orsini Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 juz Ci mowie:))))z Mamona zadnych problemow miec nie bedziesz :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
matrix..... Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Orsini :) to mogłaś mi to napisać na pw :) ;) a tak, przewodniczący komisji egzaminacyjnej :) :) może wycofać Mamonę z zestawu modeli do pielęgnacji :)
orsini Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 a co on z pisu zeby zmieniac dane slowo? :lol: :lol: :lol: :lol: nie wycofa nie wycofa :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
orsini Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 matrix: haslo azawak co powiesz???? strasza charakterem...ale nie bardzo mowia o co chodzi tylko, ze kijowy charakter, ale co to oznacza???
matrix..... Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 to oznacza że jest bardzo niezależny i jak do każdego charta trzeba i do tej rasy a właściwie do każdego osobnika podchodzić indywidualnie bardzo i rozumieć charty... Tu na dogo są właściciele pary azawakhów, jest jeszcze jedna suczka pojawiająca się u nas na wystawach w rękach polskich ale mieszkająca w Czechach.
matrix..... Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 no i w tej rasie nie zawsze ale stosunkowo często pojawia się agresja ... nie chcę za dużo pisać, nie mam z tą rasą praktycznego doświadczenia, a wiesz Orsini jak łatwo można zostać zaatakowanym, nawet jak prawdę się mówi ....
orsini Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 tzn. nie bardzo rozumeim pojecia niezalezny???mi chodzi glownie o to jaki jest jego stosunek do innych psow wroce z wioski to pogadamy:)))ale Ty napisz:)))
matrix..... Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 orsini napisał(a):tzn. nie bardzo rozumeim pojecia niezalezny???mi chodzi glownie o to jaki jest jego stosunek do innych psow wroce z wioski to pogadamy:)))ale Ty napisz:))) niezależny ... jak na spacerze za czymś pobiegnie to nie słyszy, że go wołasz. Nie można generalizować ale w tej rasie zdarzają się uciekinierzy choć dobrą pracą i odpowiednim podejściem można z psem wiele nadrobić... W stosunku do innych psów zdarzają się osobniki agresywne i na pewno częściej niż u chartów angielskich greyhoundów gdzie agresja jest zjawiskiem wyjątkowo rzadkim ... Ress opowiedz trochę o tym epizodzie z azawakhiem...
resuruss Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Moj epizod z azawakhiem ... Kilka lat temu,kiedy mialam w domu charty dowiedzialam sie ,ze jakas kobieta w Czeladzi ma do oddania charta arabskiego azawakha po wypadku.Przyczyna oddania psa byla niestety bardzo wyskoa cena leczenia.Dlugo nie czekajac zadzwonilam i pojechalam po pas.Okazalo sie ze jest to roczny pies o nieudokumentowanym pochodzeniu,czyli bez rodowodu.Przeprowadzilam "sledztwo" i okazalo sie ,ze pies pochodzil z jednej z polskich hodowli dzialajacych w tamtym okresie. Psa zabralam do domu ze zlamanymi obiema przednimi lapami,bo jak sie okazalo wyskoczyl z pierwszego pietra przez balkon ..... :roll: Moje doswiadczenia z psem: na pewno nie jest to rasa latwa......jest bardzo niezalezna,wydaje mi sie ,ze chyba najbardziej z calej X grupy.Jesli ktos decyduje sie na tego psa powinien wiedziec ,ze to typowy chart....zycie z nim nie polega na zaleznosci pan-pies,ale jest stala sztuka kompromisu.Trzeba stale dzialac "sposobem" ,bo zazwyczaj stosowane metody szkoleniowo -wychowawcze nie przynosza rezultatu.
anna1 Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 witam wszystkich po przerwie :) nie przeczytam wszystkiego bo znowu wpadlam na momencik miedzy jednym zabiegiem a drugim :) w tym tygodniu non stop przy stole, juz mi plecy wysiadaja, ale starosc nie radosc; bylo sie pieknym i mlodym teraz tylko "i" zostalo :))))) zaraz wlepie Toudysia :)))
anna1 Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 najpierw glowka :))))oczywiscie jesienna :) i reszta :) uczymy sie stac nieruchomo (to jest baaardzo trudne :) i moje ulubione
resuruss Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Dla mnie pies byl cudowny,uczuciwy aczkolwiek nie wylewny,zachowywal sie jak kot.Reszte rodziny traktowal z dystansem,aczkolwiek pozytywnym.Dla obcych byl wogole niedostepny,a zbytnia natarczywosc po prostu ukrocal zebami. Do psow byl takze powsciagliwy.....Moje psy tolerowal,ale bawic sie lubil tylko z chartami.Bardzo nieodpowiadaly mu zabawy silowe ( owczarek,terier ect.).... Jedyna rzecza ,ktora mnie u azawakha zadziwiala to agresja.Nie agresja jaka wyobrazamy sobie normalnie u psow....warczenie ,szczekanie,jezenie grzbietu...nic z tych rzeczy.Azawakh po prostu czasem gryzl bez ostrzezenia.Stal z boku obserwujac sytuacje,a nagle doskakiwal i gryzl.Gryzienie tez bylo specyficzne.Nie lapal pelna szczeka,tylko tak jakby szczypal....Mnie nie zaatakowal nigdy,natomiast moja mame capnal dosc porzadnie. Taki milczacy obronca. W domu zachowuje sie jak typowy chart,poleguje duzo spi.Duza aktywnosc wykazuje na spacerach,gdzie tak jak pisal Matrix zdaza mu sie okresowa gluchota na wolanie.Ma silny instynkt poscigu,wiec trzeba wychodzic z nim na otwarte przestrzenie z dala od drog i samochodow. Okres szczeniecy jak u wiekszosci chartow bywa trudny ze wzgledu na to ,ze trzeba sie uzbroic w bardzo duze poklady cierpliwosci proporcjonalne do ilosci dziwnych pomyslow psa. Mysle ,ze ta rasa jest dla koneserow.Jest na pewno przepiekna,ale niestety nie nadaje sie dla osob o charakterze dominujacym.Azawakh to partner nie "podwladny"
resuruss Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Anna1!Witaj!Alez wyrosl!!!!!!!Przystojniacha z nigo nie ma co.....Bardzo fajna sesyjka!!!Swietne to zdjecie z przekrzywiona glowka!!!!
miniaga Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Anna1 Cydeńko. Model z niego idealny, ale przede wsystkim jest cudowny, pięknie zbudowany i ma to coś. :Dog_run: Wszyscy mają psy :( a ja nie :( Dzisiaj zadzonie chyba podpytać jak tam Tasi, bo mi serducho peknie z zazdrości. O!
resuruss Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Dodam tylko ,ze moj epizod z azawakhiem zakonczyl sie tak,ze psa wyleczylam,nieco oswoilam,doprowadzilam do stanu "uzywalnosci",i po dwoch miesiacach byla wlascicielka zadzwonila ,ze zada natychmniastowego zwrotu psa,bo jej dziecko popadlo w ciezka depresje teskniac za nim. :evil:
miniaga Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Ludzie jednak cierpią na głupote resuruss.... Tej włascicielce to należy ogólnie pogratulować dojrzałości. Czy pies to walizka?
resuruss Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Ja bardzo plakalam,ale niestety wtedy bylam jeszcze zalezna od rodzicow,wiec oni zadecydowali o zwrocie psa...... Teraz jak po czasie mysle o tej sytuacji,to wnioskuje,ze owa pani znalazla naiwnego,ktory jej tego psa wyleczyl i wyprowadzil.....Przykre takie cos.....
AnkaW Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Ress ależ z tej baby tupeciara, trzeba jej było oddac psa razem z rachunkami za leczenie. Anna1 Toudi pieknie już urósł, i taki słodziutki jest na zdjęciach :angel:
AnkaW Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 [quote name='Germanika']Probat,brat Perspektywy Ten to dopiero puszek :angel: :angel: :angel: ślicznota :P
orsini Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 ress dzieki!!! fajnie , ze tyle napisalas!!! hmmm...czyli troche podobny do sznaucerka:))))one mi tez gluchna na spacerze-wolam i wolam i sobie moge wolac :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: tylko mniejsze.... Piekny jest, tylko ja sie obawiam, ze mi moze pozjadac maluchy-tzn. sznaucerki, bo one duzo mniejsze... ale sobie pomarzyc o takim piesku mozna nie?:))))) a pies faraona?tez taki z charakteru niezalezny?cokolwiek to oznacza... :lol: :lol: :lol: :lol: no moje sznaucerki tez sa autystyczne w sumie :lol: :lol: :lol: :lol:
orsini Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 ania 1 widze, ze nasze drzewko :lol: :lol: :lol: :lol: bylo przyjechac jak mowilam przed mrozami a nie teraz jak 5 lisci na krzyz zostalo :lol: :lol: :lol:
maga18 Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 Toudi sliczny :D Na jednym zdjeciu ma psyk podobny do malego Toffika :lol: :angel:
maga18 Posted October 28, 2005 Posted October 28, 2005 [quote name='Germanika']Probat,brat Perspektywy http://img326.imageshack.us/img326/5885/tndscn02890pm.jpg szkoda ze nie wystawiaja go! piękny :D :klacz:
Recommended Posts