Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
Zacznę od początku, nie mam zielonego pojecia jakie są standardowe komendy uczone na szkoleniach, ale.. w schronisku poznałam pewnego dobermana (jak kazdy kto mnie lepiej zna, wie ze jest to "moja" rasa i zalezy mi na losie tego psa) w czwartek bylismy pierwszy raz na spacerze, pies żywiołowy reaguje na stój i noga.. i ta noga strasznie mnie zaciekawiła bo pies wraca się obkraza mnie i stoi i przy lewej nodze, na polecenie siad, siada.. :roll: być moze tego nauczył go poprzedni właściciel sam, być może przeszedł szkolenie? ale chcąc to sprawdzić musiałabym wiedziec jakie są standardowe komendy.. :roll:

Posted

zaba pies perfekcyjnie reaguje na komende 'noga' :) wlasnie tak powinien robic.
Jest tez komenda 'do mnie' - pies biegnie do Ciebie, zatrzymuje sie przed Toba dokladnie i siada.
'siad' 'waruj' to chyba jasne? ;) Nie wiem czy wszedzie, ale u mnie uczyli tak, ze jak pies siedzial przy lewej nodze a ja wysunelam lewa noge do przodu to mial wykonac komende 'waruj', jak cofnelam to automatycznie oznaczalo to komende 'siad'
Nie wiem co jeszcze moge dopisac...

Posted

zaba14,
wydaje mi się, że komendy dobiera sobie właściciel, żeby mu było wygodnie ich używać i żeby się mylił. Nie jest ważne co mówisz, tylko, żeby zawsze dane słowo znaczyło to samo.
Ja np. uczę psy leżeć na komendę "leżeć", a niektórzy używają "waruj". W życiu bym nie powiedziała "waruj" do psa, tego słowa nie ma w moim słowniku ;) . Tak samo nie używam "Zostań", bo by się myliło z "zostaw", którego używam. Zamiast "zostań" mówię "czekaj" 8)

[quote]pies wraca się obkraza mnie i stoi i przy lewej nodze[/quote]
Wydaje mi się, że to zachowanie świadczy o tym, że pies był szkolony, albo na szkoleniu, albo przez właściciela, który na szkoleniu się znał. 8)

Posted

Agnes dzięki, chodzi mi o najprostrze komendy ;) o waruj zapomniałam :oops: niestety ten pies jest już dość długo w schronisku (za jakie grzechy? jest spokojny :( ) i niestety trzeba by mu to poprzypominac. Dobusia nie spuszczałam ze smyczy, bo jest zbyt żywiołowy i za trudno byłoby go złapać, jakby przypomniał sobie o wolności.. :( siedzi na łańcuchu to wcale mu się nie dziwie, ze tak się zachowuje.. mowiłam "noga" gdy napinał smycz, momentalnie wracał :-)

Natalia własnie o to chodzi, jesli właściciel znał się na szkoleniu to może używał podstawowych komend?

Ja tez mowie do mojego psa leżec, a nie waruj.. ;) no nic zobaczymy przy następnym razie.. pogadam z P. durektor może coś wie.. ostatnio zapomniałam :oops:

Posted

no tak ale zabie chyba chodzilo o to, zeby sprawdzic czy pies potrafi podstawowe komendy - zawsze takie teksty dobrze dzialaja na ew chetnych na psa - a jesli pies chodzil na szkolenie to zna komendy takie jak napisalam - bo takie wszedzie sie uzywa na szkoleniach, PT itp ;) sa ze tak powiem ustalone...

Posted

Pies pewnie byl na szkoleniui PT. Jezeli tak, to gdy ciagnie na smyczy mow mu ROWNAJ- czyli komende do chodzenie przy nodze;) PIes nie bedzie Cie wtedy okrazac tylko wyrowna do Twojej lewej nogi;)

Posted

[quote name='zakla']Pies pewnie byl na szkoleniui PT. Jezeli tak, to gdy ciagnie na smyczy mow mu ROWNAJ- czyli komende do chodzenie przy nodze;) PIes nie bedzie Cie wtedy okrazac tylko wyrowna do Twojej lewej nogi;)[/quote]
Nie wiem jak u was szkolą ale ja kończę PT z psem i nie ma w słowniku komendy "równaj" tylko "noga" i pies ma się trzymaćprz nodze bez wzgledu na tempo przewodnika

Posted

[quote name='gadzik'][quote name='zakla']Pies pewnie byl na szkoleniui PT. Jezeli tak, to gdy ciagnie na smyczy mow mu ROWNAJ- czyli komende do chodzenie przy nodze;) PIes nie bedzie Cie wtedy okrazac tylko wyrowna do Twojej lewej nogi;)[/quote]
Nie wiem jak u was szkolą ale ja kończę PT z psem i nie ma w słowniku komendy "równaj" tylko "noga" i pies ma się trzymaćprz nodze bez wzgledu na tempo przewodnika[/quote]
A my się właśnie uczyliśmy chodzenia przy nodze na komendę "równaj", a na komendę "noga" pies przychodzi i siada przy nodze, tak jak dobek Żaby.
Żaba, mój pies kładzie się na komendy: waruj, leżeć, padnij, pac, połóż się :wink:

Posted

Dziś będę w schronisku ale raczej nic nie sprawdze :(:(:( ale trzymajcie kciuki bo jade tam z pewną rodziną która dziś do mnie dzwoniła w sprawie amstafowatego Reksa.. ;) wiec nic straconego.. 8)

Posted

gadzik a u nas dali prawo wyboru - wlasciciel sam wybieral czy chce mowic 'rownaj' czy 'noga', ale tak jak Mokka napisala, ja korzystalam z komendy 'rownaj' - tzn nadal korzystam :) - bo komenda 'noga' sluzy do czegos innego - do tego co zrobil dobek "zaby".

Posted

[quote name='Agnes']gadzik a u nas dali prawo wyboru - wlasciciel sam wybieral czy chce mowic 'rownaj' czy 'noga', ale tak jak Mokka napisala, ja korzystalam z komendy 'rownaj' - tzn nadal korzystam :) - bo komenda 'noga' sluzy do czegos innego - do tego co zrobil dobek "zaby".[/quote]
Generalnie w większości szkół komendy są jedynie propozycją, a każdy przewodnik wybiera, co chce. I jeśli wymyśli sobie coś zupełnie odmiennego, ma pełne prawo tego uczyć. Mało kto jednak ma takie wysublimowane potrzeby, więc większość korzysta z tego, co podpowiada instruktor. Ja do chodzenia przy nodze używam 2 komend. Jedną do chodzenia na spacerach, a drugą "na pokaz" na placu szkoleniowym.

Posted

Na egzaminie PT:
1. Chodzenie przy nodze na smyczy: 'siad', 'równaj';
2. Chodzenie przy nodze na smyczy jak wyżej.
3. Zostawanie na miejscu z przywołaniem 'do mnie': 'siad', 'zostan', 'do mnie', 'noga';
4. Aportowanie: 'siad', 'aport', 'do mnie', 'daj', 'noga';
5. Siad w marszu: 'równaj', 'siad'
6. Warowanie w marszu: 'równaj', 'waruj';
7. Bieganie z przywołaniem na komende: 'siad', 'rownaj', 'biegaj', 'noga';
8. Zostawanie w pozycji siad: 'siad', 'zostan';
9. Zostawanie w pozycji waruj: 'waruj', 'zostan';

Posted

Dzięki za wszystkie podpowiedzi chyba sobie to spisze na kartce :)
Widziałam go dziś jest super kochany, właśnie "moi" ludzie zastanawiali się miedzy nim, a Reksem (mix amstafem) ale dobuś nie moze isc do domu gdzie są dzieci..

No i nic sie nie dowiemy czy był szkolony, poniewaz został wziety z ulicy..zostają nam tylko testy.. ;) a teraz moge sie wziąść za niego pełną parą ponieważ "mojego" Reksa już nie ma :( ale i tak go odwiedze :angel: