Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No co , mamie się zapomniało jak to miała małe dzieci :eviltong: poza tym pewnie wytedy była era pieluszek tetrowych :lol: ja pamietam jak kolezanka dostała mieszkanie i z mężem byli na tym mieszkaniu cos robić a ja pozniej miałam do nich dojechac z ich małym synkiem , no to ubrałam go przed wyjazdem i na pieluszke mu założyłam jeszcze majty , najpierw sie śmiali z tego a pozniej Arleta stwierdziła że fajny patent im sprzedałam :lol: skąd ja mogłam wiedzieć że jak dziecko ma pieluche to mu sie już majtek nie zakłada , były w szufladzie to założyłam haha :lol:
No u nas to moja mama jedynie dzieciakom śpiewa a ostatnio się śmiałyśmy bo idziemy do miasta w pewnym momencie Marysia zaczyna śpiewac " dziadek Heniu farme miał ..." ( jej dziadek jest farmerem i faktycznie ma farme , od małego jak widzi na obrazku pana z widłami albo traktorem to mówi ze to dziadzia Heniu :lol: ) ale skąd jej sie ta piosenka wzięła to do dzisiaj nie wiemy :evil_lol:

W ogóle zacyna sie interesować płcią , sostra statnio była u szwagierki która ma małego Sebastianka , i akurat go przebierała , Marysia stała i z wielkimi przestraszonymi oczami patrzyła co ten Sebastianek ma tam między nogami , a dzisiaj jak siostra jej pokazała zdjęcie Stasia to pierwsze pytanie było " a masz zdjęcie rozebranego Stasia?" , stwierdziłam że jak jeszcze fabian sie urodzi z dydusiem to Marysia stwierdzi że chyba z nia cos nie tak jest :evil_lol:

Buahahaha ja ostatnio tez myślalam ze ładowarka do komórki mi padła bo ładować nie chciała a sie okazało że przedłużacz był odlaczony od sieci :evil_lol:

Posted

[quote name='marta1624']Nie, bateria jest ok ;) Już go na gwarancji oddawałam i wtedy okazało się że system padł :( A teraz "objawy" są takie same, dobrze że gwarancja jeszcze. A właśnie- dziewczyny nie orientujecie się czy mogę "żądać" nowego tableta? Jest już 1,5 roku u mnie, 2 raz to samo się psuje, boję się że ponownie się zepsuje a będzie już po gwarancji (wyczytałam, że była podobno wadliwa partia, ale na ile to prawda to nie wiem) ;)[/QUOTE]

Kurcze ja niestety sie na tym nie znam :shake: ale jak moim rodzicom sie psuło żelazko , nowe żelazko z dobrej firmy co dostali niby dobre za chwile padło to w końcu ojciec sie wqurwił i powiedzial że On wiecznie latał z tym żelazkiem nie będzie bo ile można i chce nowe to mu oddali kase :evil_lol:

Posted

Marysia sobie doklei :D A z tabletem... No właśnie boję się że to będzie się powtarzać, a mało za niego nie zapłaciłam :/ Chyba wejdę na jakieś prawne forum i zobaczę co i jak, już bym wolała zwrot kasy albo nowy tablet, bo z opisów na forum to system może paść jeszcze nieraz :/

Posted

[quote name='marta1624']Marysia sobie doklei :D A z tabletem... No właśnie boję się że to będzie się powtarzać, a mało za niego nie zapłaciłam :/ Chyba wejdę na jakieś prawne forum i zobaczę co i jak, już bym wolała zwrot kasy albo nowy tablet, bo z opisów na forum to system może paść jeszcze nieraz :/[/QUOTE]

Wiesz , zaryzykować możesz i im powiedziec że żądasz nowego sprzętu albo zwrot kasy , nic nie tracisz a możesz zyskać , najwyżej Ci powiedzą że tak nie mogą zrobić ....

Posted

[quote name='marta1624']Nie, bateria jest ok ;) Już go na gwarancji oddawałam i wtedy okazało się że system padł :( A teraz "objawy" są takie same, dobrze że gwarancja jeszcze. A właśnie- dziewczyny nie orientujecie się czy mogę "żądać" nowego tableta? Jest już 1,5 roku u mnie, 2 raz to samo się psuje, boję się że ponownie się zepsuje a będzie już po gwarancji (wyczytałam, że była podobno wadliwa partia, ale na ile to prawda to nie wiem) ;)[/QUOTE]

[quote name='marta1624']Marysia sobie doklei :D A z tabletem... No właśnie boję się że to będzie się powtarzać, a mało za niego nie zapłaciłam :/ Chyba wejdę na jakieś prawne forum i zobaczę co i jak, już bym wolała zwrot kasy albo nowy tablet, bo z opisów na forum to system może paść jeszcze nieraz :/[/QUOTE]

to zależy - możesz reklamować z tytułu gwarancji (czyli to od producenta), albo z tytułu ustawy (wtedy masz prawne podstawy ustalone ustawowo, tj. producent nie ma nic do gadania).

oznacza to, że jeżeli masz coś w gwarancji (albo czegoś nie masz) co Ci akurat pasuje, to lepiej korzystać z gwarancji - jeśli np. nie ma terminu realizacji wg. producenta, to lepiej z ustawy (tam jest konkretny termin).

jeśli coś się zepsuje i zostanie naprawione (bo zazwyczaj tak jest, najpierw naprawa, ew. wymiana, dopiero na koniec kasa) to po dwukrotnej naprawie zgłaszasz chęć ustawowej rękojmi - wtedy dostajesz kasę, bo rękojmia przewiduje, że rzecz 2x naprawiana musi zostać wymieniona na nową,albo na kasę (co wybierzesz).

inna bajka, że pewnie nie zdążysz skorzystać z rękojmi, bo skoro drugi raz Ci padł, to nawet jeśli naprawią i padnie trzeci raz - musi dalej mieścić się w okresie gwarancyjnym :(

możesz tylko próbować kombinować, że skoro to trefna partia, to reklamujesz w związku z [I]niezgodnością z umową [/I](miał być dobry tablet, jest do dupy) - wtedy muszą Ci wymienić na nowy, ale musisz udowodnić, że partia jest trefna.

no :diabloti:

Posted

[quote name='Pani Profesor']to zależy - możesz reklamować z tytułu gwarancji (czyli to od producenta), albo z tytułu ustawy (wtedy masz prawne podstawy ustalone ustawowo, tj. producent nie ma nic do gadania).

oznacza to, że jeżeli masz coś w gwarancji (albo czegoś nie masz) co Ci akurat pasuje, to lepiej korzystać z gwarancji - jeśli np. nie ma terminu realizacji wg. producenta, to lepiej z ustawy (tam jest konkretny termin).

jeśli coś się zepsuje i zostanie naprawione (bo zazwyczaj tak jest, najpierw naprawa, ew. wymiana, dopiero na koniec kasa) to po dwukrotnej naprawie zgłaszasz chęć ustawowej rękojmi - wtedy dostajesz kasę, bo rękojmia przewiduje, że rzecz 2x naprawiana musi zostać wymieniona na nową,albo na kasę (co wybierzesz).

inna bajka, że pewnie nie zdążysz skorzystać z rękojmi, bo skoro drugi raz Ci padł, to nawet jeśli naprawią i padnie trzeci raz - musi dalej mieścić się w okresie gwarancyjnym :(

możesz tylko próbować kombinować, że skoro to trefna partia, to reklamujesz w związku z [I]niezgodnością z umową [/I](miał być dobry tablet, jest do dupy) - wtedy muszą Ci wymienić na nowy, ale musisz udowodnić, że partia jest trefna.

no :diabloti:[/QUOTE]

Dobrze takie rzeczy wiedziec :lol:

Posted

PP- dzięki za szczegółowe wyjaśnienie ;) No 3 raz w gwarancji... To musiałabym mieć pecha, bo teraz psuł się 2 razy w 1,5 roku, a koniec gwarancji za pół roku. Ale nie wiadomo, może zacznę go ciorać i wykorzystywać w najcięższych warunkach :D Na razie napisałam meila do producenta że drugi raz to samo, przydzielili mi konsultanta i jutro będzie do mnie pisać w tej sprawie , ale byłam ciekawa czy mogę się ubiegać u niego o wymianę sprzętu ;)

Posted

prawnie nie,ale jeśli masz w gwarancji taki zapis, że producent dopuszcza [I]albo [/I]naprawę, [I]albo [/I]wymianę, [I]albo [/I]zwrot pieniędzy (co się mega rzadko zdarza),to pewnie możesz negocjować, choć czasem niektóre firmy wymieniają, żeby pokazać, że ich marka jest super ;)
w razie problemów, jeśli chciałabyś wymianę,to dopiero jak Ci się po drugiej naprawie zepsuje i znowu coś będzie nie tak- wtedy z tytułu rękojmi muszą zrobić tak, ja sobie życzysz, no ale musisz się zmieścić w czasie tych 2 lat, czy tam ilu..

Posted

[quote name='Pani Profesor']prawnie nie,ale jeśli masz w gwarancji taki zapis, że producent dopuszcza [I]albo [/I]naprawę, [I]albo [/I]wymianę, [I]albo [/I]zwrot pieniędzy (co się mega rzadko zdarza),to pewnie możesz negocjować, choć czasem niektóre firmy wymieniają, żeby pokazać, że ich marka jest super ;)
w razie problemów, jeśli chciałabyś wymianę,to dopiero jak Ci się po drugiej naprawie zepsuje i znowu coś będzie nie tak- wtedy z tytułu rękojmi muszą zrobić tak, ja sobie życzysz, no ale musisz się zmieścić w czasie tych 2 lat, czy tam ilu..[/QUOTE]

No to czekam co powiedzą ;) W warunkach gwarancji pisze że albo naprawa, albo wymiana na nowy. Jutro napiszę że jestem troche zbulwersowana, bo kupiłam tablet z (jak myślałam) dobrej firmy, a tu takie coś :/

Posted

[quote name='marta1624']No to czekam co powiedzą ;) W warunkach gwarancji pisze że albo naprawa, albo wymiana na nowy. Jutro napiszę że jestem troche zbulwersowana, bo kupiłam tablet z (jak myślałam) dobrej firmy, a tu takie coś :/[/QUOTE]

a masz wyróżnione, w jakim wypadku naprawa, a w jakim wymiana, czy "dobra wola producenta"? bo jeśli masz po prostu albo/albo, to wg. mnie wystarczy spytać, a nuż ;)

Posted

[quote name='Pani Profesor']a masz wyróżnione, w jakim wypadku naprawa, a w jakim wymiana, czy "dobra wola producenta"? bo jeśli masz po prostu albo/albo, to wg. mnie wystarczy spytać, a nuż ;)[/QUOTE]
Pisze tylko albo to albo to ;) A dalej że nie uznają jeśli to moja wina (i tam że spadł, zalany itd.). No spróbuję, zwłaszcza że mnie trochę przeraża to, że może się powtarzać to samo bo była wadliwa partia z której może być mój tablet. Teraz to luzik, bo oddam na gwarancję, ale jak się skończy to płacić za naprawy mi się nie uśmiecha (jeśli faktycznie byłaby to ta partia). Zobaczę jutro, co napiszą, i na pewno się podzielę co wyszło ;)

Posted

[quote name='marta1624']Pisze tylko albo to albo to ;) A dalej że nie uznają jeśli to moja wina (i tam że spadł, zalany itd.). No spróbuję, zwłaszcza że mnie trochę przeraża to, że może się powtarzać to samo bo była wadliwa partia z której może być mój tablet. Teraz to luzik, bo oddam na gwarancję, ale jak się skończy to płacić za naprawy mi się nie uśmiecha (jeśli faktycznie byłaby to ta partia). Zobaczę jutro, co napiszą, i na pewno się podzielę co wyszło ;)[/QUOTE]

podziel się i przy okazji napisz firmę ;) będzie 'dla potomności'.

w sumie tablet to nie są buty, że Ci dowalą "nieprawidłowe użytkowanie" (tak oszukują nagminnie w CCC, gdzie praktycznie nie idzie zareklamować butów po bożemu, zawsze "źle użytkowane", "ściągane bez rozsznurowania", a "ekspertyza" na zapleczu...), także trzymam kciuki za wymianę ;)

Posted

[quote name='Pani Profesor']podziel się i przy okazji napisz firmę ;) będzie 'dla potomności'.

w sumie tablet to nie są buty, że Ci dowalą "nieprawidłowe użytkowanie" (tak oszukują nagminnie w CCC, gdzie praktycznie nie idzie zareklamować butów po bożemu, zawsze "źle użytkowane", "ściągane bez rozsznurowania", a "ekspertyza" na zapleczu...), także trzymam kciuki za wymianę ;)[/QUOTE]
Tablet to Nexus 7 z Asusa ;) Kupiłam bo miał dobre opinie, i faktycznie działał super, bateria długo trzymała. Potem reklamacja, na kartce od nich wyszło że system padł (nie powiem, bo szybko rozpatrzyli i byli w stałym kontakcie), i znowu wszystko super aż do teraz (znowu coś padło, objawy te same więc podejrzewam system). Zobaczymy co teraz napiszą, bo tak to nie mogę się przyczepić- wiadomości dostaję, realizacja szybka. Ale wolałabym nie musieć korzystać z ich usług :) A co do butów- niestety mam takie same problemy z reklamacjami w CCC co ty. Zawsze jest wymówka, że źle użytkowane :/

Posted

[quote name='dOgLoV']No co , mamie się zapomniało jak to miała małe dzieci :eviltong: poza tym pewnie wytedy była era pieluszek tetrowych :lol: ja pamietam jak kolezanka dostała mieszkanie i z mężem byli na tym mieszkaniu cos robić a ja pozniej miałam do nich dojechac z ich małym synkiem , no to ubrałam go przed wyjazdem i na pieluszke mu założyłam jeszcze majty , najpierw sie śmiali z tego a pozniej Arleta stwierdziła że fajny patent im sprzedałam :lol: skąd ja mogłam wiedzieć że jak dziecko ma pieluche to mu sie już majtek nie zakłada , były w szufladzie to założyłam haha :lol:
No u nas to moja mama jedynie dzieciakom śpiewa a ostatnio się śmiałyśmy bo idziemy do miasta w pewnym momencie Marysia zaczyna śpiewac " dziadek Heniu farme miał ..." ( jej dziadek jest farmerem i faktycznie ma farme , od małego jak widzi na obrazku pana z widłami albo traktorem to mówi ze to dziadzia Heniu :lol: ) ale skąd jej sie ta piosenka wzięła to do dzisiaj nie wiemy :evil_lol:

W ogóle zacyna sie interesować płcią , sostra statnio była u szwagierki która ma małego Sebastianka , i akurat go przebierała , Marysia stała i z wielkimi przestraszonymi oczami patrzyła co ten Sebastianek ma tam między nogami , a dzisiaj jak siostra jej pokazała zdjęcie Stasia to pierwsze pytanie było " a masz zdjęcie rozebranego Stasia?" , stwierdziłam że jak jeszcze fabian sie urodzi z dydusiem to Marysia stwierdzi że chyba z nia cos nie tak jest :evil_lol:

Buahahaha ja ostatnio tez myślalam ze ładowarka do komórki mi padła bo ładować nie chciała a sie okazało że przedłużacz był odlaczony od sieci :evil_lol:[/QUOTE]
Ja jeszcze era tetry, ale brat miał troszkę pampersów te 25 lat temu, ale w sumie mogło się zapomnieć :evil_lol:
Marysia jest boska :loveu::loveu:. O farmie jest piosenka chyba o wujku, to sobie na dziadka przekształciła :lol:

A nie jest tak z tymi gwarancjami że się przedłużają z tytułu napraw? Coś gdzieś tak mi się wydaje że było, ale nie pamiętam dokładnie :roll:. Jak mi przysłali wadliwego xBoxa (zawieszał się) to po napisaniu maila kazali mi odesłać i przysłali innego z gwarancją od dnia wysyłki tego drugiego. Było tak że przez moment zostałam z dwoma xboxami a niby miał ode mnie kurier odebrać nie działającego jak przywiezie tego nowego i nie odebrał bo nie miał zlecenia :lol:.
W CCC raz reklamowałam buty prawie 8 lat temu i dostałam zwrot kasy :cool3:. Może dlatego że pojechałam z wózkiem, w zimę, taka mała biedna dziewczyneczka z dzieciątkiem. Nikt nie pytał czy moje, na czole nie miałam napisane że chrześniak, ale najważniejsze że reklamację uwzględnili :evil_lol:

Posted

[quote name='marta1624']Hejka Aga ;) Jak Staś? Z gwarancją to u mnie pisze że czas albo do końca trwania okresu gwarancyjnego, albo 3 miesiące :niewiem:[/QUOTE]

myślę, że te "3 miesiące" oznaczają czas, w którym trzeba zgłosić ujawnienie się wady, tj. jak coś się schrzani,to masz 3 miesiące żeby oddać na gwarancję, tak strzelam w ciemno ;)

Posted

[quote name='Pani Profesor']myślę, że te "3 miesiące" oznaczają czas, w którym trzeba zgłosić ujawnienie się wady, tj. jak coś się schrzani,to masz 3 miesiące żeby oddać na gwarancję, tak strzelam w ciemno ;)[/QUOTE]

Możliwe, nie znam się na tym :D Dzisiaj pisałam z panem i ugadujemy się kiedy kurier przyjedzie po paczkę ;) I zaczekam co zrobią ;)

Posted

[quote name='marta1624']Hejka Aga ;) Jak Staś? [/QUOTE]

[quote name='Ty$ka']Jaki Stasiu duży :loveu:[/QUOTE]

Hejka ;)

Staś duży i zdrowy :loveu: nie dostał 10 punktów bo wyszly komplikacje podczas porodu , okazało się że jest obrócony jakoś bokiem , lekarz powiedział że mają ciąć ale Paulina sie uparła i urosiła pielegniarkę zeby ta z kolei przegadała lekarzowi ze Ona cesarki nie chce no i udało się , urodziła naturalnie , a że Staś był siny jak wyszedł to dostał 8semke , w sumie miał punkty 8-8-9-10 , wiem ze 10tke dostał za to że płakał zaraz po urodzeniu a reszta to nie wiem ;)

Własnie od niego wróciłam :loveu: słodziak na maxa , a jakie ma kudly czarne , szok , troszke krótsze niz miał moj brat jak sie urodził ale też ma czarne i mega gęste :loveu:

A jaki prezencik dzisiaj dostalam od cioci Madzi :loveu:

Posted

ręczniczek :loveu:

[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-B0iR080IEY4/U_4FccnaStI/AAAAAAAAC2s/CK6F37bgJbQ/w440-h587-no/DSC_8110.jpg[/IMG]

bodziaczki :loveu:

[IMG]https://lh6.googleusercontent.com/-bY-crhlPgdM/U_4FcU8dxbI/AAAAAAAAC2k/gZaBw68ffJ8/w640-h480-no/DSC_8111.jpg[/IMG]

paputy :loveu:

[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-cfG1KUYuQKM/U_4FccDIDNI/AAAAAAAAC2o/-tyoqyQdIL0/w640-h480-no/DSC_8112.jpg[/IMG]

i kocyk :loveu:

[IMG]https://lh5.googleusercontent.com/-kTDyIi11nxs/U_4Fc4Nq-WI/AAAAAAAAC2c/YerkxtB6Iw8/w640-h480-no/DSC_8113.jpg[/IMG]

Marysia musiala od razu go wyprobować :loveu:

[IMG]https://lh4.googleusercontent.com/-2pi3EQU_A80/U_4FdWxrhOI/AAAAAAAAC2g/aDyOjL_SX0Y/w640-h480-no/DSC_8114.jpg[/IMG]

Kochaną mamy tą ciocię :loveu: