Jump to content
Dogomania

Wystąpienie przed Sejmem ! W imieniu tych, które nie mówią..

Recommended Posts

Posted

Dlaczego nie, jesli beda za tym szly konkretne pieniadze do skarbu panstwa?
Rodzaje chipow sa okreslone bodajze dyrektywa unijna i sa zczytywane w calej Europie i wielu krajach poza nia.

• Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pieniądze będą ale aby z ziemi uzyskać chleb najpierw należy zasiać czyli najpierw państwo musiałoby pieniądze wyłożyć aby potem miało mieć zysk.Jak o coś walczyć to najpierw o sterylizacje.Kadencja jest zbyt krótka i nie ma pewności ,że ta partia która rządzi obecnie będzie rządzić po kolejnych wyborach .Ja tam czipowanie popieram ogromnie ale jeśli by miały być pieniądze albo na sterylki albo na czipy wybiorę w pierwszej kolejności sterylizację.

Posted

Jeszcze raz sie pytam, na co musialoby panstwo wylozyc?
Sugeruje zaoferowac politykom zysk od kilku milioniow psow w Polsce, a przy okazji zrobic cos ku poprawie sytuacji zwierzat, inaczej nie chwyci.
Co Wy z tym wykladaniem pieniedzy, jedyny, kto bedzie musial zabulic (badz juz zabulil) to Kowalski decydujacy sie na zwierze.

Posted

[quote name='Ada-jeje']Faktycznie wiemy ze kraj jest w kryzysie, dlatego nie proponowalabym czipowania, a obowiazkowo adresowki. Juz wyjasniam na podstawie wiedzy zdobytej z Fundacji Argos. A zeby czipowanie mialo przyniesc pozadane efekty musialo by to kosztowac panstwo kilka albo nawet kilkanascie milionow zl. musiala by powstac centralna baza danch identycznie taka sama jak z numerami rejestracyjnymi samochodow, musil by to byc obowiazek, i powstac caly sztab ludzi a na to panstwo napewno nie stac. :shake: To tak jak nasze numery pesel. Ale mozemy rzadac likwidacji pseudochodowli, kastracji zwierzat a kto nie wyraza zgody powinien placic wysokie oplaty od zwierzat bo to on wlasnie sie przyczynia do nadpopulacji i zapelniania schronisk na ktore gminy wydaja jednak nie malo kasy.( nasze podatnikow) Zakaz handlu zwierzetami na targowiskach, bazarch, gieldach samochodowych pod grozba wysokich grzywien, zakaz posiadania zwierzat osobom ktore byly karane za znecanie sie nad zwierzetami. Testy psychologiczne oraz swiadectwo o niekaralnosci od osob ktore chca posiadac psy ras groznych i ich mieszncow. Rzetelnego wywiazywania sie wetow powiatowych z powierzonych im zadan co sie tyczy schronisk. Bo jak mozna nazwac wywiazywaniem sie ze swoich obowiazkow weta ktory nie widzi przepelnienia w schroniskach nawet kilkakrotnego, przeciez to wlasnie on na pierwszym miejscu powinien sie przeciwstawic podmiotowi ktory jest zarzadca schroniska ( nie bylo by jak w przypadku Olkusza, Krzyczek, Krazel i innych mordowni). Zdecydowanie wyzsze kary za znecanie sie nad zwierzatami. Na chwile obecna tyle sobie przpomnialam.
Tu np. Ada wyjaśnia po części kwestie chipowania...

Posted

Tez wybiore sterylki. Bo one sa wazniejsze.

Jak nauczymy ludzi, ze oplaca sie sterylizowac to naprawde bedzie juz duzy krok do przodu. Na wszystko kasy nie uzyskamy, tego jestem wiecej niz pewna.

Posted

A ja z uporem maniaka twierdze, ze jest komercyjna baza danych, na ogol UM maja dostep do netu, wiec ustalenie po nr chipu, badz adresie nie powinno stanowic problemu.
Po co dobudowywac cos do juz istniejacego systemu?
Bez oznakowania zwierzat jakiekolwiek proby poprawy sytuacji sa na krotka mete, mozna co najwyzej zwiekszac liczne eutanazji.

Posted

[quote name='aina155']Tez wybiore sterylki. Bo one sa wazniejsze.

Jak nauczymy ludzi, ze oplaca sie sterylizowac to naprawde bedzie juz duzy krok do przodu. Na wszystko kasy nie uzyskamy, tego jestem wiecej niz pewna.
Ale to nie o to chodzi...Baza danych jest bardzo potrzebna, trzeba egzekwować prawo, rejestrować mioty, żeby walczyć z pseudo.. To powinien być kolejny krok..
Co do sterylek, ja ani swojej koleżanki nie mogę przekonać, ani sąsiadów.. Koszty są spore (dla niektórych), niektórzy się boją, a niektórzy lubią sceniacki :roll:
warto pomyślec o naprawdę drastycznych nadrukach na koszulki albo banerach (transparentach itp.) Akcje uświadamiające są potrzebne bez dwóch zdań.. Myślałam o stronie internetowej, nie wszyscy znają dogo.. Można rozsyłac na NK, w listach do posłów..
Bamboo zrobiła przejmujący film.. on porusza i daje zamierzony efekt. Jeśli dopracowac akcję, 'atakowac' z kilku stron może się udac.
Ja jutro jadę do pracy, będę rzadziej na dogo, ale postaram się jakoś to wszytsko ogarniac..

Posted

karjo2 napisał(a):
A ja z uporem maniaka twierdze, ze jest komercyjna baza danych, na ogol UM maja dostep do netu, wiec ustalenie po nr chipu, badz adresie nie powinno stanowic problemu.
Po co dobudowywac cos do juz istniejacego systemu?
Bez oznakowania zwierzat jakiekolwiek proby poprawy sytuacji sa na krotka mete, mozna co najwyzej zwiekszac liczne eutanazji.

Chyba wiem o czym mówisz.. widziałam kiedyś link na stronie Emira. Masz to gdzieś? Nie wiem czego ona nie spełnia swojej funkcji, bo bardzo ciężko jest znaleźć jakiekolwiek dane. Mało jest zarejestrowanych psów.
Dużym problemem w bazach są też niepełne dane właścicieli..
Jeśli faktycznie ona jest w stanie pełnić rolę ogólnopolskiej bazy to dobrze byłoby to wykorzystać. Ale kto jest w stanie to sprawdzić?

Posted

Cos wam powiem: bylam zarejsetrowac psa w UM. Spisali ode mnie moje dane, numer tel. i.... wage psa :diabloti: Nic wiecej

Soema- strona o sterylkach powstaje (tzn. w zwiazku ze Swinka) ale bedziemy tez tam do sterylek zachecac.

Posted

=karjo2;Baza danych:
Polskie Towarzystwo Rejestracji i Identyfikacji Zwierząt – Ogólnopolska Baza Danych Zwierząt Oznakowanych

Dzieki, czy tom jedyna baza w Polsce?

:razz:Moja dygresja, w Polsce o ile mi wiadomo, chipuja bezplatnie wiec panstwo za to placi???:evil_lol::evil_lol::evil_lol::lol:Musiala byc jakas ustawa czy co?? Ktos to przeforsowal; parta?, posel??? U nas placi sie samemu...:shake::shake:

:cool3::cool3:Do wiadomosci cioteczek, juz dwa razy glosowalam w wyborach
w Polsce:crazyeye::crazyeye::-o:-o

Posted

Chipowanie gdzieniegdzie bywa bezplatne, tzn. gmina wykupila usluge i ja sponsoruje. W efekcie czasem trafia sie do lokalnych rejestrow, nie polaczonych w calosc na skale Polski.
Natomiast chipowanie powinno byc platne przez wlasciciela, lacznie z oplata w np. wczesniej wspomnianej bazie komercyjnej, obejmujacej Polske, z opcja wpisu krajow europejskich.
Aina napisz ciut czytelniej, "nylam zarejsetrowac" ;)?
Pewnie pobrano dane do oplat za psa (tez zaleznie od rozporzadzenia gmin).

Posted

Ajlon1989 napisał(a):
Czipowanie w naszej gminie bylo obowiązkowe, bezpłatne. właśnie sprawdzalam nr czipu w tej bazie danych i takowego nie ma :roll:
I dlatego jestem za ogolnopolska baza, a nie, ze kazda pipidowka ma swoja - pies jak mi sie zgubi w jakims innym miescie, to nie mam szans go znalezc, bo figuruje tylko w szczecinskiej bazie, np. To nie sa czasy chlopow panszczyznianych, ludzie podrozuja, a psy razem z nimi :roll:

Posted

Ot to jest to o czym mowil p. Wypych z Fundacji Argos. Mamy czasy kryzysu a gminy bezmyslnie wyrzucaja kase w bloto. Gdyby wzieli gotowca z Gminy Gridzisk Mazowiecki gdzie jest uchwala rady miasta na sterylki, korzysc na dzien dzisiejszy byla by wieksza. Dopoki nie ma ogolnopolskiej bazy danych, czipowanie zwierzat jest bezzsensowne.

Posted

Ada-jeje napisał(a):
Dopoki nie ma ogolnopolskiej bazy danych, czipowanie zwierzat jest bezzsensowne.

Podpisuje sie pod tym wszystkimi kopytami, wlasnymi i przyleglosciami. Nie ma sensu w ogole gadac o koniecznosci chipowania, jezeli ma byc kilka-kilkanascie baz...... albo, co jeszcze lepsze i juz full kuriozum - chip jest, a bazy nie ma, albo nie jest update'owana!

Posted

=Soema;Chipowanie jest bezpłatne??:razz:

Pakusia chipowali w schronisku w Krakowie, bezplatnie, teraz bedziemy rejestrowac w bazie danych, to nie takie proste, wet najpierw rejestruje potem wlasciciel troche za duzo biurokracji..no wet z Warszawy wiec musi ponownie zarejestrowac ...dam znac jak procedura przebiegla ...samemu nie mozna zarejestrowac...ale wlasciciel musi wlozyc dane psa, jezeli sie zgadza z info od weta ..to OK...problem z baza dla psow chipowanych za granica, baza wyrzuca numer chipa ..??? Idiotyzm..mam ten zgryz ale obejdziemy elegancko...tylko uplynie troche czasu...

Baza ponizej, niby ogolnopolska ??? Oni rozsylaja te numery chipow na cala Polske ...???
weci powinni rejestrowac i przesylac druki do nich??? A tu slysze, ze sa bazy lokalne???
Maslo maslane...nie ma koordynacji..

http://www.identyfikacja.pl/www/

Posted

Coronaaj w Krakowie chyba wszystkie psy chipowane, w większości te co idą do domów.. Sterylki też są.
Ale jak ja chcę swojego psa zachipować, to muszę zapłacić. Nie wszystkie gminy miały akcje darmowego chipowania. Chciałam napisać, że też nie widzę sensu w chipowaniu, jeśli nie ma ogólnopolskiej bazy danych.. bo jest ciężko.
Ale przypomniała mi się Katia, szczeniak adoptowany ze schronu w Krk, którego właściciele wpadli na 'genialny' plan i obcięli jej sekatorem ogonem i obcięli uszy.. Suka uciekła i wskoczyła chyba do samochodu SM i w schronie po chipie wiedzieli skąd pies.. Ale.. co z tego?
http://www.dogomania.pl/forum/f85/okaleczona-katia-krakow-ma-dom-136214/

Posted

ADa, dlaczego utrzymujesz, ze strona Identyfikacji nie jest baza ogolnopolska, owszem doszedl by np. zapis o rejestrowaniu w niej psow, bo na razie jest to dobrowolne, ale baza jako taka istnieje.
Malo, mozna dokonac wpisu dostepnego w obrebie Unii.

Posted

Czy wiesz kto ma dostep do bazy ogolnopolskiej jak ja nazywacie. Podaje Ci przyklad. Od tego roku gmina Krzeszowice czipuje swoje psy. Czytnik do nich bedzie miec na terenie gminy SM i gmina. W godzinach popoludniowych i w weekendy nikt tam nie pracuje. W dni powszednie ktos znajdzie psa, SM odczyta nr. czipa musi sie kontaktowac z baza danych, baza danych ustala wlasciciela i probuje nawiazac nim kontakt, jezeli oczywiscie podany nr. tel. jest aktualny a wlasciciel wcale nie musi go odebrac bo juz go nie chce. I z zaczipowanym psem jestesmy w tym samym miejscu co i z niezaczipowanym. Co zrobic z psem przez okres ustalania wlasciciela? nawet jezeli znajdzie sie taki ktory chce odebrac swojego psa. Zrozum przeplyw informacji musi byc przez 24 godziny, tak jak to jest z ustaleniem wlasciciela samochodu. W tym przypadku brak takiego funkcjonowania. Psa nie mozesz odstawic na parking. :shake:

Posted

Myślicie, że jest możliwe wprowadzenie "zakazu posiadania zwierząt" za dopuszczenie się wyjątkowego okrucieństwa wobec nich? Będzie ktoś od egzekwowania tego..?

Posted

Ja nie wiem czy Ty mieszkasz w Polsce?Pedofile i inni zwyrodnialcy wracają mieszkać ze swymi ofiarami.Kupuje się prawa jazdy.Kto to może kontrolować i egzekwować?Ja nie wiem chyba ,że masz jakiś pomysł.Twierdzę,że są tacy którzy nie raczą nawet psa przeciw wściekliźnie szczepić ,a to choroba śmiertelna nawet dla ludzi.Kto to sprawdza?

Posted

A wiec po co nam nowych ustaw jezeli nie potrafimy korzystac z tych ktore sa? Bez egzekwowania prawa, nawt jezeli powstanie nowe nie zmienimy sytuacji. Powtarzam ja papuga, zacznijmy wojne z tym co mamy do dyspozycji a machina sama ruszy. Za malo osob organizacji korzysta z praw jakie maja w reku. Ale juz jest kilka schronisk zamknietych lub maja ograniczone mozliwosci dzialania. Po woli dosypujemy piasku pomiedzy tryby ktore sie kreca, a sa to hycle, gminy, powiatowi weci. Kazdy z nich chce miec spokoj, a jezeli my im tego spokoju nie damy i tryby zaczna sie zacierac to gora sama ruszy bo nie bedzie miela wyjscia. Zamykajmy im zatem droge do latwego rozwiazywania problemu bezdomnosci zwierzat.