Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Karmiłam swego czasu ta karmą .
Pies miał ciągłe, nawracające infekcje jednostronne ucha na tej karmie.
Sadzę ,że dlatego bo jest to typowa monodieta.

Posted

no toś mnie pocieszyla , nie ma co :wink:
ale czy pomoglo na problemy skórne ?
moja biedulka ma stale zesypane brzuszydlo i wewnętrzną stronę ud, teraz wysypka wylazi jej na grzbiet.
Nie wiem już , co robić .

Posted

jeszcze nie karmię , usiluję się cos dowiedzieć na jej temat , bo to dość drogi zakup.
Piesa caly czas je Eukanubę , tę dla ras olbrzymich .
Ale wetka sugeruje zmianę , więc się rozglądam .

Posted

Ja karmiłam tą karmą z powodu epilepsji, celem wykluczenia zbóż , produktów mlecznych, soi, kukurydzy, dodatków smakowych i konserwantów. choc w przypadku tych ostatnich dwóch -w tej karmie są. Ale nie było nic ciekawszego na rynku.
Od ponad roku karmię BARFem i możliwości powrotu do gotowych karm nie widzę . O problemach z uszami dawno zapomnieliśmy, nie ma symptomów złego trawienia, pies w super kondycji.
Absolutnie nie mam zamiaru zachęcać do BARF bo każdy ma własny rozum, w moim przypadku psy mają się świetnie na tym żywieniu.
Taka była nasza przygoda z Sensitive Control.

Posted

Ja generalnie miałem troszkę inny problem bo moja yoreczka miała kłopoty z wątrobą, poradzono mi także royala - hepatil i byłem bardzo zadowolony z tej karmy. Była droga ale naprawde dobra, niestety ( a może na szczęście) tej o której mówisz nie testowałem. Skonsultuj to jeszcze z innym weterynarzem

pozdrawiam

Posted

Moja Krówka jest na tej karmie już prawie półtora roku. Przeszliśmy na nią, gdy przestała trawić dosłownie cokolwiek. I poskutkowało! Ciągłe biegunki, problemy po zjedzeniu byle drobiazgu - to przeszłość. Diana ma sporo energii (jak na swoje usposobienie rzecz jasna :) ), ładną sierść i śliczne kupki.
Tak więc inwestycja się opłacała. Tym bardziej, że nie aż taka kosztowna, jak sie na pierwszy rzut oka wydawało. Karma ta jest (przynajmniej w wypadku mojej suki) dość wydajna. I worek 6 kg (kosztujący 106 zł) starcza nam spokojnie na miesiąc (Diana waży 25 kg).

Tak więc z czystym sumieniem polecam tę karmę :)

Posted

Godelaine , dzięki za informacje !
moja Tosia ma stale problemy skórne , nie wiem juz czego się chwytać , bo nic nie dziala .
spróbuję więc tą karmę , zobaczę czy cos to da , pewnie trzeba będzie na jakikolwiek efekt poczekać ze dwa miesiące ?
kupię najpierw worek 6 kg, zobaczę czy będzie chciala jeść !
Tosia waży 55 kg, więc trochę tej karmy na miesiąc pójdzie !

pozdrawiam :-D

• 2 weeks later...
Posted

Witam Toska ja stosuję karme od przeszło 2-3 tygodni [IMG]http://www.royal-canin.pl/temp/produkt_dodaj/1489330346.gif[/IMG]
[B][FONT=Book Antiqua][SIZE=2]MAXI SENSIBLESPECJALNA DIETA - PSY WRAŻLIWE[/SIZE][/FONT][/B][FONT=Book Antiqua][SIZE=2]
[B]OD 15 MIESIĘCY[/B][/SIZE][/FONT]

Ja mam ogromne problemy z psem bo co róż choruje na oczy lub na uszy. Ale jak zauważyłam jak stosuję tą karmę to i uszy są w dobrym stanie, co ważne niektóre psy po zmianie karmy maja tzw "wiatry" u mojego to nie zauwazyłam, stolec ma dobry, pies je karmę ochoczo. Nawet zobiła taki test postawiłam starą karme i Royala pies wyjadł Royala starą zostawił. :) Teraz za worek 15 kilowy zapłaciłam 200 PLN z dostawą do domu . Karmę kupiłam ze sklepu internetowego.

• 1 month later...
Posted

[FONT=Book Antiqua][SIZE=2]Poniewaz kupilam swojej suni [FONT=Arial]Royal canin na probe - na wage - 20 dkg.mam problem, bo bez opakowania oryginalnego nie wiem jak dawkowac karme. Moja sunia wazy 15 kg i ma rok. Czy moze mi ktos podpowiedziec, ile karmy podawac jednorazowo i ile razy dziennie ? Do tej pory nigdy nie karmilam swoich psiakow sucha karma. Teraz od 2 tygodni mam psiaka schroniskowego i nie chce jesc ani ryzu, ani kaszy, ani makaronu. Z miski wybiera tylko wieksze kawalki mieska i jest bardzo wybredna, bo np. serc nie lubi. Wiem, ze zmiana diety moze troche potrwac. Wole ja karmic sucha karma i od czasu do czasu dawac gotowane. Pozdrawiam.[/FONT][/SIZE][/FONT]

Posted

Dzięki za wszystkie informacje !

Karmę wreszcie zakupilam , podaję jej od dwóch dni , ale jeszcze mieszam ze starą . Nawet piesa nie wybrzydza , choć karma okrrrropnie :cool3: capi rybą !

Na efekty przyjdzie nam poczekać z 6 tygodni -wtedy się okaże , czy te problemy alergiczne na skórze to kwestia jedzenia .Oby , bo już brakuje nam pomyslów , jak ją leczyć !

ZuziaM -w domu sprawdzę na tabelce ile powinna jeść twoja piesia i napiszę wieczorem , ok ?

Posted

Zuziu, sorki za opóźnienie :oops: -już piszę !

ale zaznaczam , że to jest dawkowanie karmy sensitivity control !

przy 15 kg wagi psa - dawka dzienna :

pies b.szczupły około 350 g
pies normalnej postury około 300 g
pies gruby około 200 g

Ja mam psa dużego -waży 55 kg -dostaje jeść dwa razy dziennie , ale mniejsze dorosłe psy ponoć mogą jeść raz dziennie , choć wydaje mi się , że lepiej dzielić i nie obciążać żołądka jedną wielką porcją .

pozdrawiam:lol:

Posted

[quote name='zuziaM'][B]Toska,[/B] dziekuje Ci bardzo. Bede wdzieczna za ta informacje. Nie chce przesadzic z porcjami ani w jedna ani w druga strone.[/quote]

to ja może wkleje takie cosik :) [URL="http://www.royal-canin.pl/index.php/psy_ogolne/medium"]http://www.royal-canin.pl/index.php/psy_ogolne/medium[/URL]

Mysle że tam znajdziesz wszystkie informacje :)
[IMG]http://www.royal-canin.pl/temp/produkt_dodaj/26633981.jpg[/IMG]

• 5 months later...
Posted

Kupiłam dzisiaj 1,5 kg Sensitivity Control, żeby zobaczyć czy suce w ogóle będzie smakować. Do tej pory jadła Sensible, ale ostatnio zaczęła się bardzo dużo lizac i gryźć. Suce smakuje, owszem, ale kurcze zawiedziona jestem dawkowaniem. Czy naprawdę trzeba dawać tak dużo? :crazyeye: Wychodzi na to, że 27 kilowy pies, dość aktywny powinien zjeść pół kilo dziennie! Przy Sensible wystarczało 300-350 gr.
Czy ktos kto stoswał może powiedzieć czy dawkowanie jest zawyżone? Karma tania nie jest, jak jeszcze trzeba jej tak dużo dawać, to chyba zrezygnuje z zakupu dużego worka. :-(

Posted

SKŁAD:
Maniok (tapioka), ryby suszone (gromadnik), wątróbki drobiowe hydrolizowane, tłuszcze zwierzęce, oczyszczony błonnik, fruktooligosacharydy, olej roślinny, sole mineralne, chelatowane pierwiastki sladowe, L-tyrozyna, DL-metionina, tauryna, wyciąg z aksamitki wzniesionej (bogaty w luteinę), witaminy.
Dodatki: wit A, D3, E, C, miedź, sorbinian potasu, BHA, galusan propylu.

Posted

widzę , że wątek odżyl , więc może napiszę , co u nas .
Tosia jadla Royala od lutego do lipca, bardzo jej smakowala ta karma :lol: , koopska byly ok, ale..... , no wlaśnie:cool3: , ale problemy ze skórą jak byly , tak są .
Wróciliśmy do Eukanuby , bo wychodzi sporo taniej , a przy Tosiowym apetycie i przede wszystkim kosztach leków i wizyt u weta widmo bankructwa stale się kolo mnie pląta ;)

pozdrawiamy
Toska i Tosia

Posted

[quote name='Toska']
Tosia jadla Royala od lutego do lipca, bardzo jej smakowala ta karma :lol: , koopska byly ok, ale..... , no wlaśnie:cool3: , ale problemy ze skórą jak byly , tak są .[/quote]
No to teraz mam dylemat. My nie mamy jakiś strasznych problemów ze skórą. Sierść jest piękna i błyszcząca, ale suka się liże i podgryza. Zastanawiam sie czy to nie wina psich ciastek, które jej daję w nagrodę. Zakupiłam dzis ciastka eukanuby, moze będzie lepiej.
Najbardziej odpowiadałaby mi cenowo i składnikowo Acana Salomon & Potato, ale najmniejszy worek to aż 4 kg. Ale chyba zaryzykuję. Bo to dawkowanie Royala mnie przeraża. :shake:

Posted

hmmm, Tosiowa sierść też jest w porządku , żadnych zmian nie widać , natomiast , jak spojrzysz na "podwozie"......tam , na brzuchu i udach/prawie lyse miejsca/ wylażą te cholerne zmiany .....

Posted

Moth, dzięki! W innym wątku napisałam, że weterynaryjny RC jest konserwowany szkodliwymi substancjami i zastanawiałam się, czy aby mnie kiedyś wzrok nie zmylił i czy przypadkiem nie szkaluje producenta. Ale okazuje się, że niestety nie. BHA... :roll: :shake: