Jump to content
Dogomania

Basenji - Asiaczek- przyjaciele


Asiaczek

Recommended Posts

  • Replies 49.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • Asiaczek

    18152

  • M&S

    1809

  • Alicja

    1483

  • taxelina

    1475

Top Posters In This Topic

[quote name='Asiaczek']Kurczaka wg przepisu Buszki, ale mocno zmodyfikowanego:)
Cebulka obsmażona, ale nie przyrumieniona
pieczarki uduszone
piersi kurczaka obsmażone na oleju + curry, przyprawa 5 smaków + sól + pieprz
sos Knorra grzybowo-smietanowy
czosnek 4-5 zabków
wymieszać z makaronem (dowolnym)
na gorąca potrawkę - ser zółty

Szybko się robi:)
Niektórzy z moich Gości juz to jedli. A ty jeszcze nie próbowałas...? Musze przygotować to kiedyś na Waszą wizytę:)

Pzdr.[/QUOTE]



Cieszę się ,że się przydałam,mimo modyfikacji ;).
A taki mniej słodki serniczek mi też by podpasował,no i te dowcipy :).

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Korenia']Trzymamy kciuki :)![/QUOTE]

[quote name='Elitesse']ja trzymam !! [SIZE=1](co prawda utrudnia mi to sprzatanie ale jakos daje rade hihi) :thumbs:[/SIZE][/QUOTE]

[quote name='dagaa111']i ja trzymam :kciuki:[/QUOTE]

[quote name='*anusia&ajlu*']3mamy kciuki:kciuki:[/QUOTE]

[quote name='understandme']My też trzymamy kciukasy ! :)[/QUOTE]

[quote name='M&S']Asiaczki poszalały:multi::multi::multi::multi::multi:. [B]Serek - BOB i 4 BOG[/B]

[B]Romka rozpoczęła Interchampionat[/B]


GRATULACJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!![/QUOTE]

[quote name='gosiaja']Gratulacje!!!![/QUOTE]Hej, dzięki za kciuki - jak zwykle przy dały się:)

[COLOR=#ff0000][B]Serek[/B] - [B]BOB, BOG4[/B]

[B]Romka[/B] rozpoczeła Championat Polski + Interchampionat (ot, taki bonusik od pół siostry Erki, bo to w spadku po Erce dostała tego CACIB'a:)
[B]
Erka[/B] - BOS

[B]Felka[/B] - Best Veteran, ale na BIS Weteranów nie poszalała....[/COLOR]

Wystawa nalezy juz do przeszłości, Ale zadowolona jestem bardzo:)

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Buszki']Cieszę się ,że się przydałam,mimo modyfikacji ;).
A taki mniej słodki serniczek mi też by podpasował,no i te dowcipy :).[/QUOTE]
Witaj, dawno Was tutaj nie było...

[quote name='Ciapkowa.']Witamy sobotnio :)
Także trzymamy kciuki, a za chwilę wszystko nadrobię bo jakiś czas mnie nie było :)[/QUOTE]
Witaj i dzięki za kciuki:)

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Gioco']Jasne ;-)
Gratulacje Asiaczki :multi:[/QUOTE]

[quote name='M&S']Marudzisz Aśko;)
Fajnej niedzieli!!![/QUOTE]

[quote name='Ciapkowa.']Gratulacje!!!!! :)[/QUOTE]

[quote name='dagaa111']gratulacje :multi:[/QUOTE]
Dziękowac:)

Pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Spóźnione sto lat i gratulacje! ;)

[quote name='Asiaczek']Kurczaka wg przepisu Buszki, ale mocno zmodyfikowanego:)
Cebulka obsmażona, ale nie przyrumieniona
pieczarki uduszone
piersi kurczaka obsmażone na oleju + curry, przyprawa 5 smaków + sól + pieprz
sos Knorra grzybowo-smietanowy
czosnek 4-5 zabków
wymieszać z makaronem (dowolnym)
na gorąca potrawkę - ser zółty

Szybko się robi:)
Niektórzy z moich Gości juz to jedli. A ty jeszcze nie próbowałas...? Musze przygotować to kiedyś na Waszą wizytę:)

Pzdr.[/QUOTE]

Ja już od dawna robię taki makaron wg przepisu z tej galerii i wszyscy łącznie ze mną go lubią :) Tylko wtedy było bez curry i przyprawy, może następnym razem spróbuję dodać.

A przepis na ten pysznie wyglądający serniczek mogę prosić?

Link to comment
Share on other sites

[quote name='agaciaaa']Spóźnione sto lat i gratulacje! ;)
Ja już od dawna robię taki makaron wg przepisu z tej galerii i wszyscy łącznie ze mną go lubią :) Tylko wtedy było bez curry i przyprawy, może następnym razem spróbuję dodać.
A przepis na ten pysznie wyglądający serniczek mogę prosić?[/QUOTE]
A nic się nie chwaliłas, że przepis posmakował...
curry + przyprawy to ja ostatnio wymodziłam. równiez smakowało.
A, mała uwaga: czosnku można dac więcej. Ja dałam ostatnio chyba 6 ząbków i dosyc delikatnie bylo czuć czosnek w potrawie. Jak dla mnie - za słabo;)

Przepis na sernik na zimno tez tutaj podawałam, ale mogę go podać jeszcze raz (proporcje na takie naczynie, jak na zdjęciu):
ok. 1 kg sera homogenizowanego waniliowego
szklanka cukru pudru (ale tez można dac nawet do półtora)
bakalie (ja generalnie daję "miękkie" bakalie do takiego sernika: rodzynki, owoce z puszki - brzoskwinie, ananasy, gruszki...., zurawina - co kto lubi)
4 łyżki żelatyny
2xgalaretka (kolor - wg gustu)
Owoce do przybrania wierzchu sernika

Do sera dodajesz cukier puder - wymieszać.
Do masy - bakalie - wymieszać.

Do 1/2 litra wrzątku wsypać 4 łyżki żelatyny, porzadnie wymieszac, aby wszystko było rozpuszczone. Na pewno nie gotować!
Gdy żelatyna będzie chłodna wlać ja do masy serowej.
Gdy wleje się ciepłą żelatynę - to trudno. Sernik będzie pływał, bakalie mogą opaść na dno. I dłużej będzie "sioę zsiadał". Ale nie płakać i nie przejmować się:)
Masę do lodówki. Gdy sie porządnie zsiądzie - udekorować owocami i powoli (aby nie popsuc dekoracji) wylewac zimną galaretkę (można to robic nawet łyżką...).

Galaretkę można przygotować nawet dzień wczesniej. Ona się zsiądzie, ale to nic takiego. Wstawić naczynie z galaretką do drugiego z ciepłą wodą i tak trzymać ok. 10-15 minut, aż galaretka się rozpuści. Będzie wtedy w stanie płynnym (no, prawie), ale będzie chłodna).

Gdy dekoracje juz zalane galaretką - wsio do lodówki.
Można zrobic dzień wczesniej, można rano - na popołudnie.

smacznego:)

PS. Niektórzy dodają do takiego sernika surowe jajka i/lub jakis tłuszcz. Ja tego nie robię. Sernik jest wtedy delikatniejszy w smaku:)

pzdr.

Link to comment
Share on other sites

[quote name='Asiaczek']A nic się nie chwaliłas, że przepis posmakował...
curry + przyprawy to ja ostatnio wymodziłam. równiez smakowało.
A, mała uwaga: czosnku można dac więcej. Ja dałam ostatnio chyba 6 ząbków i dosyc delikatnie bylo czuć czosnek w potrawie. Jak dla mnie - za słabo;)[/QUOTE]

No właśnie zawsze jak robiłam to miałam zamiar się pochwalić, ale ciągle zapominałam ;) Teraz jakoś dawno już nie robiłam a mam strasznego smaka więc trzeba będzie zrobić :)

Za serniczek bardzo dziękuję, pewnie wcześniej był bez takiego apetycznego zdjęcia i dlatego nie zwróciłam na niego uwagi ;)

Link to comment
Share on other sites

[quote name='agaciaaa']No właśnie zawsze jak robiłam to miałam zamiar się pochwalić, ale ciągle zapominałam ;) Teraz jakoś dawno już nie robiłam a mam strasznego smaka więc trzeba będzie zrobić :)
Za serniczek bardzo dziękuję, pewnie wcześniej był bez takiego apetycznego zdjęcia i dlatego nie zwróciłam na niego uwagi ;)[/QUOTE]
Jak zrobisz sernik - poprosimy o fotkę:)
pzdr.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...