Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

na następnych zajęciach kartkówka z anatomii xD

Zapraszam na bazarek dla chorej suni w typie Syberian Husky z sosnowieckiego schroniska !

[B][URL="http://www.dogomania.pl/forum/threads/241657-**-BIERZ-CO-CHCESZ-I-ZA-ILE-vol-2-**-na-chor%C4%85-husky-Her%C4%99-%21-do-10-04-g-21"]http://www.dogomania.pl/forum/threads/241657-**-BIERZ-CO-CHCESZ-I-ZA-ILE-vol-2-**-na-chor%C4%85-husky-Her%C4%99-!-do-10-04-g-21[/URL][/B]

• 2 weeks later...
  • Replies 533
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

O to kiepsko,jak się zwinęła,ale skoro omega ma tylko bezpłatnie,to pewnie wszyscy,wcześniej,czy później znajda się w omedze;)
Szkoda,że w omedze,aż dwa semestry są angielskiego,bo w pozostałych szkołach, tylko na ostatnim semestrze jest 14h .
Myślałam,że ilość godzin poszczególnych przedmiotów powinna być wszędzie taka sama,ale jak widać jednak nie.

Posted

Profesja też ma bezpłatne, a siatka godzin jest tu [URL]http://www.apedukacja.pl/technik_weterynarii,1312.html[/URL]

EDIT: zdaje się, że w tym roku Profesja połączyła się z AP Edukacja, my w każdym razie mamy umowy podpisane z Profesją :)

Posted

[quote name='moniis']W Katowicach ma bezpłatnie już?Bo pół roku temu,wiem że była płatna.[/QUOTE]
Tak, w Kato. Jak się zapisywałam w grudniu, miało być płatne 110 zł/mies ale w styczniu powiedzieli, że już jest darmowe :)

Posted

[quote name='Mojita']Tak, w Kato. Jak się zapisywałam w grudniu, miało być płatne 110 zł/mies ale w styczniu powiedzieli, że już jest darmowe :)[/QUOTE]

Dzięki bardzo za informację,super że nie tylko omega jest darmowa.Jesteś zadowolona w miarę z tej szkoły?bo jak rozumiem startowałaś również do omegi,ale zostałaś w profesji?Zajęcia praktyczne mają,gdzieś na Ligocie(w sensie pracownie jakieś)?Pamiętam,że tak mi mówiła,babka z rejestracji,jak kiedyś pytałam,może coś się zmieniło?

Posted

[COLOR=#222222][FONT=Times]No ja jestem na razie bardzo zadowolona. Tzn. przedmioty typu chów i hodowla czy inseminacja i produkcja zwierzęca raczej mi się nie przydadzą, bo chcę pracować tylko z małymi zwierzętami ale jest to w programie odgórnie narzuconym przez MEN i nic się na to nie poradzi ale faceta z anatomii i zabiegów weterynaryjnych mamy super! (Roman Kulpa). Dziś były właśnie drugie zajęcia u niego w lecznicy, na następnych kastrujemy i czipujemy pieska naszejkoleżanki z grupy. Facet ma ogromną wiedzę i chętnie się nią dzieli, można go o wszystko pytac i zawesze wykłady połączone są z tzw. przypowiastkami z życia kliniki :)[/FONT][/COLOR]

Posted

[quote name='Mojita'][COLOR=#222222][FONT=Times]No ja jestem na razie bardzo zadowolona. Tzn. przedmioty typu chów i hodowla czy inseminacja i produkcja zwierzęca raczej mi się nie przydadzą, bo chcę pracować tylko z małymi zwierzętami ale jest to w programie odgórnie narzuconym przez MEN i nic się na to nie poradzi ale faceta z anatomii i zabiegów weterynaryjnych mamy super! (Roman Kulpa). Dziś były właśnie drugie zajęcia u niego w lecznicy, na następnych kastrujemy i czipujemy pieska naszejkoleżanki z grupy. Facet ma ogromną wiedzę i chętnie się nią dzieli, można go o wszystko pytac i zawesze wykłady połączone są z tzw. przypowiastkami z życia kliniki :)[/FONT][/COLOR][/QUOTE]

Niestety Profesja na dzień dzisiejszy,ma ten kierunek płatny i wynosi 180zł,pisałam do nich i mi tak odpowiedzieli,widać zależy jaki nabór:/

• 4 weeks later...
Posted

[quote name='gosia2313']Ktoś tu chodzi na jakiś inny bezpłatny techn.wet inny niż Omega?[/QUOTE]
Tak, ja. Patrz kilka postów wyżej, na tej samej stronie :)

Posted

[quote name='gosia2313']Oj nie chciało mi się już szukać i nigdzie jeździć :P
Możesz na pisać coś więcej co i jak? Jak z materiałami/pomocami naukowymi itp?[/QUOTE]
Chętnie ale podaj konkrety - co chcesz wiedzieć?

Posted

Czy zajęcia to jest tylko paplanina tak jak w Omedze? Albo zawalenie materiałami, których trzeba się nauczyć na egzamin?
Z planu widzę, że o wiele lepiej zorganizowane niż w Omedze, bo przedmioty mało przydatne (angielski, przedsiębiorczość) są w małej ilości i dopiero na końcu (3/4 sem).
Macie do dyspozycji jakieś pomoce naukowe? Nie wiem atlasy, modele, rzutniki itp?
Dostajecie jakieś konkretniejsze konkrety co do tego, co będzie na egzaminie z danego przedmiotu? Czy tylko np. układ taki lub taki i macie się nauczyć praktycznie wszystkiego bo nie wiadomo co siępojawi?

Posted

Nie, nie tylko paplanina, pisałam już wyżej, że (i jakie) mamy zajęcia w lecznicy. A w szkole tez było i z rzutnikami i z eksponatami (szkielety, kości, kręgi, modele, tablice). W zasadzie w pierwszym semestrze mamy najpotrzebniejsze przedmioty teoretyczne i część praktycznych - zamykamy w czerwcu anatomię, ale mieliśmy też chów i produkcję, żadnych tam dyrdymałów jak teraz mają w Omedze. Co będzie na egzaminie jest określone odgórnie, egzamin jest przed komisją zewnętrzną, więc nauczyciele w żadnej szkole Ci tego nie podadzą. Tym bardziej, że od poprzedniego naboru (wrzesień 2012) zmienił się system z jednego końcowego egzaminu państwowego na trzy, więc dopiero w przyszłym roku dostaniemy testy do wglądu. Na razie nikt nie wie jak to będzie wyglądało. Uczy nas babka, która jest w komisji, autorka tej książki [URL]http://www.rea-sj.pl/product/Produkcja-zwierzeca-Poradnik-metodyczny/?id=606[/URL] ale też sama jeszcze nie wie. Ona nie będzie nas egzaminować (nie może swoich uczniów) ale obiecała, że opowie :)
Co do zakresu, to musisz umieć całą anatomię, tzn. WSZYSTKIE układy ale pobieżnie, nie tak jak na studiach. Musisz się orientować w temacie, jak Ci ktoś powie w lecznicy, żebyś np. przygotowała psa do zabiegu (przykładowo guz węzła chłonnego przedłopatkowego), to musisz wiedzieć, gdzie on jest :)

Posted

Z pytaniem o egzamin chodziło o wewnętrzny na koniec semestru z danego przemiotu, nie końcowy :)
Ale z tego co piszesz to widzę, że zupełnie inne realia niż w omedze :/ Lepsze oczywiście

Posted

[quote name='gosia2313']Czy zajęcia to jest tylko paplanina tak jak w Omedze? Albo zawalenie materiałami, których trzeba się nauczyć na egzamin?
Z planu widzę, że o wiele lepiej zorganizowane niż w Omedze, bo przedmioty mało przydatne (angielski, przedsiębiorczość) są w małej ilości i dopiero na końcu (3/4 sem).
Macie do dyspozycji jakieś pomoce naukowe? Nie wiem atlasy, modele, rzutniki itp?
Dostajecie jakieś konkretniejsze konkrety co do tego, co będzie na egzaminie z danego przedmiotu? Czy tylko np. układ taki lub taki i macie się nauczyć praktycznie wszystkiego bo nie wiadomo co siępojawi?[/QUOTE]

Jeśli chodzi o angielski to w każdej szkole jest na ostatnim semestrze 14 godzin.na kierunku weterynarii,tylko nie w omedze.Podobnie jest z kosmetyką,wszędzie jest tylko 30h a w omedze aż dwa semestry.
W Profesji niestety na ten nabór,znów jest weterynaria płatna,180zł mi napisali:(

Posted

[quote name='gosia2313']No właśnie ja z ciekawości dzwoniłam. W Profesji tak jak piszesz 180 za miesiąc, a w AP Edukacja 900 ze semestr ! :O[/QUOTE]

Czyli tyle samo:)w końcu się połączyli ,ciekawe czy na plus?:)
Niestety jak dla mnie za drogo:(

Posted

Ale to w jakim sensie oni się pł,aczyli skoro podają inaczej ceny (tu za miesiąc, a tam za semestr), mają inne telefony, które odbierają inni ludzie i osobne strony internetowe? :P

Tak, egzamin pierwszy jest w czerwcu.

Posted (edited)

[quote name='gosia2313']Ale to w jakim sensie oni się pł,aczyli skoro podają inaczej ceny (tu za miesiąc, a tam za semestr), mają inne telefony, które odbierają inni ludzie i osobne strony internetowe? :P

Tak, egzamin pierwszy jest w czerwcu.[/QUOTE]

Można zapłacić od razu za semestr,albo w ratach,tak mi się wydaje:)
Ja przeczytałam na stronie internetowej,że się połączyli,niby lepiej teraz dla nas ,bo lepsze możliwości,więcej kierunków ble,ble,ble a prawda,jest taka,że niestety niektóre szkoły policealne likwidują,ma ich być mniej i dlatego też połączyli te dwie szkoły.
Chyba od tego,albo nawet zeszłego roku,likwidują niektóre kierunki,łączą szkoły,aby mniej ich ogólnie było.
Ale to i tak lepiej niż mieliby w ogóle skasować szkoły policealne,a podobno był taki pomysł,albo to że osoby które mają juz jakiś zawód za bezpłatne kierunki mają płacić.Masakra jakaś:/,na szczęście jeszcze tego nie wprowadzili i może wybiją sobie z głowy ten pomysł:)

Pierwsza kwalifikację, macie już w czerwcu?
Jak to ma wyglądać?

Tutaj ich wspólna strona:)
[url]http://www.apedukacja.pl/[/url]

Edited by moniis
Posted

[quote name='gosia2313']1 część ma być teoretyczna. a 2 praktyczna, ale praktyczna na ... komputerze :x[/QUOTE]

Jak to na komputerze Gosia,zdradź jakieś szczegóły?:)
Zapomniałam jeszcze zapytać,czy musieliście zrobić już jakąś praktykę zawodową,przed tą kwalifikacją?

Posted

[quote name='moniis']Jak to na komputerze Gosia,zdradź jakieś szczegóły?:)
Zapomniałam jeszcze zapytać,czy musieliście zrobić już jakąś praktykę zawodową,przed tą kwalifikacją?[/QUOTE]

Praktyki tzn z inseminacji były. 5 dni niby w zakładzie inseminacyjnym