Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam :) Podczytuję "dogo" od około 2 lat, jednak udzielam się na forum beaglowym. W tym roku postanowiłam pokryć naszą sunię hodowlaną po raz pierwszy. Po długich poszukiwania odpowiedniego repa, zrobiłam badania na Brucellozę, progesteron i pojechaliśmy ok. 550 km w jedną stronę :D Na miejscu wszystko poszło szybko i sprawnie, sunia kryta była tylko 1 raz - 18 lipca.
Postanowiłam zgłosić sunię na wystawy do Sopotu w dniach 14-15 sierpnia, po pierwsze nie miałam pewności czy rzeczywiście jest w ciąży a po drugie jest teraz w fantastycznej formie.
Przed wystawami postanowiłam pojechać z nią na usg, aby mieć pewność. Pojechaliśmy w środę ( 24 dzień po kryciu ) - obraz słabej jakości i wet nie była w stanie na 100% stwierdzić, bądź wykluczyć ciąży. Kolejnego dnia w czwartek ( 25 dzień po kryciu ) pojechałam z sunią do innej lecznicy na usg - obraz lepszej jakości, sunia na czczo, z pełnym pęcherzem. Wet na 100% stwierdza brak klusek w macicy.
Sopockie wystawy moja sunia właściwie całe przespała - na ringu nie chciała biegać pierwszy raz w życiu.
Jakiś czas po kryciu zaczęła ciągle spać, spać i jeszcze raz spać...apetyt miała ogromny.
Jeśli chodzi o śluz z pochwy, to nie zauważyłam nic ciągnącego, co miało by jej wypływać w pochwy. Ale mam w domku samca - wykastrowanego, który ją "podlizuje" a wcześniej poza cieczką nie był nią zainteresowany.
Jeszcze jedna rzecz - inne psy chcą ją kryć :O a to już tyle czasu po cieczce, że nie ma mowy o zapachu "pocieczkowym".
Powyższy temat przeczytałam cały - tak, tak, całe 208 stron, trochę mi to zajęło, ale jeszcze raz przeżywałam wasze oczekiwania na klusie, stresy przedporodowe a także tą niewiadomą przed usg, którą teraz sama przeżywam.
Znalazłam wiele informacji, m.in. taką, że do zapłodnienia może dojść nawet po ok. 6 dniach od krycia, biorąc to pod uwagę może wyjść, że na usg poszłam w ok. 19 dniu ciąży a to za wcześnie. Nie wiem czy sama się nie oszukuję. Ale tak jakoś smutno mi się zrobiło, jak wet powiedział, że już by widział i nic tam nie ma :(
Dzisiaj jest 31 dzień po kryciu - nie wiem kiedy teraz iść na usg?
Przeżywam straszliwie ....help :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

[url]www.sariatica.pl[/url] <------------- stronka naszej hodowli

• Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[B]ma[/B] - ale myślisz, że jeszcze nie jest po "ptakach" ? Jest nadzieja?

ps. stronie www skończył się transfer najprawdopodobniej, grafik mówił, że SPOKOJNIE starczy, no bo kto wchodzi na strony hodowli ;) Już powiadomiony.

Posted

[quote name='ma']jeszcze jest nadzieja. Moze nie super wielka ale zawsze:)[/QUOTE]

Pocieszenie średnie, hehehe, ale zawsze ;)

Kiedy teraz powinnam iść na usg? W piątek - 33 dnia po kryciu? Czy w poniedziałek - 36 dnia po kryciu? A może jeszcze czekać?

ps. ja zwariuję przez ta niepewność :(

Posted

Illinois rozumiem że się niecierpliwisz ale może poczekaj do 38-40 dnia od krycia w tedy idź na USG sunia hmm jeśli jest w ciąży to super oby wszystko poszło po twej myśli szczenie przecież może być jedno, z drugiej strony to co opisujesz jakos tak marnie wróży choć wiadomo usg też nie zawsze wszystki widzi, bądź dobrej myśli trzymam kciuki :)

Posted

No i jesteśmy po badaniu. Wyraźnie były widoczne "krypty" w macicy - miejsca, gdzie powinny być maluszki, ale niestety były puste ;( W jednej było "coś" ale wetka nie była do końca przekonana, czy jest to szczeniak. Mam przyjść za tydzień z sunią na ponowne usg. Wszystko wskazuje na to, że sunia zresorbowała szczeniorki.
Powiem Wam szczerze, że się o tym słyszy, ale nie dopuszcza się myśli, że akurat u naszej suni tak się stanie. Dziwnie się czuję...

Posted

W tych dniach widać wyraźnie czy sunia jest w ciąży czy nie. Sama wiem po swojej suni. Jak było gadane że może jednak jest w niej jakiś szczeniak ale się schował to po prostu nie była a ja jak głupia czekałam bo miałam nadzieję że może jednak jest w tej ciąży.
A gdy była to wyraźnie było widać i nawet weterynarz nie musiała mnie informować że jest w ciąży bo było widać na obrazie usg jak na dłoni.

Proponuję następnym razem kryć ją więcej razy i może lepiej nie zabierać suni na wystawy. Niech odpoczywa i ma spokój.

Posted

Tak, następnym razem będę na pewno kryć więcej razy, jednak czy w chwili obecnej coś by to zmieniło? Wszystko wskazuje na to, że w ciążę zaszła. Sama nie wiem. Jeśli chodzi o wystawy, to jestem pewna, że już na wystawie nie było klusek w macicy. W styczniu będzie kolejna cieczka - spróbujemy jeszcze raz - ostatni. Jeśli nic z tego nie będzie dam sobie spokój. W przyszłym roku sunia kończy 4 lata.
Pozdrawiam serdecznie i może powrócę w tym temacie za kilka miesięcy ;)

• 4 months later...
Posted

Zastanawiam się czy mogę mieć jeszcze nadzieję...
Suczka była kryta 3 razy 10,13 i 16 dnia cieczki.
Wet przy USG w 23 dniu po 1-szym kryciu(nie wytrzymałam dłużej-suczka nie stresuje się takimi eksperymentami:)) dała mocno nie precyzyjną odpowiedź: to mogą być jelita,powiększona macica lub małe(1.chyba nie ciężko rozróżnić macicę od jelit ?2.powiększona macica chyba sugeruje wczesną ciążę?może się mylę bo to moje pierwsze takie doświadczenia) Ostateczna odpowiedź:raczej nie spodziewać się ciąży zapraszam na powtórkę(wypada w 27 dzień po 1-szym kryciu)będziemy wiedzieli na 100%.
Na wstępie dowiedziałam się także że USG stare i z smugami, wet młody.

Myślę nad pójściem do innej kliniki, na inne USG ewentualnie nie przejmować się wynikiem z 27 dnia-jak już się umówiłam to pójdę(chyba że miałoby dziać się coś niedobrego w ciałku suczki) i powtórzyć badanie w dniu 34 albo jeszcze trochę dalej.
Co o tym myslicie?

Posted

Wet dobry i sprawdzony.USG robimy pierwszy raz więc ciężko mi powiedzieć jak mu idzie wykrywanie ciąży, a wcześniejszymi ciążowymi USG się nie chwalił.Jak pójdę na lepszy sprzęt to do innego całkowicie nie znanego mi weta.
Tak źle i tak nie dobrze:roll:

Ale miło słyszeć, że już takie przypadki były i możemy mieć choć trochę nadziei .

Posted

Odliczałam od 1-szego krycia w 10dniu cieczki.
Wiem, że te 1-sze USG było wcześnie:oops:,ale tak się akurat złożyło,że znajoma jechała tego dnia do weta i zabrałam się z nią+ ta straszna ciekawość :diabloti:
Żałuje że pojechałam teraz tylko się stresuje, że dupa z krycia :/

Posted

Liczysz dni od krycia, a przecież do zapłodnienia mogło dojść w następnym dniu lub jeszcze później.

Moim zdaniem USG po 3 tygodniach to trochę za wcześnie.
Po ok 5 tygodniach zaczniesz widzieć pierwsze objawy - twardszy i zaokrąglony brzuszek, powiększenie i zaróżowienie sutków.
Suczki w ciąży są zwykle bardziej senne, czułe, często poprawia im się apetyt, czasem zdarzają się wymioty.

Posted

Znam objawy itp itd :)Tylko że ja sobie je znajdę nawet jak ich nie będzie:cool3:

Jak już będę wiedziała coś na 100% dam znać czy widzimy się na porodówce czy nie.:roll:

Posted

[quote name='shanon']Liczysz dni od krycia, a przecież do zapłodnienia mogło dojść w następnym dniu lub jeszcze później.

Moim zdaniem USG po 3 tygodniach to trochę za wcześnie.
Po ok 5 tygodniach zaczniesz widzieć pierwsze objawy - twardszy i zaokrąglony brzuszek, powiększenie i zaróżowienie sutków.
Suczki w ciąży są zwykle bardziej senne, czułe, często poprawia im się apetyt, czasem zdarzają się wymioty.[/QUOTE]
Robiłam suce USG w 21-ym dniu po kryciu.. wszystko doskonale widoczne. [IMG]http://www.splendoria-vratislavia.vel.pl/pliki/splendorek.jpg[/IMG]

Posted

[quote name='Shanara']Robiłam suce USG w 21-ym dniu po kryciu.. wszystko doskonale widoczne. [IMG]http://www.splendoria-vratislavia.vel.pl/pliki/splendorek.jpg[/IMG][/QUOTE]

No to gratuluję!
U mojej suni w USG w 30 dniu nic nie było widać, a ciąża była i to liczna.
Może to kwestia wielkości rasy? U większego psa lepiej widać, bo kuleczki większe?

Poza tym jak już pisałam, do zapłodnienia może dojść zarówno w dniu krycia jak i później.

Posted

USG powtórzone w dniu 27- są szczeniaczki :)a bynajmniej jeden-było duże zamieszanie u weta,suczka nie chciała leżeć, więc nie szukaliśmy dalej.Wybiorę się jeszcze w 45-50 dniu żeby spróbować policzyć.
Teraz trzymam kciuki żeby dziewczyna się nie rozmyśliła.

Shanara super zdjęcie USG. Może to zasługa jakiegoś super sprzętu?

• 2 months later...
Posted

[COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]Temat przeglądany ze 100 razy....pierwsze krycie puste choć już dwa tygodnie po nim cycole były do ziemi. Drugie krycie 28 marca, usg w 25 dniu pokazało jednego maluszka......ciekawe czy nic więcej tam się nie chowa?? Usg [COLOR=#000000][FONT=MS Shell Dlg 2]powtórzymy [/FONT][/COLOR] po 40 dniu. Zmiany u Dżordzi.....je na potęgę....nerwowa się zrobiła no i sutki nie różowe są a ciemne hmmm.....[/FONT][/COLOR]