weihaiwej Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Witam, mam pytanie, czy ktos z Was moze polecic dobra ksiazke nt. genetyki w hodowli psow? Na forum pojawilo sie wiele ciekawych zagadnien i chcialabym dowiedziec sie wiecej o dziedziczeniu roznych cech przez psy, doborze hodowlanym itp. Znalazlam jedynie "Poradnik dla hodowców psów. Genetyka w praktyce" M.Willisa, czy ktos zna te ksiazke i poleca? Pozdrawiam:) Quote
Anulka Posted June 1, 2005 Posted June 1, 2005 Hejka :D Ja osobiście polecam książkę "Hodowla psów" K. Ściesińskiego. Nie jest to co prawda książka wyłącznie o genetyce ale jest tam rozdział "wybrane wiadomości z genetyki psów" i "wady rozwojowe dziedziczne". W tym dziale był temat "GENETYCZNE" linki (artykuły po angielsku) i podane kilka stron w tym temacie :wink: Jak chcesz to mogę ci przesłać coś o dziedziczeniu cech okrywy włosowej u psów :wink: Quote
weihaiwej Posted June 2, 2005 Author Posted June 2, 2005 Dzieki Anulka, bylabym wdzieczna!:D Drobnymi kroczkami będę poszerzac wiedze:) Mam taką starszą ksiązkę Ścisińskiego "Pies. Utrzymanie i hodowla", tam też jest parę słów o dziedziczeniu:) A tych linków zaraz poszukam:P Pozdrawiam ! :) Quote
Oluna Posted June 8, 2005 Posted June 8, 2005 [quote name='weihaiwej']Znalazlam jedynie "Poradnik dla hodowców psów. Genetyka w praktyce" M.Willisa, czy ktos zna te ksiazke i poleca? Pozdrawiam:)[/quote] Polecam, choć momentami (jak dla mnie) jest pisana trudnym językiem - dużo nieznanej mi terminologii - i jako osobie nieobeznanej w genetyce czasem ciężko było mi zrozumieć niektóre rzeczy. Ale ogólnie książka bogata i warto się z nią zaznajomić :) Quote
RadekS Posted June 9, 2005 Posted June 9, 2005 Co do książek o genetyce to jest też wydana książka dla asystentów kynologicznych przez ZKwP całkiem niezła i moim zdaniem mogą ją zrozumieć mniej wtajemniczeni. Radek Quote
weihaiwej Posted June 9, 2005 Author Posted June 9, 2005 [quote name='RadekS']Co do książek o genetyce to jest też wydana książka dla asystentów kynologicznych przez ZKwP całkiem niezła i moim zdaniem mogą ją zrozumieć mniej wtajemniczeni. Radek[/quote] A wiesz o niej coś wiecej - tytuł, autor? I gdzie ja można kupić...? Oluna, zamówiłam sobie książkę Willisa, przekonam sie :lol: Dzieki za odpoweidzi! Quote
RadekS Posted June 10, 2005 Posted June 10, 2005 Zapytaj w oddziel związku. Nie pamiętam dokładnej nazwy ale jest to Kynologia dla asystentów lub coś w tym rodzaju. Quote
djuszes Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 ja polecam "genetyke zwierząt"Haron,świtoński książka dla studentów ale traktujaca takze o psach! doskonała dla początkujących ponieważ rozpoczyna się wyjaśnieniem poszczególnych pojęć jak np. gen,allel ... a potem są omówione zasady dziedziczenia u psów choroby genetyczne! pragne zaznazyć że książka ta tylko w iewielkiej czesci traktuje o psach! książka prof.Ściesińskiewgo też jest b.dobra szczególnie dlatego że traktuje strikte o kynologii!! pozdrawiam Quote
AMFI Posted June 26, 2005 Posted June 26, 2005 [quote name='djuszes']ja polecam "genetyke zwierząt"Haron,świtoński [/quote] Jesli juz to autorzy nazywaja się Krystyna [b]Ch[/b]aron i Marek Świtoński Quote
kaukazy Posted September 28, 2005 Posted September 28, 2005 [quote name='weihaiwej']Witam, mam pytanie, czy ktos z Was moze polecic dobra ksiazke nt. genetyki w hodowli psow? Na forum pojawilo sie wiele ciekawych zagadnien i chcialabym dowiedziec sie wiecej o dziedziczeniu roznych cech przez psy, doborze hodowlanym itp. Znalazlam jedynie "Poradnik dla hodowców psów. Genetyka w praktyce" M.Willisa, czy ktos zna te ksiazke i poleca? Pozdrawiam:)[/quote] Ja też bardzo polecam tę książkę.Jest naprawdę super i napisana jest w bardzo przystępnym języku. Quote
SH Posted October 15, 2005 Posted October 15, 2005 Polecam [b]T. Kaleta, K. Fiszdon "Wybrane zagadnienia z genetyki i zachowania się psów" [/b]oraz pozycję wymienianą wyżej bez podania autorów i pełnego tytułu [b]"Podstawy kynologii dla kandydatów na asystentów i sędziów kynologicznych" K.Fiszdon, A. Redlicka, M. Redlicki[/b] Quote
maga18 Posted November 20, 2005 Posted November 20, 2005 [quote name='Anulka'] Jak chcesz to mogę ci przesłać coś o dziedziczeniu cech okrywy włosowej u psów :wink:[/quote] jesli to meilem to mi mozesz przeslac :D Quote
Cockerek Posted November 21, 2005 Posted November 21, 2005 Zaczęłam właśnie czytać Willisa Poradnik dla hodowców psów. Jak dla mnie, jest super!!! :P Quote
JustynaJK Posted February 27, 2006 Posted February 27, 2006 Polecam również dział o genetyce w pozycji pt "Kynologia" autorstwa Monkiewicz, Wajdzik Quote
JustynaJK Posted March 18, 2006 Posted March 18, 2006 No i znalazłam jeszcze tą pozycję [URL="http://www.allegro.pl/item92964562_podstawy_genetyki_slask.html"]http://www.allegro.pl/item92964562_podstawy_genetyki_slask.html[/URL] Quote
Sonia Posted June 30, 2006 Posted June 30, 2006 Czy ktoś mógłby: - odsprzedać - poźyczyć (mieszkam w Poznaniu) lub - skserować mi (zapłacę z góry) książkę pani E. Junikiewicz "Podstawy genetyki". Bo zakładam, że normalnie nigdzie się jej nie da kupić.... Z góry dziekuję Quote
Norwich Posted August 18, 2006 Posted August 18, 2006 [quote name='Sonia']Czy ktoś mógłby: - odsprzedać - poźyczyć (mieszkam w Poznaniu) lub - skserować mi (zapłacę z góry) książkę pani E. Junikiewicz "Podstawy genetyki". Bo zakładam, że normalnie nigdzie się jej nie da kupić.... Z góry dziekuję[/quote] Odpuść sobie ten staroć. Quote
JustynaJK Posted August 28, 2006 Posted August 28, 2006 z tej pozycji są pytania na egzaminie asystenckim i sędziowskim Quote
Recommended Posts