Jump to content
Dogomania

GALERIA grzywek (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

Dorota piekny piesek :loveu: jakiego koloru sa te ciemne fragmenty grzywki i ogonka czarne czy brazowe,kiedy zadebiutuje na wystawie.ucaluj GO

• Replies 16.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Dorota_33']A oto Gilbert!!!

Dorota33 ale masz ślicznego grzywacza :lol:
i jak bardzo mu pasuje kołnierzyk:loveu:

Posted

Agama napisał(a):
Dorota piekny piesek :loveu: jakiego koloru sa te ciemne fragmenty grzywki i ogonka czarne czy brazowe,kiedy zadebiutuje na wystawie.ucaluj GO

ogonek jest czarno-biały
grzywka jest czarno-biala z dodatkiem brązu
Jeszcze nie wiem gdzie zadebiutujemy,ale gdzies napewno!
został ucałowany w pyszczek;) :lol:

Posted

Dorota mam prosbe do Ciebie pisz na biezaco o relacjach miedzy chlopakami moze mi to w czyms pomoze ja mam Alusia i Smoka od poczatku ,,walcza ze soba,, -jestesmy bezsilni:placz: :evil_lol:

Posted

Agama napisał(a):
Dorota mam prosbe do Ciebie pisz na biezaco o relacjach miedzy chlopakami moze mi to w czyms pomoze ja mam Alusia i Smoka od poczatku ,,walcza ze soba,, -jestesmy bezsilni:placz: :evil_lol:

Ja tak obserwuje i widzę,że Gilbi w domu rządzi.Gizmo mimo,że starszy pozwala mu na wszystko.Mówiłam,że to towarzyski i ugodowy pies.Za pare dni Gilbert całkiem zacznie rządzić.

Posted

no moje grzywki takie zadowolone nie były pierwszego dnia jka sie Teddy u na spojawił, Vasco na sztywnych nogach i z ogonem na głowie:lol:paradował po domu i mysli nieczyste mu do tej głowy nachodziły:mad: :lol: ale juz nastepnego dnia dostał głupawki i cofnał się w rozwoju o jakieś parę miesięcy udając szczeniaka szalał z Teddym jak wariat:evil_lol:
a dziewczyny w sumie miały w nosie, Agi go zaadoptowała i nawet cyca od niej wydębił jak karmiła szczeniaki czasami :loveu:

fajnie,że ci sie chłopaki dogadują:multi:

Posted

Wiesz Onka,Gizmol tez myslał,że mu się dziewczynkę dostało i wiadomo co chciał z Gilbim robić,ale Gilbi to twardziel,od poczatku mu pokazał,że on to facet,a nie kobietka.Także to sobie juz wyjaśnili,a jak będzie dalej to zobaczymy,ale wg mnie to Gilbert ma ostatnie słowo-tak to teraz wygląda.Podejrzewam,że młodszy będzie rządził,zobaczymy co na to kot?

Posted

Dorota - nareszcie. Psiak prześliczny :loveu: :loveu: i super że sie słucha, oby mu to zostało.

Nesjanka - jestem w szoku :crazyeye: , pierwszy raz widzę malusiego maltańczyka cudo - pluszak :loveu:

Posted

witamAleż piękne są te Wasze grzywaczyki !!! Cudo!A ja mam pytanie :zawsze wydawało mi się Powder Puffy mają klapnięte uszy. A tu widzę je ze stojącymi lub z podklejanymi do stania uszkami. Dlaczego? Jak to ma być???? Jak jest bardziej pożądane? Jolka Twój Ciupek jest cudny. Czy mogłabyś napisać mi coś więcej o nim? I czy jego kolor już taki zostanie? Cały czarny.... Prześliczny! Pierwszy raz widzę grzywacza w takim umaszczeniu.Widziałam kiedyś na wystawie szczeniaczka łysolka o cudnej maści : cały czarny a włosięta miał czarne podpalane jak u Dobermana np. No cudo!!!! Ale czytałam, ze u tej rasy ostaeczny kolor to wielka niewiadoma. Dlaczego? Jak długo się wybarwiają? To ekscytujące.I jeszcze jedno : słyszałam od mojej koleżanki, że należy kojarzyć ze sobą wyłącznie pary mieszane - Powder Puff x Łysol. Dlaczego tak? Czy nie można skojarzyć dwóch PP lub dwóch łysków?No i spójrzcie na tego pieska :http://www.skj.sk/index.phpTytułów to chłopak ma, hehehhe. Śliczny jest. Mam nadzieję uzyskać wyczerpujące odpowiedzi i nie być skarcona za swoją nieweidzę..... Ale przeciez dlatego pytam....A czy są jeszcze inne tak intrygujące i nieodgadnione rasy?

Posted

Ten piesek na zdjęciu ten grzywacz;) to Cody z Haliparku :p
a pies Jolki jest taki czarny i taki zostanie na pewno:loveu: znam go bardzo dobrze bo mieszkamy blisko siebie (piszę tak ogólnie bo Jolka sama sie wypowie na jego temat z pewnością)
jesli chodzi o kolor u grzywaczy to wielka niewiadoma:lol: i wybarwiac się mogą w różnych swoich odcieniach nawet w zalezności od pory roku:loveu:
takie są
a jesli chodzi o uszka moga byc o pp klapnięte ale ostatnio cora zwięcej hodowców stawiam pp uszy tak wyglądaja bardziej dostonjie ale to już żalezy od upodobania, stojace uszy muszą miec nagie grzywki wg wzorca

Posted

Witaj Juta,
myślę, że jak poczytasz kilka stron wstecz to z pewnością dowiesz sie o wiele więcej o grzywaczach........... zapraszam do lektury! ;)

Posted

[quote name='Juta']witamAleż piękne są te Wasze grzywaczyki !!! Cudo!A ja mam pytanie :zawsze wydawało mi się Powder Puffy mają klapnięte uszy. A tu widzę je ze stojącymi lub z podklejanymi do stania uszkami. Dlaczego? Jak to ma być???? Jak jest bardziej pożądane?

powdery moga miec uszy zarówno klapnięte jak i stojące - to zależy od właściciela :)

[quote name='Juta']Ale czytałam, ze u tej rasy ostaeczny kolor to wielka niewiadoma. Dlaczego? Jak długo się wybarwiają? To ekscytujące.

dlaczego to nie wiem... ale moj np. jak byl mały byl rudy jak marchewka :lol: a teraz jest kremowo - biały... z wiekiem jak mu włoski rosły mial coraz większe odrosty... a rudy kolor z końcówek stawł sie coraz jaśniejszy...

teraz:
za małolata:

[quote name='Juta']I jeszcze jedno : słyszałam od mojej koleżanki, że należy kojarzyć ze sobą wyłącznie pary mieszane - Powder Puff x Łysol. Dlaczego tak? Czy nie można skojarzyć dwóch PP lub dwóch łysków?

mozna kojarzyc jak sie chce... krzyzujac dwa powdery urodza sie wylacznie osobniki owlosione, krzyzujac nagiego z powderem urodzi sie i to i to... a krzyzujac dwa nagusy jest rodza sie zarowno owlosione jak i nagie, z tym ze jedno szczenie (teoretycznie) jest martwe... tutaj jest to przedstawione obrazkowo... www.grzywacze.glt.pl -> o rasie :)

mam nadzieje ze mniej wiecej odpowiedzialam na twoje pytania :)

Posted

Fajnie. Dziekuję.Czytam, czytam.... Tylko, że jestem dopiero przy 20 stronie. Ale w sumie to już tak niewiele stron zostało mi do przeczytania, hihi Faktycznie - boska ta Twoja wiewióra, ale teraz jest chya jeszcze piękniejszy!

Posted

maga18 napisał(a):

teraz:
za małolata:

ale super widać jak mu się proporcje zmieniły :loveu: maluch ma maląąą klatke i duuży brzusio a teraz - brzusio wklęsły a klata na przedzie :cool1:

Posted

Witaj Juta na grzywkach:) Z tym kolorem grzywek to jest tak,że ponieważ dopuszczalne są wszystkiem możliwe umaszczenia i ich odmiany, to mamy w rasie niezłą mieszaninę genów odpowiedzialnych za kolor. W Polsce na razie czarne grzywacze są bardzo wręcz modne:) ale nie widać ich zbyt wiele, co jednak niebawem się pewnie zmieni, właśnie ze względu na tę modę. Jeśli chodzi o rozjaśnienia, to właśnie ze względu na tą różnorodność kolorów i odmian nigdy nie masz pewności, że maluchowi nie dostał się gen odpowiedzialny za rozjaśnianie szaty i że czarny nie zrobi się siwy, a rudy kremowy-w zasadzie wiadomo to dopiero wtedy, kiedy widać,że włos od skóry nabiera jaśniejszego zabarwienia. No i to jest właśnie ciekawe. Np, moja Camille, genotypowo śniada z białym (czyli posiadaczka genu rozjaśniającego), fenotypowo jest obecnie prawie biała, pokryta psem rudym dała suczkę tricolor (Bułkę), która obecnie rozjaśniła się tylko na czubku głowy. Podobną sytuację masz w PON-ach, gdzie gen-rozjaśniacz również szaleje. Druga sprawa, to kolor skóry nagusów, który pod wpływem słońca ciemnieje (pies się po prostu opala), aby na zimę znów się rozjaśnić. Opalenizna często przykrywa też ciemne plamki, tak,że jednolity latem pies po zejściu opalenizny może być praktycznie jasny w kropki.
Jeśli chodzi o uszy, to wg. wzorca AKC każdy grzywacz ma mieć ucho stojące, u nas u powder-puffa możesz mieć ucho jakie chcesz. Większość szczeniąt ma podklejane uszy, tylko nielicznym ucho staje samo.

Posted

malawaszka napisał(a):
ale super widać jak mu się proporcje zmieniły :loveu: maluch ma maląąą klatke i duuży brzusio a teraz - brzusio wklęsły a klata na przedzie :cool1:

wymężniał :) a szkoda... fajny bambino był :placz:

Posted

Ania i Psy - dzięks za bardzo wyczerpującą odpowiedź.Em-Ka - dopiero teraz widzę, że masz w swoim emblemacie czarnuszka. Ja chyba też zachorowałam na takiego czarnulka !!!!!!!!!!! Tylko, gdzie go nabyć i skąd mogę mieć pewność, że się nie rozjaśni? Em-Ka, Jolka czy Wy macie hodowlę? I chyba wolę PP, bo tutaj kolor chyba prędzej zostanie bez zmian. Łysolka musiałabym zabierać ze sobą w razie czego do solarium żeby był czarny, hehehheehhePowoli mi idzie to czytanie i dopiero zdołałam przeczytać ponad 20 stron i przejrzeć listę hodowli, ale nie ma tam czarnulków. A uszęta u PP jakoś bardziej podobają mi się klapnięte, pewnie dlatego, że zawsze tylko takie widywałam i jest to kwestia przyzwyczajenia.Przyznam się,ze nie mogę zapomnieć o tym szczeniaku czarnym podpalanym. Tylko właśnie zauważam, że łysolki jak są ciemne to potem jaśnieją i na odwrót.Czy mogłabym prosic o jakieś namiary na takie czarne cuda? I o więcej zdjęć Waszych pociech, bo zanim przebrnę przez te wszystkie strony to "nerwy mi puszczą" i lato mnie zastanie.....

Posted

Ania przecież Twoja WENETZJA jest czarna. Ależ ma piękne psy w rodowodzie..... Tatuś bajeczny i mama też. No to dosyć tego lukrowania.... HihihiUśmiecham się więc pięknie po zdjęcia

Posted

hmmm czy ja wiem ze u pp jest wieksza szansa ze sie nie rozjasni... chyba nie :) za to u naguska jak ma czarną - szarą (nieopaloną skóre) to wtedy jest ogromna szansa ze zostanie czarny :) a u pp różnie to bywa... niekiedy dopiero 6 - cio miesieczne pociechy sie wybarwiają... :roll:

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...