Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

tzn chodzi ci o to ze pies wogole bez smyczy biega czy na jakiejs zwyklej niz ringowka ?

bo jesli o to pierwsze to ja sie raz spotkalam z tym ze pies biegl przy nodze wlasciciela bez smyczy a potem sie sam ustawial i nie mialo to zadnego wplywu na jego ocene

Posted

Co do wystawiania psa w ogóle bez smyczy to się nie wypowiem, bo nigdy nie widziałam. Natomiast nie raz widziałam, jak pies był na ringu prowadzony na zwykłej obroży i smyczy. Może nie jest to szczyt elegancji, ale chyba mało który sędzia w ogóle na to patrzy....
Lepiej jednak mieć ringówkę, bo pies nieco inaczej trzyma na niej głowę a u długowłosych nie przygniata się kryza.

Posted

Ja widzialam "polsrodek", za granica, pies mial obroze lancuszkowa, troche luzniejsza, za ktora mozna bylo go przytrzymac, ale przy ustawianiu handlerka nie trzymala go za obroze, tylko pozwolila jej sie luzno ulozyc na podstawie szyi. Ten pies wygral klase mlodziezy w rhodesianach w Tulln w tym roku, w bardzo duzej stawce.
Kolejny raz widzialam to na czeskiej kubowce rodezjanow u bardzo znanego i utytulowanego weterana - przy BISie weteranow biegal z puszczona obroza (tez takim lancuszkiem) i wygral.
Wydaje mi sie, ze wyglada to efektownie i podkresla zgranie psa z handlerem, a o to przeciez chodzi :)

Posted

[quote name='MSMIMI']tak, chodzi mi o to ze wystawia sie bez ringówki w ogole. czy to jest dozwolone? widzialas to w polsce czy za granicą?[/quote]

wystawa byla w Polsce - w Jeleniej Gorze i sedziowal tez Polski sedzia p.Jolanta Jablonska pies byl z Czech
ostatnio tez owczarka niemiecka z Wroclawia biega po ringu sama bez ringowki i robi sobie taki maly "show" - wystawiana jest w klasie weteranow i tez nit w tym problemou nie widzi

Posted

Czyli w sumie zależy to od sędziego. Ja wolałabym ze swoim biegać bez ringówki, bo wtedy lepiej sie pokazuje, ale w sumie nie jestem pewna, czy ten mój zawadiaka nie poleci sekundować, jak usłyszy, że gdzieś się psy próbują szarpać :P :roll:

Posted

Ja na wystawie w Kecskemet widziałam chowchow wystawianego bez ringówki, hodowca mojego Rudiego tez tak pokazuje dwie swoje cirneco, mówiła mi ze, wielu sedziów bardzo docenia taka wspołprace z psem, ale ze nalezy do psa miec ogromne zaufanie i byc Mega Alfą w stadzie ..

Posted

Ja uwazam, ze jednak powinno sie wystawiac psa na ringowce.

Marne, bo marne, ale jednak jest to zabezpieczenie, a pies to pies i trudno przewidziec wszystkie jego zachowania.

Moj pies jak ma dobry dzien (nieczesto, ale miewa ;) ), biega na zupelnie luznej ringowce. Nad tym pracuje i do tego daze, ale ringowki sciagac nie zamierzam.

Ostatecznie wystawa to nie konkurs obedience :roll:

Posted

Oczywiście, zgadzam sie z [b]Golden owner[/b].

Raz - że takie wystawianie może się podobać; świadczy o dużym zaufaniu do psa. Ale jeżeli sędzia zdecyduje, że trzeba mieć ringówkę, to trzeba.

Dwa - wystawa psów to nie konkurs posłuszeństwa. I nasze pupile różnie mogą zareagować na szczekania czy warknięcia na sąsiednich ringach. I czy wtedy "damy głowę", że nie poleci sprawdzić, co tam się dzieje i pogodzić zwaśnione psiaki? :) Ja tam bym się nie zakładała. To "tylko i aż psy".

Trzy - jeżeli chcemy pokazać, że nasz psiak pięknie porusza i zachowuje się bez ringówki, proponuję zaprezentowac psa na ringu posłuszeństwa (na niektórych wystawach jest taki ring). Natomiast na ringu "pięknościowym" można poruszać się z psem na luźnej ringówce.

Pzdr.

Posted

Jedna z moich suczek wystawiała się bez ringówki.Zawsze jednak pytałam sędziego czy mi na to pozwoli.Zostałam poinformowana,że nigdzie nie jest zapisane,że pies ma być na smyczy,czy ringówce.Niestety często musiałam rezygnować z wyjścia na grupę lub BIS,ponieważ nie chciałam utrudniać innym wystawcom. :)

Posted

Gonia - rezygnowac :)? To sunia nie umiala wogole z ringowka :)?

A moim zdaniem to czy pies sie potrafi sam wystawiac i sam biegac i jak jest zgrany i zwiazany z handlerem widac nawet z ringowka... ;) Bo na 1 rzuk oka widzi sie czy pies biegnie "luzno" czy handler trzyma go kurczowo przy ringowce, czy stoi sam czy handler wszystkimi silami proboje go utrzymac w miejscu... :) I chociaz wystawianie bez ringowki jest bardzo efektowne - moim zdaniem lepiej jak cos na tej szyce jest za co mozna psa przytrzymac podczas biegu :)

Posted

Moj jest wystawiany z ringowka, ale zawsze biega luzno. Przy ustawianiu tez nie jest raczej naciagany bo sie buntowac zaczyna.
Tak to ma frajde i cieszy sie
:D
Wiele razy slyszalam slowa krytyki z ust wystawcow, ze jak to tak mozna, ze psa trzeba wyciagac bla bla...
Bylam tez swiadkiem jak pewna hodowczyni wystawiala swoja weimarke bez ringowki-nie bylo to zaplanowane.
Suka byla niesamowicie posluszna i widok byl wspanialy:)

Posted

Aqasia,moja suczka to specyficzny przypadek.W ringu robi dwie rzeczy:stoi i leży.W pozycji wystawowej stoi jak posąg,w ruchu,albo idzie bez ringówki,albo na jej widok kładzie się na plecy!Nigdy nie używałam przemocy,ale ponieważ hoduję psy i nigdy nie miałam problemu z wystawianiem,uważałam że i tę suczkę przekonam.Chodziłam na spacery z kiełbasą w kieszeniach i godzinami ćwiczyłam.Wszystko wyglądało dobrze,na wystawie bez problemu do momentu wejścia w ring!Teraz wiem że ona jest mądzrzejsza niż ładniejsza.To ona mnie wyćwiczyła,a nie ja ją!Ja nie rezygnuję,cały czas pracuję.Teraz to ja staję okoniem i mam inne zdanie niż ona!Ja się na nią obrażam i ignoruję.Pierwsze efekty już widać,ale jeszcze dużo pracy przed nami.

Posted

Są rasy wystawiane na obrożach, ale są to obroże ozdobne, np ponaszywane są na niej krowy z blaszki jak u entlebucherów ( bo to psy pasterskie , pilnującw krów) Sama tak entle wystawiałam i większość z nich jest tak wystawiana :D

Posted

Co by tu dużo nie gadać - ładna ringówka i nasze piękne psiaki = wspaniały widok!!!

Nie rozstrzygniemy tutaj, czy tak lepiej, czy tak. Ale musimy pamiętać - dbamy o bezpieczeństwo nasze, naszych pupili i innych, którzy przyszli na wystawę. Wydaje mi się, że zasada ograniczonego zaufania powinna być brana pod uwagę. Aby nie skończyło się to utratą zdrowia.

Właściciele psów-psów - na wystawę wprowadza się często suki w cieczce (dlaczego nikt z wetów tego nie sprawdza?! W Amsterdamie każda sunia musiała przejść swoistego rodzaju badania polegające na przyłożeniu chusteczki higienicznej na jej, hm... "broszki". I dopiero wtedy, gdy chusteczka pozostała czysta, mogła byc wpuszczona na teren wystawy. Każdy z nas doskonale wie, jak reagują psy, gdy poczują taką pachnąca dziewczynę. A jeszcze, gdy np. 2-3 kawalerów poczuje miętę do tej samej suki...
Pamiętajmy o tym i posłuszeństwo oraz zgranie z własnym psiakiem pokazujmy raczej na ringu obedience.
Pzdr.