Rauni Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 [QUOTE] Tyle szaleć co Una? Dziewczyno! Nie wiesz o czym mówisz! :lol: A wiesz, że mama Uny jest w ciąży z Majorem? :p [/QUOTE] Ha, JinnyAl, pamiętam, że myślisz o agility, może zmienić wybór na ten powyższy, może też takie temperamentne wyjdzie? Quote
Marysia_i_gończy Posted July 2, 2006 Author Posted July 2, 2006 [B]Rauni[/B]!! Ty nie wiesz co radzisz! JinnyAl to dobra dziewczyna i z tego co wiem to fajny miot sobie wybrała! :razz: Ja tymczasem zapraszam na [URL="http://www.youtube.com/watch?v=y8J8CQ_-UFA"][COLOR=red][B]filmik[/B][/COLOR][/URL][COLOR=black] - a na nim - slalom.[/COLOR] [SIZE=1]Jeśli ktoś nie czytał wcześniej, slalom robimy z Uną tzw. "metodą mieszaną Justyny". Polega ona pokrótce na tym, że bierze się dwie tyczki i naprowadza psa na odpowiednie przejście między nimi, zarówno kiedy pies i slalom jest po prawej, jak i po lewej ręce. Błyskawicznie wycofuje się naprowdzanie i szlifuje - wysyłanie psa na tyczki, biegnięcie z psem, najście pod różnymi kątami (uwaga na dobre wejścia!). Kiedy jest ok - dodaje się kolejną tyczkę i powtórka z rozrywki, a potem znów kolejną itd. Generalnie z każdą kolejną idzie szybciej. W którymś momencie pies załapuje, że trzeba slalomować tak długo, jak są tyczki :lol: [/SIZE] Na filmiku - trzecie spotkanie Uny z czterema tyczkami i zwiększanie kąta najścia na slalom oraz (w drugiej części) wysyłanie psa przez tyczki (przy lewej stronie był problem, dlatego najpierw idę z nią, ale potem już nie). Pozdrawiam Marysia i Una (więcej tyczek! więcej tyczek!) Quote
nathaniel Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Obejrzałam filmik, zazdroszcze Ci takiej psiury fajnej, a psiurze takiego przewodnika. Oglądam właśnie filmik kwadrat i zastanawim się kto pił to Tyskie, Ty czy Una. ? Quote
bigos Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 [B]Obejrzałam ten i wiele innych filmików z Twoim i Uny udziałem. Cóż moge powiedzieć[/B]:klacz::klacz::klacz: A może zgodziałabyś na małą lekcję pokazową dla mnie i Bigoska? Quote
Anza&Hacker Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Filmik super! - ciekawe kiedy ja z moim paskudem wezme się za slalom:roll: ...pewnie jak wydębie od rodziców kase na tyczki:diabloti: To powiadasz, że dobrze Ci idzie tą metodą mieszaną Justyny? Ja chyba tyż będe nią uczyć:cool1: Też mnie to piwo zastanawia... upijasz psa, żeby łatwiej się Tobie poddawał w tych dziwacznych pomysłach:mad:... albo pokazujesz mu takie piwne łapówki i on siada w środku bo nie wie, które wziąć - ale Una niestety chyba tego nie zgeneralizuje na pachołki ...chociaż może by chować jej potem coraz bardziej te butelki pod pachołki:evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
Rauni Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 Marysiu, ja mam taką nieśmiałą sugestię modyfikacji metody uczenia slalomu, bo jestem absolutnie pewna, że Una może slalom robić szybciej. W klubie, do którego należę, uczy się tak, by pies od początku mógł biec pełnym pędem - wychodzimy z założenia, że przyspieszanie psa, który nauczył się robić slalom wolno udaje się tylko do pewnego stopnia i ogółem efekt nie jest powalający. Sunday najpierw uczona była przebiegania pomiędzy dwoma tyczkami na hasło "żżżż" (potem się to stosuje jako komendę podtrzymującą na slalomie), a potem wprowadzałam trzy tyczki ustawione tak jak na rysunku (kropki to tyczki widok z góry, kreska to tor biegu psa, naprowadzanego początkowo ruchem ciała przewodnika w pełnym biegu) [URL="http://www.imageshack.us/"][IMG]http://img298.echo.cx/img298/2713/slalom20sp.jpg[/IMG][/URL] Potem stopniowo zbliżamy tyczkę nr 2 do reszty, aż stoją w jednej linii. Jak pies robi trzy tyczki, to dostawiamy czwartą tyczkę: [URL="http://www.imageshack.us/"][IMG]http://img290.echo.cx/img290/4629/slalom39xk.jpg[/IMG][/URL] [U] Vigo z kolei uczony był metodą lekko zmodyfikowaną, tj. zaczynaliśmy również od dwóch tyczek, ale potem przechodził od razu na cztery:[/U] [URL="http://www.imageshack.us/"][IMG]http://img117.echo.cx/img117/9904/slalom18pn.jpg[/IMG][/URL] Na początku ta odległość między tyczkami jest taka, żeby pies mógł biec zupełnie prosto, czyli z jakieś 50 cm, potem stopniowo przesuwamy tyczki po 5 cm. Na początku możemy równocześnie przybliżać tyczkę 2 i 4, ale z moich doświadczeń wynika, że w którymś momencie następuje moment krytyczny, kiedy pies zaczyna wypadać ze slalomu, wtedy najpierw przestawiamy tyczkę 4, potem tylko tyczkę 2 i potem dopiero obie. Jak pies robi jedną czwórkę naprawdę szybko (dobrze służy przyspieszaniu na slalomie ustawienie po nim prostego tunelu, o ile rzecz jasna pies lubi tunele, ale większość lubi), dostawiamy drugą czwórkę w odległości kilku metrów. Potem zbliżamy stopniowo, aż mamy 8 tyczek razem, analogicznie postępujemy z trzecią czwórką i voila, mamy cały slalom. Cały czas zwracamy uwagę na prędkość i jak tylko gdzieś pies zwalnia, wracamy do wcześniejszego, łatwiejszego etapu na jakiś czas. Efekty, sądząc po tym, jak nasze klubowe psy robią slalom, bardzo fajne. Odnośnie różnych kątów wejść: jak jest wejście bardzo trudne, to skracam slalom i ćwiczę na krótszym, żeby pies skupiał się na samym wejściu i szybko zdobywał nagrodę, dopiero jak mam dane wejście opanowane to ćwiczę je na długim slalomie. Quote
Marysia_i_gończy Posted July 2, 2006 Author Posted July 2, 2006 [B]nathaniel[/B] nie ma czego zazdrościć, tylko do roboty! :lol: A piwo? Tajemnica zawodowa :evil_lol: [B]bigosie[/B] jaką lekcję pokazową? :-o Mu amatorki jesteśmy, co najwyżej możemy część naszych wątpliwych umiejętności na jakimś spacerku pokazać :) [B]Anza[/B] na razie na metodę nie narzekam :lol: zobaczymy jak pójdzie dalej :lol: A piwo? Czy Una wchodzi zygzakiem? :eviltong: [B]Rauni[/B] dziękuję za dokładny opis :buzi: O tej metodzie też słyszałam, część klikerowców ją poleca :) Ja długo myślałam, którą metodę wybrać i ta, którą stosuję mi najbardziej podpasowała, ale wcale nie wiem, czy rzeczywiście jest dla nas najlepsza :) Powiedz mi proszę szczerze :p to zupełnie ostatnie na filmiku przejście - ma dobre tempo czy jest wg Ciebie wolne? Pozdrawiam Marysia i Una Quote
Rauni Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 No właśnie dla mnie wolne, dlatego się odezwałam... Z takich uwag technicznych jeszcze: dopóki Una nie będzie naprawdę popylać przez slalom, biegnij z nią (nawet jeszcze dalej poza slalom), dopiero potem ćwicz wysyłanie naprzód na slalomie. Quote
Marysia_i_gończy Posted July 2, 2006 Author Posted July 2, 2006 [quote name='Rauni']No właśnie dla mnie wolne, dlatego się odezwałam...[/quote] Ale ten zupełnie ostatni na filmiku? Bo najpierw chodzimy spokojnie i spacerkiem :lol: a potem wyciągam piłeczkę, czyli zwiększam prędkość i ten całkiem ostatni przebieg wydawał mi się taki w miarę przyzwoity. Ale ja nie mam prównania, dlatego się 15 razy upewniam, wybacz ;) [quote name='Rauni']Z takich uwag technicznych jeszcze: dopóki Una nie będzie naprawdę popylać przez slalom, biegnij z nią (nawet jeszcze dalej poza slalom), dopiero potem ćwicz wysyłanie naprzód na slalomie.[/quote] To już jest kwestia innej filozofii całego uczenia :lol: ale jeśli zmienię metodę to się dostosuję :p Jeszcze raz dziękuję :) Przez Ciebie mam o czym myśleć :lol: Pozdrawiam Marysia i Una Quote
Rauni Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 No, jakby Ci tu powiedzieć: ciągle wolno. Ja wiem, że gończy może szybciej (muszę w najbliższym czasie naszą klubową Pharkę uwiecznić i gdzieś zapodać) - a z tego co wiem o Unie to ona na pewno może szybciej :loveu: Ja w ogóle w agility to nie uznaję innych nagród niż piłeczka :) chyba, że z kolei pies nie uznaje piłeczki za nagrodę, ale niestety taki pies to nie jest kandydat na mistrza świata i okolic ;) Jasne, że są szkoły falenicka i otwocka. Ja akurat z frakcji fanatyków szybkości - sęk w tym, że dokładność dopracowuje się z czasem (i bywa, że jest to długi czas, tak na przykład będzie z Vigo, który myślę, że będzie naprawdę fajnie biegał za jakiś rok-dwa, bo na razie to jest jeden wielki obciach to co on wyprawia na torze), ale jak się nie zacznie od prędkości, to się tej prędkości potem już nie osiągnie (tzn. można przyspieszyć psa trochę, ale nie aż tak...). I na dodatek: dla psa tak jest zabawniej. Rzecz jasna, ostatni paragraf to już się tyczy agility w ogóle, a nie konkretnie slalomu, i nie należy wyciągać z tego wniosku, że na początek pozwalam psu robić co drugą tyczkę (Vigo miewa taki pomysł, jak mu się bardzo spieszy) :lol: Quote
Marysia_i_gończy Posted July 2, 2006 Author Posted July 2, 2006 Ok Rauni, dziękuję :cool1: Zapomniałam, że jesteś z tej szkoły co Pharka :lol: (czyli szybkość przede wszystkim :lol:) Teraz będę myśleć co dalej :lol: A Pharkę slalomującą widziałam :-o Jeszcze raz dzięki - i idę myśleć :razz: Pozdrawiam Marysia i Una Quote
bigos Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy'] [B]bigosie[/B] jaką lekcję pokazową? :-o Mu amatorki jesteśmy, co najwyżej możemy część naszych wątpliwych umiejętności na jakimś spacerku pokazać :) Pozdrawiam Marysia i Una[/quote] Jestem za:multi::multi::multi::multi: Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy'][B]nathaniel[/B] nie ma czego zazdrościć, tylko do roboty! :lol: A piwo? Tajemnica zawodowa :evil_lol: [/quote] Do roboty, z moimkochanym gamoniem? Prędzej z Pusią , ona nadpobudliwa :D Ale fakt trzeba najpierw jej uwagę złapać. Quote
Marysia_i_gończy Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 [B]bigosie[/B] to się trzeba kiedyś umówić :cool3: [B]nathaniel[/B] każdy pracuje z tym, co ma :cool3: Una z Ozzym: - pobaw się ze mną [IMG]http://img480.imageshack.us/img480/705/imgp42475fs.jpg[/IMG] -spadaj mały, czyli prawdziwa twarz Uny :roll: [IMG]http://img247.imageshack.us/img247/2282/imgp42482vz.jpg[/IMG] - pokój [IMG]http://img56.imageshack.us/img56/1853/imgp42402oe.jpg[/IMG] Pozdrawiam Marysia i czarny furiat Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy'] [B]nathaniel[/B] każdy pracuje z tym, co ma :cool3: [/QUOTE] Masz rację, z gamoniem kochanym praca daje wiele satysfakcji, ale nigdy nie będziemy tak szybcy jak Ty i Una :), ani tak perfekcyjni:) . Chociaz może z czasem. Tak się zapytam to Twój pierwszy pies? [SIZE=1]jesli nie to mogę wziąść się w obrone ,że o szkoleniu nie mam pojęcia. :evil_lol:[/SIZE] Quote
Marysia_i_gończy Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 [quote name='nathaniel']Masz rację, z gamoniem kochanym praca daje wiele satysfakcji, ale nigdy nie będziemy tak szybcy jak Ty i Una :), ani tak perfekcyjni:) .[/quote] Una jest szybka, owszem, ale to cecha wrodzona :lol: a perfekcyjna nie jest :eviltong: [quote name='nathaniel']Tak się zapytam to Twój pierwszy pies? [/quote] Nie czytałaś topiku :eviltong: Quote
nathaniel Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']Una jest szybka, owszem, ale to cecha wrodzona :lol: a perfekcyjna nie jest :eviltong: Nie czytałaś topiku :eviltong:[/quote] Mam 100 stron przeczytać mnie po 10 mdli, bo takie zapisane :D Quote
Marysia_i_gończy Posted July 3, 2006 Author Posted July 3, 2006 [quote name='nathaniel']Mam 100 stron przeczytać mnie po 10 mdli, bo takie zapisane :D[/quote] Mdli Cię po 10 stronach MOJEGO i UNY topiku?? :obrazic: :obrazic: :obrazic: [SIZE=1][COLOR=silver]Una to mój drugi pies, a pierwszy którego szkolę.[/COLOR][/SIZE] Quote
KaRa_ Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 O widze wspolny spacerk:cool3: i nic nie powiedzieliscie:mad: Quote
Sara Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 A ja się powtórzę Una jest [B]p i ę k n a[/B]. Zanim zaczęłam mieć różne czarne długowłose belgijskie myśli ( aktualnie coraz bardziej rude i krótkowłose ) :lol: zastanawiałam się właśnie nad GP. Oczywiście czekoladowym, jestem do szaleństwa zakochana w Buchcie Hani, idealna sylwetka, przepiękny kolor i wyraz pyska. :loveu: Ale Buchta kolorystycznie przy Unie to jest wersja light. Jestem pod wrażeniem tego co robisz. Chociaż wiele czytałam że Gończe się dobrze sprawdzają przy posłuszeństwie jak mają motywację, to jednak szkolenie myśliwskiego psa to jest wyzwanie. Una ślicznie ćwiczy. Bedę tu częściej wpadać, bo nie dość że modelina boska to jeszcze i fotograf genialny. Chciałabym kiedyś Unę poznać na żywo. Uwielbiam Gończe w ruchu... Quote
Tośka_m Posted July 3, 2006 Posted July 3, 2006 Marysiu, złapanie ostrości na Unie w ruchu graniczy z cudem :evil_lol: Pozwolisz, że troszku Ci zrobię bałagan w galerii :cool3: Ktoś tu jest chyba silniejszy :razz: [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img385.imageshack.us/img385/5386/tnp10308321mi.jpg[/IMG][/URL] Po prostu frisbee :lol: [URL="http://imageshack.us"][IMG]http://img385.imageshack.us/img385/5066/tnp10308212lm.jpg[/IMG][/URL] [U]KaRa[/U] - yyy... no bo to tylko takie małe spotkanko było :cool3: Quote
nathaniel Posted July 4, 2006 Posted July 4, 2006 [quote name='Marysia_i_gończy']Mdli Cię po 10 stronach MOJEGO i UNY topiku?? :obrazic: :obrazic: :obrazic: [SIZE=1][COLOR=silver]Una to mój drugi pies, a pierwszy którego szkolę.[/COLOR][/SIZE][/quote] A czy ja powiedziałam, że po Waszym topicku mnie mdli? [COLOR=Silver] [/COLOR][SIZE=1][COLOR=Silver]a myślałam, że jakoś się usprawiedliwię [/COLOR][/SIZE] Quote
gochgoch Posted July 4, 2006 Posted July 4, 2006 [IMG]http://img247.imageshack.us/img247/2282/imgp42482vz.jpg[/IMG] [FONT=System]no no charakterna panna... w sumie się nie dziwię..co ją bedzie bez żenady od tylca podchodził....:evil_lol:[/FONT] Quote
Tośka_m Posted July 4, 2006 Posted July 4, 2006 [quote name='gochgoch'] [FONT=System]no no charakterna panna... [B]w sumie się nie dziwię..co ją bedzie bez żenady od tylca podchodził....[/B]:evil_lol:[/FONT][/quote] Jak to bez żenady? Ozzy to jest bardzo kulturalny piesek i nigdy nikogo bez żenady od tylca nie podchodzi. No, prawie nigdy :eviltong: [SIZE=1]Czy podryzanie tylnych pęcin przez psy pasterskie nazywa się heeling?[/SIZE] Quote
Marysia_i_gończy Posted July 4, 2006 Author Posted July 4, 2006 [B]KaRa[/B] spacerek był tajny/poufny ;) ze względu na Unę. Ona po tej kontuzji reaguje na psy jeszcze nerwowiej niż kiedyś :-( dlatego poprosiłam Tośkę o spacerek socjalizacyjny - tylko dwa psy, na dodatek drugi samiec i to niepełny ;) [B]Saro[/B] jeśli o mnie chodzi możesz to powtarzać nawet kilka razy dziennie :loveu: A Una jest małpa, czasem mam dość jej inteligencji :razz: (Tośka widziała co Una wyprawia, żeby mnie zmusić do wyjęcia piłeczki ;)) - i nieobliczalności. Zawsze potrafi wywinąć jakiś numer :shake: Ale i tak jest moim najwspanialszym psem pod słońcem :loveu: A ja Ciebie podziwiam za pracę z jamniczką!! :klacz: [B]Tośko[/B] huuura!!! :multi: :multi: :multi: Złapałaś nas razem!!! :multi: :multi: :multi: :buzi: To drugie jest świetne - lewitujący talerzyk i Una w niego wpatrzona :cool1: A Uny wiszącej na talerzu nie masz?? :p [B]nathaniel [/B]powiedziałaś :eviltong: [SIZE=1][COLOR=silver]nic z tego :eviltong: [/COLOR][/SIZE] [B]gochgoch [/B]on jeszcze szczekał, taki był :razz: [SIZE=1][COLOR=silver]i w związku z tym Una próbowała go przerobić na naleśnika [/COLOR][/SIZE] Pozdrawiam Marysia i Una - męda Quote
Recommended Posts