maga18 Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Czysciutki Marcelek sliczny :loveu: Musisz mu czesciej robic fotki!!!!
maga18 Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 [quote name='Juta']Ślicznota z niego !!! A ja chce ponownić swoje pytanie :Widziałam na stronie "Poarot" suczkę łysą, która najwyraźniej miała równaną grzywkę. Czy tak się robi? mozna tak robic, ale nie trzeba :) akurat ta sunia ma taki piekny, bujny wlos, ze po wyrownaniu wyglada slicznie - ale nie kazdy nagus jest tak obdarzony przez nature :) ja osobiscie wole naturalne 'wycieniowane' wlosy u nagusa... :) [quote name='Juta'] A czym strzyże się pyszczek? Czy są jakieś specjalne golarki? I jak się strzyże, tzn. ile i gdzie dokładnie, bo tez na niektórych zdjęciach widzę że więcej a na innych mniej wystrzyżenia? Czy to zależy od trendu czy jest to swojego rodzaju nakaz, że ciąć tak i tak, odtad dotąd. ja strzyge tym: http://www.rtvagd.sklep.pl/?prod_id=6757 - jest to maszynka/trymer dla ludzi... jej ostrze jest duzo mniejsze od ostrzy innych 'ludzkich' czy tez 'psich' maszynek... dzieki temu nie robi psu malinek i nie zacina psa :) jestem z niej zadowolona!! W sumie to są specjalne golarki/maszynki dla psów - naprawde ogromny wybór - ale tak jak pisalam wyzej maja one szerokie ostrza i bardziej nadaja sie do strzyzenia np. sznaucerow itp. niz grzywacza naguska.... To jak sie strzyze swojego psa zalezy od wlasciciela... jedyne co slyszalam to to, ze nasada ogona (u nagusa!!!) powinna byc zgolona (bodajze 1/3 ogona) i skarpetki powinno sie golić - bodajże 3/4. zapomnialam dodac, ze naguski mimo iz są psami nagimi to na pleckach rosna im szczątkowe włoski, które również należy podgalać :) niektórym rosnie wiecej, innym mniej... malo jest takich, ktorym nie rosnie wcale... im wiecej wlosow w typowych miejscach (glowa, ogon, lapki) tym bardziej psiak zarasta na grzbiecie - ale nie golony, nigdy nie bedzie przypominal pp!! prędzej skojarzy sie z psem z choroba skory ;) [quote name='Juta']od czego to zależy i co się robi, żeby PP miały taką sierść do ziemi? Bo widzę, że niektóre mają sierść krótszą i bardziej pierzastą a niektóre jedwabiście dlugą do samej ziemi. wszystko zalezy od pielegniacji, od uzywanych kosmetkow itd. niektore pp maja juz genetycznie 'trudną' w utrzymaniu siersc - okreslilas to jako pierzasta - ale wiekszosc wlascicieli pp nie przyklada znacznej wagi do pielegnacji swojego psa - i dlatego na wystawach 99% pp wyglada fatalnie :shake:
Dorota_33 Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Maga -jak zwykle na temat i wyczerpująco!!!
Dudek Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 No, no:multi: Ile fajnych zdjęć!!!!:multi: :loveu: :loveu:
Juta Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Dziękuję dziewczyny !!!! Maga jesteś piszącą encyklopedią wiedzy na temat grzywaczy !!! Jesteś niesamowita. Dla mnie laika takie wyczerpujące odpowiedzi są na wagę złota. Jak w kazdej rasie są tu zapewne różne ciekawostki, o których nigdzie się nie pisze poza suchymi informacjami. A propos golenia nagusków... Kiedyś myślałam, że jak trzeba golić to wtedy ukrywa sie ten fakt, że to jest taką swojego rodzaju wstydliwą skazą. A tu się okazuje, że golić trzeba. hehheheheh W zeszłym roku zobaczyłam na czyjejś stronie, zdjęcie pieska "semi gołt". A że kolor mi się podobał to dzwonię do hodowcy i mówię, ze myslę o kupnie pieska w kolorze SEMI GOŁT.... Wyobrażam sobie co czuł ten hodowca gdy usłyszal te słowa..... Pewnie był to hit dnia w jego rodzinie. Nie ma to jak być "głąbusiem"..... HihihiA czy są w Polsce jakies fajne i madre książki na temat tej rasy? Gdzie moge znaleźć wzorzec rasy? Wiecie co - ja musze miec grzywaczyka. A najlepiej dwa - lysolka i kudlacza. Im wiecej czytam tym bardziej zako****e sie w tej rasie.....
malawaszka Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Juta napisał(a):Wiecie co - ja musze miec grzywaczyka. A najlepiej dwa - lysolka i kudlacza. Im wiecej czytam tym bardziej zako****e sie w tej rasie..... hihihih widzę, że ktoś tu poszedł w moje ślady :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: tak samo miałam jak tu trafiłam :loveu: :loveu: :loveu: tylko, że jeszcze się nie zagrzywaczyłam fizycznie - narazie tylko mentalnie :evil_lol:
AnkaW Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 paniMysza - Marcel wygląda przepięknie :loveu: :loveu: :loveu:
Juta Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Tak. Można sięzakochać. Zwłaszcza jak się ogląda zdjęcia Waszych psów będących usobieniem piękna.P.S.Nie wiem czemu są gwiazdki przy napisanym przeze mnie wyrazie, jakby to bylo przeklenstwo.... Miał to być wyraz - zakochałam się. Hmmmm.......
Em-ka Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 [quote name='Jolka']Myszka - Marcelek jaki dostojny na zdjęciu :crazyeye: A ja baaaardzo chętnie zobaczyłabym znowu Lolę :cool3: Jolka: wedle życzenia: proszę LOLA
AnkaW Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Jaka ona jest sympatyczna :loveu: :loveu: :loveu: i jak jej sierść lśni :p :p
Em-ka Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 I jeszcze jeden psiaczek Pani Myszy, aby był komplecik: EDI
paniMysza Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 dzieki emka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:calus: a mmsy na maila nie doszly??? ciesze sie, ze marcelek moj ukochany sie podoba:loveu:
Em-ka Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 [quote name='paniMysza']dzieki emka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:calus: a mmsy na maila nie doszly??? ciesze sie, ze marcelek moj ukochany sie podoba:loveu: Myszko: nic nie przyszło - tylko to co na początku :)
miniaga Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Wiem, ze Tasia jest jeszcze szczeniakiem, ale jak patrzę na Liska, psy od Germaniki lub na Bułe to zastanawiam sie czy Tasica bedzie kiedys miała tak piekna i dluga sierść. Nie wiem, może to winna tego ze miała golone łapki do kroplówek, ale wydaje mi się ona stosunkowo krótka:roll:
Germanika Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 SAPHIR Germanika i ze swoim pierwszym pucharem Pani Wando,jestem dumny z niego!!!!
Iwona Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 [quote name='Germanika']PASSA Germanika Przepiękna Passa:loveu: A mnie interesuje ta tablica z tyłu:oops:- " kursy przedwystawowe"- gdzież są takie organizowane?
Germanika Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Buuu,ja tu się staram,kąpiemy psa,modelujemy,fotki pstrykamy.....a tu się o kursy pytają:lol:
resuruss Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Jak tu dzis duzo fajnych zdjec!!!!! PaniMyszko!!!Bombowe masz te psiaki!!!!Marceli wiecznie mlody kawaler z charakterkiem!!!! Germanika!!!Brawo!!!Passa coraz ladniejsza,no i Saphir:loveu:
paniMysza Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 malgosiu, wyslemy te zdjecia jeszcze raz. moze nie doszly, bo kom. sie rozladowywala, ale nie wiem:roll: w kazdym razie, jak nie masz czasu to sie nimi nie zajmuj. wysylamy tylko zebys zobaczyla:lol:
Germanika Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 To oczywiście żart,a na kursach to ja męczę:evil_lol:
Iwona Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Germanika napisał(a):Buuu,ja tu się staram,kąpiemy psa,modelujemy,fotki pstrykamy.....a tu się o kursy pytają:lol: No cóż :oops:, jakąś drogę do osiągnięcia ideału trzeba znaleźć:evil_lol:
Em-ka Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Aż chce sie oglądać tak wspaniale przygotowane psy :) Germanika: czy to własnie Ty prowadzisz profesjonalne doradztwo oraz kursy przedwystawowe??? pytam, ponieważ zwróciłam uwagę na tablicę informacyjną - warto wiedzieć, gdzie można sie kierować z ważnymi dla mnie pytaniami w zwiazku z pielęgnacją włosa czy przygotowaniem do wystawy ;)
Em-ka Posted February 25, 2006 Posted February 25, 2006 Ktoś juz mnie uprzedził z pytaniem - mimo wszystko proszę o odpowiedź ;)
Recommended Posts