ewka i haker Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 ooo my tez to cwiczymy tylko sie zatrzymalismy na pewnym etapie super jej idzie Quote
Paskuda_Bandzior Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 ooo super - cały Uniaczek w miseczce :multi: Quote
Mudik Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 My też to ćwiczymy, umiemy stanąc wszystkimi na, dwiema przednimi w, i nad tylnymi pracujemy. No i na razie mamy większą miskę:evil_lol::evil_lol:. Brawo Una!!! Quote
Kaśka (Hasta) Posted August 29, 2008 Posted August 29, 2008 sztuczka sympatyczna (oczywiście spróbuję odgapić :eviltong: ) jak bardzo przystojny jest rehabilitant? - muszę sie zastanowić czy nie mam przypadkiem problemów z nogami... :evil_lol: nogi mam tylko dwie!!! [SIZE=1][COLOR=Silver](za to jakie!)[/COLOR][/SIZE] Quote
nathaniel Posted August 30, 2008 Posted August 30, 2008 Tak sie nad psem znecac?! :mad: [SIZE=1]rambo , jest zle zbudowany do tego , tia, i jeszcze za gruby. [/SIZE] Quote
Marysia_i_gończy Posted September 3, 2008 Author Posted September 3, 2008 [B]ewka[/B] dlaczego zrezygnowaliście? [B]Paula[/B] w zasadzie to nie cały, tylko jej łapy :evil_lol: [B]Mudik[/B] muszę w takim razie wymyślić coś bardziej oryginalnego :eviltong: [B]Kaśka[/B] rehabilitant przystojny na zabój i fachowy, że hej! [SIZE=1][COLOR=Silver](ale żonaty)[/COLOR][/SIZE] [B]Jupi[/B] dzięki :) [B]nathaniel[/B] gruby? :mad: Odchudzić! :mad: Quote
Marysia_i_gończy Posted September 3, 2008 Author Posted September 3, 2008 W wyniku mobilizacji na liście klikerowej udało mi się pożyczyć kamerę i nakręcić filmiki. 1. Sztuczka uwieczniona na zdjęciach, czyli wchodzenie do miski: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=feia-bHOVP0[/URL] Dopiero na filmiku zobaczyłam, że ona praktycznie stoi na trzech łapach :-o muszę na to zwrócić uwagę! I jak widać - nie jest jej łatwo utrzymać równowagę :) 2. Krzyżowanie łapek: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=VJOfrVuAJOM[/URL] robione z ciekawości - uda się czystym kształtowaniem czy się nie uda? Wygląda, że się uda :multi: a zaczynałam od klikania jej patrzenia na podłogę, jak stała przede mną :razz: 3. Strefy na schodach: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=0gIL_itsJ-o[/URL] w zasadzie - no comment ;) 4. Agilitowe zmiany na sucho, czyli co można ćwiczyć bez przeszkód: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=pRwvz8g9M74[/URL] Pozdrawiam i jadę oddać kamerkę :-( Marysia i Una Quote
Mudik Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 Agilitowe zmiany na sucho super:loveu::loveu::loveu::loveu:, a co do schodów to musze zrobić deliemu wysyłanie bo na razie umie a) zbiegać do mnie b) zatrzymywać się gdy ja z nim zbiegam, ale wysyłania nie, ale ogólnie filmiki super i bardzo mnie przynajmniej mobilizujące do pracy Quote
Kaśka (Hasta) Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 każdy filmik zrobił na mnie niemałe wrażenie! jesteście boskie :loveu: co tu dużo gadać... [quote name='Marysia_i_gończy'] 3. Strefy na schodach: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=0gIL_itsJ-o[/URL] w zasadzie - no comment ;)[/quote] no ja jednak poproszę o komentarz... jaki jest cel "robienia stref"? o co chodzi? Quote
Marysia_i_gończy Posted September 3, 2008 Author Posted September 3, 2008 [B]Mudiku[/B] dziękuję za miłe słowa :) [B]Kasiu[/B] z strefami na schodach to oczywiście chodzi o agility :) Metoda, którą z Uną pracuje teraz, bazuje na metodzie Susan Garret opisanej w "Shaping succes". Zaczyna się to od targetowania nosem przezroczystej podkładki, potem robi się targetowanie tej podkładki na schodach - w takiej pozycji, żeby pies miał tylne łapy wyżej, a przednie na dole i dotykał podkładki nosem. A następnie uczy się tego wszystkiego, co Una robi na filmiku - przywołania do pozycji, wysyłania do pozycji, przebiegania obok psa - słowem - uczy się psa, żeby na dane hasło pobiegł po schodach w dół i przyjął pozycję 2on2off niezależnie od pozycji i ruchu przewodnika. Jak pies już to umie na jednych schodach, "przenosi" się zachowanie na inne schody, i kolejne, i jeszcze kolejne. A potem prosi się psa o to samo na prawdziwych, agilitowych strefówkach. I jeśli całą prace na schodach wykonało się solidnie i dobrze, to przejście ze schodów na strefówki powinno być szybkie i bezproblemowe. Zaletą tej metody jest to, że bardzo dużo można zrobić poza placem, bez strefówek :) Acha, no i w którymś momencie wywala się podkładkę, żeby pies, tak jak Una na filmiku, targetował nosem ziemie. Quote
Kaśka (Hasta) Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 aha :) nie zwrociłam uwagi na targetowanie nosem (dlatego że nie rozumiem metody); a jakie to ma zastosowanie w agility? to pozycja wyjściowa do dalszego zadania, czy jak? jak widzisz, jestem kompletnym laikiem, ale ciekawskim :P pozdrawiam i gratuluję sztuczkowych sukcesów! Quote
nathaniel Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 odchudzamy sie [ do mamy dotarlo jak weterynarz kazal], przez 2tyg mial zrzucic 500g, a udalo sie 700g. Quote
Jupi Posted September 3, 2008 Posted September 3, 2008 ale fajne filmiki:loveu: skąd Ty czerpiesz pomysły na nowe sztuczki jak np z miską?:lol:świetne:p nowe sztuczki to mój pomysł na zimowe wieczory ostatnio nauczyłam Ciri sztuczki wskakiwania mi na ręce tzn na gest rozłozenia rak na boki Ciri odbija sie i wskakuje mi na ręce i pokazywałam mamie nową sztuczke i skończyło sie krwotokiem z nosa:evil_lol: Cirka trafiła łokciem w nos i sie polała krew i to tak konkretnie, spodnie, kurtka i cała podłoga w krwi- bardzo widowiskowa sztuczka polecam:eviltong::diabloti::evil_lol: Quote
Marysia_i_gończy Posted September 3, 2008 Author Posted September 3, 2008 [B]Kasiu[/B] w agility są takie przeszkody, które nazywa się strefówkami - kładka, palisada i huśtawka. Mają one na początku i końcu takie pola namalowane innym kolorem - tzw. strefy. Zgodnie z zasadami pies musi dotknąć strefy przynajmniej jedną łapą (inaczej dostaje punkty karne). Tymczasem psy wolą skakać ponad strefami, bo to łatwiejsze i bardziej naturalne. Tak więc zaliczanie stref to cały wielki dział agility ;) generalnie sposoby zaliczania stref można podzielić na dwa: strefy biegane (kiedy psa uczy się, żeby biegł do końca przeszkody, a NIE skakał) i strefy zatrzymywane. To, do czego wstęp robię z Uną na schodach, to strefy zatrzymywane - 2on2off to nazwa pozycji, którą uczę psa przyjmować - 2 łapy na strefie, 2 łapy na ziemi. Tutaj masz przykład jak to się robi i jaki jest efekt: [URL]http://www.youtube.com/watch?v=uYrZ6On41tQ[/URL] [B]nathaniel [/B]- zgadzam się z Mudikiem - gratulacje! I oby tak dalej :) [B]Jupi[/B] z internetu, od znajomych :) Piękna sztuczka z tym wskakiwaniem :evil_lol: Una wskakuje na plecy - to bezpieczniejsze :eviltong: Quote
Kaśka (Hasta) Posted September 10, 2008 Posted September 10, 2008 dzięki, Marysiu, za wytłumaczenie :) (dobry z Ciebie nauczyciel - nie tylko psi) Quote
Marysia_i_gończy Posted September 20, 2008 Author Posted September 20, 2008 [B]Kasiu[/B] :oops: jeśli zrozumiałaś, to znaczy, że jesteś wyjątkowo inteligentnym uczniem :evil_lol: Wczoraj zaliczyłyśmy z Uną tropienie po tropie pańci, odc. 3 Trop miał ok 80 kroków, z czego ok. 78 przez zaorane pole (więc JA wiedziałam bardzo precyzyjnie, którędy trop idzie), prosty, potrójny i z przecięciem pod kątem prostym z moim tropem pojedynczym (głupia pańcia, głupia pańcia!). Una podprowadzona na trop wbiła nos w ślad mojego buta i zakręciła młynka ogonkiem :loveu: po czym bardzo zdecydowanie i wyraźnie tropiąc poszła moim śladem, schodziła z niego nie dalej niż na metr i poprawiała się ładnie, no bajka :loveu: potem skręciła na ten mój pojedynczy (głupia pańcia!), ale wyraźnie jej coś nie pasowało, więc jakoś tak gładko wróciła na ten właściwy. Doszła do gryzaczka, wzięła go w pysk i... poszła jeszcze dwa kroki dalej :-o:multi: po czym zawróciła i hola do zabawy! :) Podsumowując - jestem BARDZO zadowolona :multi: Quote
ewka i haker Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 to wielkie gratki dla WAS :loveu: ja w sumie nie wiem o co chodzi:oops: ale wynika ze wam super idzie:D:multi: Quote
Mudik Posted September 20, 2008 Posted September 20, 2008 Brawo świetnie wam idzie Marysiu!:multi::multi::multi: Quote
Marta i Wika Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 [quote name='Marysia_i_gończy']Trop miał ok 80 kroków, z czego ok. 78 przez zaorane pole (więc JA wiedziałam bardzo precyzyjnie, którędy trop idzie), prosty, potrójny [/QUOTE] A jak robisz potrójny? Chodzisz tam i z powrotem, czy trzy razy w tym samym kierunku? Bo pies odróżnia, w którą stronę jest ślad. Co nie znaczy, że nie umie tropić po wstecznym ;) Quote
Marysia_i_gończy Posted September 22, 2008 Author Posted September 22, 2008 [B]ewka, Mudik[/B] dzięki :) :) :) [B]Marto[/B] - oczywiście trzy razy w tą samą stronę :razz: [SIZE=1][COLOR="Silver"]A poza tym jest źle. A może nawet fatalnie, okaże się za kilka dni.[/COLOR][/SIZE] Quote
Kaśka (Hasta) Posted September 22, 2008 Posted September 22, 2008 [quote name='Marysia_i_gończy'] [SIZE=1][COLOR=Silver]A poza tym jest źle. A może nawet fatalnie, okaże się za kilka dni.[/COLOR][/SIZE][/quote] co sie dzieje? co znaczy fatalnie? brzmi baaardzo nieciekawie... :shake: Quote
Recommended Posts