sylwiaskalska Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 [quote name='Agnes']nie chce robic OT ale ja slyszalam i czytalam ze kantar nie oduczy - owszem pies przestanie ciagnac jesli kantar bedzie na pysku[/quote] No wiesz każdy wierzy w co chce mój się oduczył, kupiłam 3 lata temu sprawdziłam działa. Quote
WŁADCZYNI Posted May 3, 2008 Posted May 3, 2008 Ale kantar to managment - ma zapobiegać, a nie uczyć, ćwiczy się z psem w szelkach/obroży a kantar utrwala to i zapobiega powrotowi do ciągnięcia kiedy nie mamy czasu ćwiczyć. Ja to tak widzę. I dodam bo nikt tego nie zaznaczył NIE WOLNO go łączyć z automatyczną smyczą, tylko zwykła smycz z dwoma karabinkami jeden do halti jeden do obroży. Quote
infers Posted May 9, 2008 Posted May 9, 2008 Też ostatnio nabyłem kantarek, tylko dlatego żeby oduczyć Lenę skakania na przechodniów. W tłumie też się bardzo przydaje! Oczywiście chodzi na smyczy normalnej, przypiętej do obroży i haltera. Quote
puzzle Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Czy moglabym prosic o zmierzenie [B]szerokosci[/B] tasmy w smyczy flexi cllasic compact i flexi maxi? Bylabym za ta informacje bardzo wdzieczna;). Quote
WŁADCZYNI Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 w jakim rozmiarze kompakta? Głowy nie dam, ale szerokości już były podawane...chyba;) 1 ma 1 cm. Quote
puzzle Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 [quote name='WŁADCZYNI']w jakim rozmiarze kompakta? Głowy nie dam, ale szerokości już były podawane...chyba;) 1 ma 1 cm.[/QUOTE] 3;), po co mialabym prownywac maxi z jedynka:evil_lol: Quote
WŁADCZYNI Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 no tak, sorry nie myślę dziś kompletnie:roll: Quote
puzzle Posted May 23, 2008 Posted May 23, 2008 Ja dzisiaj trzymalam obie zapakowane w sklepie i sa identycznej wielkosci i wg mnie wagi (sprawdzilam na oficjalnej stronie i ich waga jest podana taka sama), a jednak 3m wiecej tasmy musi cos wazyc no i myslalam, ze "pudlo" bedzie wieksze, a tym czasem wyglada i wzy tyle samo, wiec zastanawiam sie czy szerokosc tasmy jest ta sama, bo chcialabym 2cm... Quote
Nikki Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 Jeżeli o mnie chodzi, to do smyczy automatycznych mam uraz. Osobiście mój Baton nigdy na takowej nie chodził, ale moja koleżanka ma pudelka, który ma smycz automatyczną i on tak straszliwie ciągnie....Jeszcze rozumiem jak pies jest nauczony spokojnie chodzić na normalnej smyczy, przy nodze itp., ale kupowaniu psu smyczy automatycznej od szczeniaka jestem przeciwna, ot co Quote
puzzle Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 Nikki nie chce nikogo obrazac, ale duzo zalezy od inteligencji i wyobrazni wlasciciela. Moj pies od pierwszego dnia spaceru do drugiego roku zycia chodzil na automacie i chodzi pieknie przy nodze, nie mam z nim zadnego problemu. Wlasnie mam zamiar niedlugo zamowic dla moich psow flexi;). Quote
Nikki Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 [quote name='niedzwiadek:)']Nikki nie chce nikogo obrazac, ale duzo zalezy od inteligencji i wyobrazni wlasciciela. Moj pies od pierwszego dnia spaceru do drugiego roku zycia chodzil na automacie i chodzi pieknie przy nodze, nie mam z nim zadnego problemu. Wlasnie mam zamiar niedlugo zamowic dla moich psow flexi;).[/quote] No oczywiście, że tak. Nikt nikogo nie obraził ;) Quote
WŁADCZYNI Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 Niedźwiadku jutro będę miała konkretną szerokość na razie wiem że 2 ma ok 1,5 cm a 3 bliżej 2 :) ale będę miała dokładne. Quote
Agnes Posted May 25, 2008 Posted May 25, 2008 [quote name='WŁADCZYNI']Niedźwiadku jutro będę miała konkretną szerokość na razie wiem że 2 ma ok 1,5 cm a 3 bliżej 2 :) ale będę miała dokładne.[/quote] 3ka 5 m ma dokladnie 1,8 cm Quote
PALATINA Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Dojrzałam do decyzji o kupnie flexi - głównie z myślą o cieczkach. Trochę też dlatego, że Czata bywa humorzasta i gdy jej jakis pies nie podpasuje, to potrafi się "cudownie od niego opędzać" - niektórzy właściciele za tym nie przepadają, więc lepiej mieć w takich chwilach wredotę na smyczy. ;) Moje suki ważą 16 i 19kg - postanowiłam kupić flexi 8m, taśmę, do 50kg. Myślicie, że taka będzie ok? Boję się kupić mniejszą (tzn. na lżejszego psa), bo niestety Czata potrafi nieźle pociągnąc - za kotem albo za sroką. Quote
Agnes Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 [quote name='PALATINA']Moje suki ważą 16 i 19kg - postanowiłam kupić flexi 8m, taśmę, do 50kg. Myślicie, że taka będzie ok? Boję się kupić mniejszą (tzn. na lżejszego psa), bo niestety Czata potrafi nieźle pociągnąc - za kotem albo za sroką.[/quote] ja do 60 kg (bo one nie sa do 50 a do 60 juz mimo niektorych opisow na stronach) mam dla suki obecnie 39 kg ktora rowniez potrafi niezle pociagnac - w lesie np. Dobrac musisz sama:) Tylko ja balabym sie brac 8 m. Bo jak pociagnie na 8 m...sila pociagniecia sie zwieksza ;) Quote
PALATINA Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Chcę 8m, bo podczas cieczki sucz będzie na niej chodziła stale (bez puszczania luzem). Z krótszych smyczy - mam zwykłą parcianą ponad 3m, więc jeśli już flexi, to znacząco dłuższą bym chciała niż to, co mam. A szarpanie za sroką/kotem nie zdarza się aż tak często. Gdy sroka najpierw poskrzeczy i Czata się nakręca powoli, to jestem w stanie ją uspokoić i mijamy ptaka spokojnie. Gorzej gdy kot lub sroka przeleci nagle i bezgłośnie, to pies rusza jak torpeda. Czy na takiej flexi do 25 kg sucz mi się nie zerwie? Quote
Agnes Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 [quote name='PALATINA']Chcę 8m, bo podczas cieczki sucz będzie na niej chodziła stale (bez puszczania luzem). Z krótszych smyczy - mam zwykłą parcianą ponad 3m, więc jeśli już flexi, to znacząco dłuższą bym chciała niż to, co mam. A szarpanie za sroką/kotem nie zdarza się aż tak często.[/quote] ja tylko doradzam ;) jeszcze pamietaj ze z tych 8 m bedziesz musiala w razie czego suke szybko wolac jak jakis kawaler sie zblizy - ale twoj wybor ;) to po prostu duzo wg mnie [quote name='PALATINA'] Czy na takiej flexi do 25 kg sucz mi się nie zerwie?[/quote] nr 2 flexi ma do 35 kg nie do 25 sama musisz ocenic sile pociagniecia jest do 35 kg potem az do 60 kg Quote
PALATINA Posted May 28, 2008 Posted May 28, 2008 Dzięki! ;) Przeleciałam allegro i chyba się zdecyduję na 5m, a konkretnie na "Flexi Compact 5m taśma w kolorze brązowym". Powinna być ok. Czy jakieś inne propozycje? Quote
kika22 Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='PALATINA']Dojrzałam do decyzji o kupnie flexi - głównie z myślą o cieczkach.Trochę też dlatego, że Czata bywa humorzasta i gdy jej jakis pies nie podpasuje, to potrafi się "cudownie od niego opędzać" - niektórzy właściciele za tym nie przepadają, więc lepiej mieć w takich chwilach wredotę na smyczy. ;) Moje suki ważą 16 i 19kg - postanowiłam kupić flexi 8m, taśmę, do 50kg. Myślicie, że taka będzie ok? Boję się kupić mniejszą (tzn. na lżejszego psa), bo niestety Czata potrafi nieźle pociągnąc - za kotem albo za sroką.[/quote] Wydaje mi się,że trochę za dużo. Moja suka waży 30 kg i tez potrafi czasami niezle pociągnać dlatego mamy tą do 50 kg i 8 metrów. Podczas cieczki dobrze sie spisuje oczywiscie, na troszke mnie zaludnionych terenach. Bo na osiedlu to za duzo kawalerów:mad:, bez smyczy. Na osiedlu poprostu muszę uwazać, by pies był cały czas pod kontrolą, wiec nie rozciagamy smyczy na cala dlugosc. Quote
gops Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 [quote name='PALATINA']Chcę 8m, bo podczas cieczki sucz będzie na niej chodziła stale (bez puszczania luzem). Z krótszych smyczy - mam zwykłą parcianą ponad 3m, więc jeśli już flexi, to znacząco dłuższą bym chciała niż to, co mam. A szarpanie za sroką/kotem nie zdarza się aż tak często. Gdy sroka najpierw poskrzeczy i Czata się nakręca powoli, to jestem w stanie ją uspokoić i mijamy ptaka spokojnie. Gorzej gdy kot lub sroka przeleci nagle i bezgłośnie, to pies rusza jak torpeda. Czy na takiej flexi do 25 kg sucz mi się nie zerwie?[/quote] zalezy czy pies mocno ciaga..ja mam pudla 6 kg i flexi mialam do 25 kg i zerwal wsumie mialam ja juz ponad rok ale sam fakt ze zerwal taka smycz ;) ja bym radzila taka chociaz do 30 :razz: ja przedwczoraj zamowilam flexi classic 1 ...do 20 kg..z racji ze moj pies ma juz lat 11 i tak nie ciaga mysle ze ta flexi pozyje tak dlugo jak moj pies :razz: Quote
PALATINA Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 Wybralam taką do 35 kg :) Mam nadzieje, ze sie sprawdzi w cieczkowym okresie i na wakacjach (jesli uda mi sie wyjechac). Quote
pauli_lodz Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 a czy ktoś z was ma porównanie między flexi comfort compact 2 [taśma 5 metrów do 35 kilogramów] a flexi maxi [taśma 8 metrów do 50 kilo]. planuję kupić drugą [mam comfort compact 2], chcę dłuższą 8 metrową [nie ma do mniejszej wagi takich długich taśm ;)], no i mojemu zdarza się czasami szarpnąć. na tej flexi chodzi już rok i ma się, odpukać, świetnie smycz, więc ponownie flexi bo smycz solidna ;) ale się rozpisałam - a chodzi o ciężar. maxi jest cięższa [550 g] comfort compact 330 g. więc jest to "prawie" dwa razy więcej - czy chodzenie na dłuuugim spacerze z półkilogramową smyczą jest bardzo niewygodne?:roll: :) Quote
gops Posted May 29, 2008 Posted May 29, 2008 oj ja mam taka ciezka smycz dokladnie niewiem ile ma ale tez cos kolo 500g tylko to nie flexi jakas inna firma uzywam tylko na wsi ale wcale nie jest taka ciezka nie czuje sie tego jak sie idzie ;) Quote
Recommended Posts