Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 295
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Na przykład na [url=http://www.maddiesfund.org/organizations/shelter_ask_vet_ped.html]tej stronie[/url], w odpowiedzi na czyjeś pytanie, autor podaje następującą listę fachowej literatury na ten temat:

Long-term risks and benefits of early-age gonadectomy in dogs. Spain V., et al. JAVMA, Vol 224, No. 3, February 1, 2004, pp 380-387.

Early spay-neuter: clinical considerations. Kustritz M. V. Clin Tech Small Anim Pract. August, 2002; 17(3), pp124-128.

Early-age neutering of dogs and cats in the United States (a review). Olson P. N., et al. J Reprod Fertil Suppl. 2001 (57), pp223-232.

Long-term outcome of gonadectomy performed at an early age or traditional age in dogs. Howe L. M., et al. JAVMA, Vol 218, No 2, January 15, 2001, pp217-221.

Posted

Mógłby jeszcze ktoś powiedzieć gdzie w Warszawie chętnie wykonują sterylkę przed pierwszą cieczką? Bo jak narazie gdzie nie pójde sie pytać, to mówią kategorycznie, że przed nie zrobią..., a czasu coraz mniej... :roll:

Posted

Znam weta, który 10 lat temu wyciął moją kotkę przed pierwszą rujką. Spróbuję się z nim skontaktować, ale on gdzieś do Piaseczna wyemigrował. :-? Zobaczę, co da się zrobić.

Posted

a ja mam takie pytanie. byc moze w przyszlym roku zdecydujemy sie na zakup jamniczki uzytkowej. mamy juz w domu samca-wyzla i z tego powodu psina bedzie wysterylizowana w optymalnym wieku czyli 5-6 miesiecy. nie martwie sie o charakter jako taki, ale o pasje mysliwska(choc jest to nierozlaczna czesc charakteru wlasciwie). czy myslicie, ze sterylizacja nie bedzie miala wplywu na poped lowiecki?

Posted

[quote name='PsychoSzczurek']Mógłby jeszcze ktoś powiedzieć gdzie w Warszawie chętnie wykonują sterylkę przed pierwszą cieczką? Bo jak narazie gdzie nie pójde sie pytać, to mówią kategorycznie, że przed nie zrobią..., a czasu coraz mniej... :roll:[/quote]Możesz chyba skontaktować sie z wetami z vetserwisu - ponieważ oni pisza na swojej stronce, że to optymalny czas, to zgaduję, że chętnie wtedy wykonają.

Inny pomysł, to mogę Cię skontaktować z moim zaprzyjaźnionym wetem. Jak już napisałam, do całkiem niedawna, on nie do końca był przekonany o zaletach sterylizacji przed pierwszą cieczką. Ale niedawno zamieszkała u niego nowa sunia - szczeniak znaleziony w lesie - i po konsultacji z rozmaitymi specami z tej dziedzinyzdecydował się wysterylizować tę swoją sunię przed pierwszą cieczką. Opowiadał mi kilka dni temu, już po zabiegu, że nigdy nie widział psa, który po sterylce tak szybko doszedłby do siebie - suka już następnego dnia po operacji próbowała szaleć z jego drugą suką i trudno ją było opanować. Tak że wydaje mi się, że na skutek tego doświadczenia i wyżej wspomnianych konsultacji, on jest już raczej przekonany o terminie. Co mnie osobiście bardzo cieszy. :D

• 1 month later...
Posted

Podnoszę temat.
Zaskoczyło mnie to, że zalecana jest sterylizacja suczek już w 5-6 miesiącu, jeszcze przed pierwszą cieczką... Zawsze słyszałam, że powinno się to robić dopiero po pierwszej cieczce, ale po przeczytaniu tego wątku i artykułów z netu chyba zmienię zdanie ;)
Moja Sonia ma ok. 4,5 miesiąca, więc już chyba za miesiąc powinnam ją wysterylizować. Moje pytanie brzmi: jak sterylka wpływa na psychikę suk? Zwłaszcza w tak młodym wieku? Spotkałam się z bardzo podzielonymi zdaniami: jedni mówią, że sunie łagodnieją, inni - że dzieje się wręcz odwrotnie... Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w tej materii?

Posted

[B]Behemot[/B], niestety nie ma żadnych żelaznych reguł w tym względzie. Ja np. słyszałam, że sunie poważnieją po sterylizacji, robią się spokojniejsze i bardziej "ospałe"... :evil_lol: A moja sucz jest takim samym wariatem jak przed sterylką i nic nie wskazuje na to, żeby miała kiedykolwiek dorosnąć. ;)

Jest tu gdzieś topik o agresji i sterylizacji :hmmmm: Istnieje taka opinia, że agresja jest przeciwskazaniem do sterylizacji, ale z tamtego topiku pamiętam, że ludzie pisali, że sterylizowali różne suki, także te agresywne i raczej się uspokajały... :roll: Musze poszukać gdzie to było... :cool1:

Posted

[quote name='coztego'][B]Behemot[/B], niestety nie ma żadnych żelaznych reguł w tym względzie. Ja np. słyszałam, że sunie poważnieją po sterylizacji, robią się spokojniejsze i bardziej "ospałe"... :evil_lol: A moja sucz jest takim samym wariatem jak przed sterylką i nic nie wskazuje na to, żeby miała kiedykolwiek dorosnąć. ;)[/quote]

Faktycznie chyba sprawa indywidualna. Moja jest nawet wiekszym wariatem (niestety powiem tutaj, że zdziecinniała :roll: ). Łagodniejsza się na pewno nie stała...powiedziałabym, że taka bardziej "twarda" jest. A forma fizyczna..nigdy nie była lepsza.

Posted

Hmm... Co do wczesnej sterylki za przemawia to że zmniejsza się ryzyko chorób nowotworowych.
Przeciw: no i tu zaczynaja się schody od doświadczonego weta który jeździ na różne szkolenia do stanów i stykał się już wiele razy z wcześnie sterylizowanymi tam (nawet w 8 tyg.) suczkami , dowiedzialam się że psy w wieku dorosłym wyglądaja bardzo marnie mówiąc krótko wygladają jak "niedorozwoje" (chude nóżki, mała masa).
Dlatego ja zdecydowałam się na sterylke po 1 cieczce.

Nie można tez mierzyc wszystkih psów jedną miara, myślę ze ewentualnie zdecydowalabym się na wczesna sterylizację jeśli bym miala psa rasy miniaturowej gdyz te psy w wieku już 6 miesięcy praktycznie już sa rozwiniętę jak pies dorosły.

Na pewno nie zdecydowałabym się na taki zabieg w przypadku dużych ras jak np. Dogi i owczarki gdzie ich rozwój fizyczny wynosi ponad rok o psychicznym już nie wspominając.

Posted

Czy hormony płciowe maja wpływ na okrywę włosową u psa? Niektórzy straszą mnie, że jak wysterylizuje setera przed pierwszą cieczką, to nigdy nie będzie mieć pięknej dorosłej sierści. Trochę w to nie wierzę. :crazyeye:

Posted

[quote name='moth']Czy hormony płciowe maja wpływ na okrywę włosową u psa? Niektórzy straszą mnie, że jak wysterylizuje setera przed pierwszą cieczką, to nigdy nie będzie mieć pięknej dorosłej sierści. Trochę w to nie wierzę. :crazyeye:[/quote]

To jest zależne od osobnika widzialam suczki po sterylce i sierść wyglądala normalnie.

Ale faktycznie słyszałam takie opinie , że po tym zabiegu sierść staje się miekka i moze się kręcić .

Posted

[quote name='Angelka']To jest zależne od osobnika widzialam suczki po sterylce i sierść wyglądala normalnie.

Ale faktycznie słyszałam takie opinie , że po tym zabiegu sierść staje się miekka i moze się kręcić .[/quote]

Ja już mam tak w głowie namieszane, że chyba zrezygnuję. :shake:

Posted

[quote name='Angelka']Przeciw: no i tu zaczynaja się schody od doświadczonego weta który jeździ na różne szkolenia do stanów i stykał się już wiele razy z wcześnie sterylizowanymi tam (nawet w 8 tyg.) suczkami , dowiedzialam się że psy w wieku dorosłym wyglądaja bardzo marnie mówiąc krótko wygladają jak "niedorozwoje" (chude nóżki, mała masa).[/quote]No i to akurat jest bzdura totalna, z pełnym szacunkiem dla doświadczonego weta. Że jest to bzdura potwierdza wiele badań.

Ja spędziłam w Stanach znakomitą większość swojego życia (w Polsce jestem dopiero od 4 lat), a będąc tam całe życie szkoliłam i wystawiałam psy. Znakomita większość niewystawowych suk jest tam sterylizowana przed pierwszą cieczką, dokładnie, standardowy czas sterylizacji to 5-6 miesięcy (wczesna sterylizacja w wieku poniżej 3 miesięcy jest odradzana), więc z takimi sukami stykałam się na codzień. I mogę powiedzieć, że jeśli chodzi o budowę, czyli umięśnienie, kościec - nie ma praktycznie żadnej różnicy pomiędzy sukami wysterylizowanymi wcześnie, późno, czy w ogóle. I to własnie jest potwierdzone badaniami. Natomiast wysterylizowane suki niektórych ras (długowłosych) rzeczywiście po jakimś czasie zmieniają trochę sierść - i tu termin sterylizacji nie ma znaczenia. Jest to zmiana dla laika nie tak łatwa do rozpoznania i może wystąpić również u niewysterylizowanych suk, ale potwierdzam, że taka różnica się zdarza. Ja zaobserwowałam ją u Nowofundlandów, natomiast w mojej rasie (Airedale Terriery) - nie.

Posted

[quote name='Flaire']Ja spędziłam w Stanach znakomitą większość swojego życia [/quote]

Ale nie wycinasz z tego powodu psom strun glosowych ? (bo jest to tam zabieg rownie popularny co sterylka przed pierwsza cieczka)

Bo medal ma niestety dwie strony, a wiekszosc wetow u nas (w tym "nazwiska" - takze padajace tu na dogo w watkach o sterylkach w kontekscie, ze dobrze robia zabiegi) opowiadaja sie jednak za "szkola europejska" - czyli po pierwszej cieczce ...

Posted

[quote name='MateuszCCS']Ale nie wycinasz z tego powodu psom strun glosowych ? (bo jest to tam zabieg rownie popularny co sterylka przed pierwsza cieczka)[/quote]A to jest - przepraszam - ale kolejna bzdura. Nie zaprzeczam, że w USA jest przeprowadzany ten zabieg, ale na pewno bardzo rzadko. Osobiście nie spotkałam się, wśród setek szkolonych w moich grupach psów z psem po tym zabiegu, a sterylizowanych (przed pierwszą cieczką) i kastrowanych psów było właśnie na setki.

Natomiast nie łudźmy się, że zabieg przecinania strun głosowych nie jest przeprowadzany i w Polsce.... Znów, osobiście się nie spotkałam, więc pewności nie mam i wiem dokładnie tyle, co o tych zabiegach w USA, o których również tylko słyszałam.

A sterylizacja po pierwszej cieczce to nie szkoła "europejska", tylko niestety coraz bardziej szkoła "wschodnio europejska". Ta część świata, w której prowadzi się na ten temat badania robi co innego (właśnie byłam w Niemczech u specjalistki od rozrodu, więc wim coś o tym). W Polsce termin sterylizacji określony jest "na rozum", nie ma na ten temat badań, a również nie ma wymogu dla wetów dalszego szkolenia po ukończeniu studiów, więc większosć nie szkoli się i uprawia weterynarię, której uczyli się w czasach komuny, gdy weterynaria w Polsce praktycznie nie istaniała. Do tego weci nie znają języków, nie mają dostępu do naukowych czasopism i jest jak jest. Praktykowana u nas weterynaria to w znakomitej większości - nie tylko w kwestii sterylki - pozostałość z pierwszej połowy uprzedniego stulecia, sorry. I każdy ambitny polski wet nie tylko Ci to powie, ale jeszcze wytłumaczy, dlaczego tak jest.

Posted

[quote name='MateuszCCS']w tym "nazwiska" - takze padajace tu na dogo w watkach o sterylkach w kontekscie, ze dobrze robia zabiegi[/quote]"Dobrze" to pojęcie względne, a poza tym umiejętności chirurgiczne mało mają wspólnego ze znajomością naukowych tekstów na temat odpowiednich terminów sterylizacji.

Pisałam już kilkakrotnie o tym, jak kiedyś doszłam do źródła "faktu", podawanego mi przez weta w Polsce, że sterylizacja przed pierwszą cieczką wiąże się z podwyższonym ryzykiem nietrzymania moczu. To błędne przekonanie udało się powiązać z brakiem zrozumienia angielskiego tekstu, który podawał wyniki badań na ten temat (konkretnie, z brakiem zrozumienia różnicy pomiędzy "there is little evidence to show..." a "there is a little evidence to show" - a różnica jest zasadnicza!)

Posted

[quote name='Flaire'] I każdy ambitny polski wet nie tylko Ci to powie, ale jeszcze wytłumaczy, dlaczego tak jest.[/quote]

Wiem czemu tak jest i ... sami niestety jestesmy zmuszeni czasem leczyc nasze zwierzaki u mocno zamiejscowych wetow (szczesliwie do wawki 2 godziny drogi, a tam wybor wiekszy)

A wracajac do traktowania terminow "na rozum" - ja osobiscie o ile mam w zasadzie pelne przekonanie do sterylizacji przed pierwsza cieczka w przypadku ras malych, o tyle nawet przez chwile nie pomysle o kastracji przed pierwsza cieczka irlandki, ktora rozwija sie do dwoch lat, czy wrecz zwyczajnie rosnacej do prawie trzech lat gordonki.

Kto ma w tym wszystkim racje ... okaze sie za 30 lat :evil_lol: Bo wszelakie teorie jednak sie zmieniaja - jak chocby swego czasu nagminne wycinanie dzieciarni migdalkow, czy szprycowanie antybiotykami ... (wiem, wiem .... w tych czasach zalecano "raz szczeniaczki" , a o sterylce przed pierwsza cieczka nikt nie slyszal :oops: )

Wracajac do moich suk ... Vega zostala wysterylizowana dwa miesiace po zakonczeniu pierwszej cieczki. I bylo to jedno z lepszych posuniec w stosunku do tego psa. Nigdy nie byla w lepszej formie, niz jest teraz. Jednakze zmiany w psychice widac :diabloti: (stala sie m.in. bardziej "samcza" - w ruchach, zachowaniu ... szczegoly - ale jednak je widac, jako ciekawostke glownie, bo nie przeszkadzaja zupelnie). Blue - coz - ma ciekawy rodowod, jest ladna ... sprobujemy szczescia na wystawach ;) Takze u niej kastracja chwilowo odpada ;)

Coz - za nasze zwierzaki my jestesmy odpowiedzialni i to my za nie podejmujemy decyzje. Tylko, ze trzeba miec swiadomosc, ze nie zawsze jest tylko jedna , jedyna droga i jedyne zawsze sluszne wyjscie :roll:

Posted

[quote name='MateuszCCS']Kto ma w tym wszystkim racje ... okaze sie za 30 lat :evil_lol: [/quote]Sterylki przed pierwszą cieczką były robione już w latach 60 ubiegłego stulecia - wtedy właśnie wykryto korelacje z niewystępowaniem nowotwórów sutków u suk wysterylizowanych przed pierwszą cieczką. Pierwsze prace na temat sterylizacji przed pierwszą cieczką zostały opublikowane , o ile dobrze pamiętam w latach 70. Teraz mamy już badania, w których brało udział ponad 1000 psów, i które ciągnęły się przez całe życie tych psów.

[quote name='MateuszCCS']Bo wszelakie teorie jednak sie zmieniaja - jak chocby swego czasu nagminne wycinanie dzieciarni migdalkow, czy szprycowanie antybiotykami ... [/quote]Tu podajesz właśnie przykłady zaleceń "na rozum", gdy brakło jakichkolwiek badań na ten temat i nie były rozumiane konsekwencje takiego postępowania, które to zalecenia zmieniły się, gdy tylko ukazały się na ten temat badania. Mogę Ci podać wiele innych przykładów praktyk medycznych według teorii "na rozum", które nie sprawdziły się w obliczu praktycznych badań. Czekanie ze sterylizacją do pierwszej cieczki jest jednym z nich.

[quote name='MateuszCCS']Tylko, ze trzeba miec swiadomosc, ze nie zawsze jest tylko jedna , jedyna droga i jedyne zawsze sluszne wyjscie :roll:[/quote]Dokładnie tak - najlepiej być poinformowanym, czytać, co się da, najlepiej w oryginale, po to, żeby móc leczyć swoje zwierzęta najlepiej, jak się w Polsce da. Nie we wszystkich kwestiach mamy tutaj, niestety, wybór, bo często brakuje wyspecjalizowanego sprzętu, bądź ogromny koszt nowoczesnego leczenia na nie przeciętnemu właścicielowi nie pozwala. Ale właśnie w przypadku terminu sterylizacji mamy mozność praktykować weterynarię w Polsce na tym samym poziomie, co na zachodzie - i nie kosztuje nas to ani grosza więcej! Czy tak będziemy robić, czy nie - to już indywidulana sprawa każdego z nas.

• 2 weeks later...
Posted

Ja też chcę wysterylizować swoją suczkę, teraz ma 3 miesiące. Miałam zamiar zrobić to przed pierwszą cieczką, przede wszystkim dlatego, że w domu jest też pies, ale mój weterynarz, zalecił sterylizację po pierwszej cieczce. W sumie nigdy nie miałam suczki i chyba nie chcę wiedzieć jak to jest gdy ona ma cieczkę, jak sobie z tym radzić na spacerach, a przede wszystkim nie chcę, żeby mój pies się męczył i wył mi całymi dniami. Nie wiem czy da się przekonać weterynarza do sterylizacji przed pierwszą cieczką, gdy zawsze robi to po pierwsze cieczce czy lepiej poszukać innego...

Posted

[quote name='BORA']Nie wiem czy da się przekonać weterynarza do sterylizacji przed pierwszą cieczką, gdy zawsze robi to po pierwsze cieczce czy lepiej poszukać innego...[/quote]BORA, na pewno lepiej poszukać takiego, który zrobi to z przekonaniem.

Posted

[quote name='BORA']W sumie nigdy nie miałam suczki i chyba nie chcę wiedzieć jak to jest gdy ona ma cieczkę, jak sobie z tym radzić na spacerach, a przede wszystkim nie chcę, żeby mój pies się męczył i wył mi całymi dniami. [/quote]

bez przesady :roll: , moja podczas (pierwszej i ostatniej:p ) cieczki funkcjonowała w zasadzie normalnie (poza bieganiem po polach oczywiście), bawiąc się z młodszą sunią jak zawsze. Psy pod dom też się zadne nie zbiegaly, no ale to akurat podobno cecha suk tej rasy, że mało pachną.

Teraz przed nami cieczka drugiej suki..10 m-cy więc pewnie już za niedługo :roll: .