aniaijaga Posted August 6, 2009 Posted August 6, 2009 witam, mam pytanie odnosnie karmienia mojej suczki.(suka ma ok 12 lat) Niedawno w zeszlym tygodniu przestawilam mojego psa z pedigree itp na jedzenie domowe - tzn gotuje sama. Psu podaje watróbkę, mielone wieprzowo- wołowe, i podobne, oczywiscie na zmiane i dodaje do tego roznie, albo gotowaną, albo surową marchewkę. I zauwazyłam problem, pies zaczał sie drapać - niegdy wczesniej to sie nie zdażało, poza tym moze mi sie wydaje, ale chyba pogorszyła mu sie sierść. Zastanawiam sie co teraz zrobić, może kupić jakies mitaminy?, ale sama nie wiem -, Co raz częsciej zastanawiam sie nad powrotem do pedigree. Quote
Martens Posted August 7, 2009 Posted August 7, 2009 Ile wątróbki? Nie powinno być więcej niż 2-3 łyżki na dzień. Skąd te mięso? Pies może być uczulony na konkretny rodzaj mięsa lub jakieś zawarte w nim konserwanty, dodatki, jeśli mięso jest paczkowane. Dodajesz tylko marchewkę? Żadnych wypełniaczy ani innych warzyw? To trochę mało i u nieprzyzwyczajonego psa może wywołać problemy. Zmieniłaś pokarm nagle? To drastyczna zmiana i organizm może na razie nie radzić sobie z trawieniem tak nowego pokarmu; potrzebuje się przystosować. Z tym że to nie powinno wywoływać drapania. Drapanie jest objawem na tle alergicznym. Dodajesz do pokarmu trochę oleju? Jakieś witaminy tez by się przydały. Swoją drogą jeśli sunia w tym wieku źle znosi zmianę pokarmu, to nie męczyłabym jej tak bardzo i pozostała przy suchej karmie, tylko... lepszej jakości niż nieszczęsne Pedigree. Przykładowo Brit - cena podobna a jakość o wiele wyższa. Quote
gayka Posted August 10, 2009 Posted August 10, 2009 12 latek żywiony wcześniej Pedigree nie powinien moim zdaniem dostawać mielonego mięsa gotowego. Jesli już to powinno się samemu mielić. W tych gotowych jest w większości tłuszcz i masa chemicznych dodatkowów- obciąża to wątrobę psa. A żywienie Pedigree może także szkodzić watrobie. Podroby są praktycznie bezwartosciowe dla psów, a już dla staruszka to zupełnie się nie nadają. Gotowane w domu jedzenie trzeba uzupełniać o witaminy i minerały obowiązkowo. Quote
Recommended Posts