi i będzie miał jakieś rzeczy na bazarek, to polecam się pamięci.

• Replies 738
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Kestem i ja...sunia piękna..choc fakt- niemedialna...bo zdrowa, nic Jej nie dolega oprocz starosci...no ale cieplo miec musi- to nie ulega watpliwosci....na razie wkleje banerek...bo nic innego nie mogę...warto przywolac troszke cioteczek bo " co dwie glowy to nie jedna"....wspolnymi silami moze cos sie nam uda wymyslic...

Posted

ulka12 jesteś z częstochowy ? piszesz że jest w pomieszczeniu gospodarczym ... co ona tam ma do spania ? może można by było ją jakoś zabezpieczyć przed zimnem ? nie wiem ...jakaś budka czy coś w tym rodzaju ?

Posted

A więc tak. Jak na razie czekamy na ten pakiet 25 ogłoszeń dla Bory. Myślę, że z allegro trzeba się na razie wstrzymać i spróbować znaleźć coś w ogłoszeniach lokalnych, bo to i ewentualny domek łatwiejszy do sprawdzenia i późniejszy kontakt z potencjalnym właścicielem lepszy, nie wspomnę o kosztach transportu. Oczywiście z allegro wstrzymamy się tylko przez chwilę jeśli lokalne ogłoszenia nie dadzą rezultatu ogłosimy ją również tam, chociaż dzisiaj przeglądałam ogłoszenia i psów do adopcji zatrzęsienie, zdrowych, ładniutkich i milutkich. Zresztą co będę tłumaczyć same wiecie.

Tamb za podrzucanie również dziękuję, to przecież ważne aby wątek nie spadł w czarną dziurę. Proszę Cię tylko abyś miała oczy szeroko otwarte bo może akurat gdzieś obok Ciebie będzie domek dla Bory. Zresztą o to samo proszę wszystkich uczestników tego wątku.

Nie jestem dokładnie z samej Częstochowy ale z miasteczka obok. Bora ma w swoim pomieszczeniu paletę z drewna na niej wełniany gruby dywan i na tym do tej pory spała, w tym pomieszczeniu jest również wersalka i dzisiaj Bora spała właśnie na niej, chyba zimno jej zbyt dokuczyło i wdrapała się wyżej. Niestety to pomieszczenie gospodarcze budowane na tzw jedną cegłę, zero ocieplenia. Nie piszcie proszę, że takie warunki nie nadają się dla psa. Ja doskonale o tym wiem :-( i dlatego staram się jej znaleźć jak najszybciej jakieś nowe lokum.

Posted

A nie ma szans na cos w rodzaju budy w tym pomieszczeniu, bo jak jest cos takie male i ma sciany z 3 stron i dach to pies sobie tam nachucha i jest cieplej. Moze ktos by byl w stanie zafundowac jej bude, to by napewno pomoglo.

Posted

a może dałoby się chociaż zrobić coś prowizorycznego , jakiś koc czy narzutę po prostu przybić do ściany i podłożyć pod paletę wtedy zrobi się mniejsza przestrzeń którą zagrzeje swoim ciałem , a na dywan rzucić też jeszcze coś żeby mogła sobie umościć posłanie ...jak się w tym zakopie to cieplej jej będzie ...napisz mi ULKA12 na pw skąd dokładnie jesteś może mogłabym podrzucić Ci coś miększego
zimno teraz faktycznie ,a będzie coraz zimniej a ona taka biedniutka staruszka to nie ma ciałka żeby ją grzało .....

Posted

Moj pies spi w uzytkowej piwnicy w klatce, nie zamknietej, ale zawsze to cieplej niz na podlodze. Spi tam bo szczeka jak opetana jak zobaczy kogos na ulicy:roll::roll::roll:, to taka klatka do wozenia psow, z palstiku, na ale ma tam kolderke i boki oblozne kocykami. W piwncy nie jest zimniej jak ok 10 C.
Moze ktos by dal klatke dla suni...............

Posted

Irenko, na razie się wstrzymujemy. Mam deklarację jednej dziewczyny, że zapłaci za allegro. Co do karmy to jak pisałam wcześniej dostała już worek Brita, je go, aczkolwiek zauważyłam, że bardziej jej służy gotowane jedzenie (kurczak, warzywa, ryż) po suchej karmie Bora ma biegunki. Dlatego proszę Cię gdybyś miała jakiś pomysł na dom dla niej to byłabym wdzięczna. Mnie się marzy starsza pani z ogródkiem i wielkim sercem:loveu: Co do klatki to faktycznie macie rację wystarczy wstawić tam klatkę i ją jakoś zabezpieczyć. Mogę załatwić taka klatkę, tylko nie plastikową tylko metalowa największy rozmiar chyba się nada? Dzięki za podpowiedź, chyba miałam jakieś zaćmienie umysłowe, że sama na to nie wpadłam:oops:

Posted

Ok. To czekamy.
Będę proponować ludziom Borę, bo mam w ogłoszeniach owczarka Kayko.
To pies młody, nie łudzę się, że ktoś odpowiedni się znajdzie.
Ale będę próbować.

Posted

[quote name='ULKA12']Irenko, na razie się wstrzymujemy. Mam deklarację jednej dziewczyny, że zapłaci za allegro. Co do karmy to jak pisałam wcześniej dostała już worek Brita, je go, aczkolwiek zauważyłam, że bardziej jej służy gotowane jedzenie (kurczak, warzywa, ryż) po suchej karmie Bora ma biegunki. Dlatego proszę Cię gdybyś miała jakiś pomysł na dom dla niej to byłabym wdzięczna. Mnie się marzy starsza pani z ogródkiem i wielkim sercem:loveu: Co do klatki to faktycznie macie rację wystarczy wstawić tam klatkę i ją jakoś zabezpieczyć. Mogę załatwić taka klatkę, tylko nie plastikową tylko metalowa największy rozmiar chyba się nada? Dzięki za podpowiedź, chyba miałam jakieś zaćmienie umysłowe, że sama na to nie wpadłam:oops:[/QUOTE]
Ulo..to znaczy, ze jak zalatwisz taka klatke, to sunia bedzie mogla u Ciebie zostac???/Bo ja uwazam, ze moze rzeczywiscie teraz nie jest komfortt dla strowinki, ale tysiac razy jej lepiej, niz w schronie..a jesli bedzie klataka i bedzie cieplo. to juz w ogole....bo wiesz...to sunia jak piszecie staruszka i musialby byc ktos- miłośnik, kto nie bedzie szukal psa do pilnowanaia czy ozdoby, tylko ktos, kto wexmie "darmozjada"..ktory "nic" oprocz miłosci dac nie moze...o takie domki coraz trudniej, choc nie wykluczone ze sie znajdzie...ja sie martwilam najbardziej ze Ty juz z jakichc powodow nie mozesz jej dalej trzymac...

Posted

Co do spania to faktycznie im mniejsza objętość tym lepiej. Skoro to jest pomieszczenie gospodarcze może jakieś trociny do posłania dodatkowo. Psiak kopie sobie dołek i jest właściwie poza grzbietem zagrzebany. Tylko, że trochę potrzeba tych trocin.

Posted

Nie znam sie za bardzo na trocinach ,ale dla psa to chyba nie jest dobre.Tym bardziej dla psa o dluższej sierści. Chyba że to jakieś grube,duże trociny-wióry raczej ? Drobne przyczepią się do sierści i mogą podrażniać skórę psa -a nawet przenieść jakieś pchły np.kurze itp. Zwykła sloma jest chyba lepszym materialem na ocieplenie poslania psa i bezpieczniejszym.No i oczywiście jako dodatek-procz np. koca ,starej grubej odzieży itd.

Posted

Trociny takie jak dla chomika, może trochę większe. Moje psy osobiście nie mają problemów. Ale muszą to być trociny sosnowe. Dębowe wiem, że zabierają kwasy i reagują ze skórą. Ale czy pies o dłuższej sierści może podrażnić skórę od sosnowych to tego nie wiem. Słoma to też doskonały izolator.

Posted

Dzięki za informacje.Kiedy mieliśmy chomiki ,mówiono nieraz ,że od tych trocin /nie wiem jaki to rodzaj/ ,chomiki mogą dostać pchel kurzych gdyż często w pobliżu na wsiach żyją tam kury a trociny trzeba prażyć dlatego.Faktem jest,że chomiki drapaly się nieraz -widocznie trociny te drażniły skórę im z tego czy innego powodu.A sierść dluzsza pelna drobnych trocin to chyba nie za dobre i fajne uczucie dla psa .Zapcha mu podszerstek chyba też.Tak myslę.
Dopiero teraz czytam,że znasz się na tym zawodowo.No i masz dlugowlose psy.

Posted

Zawodowo to wiem trochę o trocinach. Jak zwierzęta reagują na nie to już mniej. Moje nie miały problemów ze spaniem w trocinach i drapaniem. Chociaż powiem, że raczej właśnie zostawiamy sosnowe trociny, ale są one po prostu naturalne i nigdzie nie składowane.
Teraz mam też krótkowłosego i też jest dobrze.

Niemniej każdy pies może reagować inaczej na różne materiały.

Tak czy inaczej dodatkowa izolacja by się przydała. Czy to słoma czy trociny.

Posted

Tylko z tego co się orientuję to Murka prowadzi hotelik a ja nie podołam finansowo w jego opłaceniu. Jeśli chodzi o izolacje od zimna to ja się skłaniam ku słomie, po prostu dla mnie jest łatwiej dostępna. Tylko żeby doba była dłuższa to bym ze wszystkim zdążyła:oops::lol: Więc lecę bo piesy już pojadły teraz kolej na mnie

Posted

A mnie sie cos wydaje, ze jak sunia bedzie miala klateczke i słomę..będzie miala cieplo..i nigdzie nie bedzie jej lepiej niz u ULi....ta cioteczka zna ją i wie o niej wszystko...oczywiscie wiadomo, ze jesli sie trafi DS to nie ma to- tamto- ale przenosic od Uli do platnego hoteliku to chyba nie mam sensu....ja coś czuje ze Ula to kocha tgtą sunie bardzo..a w takim przypadku dla suni to polowa uzdrowienia....,wiec jesli Ula...mozesz ja trzymac...to moze jednak przezimuje u Ciebie????Oczywiscie ogloszenia i szukanie domku- podstawa...:loveu:aj...bo Bora to kolejna ONka- sunia do kochania.....w tych dogomaniackich Oneczkach, to mozna sie zadużyc po uszy.....:loveu::loveu: