Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

O paru dni mam 2-miesięczną sunię-kundelka. Waży niespełna 3 kg. Jakie porcje jej podawać? Na przykład ryżu z kurczakiem? Kleiku ryżowego? Karmię ją 5 razy dziennie. Czu jeżeli od razu nie zje całej porcji, zostawić ją w misce (bo może sunia za jakiś czas się namyśli, ale czy możne jeść między stałymi porami posiłków?), czy wyrzucać, niezależnie od tego, ile zje?

Posted

[quote]Czu jeżeli od razu nie zje całej porcji, zostawić ją w misce (bo może sunia za jakiś czas się namyśli, ale czy możne jeść między stałymi porami posiłków?)[/quote]

nie zostawiac - w zadnym wypadku. Jak nie zje odczekac chwilke - schowac jedzenie do lodowki (po co odrazu wyrzucac?) i dac podczas nastepnego posilku...

Posted

posilki jeszcze w tym wieku powinny byc 4...
jesli chcesz karmic karma to karm..a jesli gotowane to jesli dobrze pamietam odmierzalo sie 4,5 g ryzu na kazdy kilogram ciala i tyle samo 4,5/1 kg wagi psa kurczaka. na posilek..ryz powinien byc lekko rozgotowany i oczywiscie bez soli!!!!
mozesz dodac tez starta ugotowana marchewke

• 3 years later...
Posted

Mam 5miesieczna sunie buldozke francuska wiec to piesek raczej sredniej wielkosci i nie wiem ile dawac gotowanego jedzonka, do tej pory tak na oko, piers z kurczaka, dwie marchewki i garsc makaronu rozdrobnione i podzielone na dwie porcje.... czy to nie malo? a moze za duzo bo to tylko jeden posilek- drugi dostaje suche i w poludnie przekaska- jablko lub sucha bagietka posmarowana serkiem :)
dodam ze psinka wazy juz 6 kg ale nie jest gruba...ta rasa tak ma...

• 1 month later...
Posted

Witam wszystkich, mam w domu małego szkraba (8-tygodniowego). Czy może mi ktos doradzic jakie porcje i co najlepiej podawac szczeniakowi w tym wieku, duzo czytam na ten temat i chcialalbym podawac mu jedzonko przygotowane przeze mnie ,a moze lepsze beda gotowe preparaty??
dodam ze moj maluch jest Staffordshire bull terierem .

Posted

Witam wszystkich, mam w domu małego szkraba (8-tygodniowego). Czy może mi ktos doradzic jakie porcje i co najlepiej podawac szczeniakowi w tym wieku, duzo czytam na ten temat i chcialalbym podawac mu jedzonko przygotowane przeze mnie ,a moze lepsze beda gotowe preparaty??
dodam ze moj maluch jest Staffordshire bull terierem .

Posted

Linka, pomysl na Barfem, fajnie to wyglada w UK, duzy wybor roznych mies, kosci, cuda niewidy, latwiej niz w Polsce tak zywic.
A pies przeszczesliwy.
Na topikach o barfie beda tez jadlospisy, np:
[url=http://www.dogs.gd.pl/psiejstwo/zywienie.htm]PSIEJSTWO CZARODZIEJSTWO[/url]

I z boku sa odnosniki do jadlospisow.

Enigma, szczyl to jeszcze 3 razy dziennie powinien dostawac jedzenie.
Sucha karma niekoniecznie bedzie uwielbiana, poza tym jest upalnie, to tez pies moze miec zmniejszone laknienie, pewnie nadrabia rano i wieczorami.

Posted

Moja to by chciała jeszcze w nocy po północy jeść, bo my trochę marki jesteśmy;) ale dostaje najpóźniej ok 21-22ej.

Ostatnio wetka poradziła podawać olej z pestek winogron, bo młoda chyba alergik i są problemy ze skórą. Polewam jej jedną łyżeczką oleju porcje w misce i wcina, że hej:)

Ale zabierać michę, jak nie doje, czy zostawić?

Trochę zerknęłam na Barf, ale to strasznie dużo że tak powiem mięcha i to surowego...czy surowe nie wywołuje biegunek? A do tego kefir?

Posted

Chyba najzdrowsze, smaczne jedzenie.
Kefir/jogurt przeciwdziala zaparciom po kosciach, wiec nie ma problemu.
Oczywiscie, moze sie trafic zestawienie, badz skladnik, ktorego pies nie toleruje (np. u nas na poczatku byla wieprzowina, do tej pory nozek nie dajemy - zwracanie, czeste stolce).
Skoro mlody pies, podjada nocami, to bym raczej zostawila, w koncu nie bedziesz wisiec nad miska pol nocy, czy juz na tyle chlodno na kolacje ;).
Poza tym suche, nie psuje sie szybko.

Posted

[QUOTE]Skoro mlody pies, podjada nocami, to bym raczej zostawila, w koncu nie bedziesz wisiec nad miska pol nocy, czy juz na tyle chlodno na kolacje ;-).
Poza tym suche, nie psuje sie szybko.[/QUOTE]

No też tak myślę, a poza tym, to mi jej szkoda, gdy wiem, że by miała ochotę, a micha pusta ( chyba ze 2 razy tak zrobiłam );)

Posted

[quote name='enigma40']
Ostatnio wetka poradziła podawać olej z pestek winogron, bo młoda chyba alergik i są problemy ze skórą. Polewam jej jedną łyżeczką oleju porcje w misce i wcina, że hej:)
[/QUOTE]

Jesli pies ma problemy alergiczne, to sam olej nie załatwi sprawy - trzeba wyeliminować składnik/karmę, który ją uczula.

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='brosse0606']Mam 5miesieczna sunie buldozke francuska wiec to piesek raczej sredniej wielkosci i nie wiem ile dawac gotowanego jedzonka, do tej pory tak na oko, piers z kurczaka, dwie marchewki i garsc makaronu rozdrobnione i podzielone na dwie porcje.... czy to nie malo? a moze za duzo bo to tylko jeden posilek- drugi dostaje suche i w poludnie przekaska- jablko lub sucha bagietka posmarowana serkiem :)
dodam ze psinka wazy juz 6 kg ale nie jest gruba...ta rasa tak ma...[/quote]

nie polecałabym pieczywa - bagietki (niepotrzebnie tucząca przekąska), za to coś co gryzienia ( później nie będzie problemu z zębami), najlepiej naturalnego - rewelacyjne są żwacze wołowe ale dość nieprzyjemne dla właściciela (ten aromacik :P), kości ze skóry albo poprostu chipsy z wypreparowanej skóry (np trixie), do wyboru jest wiele ciekawych części zwierzęcych na pewno piechowi przypadnie coś do gustu :)

a co do dawki to zaraz poprzeglądam notatki ( studiuję hodowlę małych zwierząt i mam zajęcia z żywienia psów ) i na wieczór powinnam coś znaleźć :)