Vutz Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 pisałam do nich, ale na razie nie odzywają się... pomyślałam, żeby odkupić psa od tego gościa... nie mogę go zabrać do domu, ale może jakiś hotelik opłacić i szukać DOBREGO domu... taka była moja koncepcja... no, ale nie mam pojęcia czy ktoś się odezwie... szkoda tego psa Quote
malawaszka Posted September 10, 2011 Author Posted September 10, 2011 [quote name='Vutz']pisałam do nich, ale na razie nie odzywają się... pomyślałam, żeby odkupić psa od tego gościa... nie mogę go zabrać do domu, ale może jakiś hotelik opłacić i szukać DOBREGO domu... taka była moja koncepcja... no, ale nie mam pojęcia czy ktoś się odezwie... szkoda tego psa[/QUOTE] przeczytaj najpierw wątek Kamyka - będziesz wiedziała co już było robione no i druga sprawa - Kamyk nie ma nic wspólnego ze sznaucerem więc proszę pisz na jego wątku - to mix airedale Quote
wilczy zew Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 [quote name='zerduszko']Szczególnie rasy stróżujące są wybitnie nastawione na współpracę z człowiekiem. Kundle sie biorą z kosmosu i były przez lata selekcjonowane zeby nie miały potrzeby obcowania z człowiekiem.[/QUOTE] Zaczynasz bredzić.Kundle mają potrzebę obcowania z człowiekiem ale nie mają dodatkowo tego nastawienia na pracę dla człowieka jak psy konkretnych ras. Nie mówię o konkretnym psie tylko o ogólnych spostrzeżeniach jakie poczyniłam pracując w schronie. Quote
zerduszko Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 [quote name='wilczy zew']Kundle mają potrzebę obcowania z człowiekiem ale nie mają dodatkowo tego nastawienia na pracę dla człowieka jak psy konkretnych ras. [/QUOTE] Nie mają? A z iloma próbowałaś pracować? I co to za praca z człowiekiem stróżowanie? Nienawidzę jak ktoś rozpowszechnia te krzywdzące zabobony. Nie wiem jak w Twoim świecie, ale w moim kundle często biorą się z mieszania różnych ras..... i wówczas im się ta potrzeba pracy ulatnia czy w innym momencie? Quote
wilczy zew Posted September 10, 2011 Posted September 10, 2011 [quote name='zerduszko']Nie mają? A z iloma próbowałaś pracować? I co to za praca z człowiekiem stróżowanie? Nienawidzę jak ktoś rozpowszechnia te krzywdzące zabobony. Nie wiem jak w Twoim świecie, ale w moim kundle często biorą się z mieszania różnych ras..... i wówczas im się ta potrzeba pracy ulatnia czy w innym momencie?[/QUOTE] Nie uważam,że kundle są gorsze. Poruszyłam tylko kwestię lepszego lub gorszego radzenia sobie w schronie. A z iloma psami konkretnych ras pracowałaś aby to porównać? Miałaś możliwość obserwować psy przyprowadzane do schronu i ich zachowanie w kolejnych tygodniach,miesiącach,jak jedne po pierwszym szoku całkiem dobrze sobie radziły a inne marniały a jeszcze inne nie potrzebowały człowieka tylko wolności. Quote
malawaszka Posted September 10, 2011 Author Posted September 10, 2011 bardzo Was proszę dziewczyny... to jest wątek sznaucerów a w tych postach giną informacje Quote
marako Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Od paru dni kręcił się po naszej wsi mały miemłody piesek (powiem wprost - staruszek), trochę z jamnika szorstkowłosego, trochę sznupa, trochę innych domieszek. Miał skórzaną obróżkę, węc myślałam, że komuś z naszej wioski nawiewa. Jednak wczoraj zaległ pod naszą bramą i wylądało na to, że jest mu tu dobrze. Dostał jeść, pić, chudy bardzo, ale widać, że miał dom, dość szybko go przypięłam na smycz. Ponieważ 2 miesiące wcześniej było ogłoszenie, że w sąsiedniej wsi zaginął mały, niemłody pies, sąsiadka, która akurat zna dbrze tę wieś zabrała go do auta (widać, że jeździł wcześniej, spokojnie wszedł) i pojechali na rozpytki. Tam akurat dożynki, więc megafony obwieściły okolicznym mieszkańcom o psie, ale chyba jednak nic z tego nie wyjdzie, tamten zaginiony był ponoć nieco inny. Nie możemy niestety wziąć czwartego, bo ledwie wyrabiamy z naszymi trzema (a właściwie pięcioma), pieska zabrał więc pod opiekę super gość, Miron, z naszej wsi, który opiekuje się takimi biedami (Ekostraż) i szuka im domów. Zazwyczaj dożywotnio, bo najbardziej lituje się nad dziadkami, które nie mają wielkich szans. Psy mają u niego dobrze, do tego stopnia, że codziennie są zabierane je poza posesję na spacer - a jest ich 11!!! Teraz już 12. Dlatego piszę o tym wszystkim, że gość już w ubiegłym roku zaklinał się, że więcej jak o 7 psów nie podoła zadbać, a kolejnego weźmie, jak wyadoptuje któregoś innego. Jednak psów jak widać mu przybyło, zawsze jest tak, że nie ma wyjścia, i trzeba wziąć. Więc postanowiłam zobaczyć, co ma "na stanie" i jak przypominałoby sznaucera, pokazać tutaj, zwłaszcza, jak piesek mały i młody. Małe i młode ma od 2 miesięcy aż dwa, ale czy mają coś ze sznaucera, nie wiem. To link do nich: [URL]http://ekostraz.pl/portal/psy_od_Mirona[/URL] . Od dwóch miesięcy je ogłasza, ale nie było żadnego telefonu. Więc jakby ktoś koniecznie chciał u Was młodego, małego, a nie byłoby "na stanie" innych, bardziej sznupiastych, to proszę o pokazanie ich. Naprawdę, Miron i jego żona to super ludzie, którzy wiele dobrego dla zwierzaków zrobili i warto im pomóc; jak zmniejszą pogłowie, na pewno zaopiekują się innymi biedakami. Quote
Drzagodha Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Zaproponowałam Wiesia i Lesia dziewczynie, która ma chętny domek na niedużego szczeniaka. Może akurat ;) Quote
marako Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 [B]Drzagodha[/B], dzięki za szybką reakcję. Ja też rozpytuję - sama nie wyobrażam sobie 12 psów u siebie, więc ucieszę się, jakby Mironowi któryś ubył. Quote
malawaszka Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 [quote name='Saththa']Kurcze...Który to cesar?[/QUOTE] Cedar [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-sJ0Ecn2BLUI/TgyMqve57PI/AAAAAAAAJ5k/K4GxEVjulPQ/DSC_2919.jpg[/IMG] Quote
malawaszka Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 [quote name='marako']Od paru dni kręcił się po naszej wsi mały miemłody piesek (powiem wprost - staruszek), trochę z jamnika szorstkowłosego, trochę sznupa, trochę innych domieszek. Miał skórzaną obróżkę, węc myślałam, że komuś z naszej wioski nawiewa. Jednak wczoraj zaległ pod naszą bramą i wylądało na to, że jest mu tu dobrze. Dostał jeść, pić, chudy bardzo, ale widać, że miał dom, dość szybko go przypięłam na smycz. Ponieważ 2 miesiące wcześniej było ogłoszenie, że w sąsiedniej wsi zaginął mały, niemłody pies, sąsiadka, która akurat zna dbrze tę wieś zabrała go do auta (widać, że jeździł wcześniej, spokojnie wszedł) i pojechali na rozpytki. Tam akurat dożynki, więc megafony obwieściły okolicznym mieszkańcom o psie, ale chyba jednak nic z tego nie wyjdzie, tamten zaginiony był ponoć nieco inny. Nie możemy niestety wziąć czwartego, bo ledwie wyrabiamy z naszymi trzema (a właściwie pięcioma), pieska zabrał więc pod opiekę super gość, Miron, z naszej wsi, który opiekuje się takimi biedami (Ekostraż) i szuka im domów. Zazwyczaj dożywotnio, bo najbardziej lituje się nad dziadkami, które nie mają wielkich szans. Psy mają u niego dobrze, do tego stopnia, że codziennie są zabierane je poza posesję na spacer - a jest ich 11!!! Teraz już 12. Dlatego piszę o tym wszystkim, że gość już w ubiegłym roku zaklinał się, że więcej jak o 7 psów nie podoła zadbać, a kolejnego weźmie, jak wyadoptuje któregoś innego. Jednak psów jak widać mu przybyło, zawsze jest tak, że nie ma wyjścia, i trzeba wziąć. Więc postanowiłam zobaczyć, co ma "na stanie" i jak przypominałoby sznaucera, pokazać tutaj, zwłaszcza, jak piesek mały i młody. Małe i młode ma od 2 miesięcy aż dwa, ale czy mają coś ze sznaucera, nie wiem. To link do nich: [URL]http://ekostraz.pl/portal/psy_od_Mirona[/URL] . Od dwóch miesięcy je ogłasza, ale nie było żadnego telefonu. Więc jakby ktoś koniecznie chciał u Was młodego, małego, a nie byłoby "na stanie" innych, bardziej sznupiastych, to proszę o pokazanie ich. Naprawdę, Miron i jego żona to super ludzie, którzy wiele dobrego dla zwierzaków zrobili i warto im pomóc; jak zmniejszą pogłowie, na pewno zaopiekują się innymi biedakami.[/QUOTE] a Wiesio i Lesio cą cudni!!! :loveu: to chyba są mixy sznaucerków - może mogłabyś Marako ich obciąć? mieliby większe szanse bo ludzie dopiero po obcięciu widzą jakie psiaki są ładne :roll: [IMG]http://ekostraz.pl/images/wiesio.jpg[/IMG] Nieduże (ok.30cm w kłębie) [B]Wiesio[/B] i [B]Lesio[/B] mają po 7 miesięcy. Zostały wyrzucone z jadącego samochodu. Dość mocno poturbowane szybko wracają do zdrowia. Są wesołe, lubią się bawić, zachowują czystość w domu. Zostały zaszczepione i odrobaczone Quote
marako Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 Ja też widzę w kudełkach na mordkach troszkę sznaucerka, choć nogi łyse jakieś, ale może z czasem i one trochę porosną - w końcu to jeszcze szczyle. Jutro po pracy zajadę obejrzeć je na żywo, jak mnie wpuści 12-psowa sfora. Porobię jakieś zdjęcia, przespaceruję, pogadam, zaproponuję, że je obetnę (tzn. chyba nie ja, bo nie mam wprawy z maszynką, choć nabyłam ostatnio i wypóbowałam na Grace z marnym efektem; Hondy bałam się tykać i słusznie). Quote
malawaszka Posted September 11, 2011 Author Posted September 11, 2011 no to super - czekamy na zdjecia :) i o charaktery wypytaj Quote
Saththa Posted September 11, 2011 Posted September 11, 2011 [quote name='malawaszka']Cedar [IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-sJ0Ecn2BLUI/TgyMqve57PI/AAAAAAAAJ5k/K4GxEVjulPQ/DSC_2919.jpg[/IMG][/QUOTE] Przepraszam za pomyłkę imienną. Kurcze jaka bieda:( Quote
kasiaprodex Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 "szczotki " szukajace domu. zapraszam na watek [URL]http://www.dogomania.pl/threads/214498-Cuda-cudeńka-ze-schroniska-w-Radysach?p=17619714#post17619714[/URL] Quote
AniaGucio Posted September 12, 2011 Posted September 12, 2011 [quote name='Marta666']Wydaje mi się,że to sznaucer... [URL]http://www.schronisko.szczecin.pl/zwierzeta/pokaz/433[/URL] EDIT: i jeszcze taki kudłacz,ale chyba raczej nie sznaucer [url]http://www.schronisko.szczecin.pl/zwierzeta/pokaz/412[/url][/QUOTE] Kobitki, i co z tymi psami?? Ten drugi wygląda jak jedna wielka masakra :( Quote
malawaszka Posted September 13, 2011 Author Posted September 13, 2011 ja nie mogę się niczego dowiedzieć - napisałam do kilku osób ze Szczecina i nie dostałam odpowiedzi :( Quote
zerduszko Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 [quote name='Saththa']o cholera. to moj szczecin heh[/QUOTE] To masz zadanie bojowe na weekend. Quote
Saththa Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 [quote name='zerduszko']To masz zadanie bojowe na weekend.[/QUOTE] Tak jest. Słucham :) Quote
malawaszka Posted September 13, 2011 Author Posted September 13, 2011 [quote name='Saththa']Tak jest. Słucham :)[/QUOTE] skoczyć do schronu i dowiedzieć się o tych psiakach coś- kiedy można zabrać, ja bym tego czarno-srebrnego wzięła do siebie bo Remik jedzie do DS a mnie się do cz-sr rwie serce najbardziej, no tylko transport :( przez całą polskę :( Quote
Saththa Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 [quote name='malawaszka']skoczyć do schronu i dowiedzieć się o tych psiakach coś- kiedy można zabrać, ja bym tego czarno-srebrnego wzięła do siebie bo Remik jedzie do DS a mnie się do cz-sr rwie serce najbardziej, no tylko transport :( przez całą polskę :([/QUOTE] heh pewnie będzie cięzko przez cała polske. Rozumiem, ze chodzi o tego 10 letniego heh. W sobotę pójdę. bo schron do 16 chyba a ja do 16 w pracy;/ Wasiu tylko mi napiszco oprocz kiedy mozna zabrac mam sie dowiedziec. Bo ja nie wiem... i hmmm wiecie ze ja tam byłam 2 razy... raz zawiozłam leki po tamisiu raz zawiozłam koce heh. Kurcze ale jak transport heh Quote
zerduszko Posted September 13, 2011 Posted September 13, 2011 Weź Ty pisz bez hehów, cobyśmy się domyślać nie musiały ;) Spisz sobie ich numery, jak już będziesz to się dowiedz o obu. Nie wiem czy Ci z bosku wyciągną, jak psy będą reagować... ale może uda się w paszcze zajrzeć? Quote
Recommended Posts