Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pyza to jedna z suń znalezionych na stacji benzynowej w Jadlance.
Wątek suń jeszcze wszystkich razem:

http://www.dogomania.pl/forum/f1161/sunie-z-jadlanki-pomocy-9-10-sunie-wracaja-na-ulice-brak-stalych-deklaracji-pomoz-146292/?highlight=sunie+jadlanki

Sunia trafiła do mnie na tymczas w piątek, tj. 9.10.2009
Ponieważ każda z 3 suniek trafiła do innego domu tymczasowego, zakładam jej nowy wątek.

To jest ta najmniejsza i najbardziej strachliwa....

No właśnie..... I to jest temat na długą opowieść....

Może zacznę od tego, że Mała absolutnie nie potrafi chodzić na smyczy...
Kiedy do mnie przyjechała, zaniosłam ją do domu na rękach...
Próby wyprowadzenia jej na spacer na smyczy przypominają prowadzenia na smyczy lisa....

Mało by napisać, że Pyza jest strachliwa.... Ona jest po prostu PRZERAŻONA.....

Całe 3 dni, które u mnie przebywa, spędziła na fotelu.
Ona boi się nawet poruszyć.... Na dźwięk ludzkiego głosu reaguje ciągłym drżeniem ze strachu... O dotyku nie wspomnę....
Kiedy się do niej podchodzi - trzęsie się z przerażenia i odwraca głowę, chowa ją w oparcie fotela, żeby tylko jej nie dotknąć, żeby tylko na nią nie patrzeć.....

Boi się jeść, boi się pić...
W obecności człowieka nic nie zje.
Dopiero jak nikogo nie ma w pokoju - jedzenie znika.

Przez dwa dni bała się załatwić. Dopiero w niedzielę wieczorem się przełamała - widocznie już nie mogła wytrzymać.

Pierwszego dnia, rzeczą która szczególnie dała się we znaki był jej smród. No straszny fetor - nie do wytrzymania. Pomyślałam, że muszę ją wykąpać, ale nie teraz tylko może za kilka dni, jak się trochę oswoi. W innym wypadku mogłoby to się skończyć zawałem serca w wannie...

Po głębszych oględzinach wyszło na jaw, ze to nie śmierdzi jej sierść. Sierść na czyściutką.
Pyza ma zapalenie ucha i to z tego ucha taki fetor...

Razem z sunią przyjechały do mnie dwa płyny do czyszczenia i zakraplania ucha wraz z instrukcją weta.

Dwa razy dziennie przemywam i zakraplam jej to uszko, które ją bardzo boli.

WPLYNĘŁA DAROWIZNA OD GAMEBOY - 20 ZŁ - bardzo dziękuję!
WPLYNĘŁA DAROWIZNA OD AnnaA - 55 ZŁ - bardzo dziękuję!
WPLYNĘŁA DAROWIZNA OD Ammounie - 90 zł - bardzo dziękuję!
WPLYNĘŁA DAROWIZNA OD Beata_M - 15 ZŁ - bardzo dziękuję!
z bazarku ciasto - 25 zł
z bazarku balerinki - 50 zł
z bazarku buraczki - 15 zł
ihabe (za dodatkowe buraczki) - 30 zł
WPLYNĘŁA WPLATA OD Ammounie - 120 zł - bardzo dziękuję!
z bazarku sweter - 25 zł
z bazarku domowego - 21 zł

RAZEM: 466 zł

WYDATKI:

40 ZŁ - leczenie ucha Pyzy
30 ZŁ - leczenie ucha Pyzy
ogłoszenie Premium na KupSprzedaj - 15 zł
wyróżnienie na NapelkaInfo - 2,44 zł
Full opcja na Aukcjezwierzat.pl - 10 zł

Adopcje.org - Wykopywanko - 2,44 zł
10 zł - Full opcja na Aukcjezwierzat.pl
55 zł - ogłoszenie w Echo Targówka, Bródna i Zacisza
8 zł - adresówka

RAZEM: 468 zł.

SALDO KOŃCOWE - 2 zł

• Replies 219
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak. Mam Misia. Pyza go uwielbia - próbuje sie do niego przytulać, na spacerach chowa się pod niego. Jeżeli już próbuje iść, to za Misiem właśnie.
Pyza uwielbia inne psy. Boi się tylko ludzi...

Posted

Największa sunia jest u mnie. Nie umiem założyc jej wątku i narazie wypowiem się tutaj. W dalszym ciągu jestem i pewnie pozostanę pełna podziwu dla dziewczyn, które podjęły się te sunie stamtąd zabrac. To jakbym nie było trzy dorosłe suczki.:multi:

Posted

Sunia nie była szczepiona. Trzeba porobić wszystkie szczepienia...
Nie wiem jeszcze ile będzie kosztował cały komplet szczepień.
Przydałby się jakiś bazarek. Jak któraś ciotka wpadnie na pomysł jakiegoś fajnego bazarku to niech pisze!

Posted

Piromanka napisał(a):
Tak. Mam Misia. Pyza go uwielbia - próbuje sie do niego przytulać, na spacerach chowa się pod niego. Jeżeli już próbuje iść, to za Misiem właśnie.
Pyza uwielbia inne psy. Boi się tylko ludzi...

no to super
będzie szła za przykładem

Posted

Witaj Pyzuniu wpadłam w odwiedziny zobaczyć jak się skarbeczek miewa ale nie pocieszyły mnie wieść od cioci Piromanki , mam nadzieję że Pyzunie zasmakuje prawdziwego życia i otworzy się na człowieka a nie tylko na inne psiaki . Chyba idelanym rozwiązaniem byłby domek z innym psem co ?

Posted

Pyza poczyniła już pewne postępy w socjalizacji.
W miarę chodzi na smyczy. Ciągnie się jeszcze i trochę szarpie, ale przynajmniej chodzi... A to dużo w porównaniu z tym, co było na początku.
Pyza także nie krępuje się już jeść w obecności człowieka. Ba, dzisiaj jadła mi z ręki ciasteczka pasztetowe :razz: Wreszcie mogłam jej podać tabletki na robale, bo robale ma okropne :crazyeye:
Dalej się wszystkiego boi, ale potrafi już pokazać swoje niezadowolenie i ząbki przy okazji - np. wtedy, kiedy czyszczę jej chore ucho.
No i tym zapaleniem ucha jest dalej problem - nie przechodzi jej....

Ciotki, bardzo Was proszę o pomoc w postaci bazarków itd. bo mam w domu nieszczepionego psa...! Nie ma na to pieniędzy.

Posted

Aniu! Cudowne wieści z postępów Pyzulki! :loveu:

Myślisz że dobrze by było gdyby vet obejrzał uszko?

Ja na bazarek mogę wystawić moje umiejętności pedagogiczne, jestem pedagogiem, nauczycielem przedszkolnym i wczesnoszkolnym, pracuję programem Original Play z dziećmi w przedszkolach i szkołach:

"Znajdź czas na zabawę,
Znajdź czas, by kochać i być kochanym"

- napis nad drzwiami Domu Dziecka
Matki Teresy w Kalkucie.

Prywatna sesja Original Play z Twoim dzieckiem/dziećmi w wieku przedszkolnym w Warszawie - cena wywoławcza 50zł

Konsultacja dla Rodziców dzieci w wieku przedszkolnym dotycząca tworzenia przestrzeni psychologicznej zabawy - Czyli co zrobić aby moje dziecko było twórcze, radosne i harmonijnie się rozwijało? w Warszawie - cena wywoławcza 50zł

Więcej o Original Play na www.OriginalPlay.pl

Zapraszam przy okazji na konferencję „ZABAWA PRZEZ SERCE - EDUKACJA DLA POKOJU W ŚWIECIE KONFLIKTÓW I RYWALIZACJI”

Wstęp wolny. Więcej info na stronie.

Piromanko wstawisz na bazarek?

Całuję Ciebie i Pyzulkę!

Posted

mtf zalesie napisał(a):
bede na brodnie w ta lub nastepna niedziele to moglabym ci podrzucic rzeczy na bazarek jesli mi nie wyjda zdjecia

mtf - byłabym bardzo wdzięczna! :loveu::loveu::loveu: