Impresja&Simarilion Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 Co do grabek Marsa to ja używam ich do wygładzania grzbietu i ogólnie wicherków więc nie widzę nic złego w tym. Przejścia jasne że trzeba nożyczkami zrobić ale uwaćam że trójkąt pod szyją spokojnie mozna wygolić maszynką. Talagia ma rację, że jak się psa robi często (a u nas w pełnym sezonie to wychodzi nawet co tydzień 0 to są wo w zasadzie kosmatyczne poprawki. Gorzej jak się psiaka zapuści przez zimę, wtedy trzeba więcej czasu. No i jestem zwolenniczką przycinania ogona i falbany tak żeby było wyrażnie widać linię. Włos wydaje się wtedy pełniejszy, nie sterczą pojedyńcze smutne włoski. [IMG]http://img683.imageshack.us/img683/129/pict6272c.jpg[/IMG] jeszcze trochę kropek na koniec Quote
bonsai_88 Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 Wie może ktoś z was jak się powinno ścinać portugalskie psy wodne? Przy czym o drobiazgi mi chodzi, bo z paroma rzeczami mam problem ;) Quote
Talagia Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 Impresja Penelopa ma zostawiony pedzelek na koncu ogona prawda? Quote
Chapsio Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 Greyu...jestem myśliwym i wiem poco moim psom włosy:) jest to rasa brytyjska a tam nikt nie używa maszynki do seterów! degażówki i nożyczki oraz skubanie:) Grabek marsa czy jakich kolwiek innych nie stosuję do seterów, na przestrzeni lat zauwazyłam skutki ich używania...nie wiem jak to obrazowo przedstawić... grabki jadąc po jedwabistym włosie setera(mówimy oczywiście o grzbiecie) naciągają go jak wstązkę, nie tną, ale naciągają zanim wyjmą martwe i to naciaganie powoduje potem osłabienie i pofalowanie włosa, jak wstążka którą po przejechaniu paznokciem zwija się w rulonik...inaczej nie potrafię tego opisać, ja w każdym razie do seterów ich nie używam. Quote
Impresja&Simarilion Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 jesne że ma pióro, tylko machała ogonem akurat :P No nie wiem jak to z tym marsem, jedyne co złego to trochę twardszy się włos po nim zrobił. Quote
Talagia Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 A ja wlasnie sie zastanawiam dlaczego zostawia sie ten "pędzelek" na końcówce ogona? Nawet u goldenow itp, wyrownuje sie ogon i skraca ta koncowke. U wiekszosci angoli raczej tez, dlatego sie zastanawiam co poprawia taki ogonek? Bo od kiedy moj pies zostal skrócony przez hodowczynie o te 4-5 cm, to moj swiat sie zmienil, ze seter z ta koncowka wydaje mi sie dluuuuugasny, a moze proporcje sa dla mnie niezachowane... nie wiem, ale cos mi nie pasuje chyba... Quote
Darianna Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 U irlandów też się obcina pędzelek :D Obowiązkowe to nie jest, ale zalecane, właśnie dla poprawienia proporcji. Quote
Impresja&Simarilion Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 aa chodzi ci o samą końcówkę ogona? jest obcięta lekko. W angielskiej książce o anglikach miałam zdjęcia i opis żeby był w horągiew, czyli taby w taki trójkąt. Mnie się to nie podoba i obcinam jakby "na tępo" czyti żer obrys jest zaokrąglony. ogon wydaje się gęstrzy i jakoś lepiej się prezentuje chyba Quote
cockermanka Posted June 1, 2010 Posted June 1, 2010 [quote name='Cockermaniaczka']A myslisz ze na cockerze tez by to sie sprawdzilo? Bo maszynka jakos nie bardzo podoba mi sie szyjka:roll:[/QUOTE] Oczywiście,że szyję u cockera możesz zrobić degażówkami. Quote
NightQueen Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 MI się podoba szkoła angielska jeśli chodzi o cięcie seterów, pies robi się dostojniejszy przez ten dłuższy włos. I chociaż na ogół wolę długie uszy u seterów, to nie przeszkadzam mi w wersji angielskiej że ucho jest bardziej zgolone bo fajnie pasuje z resztą Grey jakby ludzie chcieli mieć łysego myśliwca to by gończe czy ogary kupiły a nie setery. Po za tym nie widzę żadnego problemu w posiadaniu dłuższego włosa i psa który jest psem myśliwskim (sama miałam cockera) Quote
olekg89 Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [url]http://img683.imageshack.us/img683/129/pict6272c.jpg[/url] Padłem BOSKI. Quote
Impresja&Simarilion Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [quote name='smallpati']MI się podoba szkoła angielska jeśli chodzi o cięcie seterów, pies robi się dostojniejszy przez ten dłuższy włos. I chociaż na ogół wolę długie uszy u seterów, to nie przeszkadzam mi w wersji angielskiej że ucho jest bardziej zgolone bo fajnie pasuje z resztą Grey jakby ludzie chcieli mieć łysego myśliwca to by gończe czy ogary kupiły a nie setery. Po za tym nie widzę żadnego problemu w posiadaniu dłuższego włosa i psa który jest psem myśliwskim (sama miałam cockera)[/QUOTE] hehe, zwykle to amerykańskie psy mają o wiele dłuższy włos, ale nam się go jeszcze nie udało wyhodować :P powinno to wyglądać tak [url]http://www.englishsetter.us/images/photos/Shobe-July-2004-Free-Stack_.jpg[/url] [IMG]http://www.englishsetter.us/images/photos/Shobe-July-2004-Free-Stack_.jpg[/IMG] Quote
Talagia Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 No ja pozwole sobie wrzucic zdjecie naszego polskiego Johna, bo moim zdaniem swietnie odzwierciedla angola i byl jesli sie nie myle ciety przez Linde. Wiec jako porownanie odrazu pod postem Impresji :) [url]http://www.wansleydale.co.uk/[/url] [IMG]http://lh6.ggpht.com/_utg6caj0104/TAaeq2qgSsI/AAAAAAAAA1g/YJE5ppvfS7I/Johnny%25202.jpg[/IMG] Quote
bonsai_88 Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 John fajnie wygląda - nie jest tak idealnie i równo ścięty jak psiak wyżej, a ja wolę takie naturalniejsze ;)... Tylko nie wiem czemu wygląda na zdjęciu jakąś tak, jakby miał zaraz zasnąć na stojąco :D Quote
Talagia Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 bonsai_88 wg wzorca FCI angielski pies nie powinien miec opadajacej lini grzbietu i cale szczescie sporo sedziow zwraca na to uwage i bylam swiadkiem bdb dla amerykanca za scieta linie "Grzbiet: krótki i poziomy. Lędźwie: szerokie, lekko wysklepione, mocne i dobrze umięśnione." A John to flegmatyk rzeczywiscie ;) Ale nie wszystkie angole tak maja, to po prostu przekochane psy. Jak ktos ma watpliwosci co do "energicznosci" to warto poznac mojego Lilka :diabloti: Quote
NightQueen Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [QUOTE]hehe, zwykle to amerykańskie psy mają o wiele dłuższy włos, ale nam się go jeszcze nie udało wyhodować :P powinno to wyglądać tak[/QUOTE] Ja wiem że mają mieć jak najdłuższą sierść, tyle że w PL. to samowolka jeśli chodzi o ścięcia, np. taki grey który by opierniczył setera najlepiej do łysa :evil_lol: [QUOTE]John fajnie wygląda - nie jest tak idealnie i równo ścięty jak psiak wyżej, a ja wolę takie naturalniejsze [IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/icon_wink.gif[/IMG]... Tylko nie wiem czemu wygląda na zdjęciu jakąś tak, jakby miał zaraz zasnąć na stojąco [IMG]http://www.dogomania.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif[/IMG][/QUOTE] myślę że to nie kwestia cięcia, bo oba są równo ścięte :evil_lol: tylko włosa, mają inną sierść i na jednym układa się inaczej niż na drugim. Z budowy podoba mi się bardziej ten amerykański :loveu: Quote
ariss Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 ja na anglikach się totalnie nie znam(choć jak byłam dzieckiem to miałam takiego w domku), ale zdecydowanie bardziej z budowy podoba mi się ten pierwszy, z umaszczenia drugi, a intencji zostawiania tak długiego włosa nie rozumiem, szczególnie nie podoba mi się tak długi włos na przedpiersiu. Edit: dodam po raz drugi, że się nie znam i to taka tylko prywatna opinia;) Quote
Talagia Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 ariss dlugi wlos zostawia sie z tego samego powodu co chartom afganskim, spanielom, yorkom itp ;) To element wzorca rasy, poza tym w ruchu seter potrafi zaczarować jak mu te kłaki zaczynaja płynąc :) A Johny to moim zdaniem najlepszy eksterierowo pies w Polsce, cud i miód :* Quote
ariss Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [quote name='Talagia']ariss dlugi wlos zostawia sie z tego samego powodu co chartom afganskim, spanielom, yorkom itp ;) To element wzorca rasy, poza tym w ruchu seter potrafi zaczarować jak mu te kłaki zaczynaja płynąc :) A Johny to moim zdaniem najlepszy eksterierowo pies w Polsce, cud i miód :*[/QUOTE] widać, że to bardzo ładny pies! we wszystkich wymienionych przez Ciebie rasach taki włos zupełnie mi nie przeszkadza, szczególnie u chartów, a u seterów mi tak jakoś nie pasuje, po prostu nie moja bajka. Sentyment do rasy mam ogromny! Angliki kupiły mnie już dawno, choć jak bym teraz miała wybierać to pewnie wybrałabym Gordona. Do rasy zapewne już nie wrócę, ale podziwiać będę zawsze;) Quote
Grey Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 Smallpati , czy Ciebie ręka nie boli od pisania takich postów.Nie znasz się , nie wiesz o co chodzi co ja piszę ,ble ble i diabełka się wstawia . Jak taka mądra jesteś to napisz jak królika odfilcować . Quote
Cockermaniaczka Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 zapewne Twoim czarodziejskim filcakiem:lol::cool3: Quote
Talagia Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 Zeby wam sie nie nudzilo to wrzucam "pośredniego" psa. Troche angielski, troche niemiecki, troche amerykański... Uniwersalny pies do kazdego sedziego (doslownie), obcinany pół na pół wbrew pozorom i w zaleznosci czy sedzia lubi amerykance czy angole inaczej go szykujemy haha ;) Klatka piersiowa robiona w trójkąt, śródstopie zostawiam troche kudłate a grzbiet jest naturalnie gładki. Trymer nic nei wyciaga z grzbietu. Ogon naturalnie baaaaaardzo amerykanski, tj. gdyby go nie skrócić to ciorałby nim o ziemie. Angielskiemu psu nie rosnie tak dlugi ogon. Włos całkiem inny niz jedwabistego anglika, bardziej "uzytkowy" tj. wytrzymalszy I uwaga! Robią mu się straszne kołtuny :D Przed: (wprawdzie to maluch,ale lepszy rydz niz nic) [IMG]http://lh6.ggpht.com/_utg6caj0104/TAbG1HwL84I/AAAAAAAAA2A/ySyzRLB4ONY/s512/P1313798.JPG[/IMG] po [IMG]http://lh3.ggpht.com/_utg6caj0104/TAbEsZn3goI/AAAAAAAAA1w/0sXhvm7hLPQ/s640/P5172026.JPG[/IMG] Quote
betty_labrador Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 [quote name='Grey']Smallpati , czy Ciebie ręka nie boli od pisania takich postów.Nie znasz się , nie wiesz o co chodzi co ja piszę ,ble ble i diabełka się wstawia . Jak taka mądra jesteś to napisz jak królika odfilcować .[/QUOTE] jakiego królika ? :cool3: króktowłosego? :eviltong: Grey a jak Ty masz kołtuny na głowie to używasz przecinaka? :razz: Quote
Aleksandrossa Posted June 2, 2010 Posted June 2, 2010 Coraz częściej dochodzę do wniosku, że ten temat z galerii staje się miejscem kłótni z Grey'em... Wiele ludzi tu wchodzi żeby pooglądać jakieś psiaki i opinie na ich temat, a nie jakieś obelżywe komentarze w związku z zachowaniem danego użytkownika :/ IMO psiaczek ślicznie zrobiony :D Quote
Recommended Posts