Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

  • Replies 49.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Asiaczek

    18152

  • M&S

    1809

  • Alicja

    1483

  • taxelina

    1475

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Asiaczek']Kurczaka wg przepisu Buszki, ale mocno zmodyfikowanego:)
Cebulka obsmażona, ale nie przyrumieniona
pieczarki uduszone
piersi kurczaka obsmażone na oleju + curry, przyprawa 5 smaków + sól + pieprz
sos Knorra grzybowo-smietanowy
czosnek 4-5 zabków
wymieszać z makaronem (dowolnym)
na gorąca potrawkę - ser zółty

Szybko się robi:)
Niektórzy z moich Gości juz to jedli. A ty jeszcze nie próbowałas...? Musze przygotować to kiedyś na Waszą wizytę:)

Pzdr.[/QUOTE]



Cieszę się ,że się przydałam,mimo modyfikacji ;).
A taki mniej słodki serniczek mi też by podpasował,no i te dowcipy :).

Posted

Asiaczki poszalały:multi::multi::multi::multi::multi:. [B]Serek - BOB i 4 BOG[/B]

[B]Romka rozpoczęła Interchampionat[/B]


GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Posted

[quote name='Korenia']Trzymamy kciuki :)![/QUOTE]

[quote name='Elitesse']ja trzymam !! [SIZE=1](co prawda utrudnia mi to sprzatanie ale jakos daje rade hihi) :thumbs:[/SIZE][/QUOTE]

[quote name='dagaa111']i ja trzymam :kciuki:[/QUOTE]

[quote name='*anusia&ajlu*']3mamy kciuki:kciuki:[/QUOTE]

[quote name='understandme']My też trzymamy kciukasy ! :)[/QUOTE]

[quote name='M&S']Asiaczki poszalały:multi::multi::multi::multi::multi:. [B]Serek - BOB i 4 BOG[/B]

[B]Romka rozpoczęła Interchampionat[/B]


GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/QUOTE]

[quote name='gosiaja']Gratulacje!!!![/QUOTE]Hej, dzięki za kciuki - jak zwykle przy dały się:)

[COLOR=#ff0000][B]Serek[/B] - [B]BOB, BOG4[/B]

[B]Romka[/B] rozpoczeła Championat Polski + Interchampionat (ot, taki bonusik od pół siostry Erki, bo to w spadku po Erce dostała tego CACIB'a:)
[B]
Erka[/B] - BOS

[B]Felka[/B] - Best Veteran, ale na BIS Weteranów nie poszalała....[/COLOR]

Wystawa nalezy juz do przeszłości, Ale zadowolona jestem bardzo:)

Pzdr.

Posted

[quote name='Buszki']Cieszę się ,że się przydałam,mimo modyfikacji ;).
A taki mniej słodki serniczek mi też by podpasował,no i te dowcipy :).[/QUOTE]
Witaj, dawno Was tutaj nie było...

[quote name='Ciapkowa.']Witamy sobotnio :)
Także trzymamy kciuki, a za chwilę wszystko nadrobię bo jakiś czas mnie nie było :)[/QUOTE]
Witaj i dzięki za kciuki:)

Pzdr.

Posted

[quote name='Gioco']Jasne ;-)
Gratulacje Asiaczki :multi:[/QUOTE]

[quote name='M&S']Marudzisz Aśko;)
Fajnej niedzieli!!![/QUOTE]

[quote name='Ciapkowa.']Gratulacje!!!!! :)[/QUOTE]

[quote name='dagaa111']gratulacje :multi:[/QUOTE]
Dziękowac:)

Pzdr.

Posted

Spóźnione sto lat i gratulacje! ;)

[quote name='Asiaczek']Kurczaka wg przepisu Buszki, ale mocno zmodyfikowanego:)
Cebulka obsmażona, ale nie przyrumieniona
pieczarki uduszone
piersi kurczaka obsmażone na oleju + curry, przyprawa 5 smaków + sól + pieprz
sos Knorra grzybowo-smietanowy
czosnek 4-5 zabków
wymieszać z makaronem (dowolnym)
na gorąca potrawkę - ser zółty

Szybko się robi:)
Niektórzy z moich Gości juz to jedli. A ty jeszcze nie próbowałas...? Musze przygotować to kiedyś na Waszą wizytę:)

Pzdr.[/QUOTE]

Ja już od dawna robię taki makaron wg przepisu z tej galerii i wszyscy łącznie ze mną go lubią :) Tylko wtedy było bez curry i przyprawy, może następnym razem spróbuję dodać.

A przepis na ten pysznie wyglądający serniczek mogę prosić?

Posted

[quote name='agaciaaa']Spóźnione sto lat i gratulacje! ;)
Ja już od dawna robię taki makaron wg przepisu z tej galerii i wszyscy łącznie ze mną go lubią :) Tylko wtedy było bez curry i przyprawy, może następnym razem spróbuję dodać.
A przepis na ten pysznie wyglądający serniczek mogę prosić?[/QUOTE]
A nic się nie chwaliłas, że przepis posmakował...
curry + przyprawy to ja ostatnio wymodziłam. równiez smakowało.
A, mała uwaga: czosnku można dac więcej. Ja dałam ostatnio chyba 6 ząbków i dosyc delikatnie bylo czuć czosnek w potrawie. Jak dla mnie - za słabo;)

Przepis na sernik na zimno tez tutaj podawałam, ale mogę go podać jeszcze raz (proporcje na takie naczynie, jak na zdjęciu):
ok. 1 kg sera homogenizowanego waniliowego
szklanka cukru pudru (ale tez można dac nawet do półtora)
bakalie (ja generalnie daję "miękkie" bakalie do takiego sernika: rodzynki, owoce z puszki - brzoskwinie, ananasy, gruszki...., zurawina - co kto lubi)
4 łyżki żelatyny
2xgalaretka (kolor - wg gustu)
Owoce do przybrania wierzchu sernika

Do sera dodajesz cukier puder - wymieszać.
Do masy - bakalie - wymieszać.

Do 1/2 litra wrzątku wsypać 4 łyżki żelatyny, porzadnie wymieszac, aby wszystko było rozpuszczone. Na pewno nie gotować!
Gdy żelatyna będzie chłodna wlać ja do masy serowej.
Gdy wleje się ciepłą żelatynę - to trudno. Sernik będzie pływał, bakalie mogą opaść na dno. I dłużej będzie "sioę zsiadał". Ale nie płakać i nie przejmować się:)
Masę do lodówki. Gdy sie porządnie zsiądzie - udekorować owocami i powoli (aby nie popsuc dekoracji) wylewac zimną galaretkę (można to robic nawet łyżką...).

Galaretkę można przygotować nawet dzień wczesniej. Ona się zsiądzie, ale to nic takiego. Wstawić naczynie z galaretką do drugiego z ciepłą wodą i tak trzymać ok. 10-15 minut, aż galaretka się rozpuści. Będzie wtedy w stanie płynnym (no, prawie), ale będzie chłodna).

Gdy dekoracje juz zalane galaretką - wsio do lodówki.
Można zrobic dzień wczesniej, można rano - na popołudnie.

smacznego:)

PS. Niektórzy dodają do takiego sernika surowe jajka i/lub jakis tłuszcz. Ja tego nie robię. Sernik jest wtedy delikatniejszy w smaku:)

pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Witaj, dawno Was tutaj nie było...


Pzdr.[/QUOTE]



Ależ jestem ,tylko nie mam nic mądrego do napisania :diabloti:.

Gratulacje za Łódź :).

Posted

[quote name='Asiaczek']A nic się nie chwaliłas, że przepis posmakował...
curry + przyprawy to ja ostatnio wymodziłam. równiez smakowało.
A, mała uwaga: czosnku można dac więcej. Ja dałam ostatnio chyba 6 ząbków i dosyc delikatnie bylo czuć czosnek w potrawie. Jak dla mnie - za słabo;)[/QUOTE]

No właśnie zawsze jak robiłam to miałam zamiar się pochwalić, ale ciągle zapominałam ;) Teraz jakoś dawno już nie robiłam a mam strasznego smaka więc trzeba będzie zrobić :)

Za serniczek bardzo dziękuję, pewnie wcześniej był bez takiego apetycznego zdjęcia i dlatego nie zwróciłam na niego uwagi ;)

Posted

[quote name='Buszki']Ależ jestem ,tylko nie mam nic mądrego do napisania :diabloti:.
Gratulacje za Łódź :).[/QUOTE]
Alez możesz pisać i bzdurki;)

[quote name='Izabela124.']I ode mnie gratulacje!!!![/QUOTE]
Dziękować:)

Pzdr.

Posted

[quote name='agaciaaa']No właśnie zawsze jak robiłam to miałam zamiar się pochwalić, ale ciągle zapominałam ;) Teraz jakoś dawno już nie robiłam a mam strasznego smaka więc trzeba będzie zrobić :)
Za serniczek bardzo dziękuję, pewnie wcześniej był bez takiego apetycznego zdjęcia i dlatego nie zwróciłam na niego uwagi ;)[/QUOTE]
Jak zrobisz sernik - poprosimy o fotkę:)
pzdr.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...