olcha Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 [quote name='Neva']To, ze ten piesek jest amerykanski i jest wlasnoscia Pani sedziny , to nie znacza wcale , ze jest juz najladniejszy. Zdecydowanie BI jest od niego ladniejsza.Pieskowi tez niczego nie brakuje, ale jednak wygrała suczka i słusznie. Co do zachowania wystawcy, to szkoda, ze nie została na wyborach BOG.Widocznie miała powód. Mi rownież zdażyła sie taka sytuacja , ze nie moglam pozostac do wyborów BOG ale czy tylko mi?????[/quote] Szkoda, że nie została bo miałaby duże szanse.
Kenduś Posted April 5, 2007 Author Posted April 5, 2007 [B]flashka-g[/B] wystawiałaś TRUE BELIVER Bayard w NDM, może napiszesz coś o nim, np. jaki ma charakter.
ksara Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Nie zawsze każdy może zostać do końca wystawy :( Piesek sędziego nie oznacza,że jest najlepszy,nawet kupiony już jako dorosłe zwierzątko.
Loona Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Tak naprawdę niewielu hodowców decyduje się zostać do konkurencji finałowych. Wcale się im nie dziwię, ze względu na zmęczenie własne i psów, szczególnie w czasie upałów. Wyobraź sobie siedzenie na terenie wystawy od godziny 10 do 18 żywiąc się kiełbaskami z grilla (bo tylko to można zjeść na terenie wsytawy oprócz słodkich rzeczy) i szukając cienia/schronienia przed deszczem. To nie jest już wtedy przyejmność obcowania z wieloma psami i ich hodowcami, ale męczarnia. Nie mówiąc już o wypadkach losowych.
flashka-g Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='Kenduś'][B]flashka-g[/B] wystawiałaś TRUE BELIVER Bayard w NDM, może napiszesz coś o nim, np. jaki ma charakter.[/quote] To jest po prostu showman.Ma charakter cudowny na wystawy i jest bardzo przyjacielski jezeli chodzi o kontakt z ludzmi i innymi psami. Chcialam poznac tylko zdanie dlaczego wygrala wedlug olchy zasluzenie suka. Poniewaz mialam okazje rozmawiac z kilkoma sedziami ktorzy sie przygladali wyborowi i mieli akurat tu odmienne zdanie, szczegolnie jezeli chodzi o ruch i gorna linie w porownaniu obu psow no i anatomie. Widocznie olcha zna sie lepiej niz kilku sedziow miedzynarodowych. Nie wiem nie podwazam zadnego zdania. Nie mam takiego doswiadczenia w tej rasie aby cos stwierdzac. [quote]To, ze ten piesek jest amerykanski i jest wlasnoscia Pani sedziny , to nie znacza wcale , ze jest juz najladniejszy[/quote] nikt tu nie neguje ze mial wygrac z tego powodu. No chyba ze ty masz takie wyobrazenie. [quote]Nie rozumiem o co Ci chodzi? Jesli uważasz, że właścicielka zrobiła coś nie tak to rozmawiaj z nią.[/quote] Napisalam ze szkoda ze nie pozostala na finaly. Poniewaz kazdy ma z reguly spora droge do przejechania, dom i jeszcze sto innych zmartwien ale po to jest regulamin zeby jakos go przestrzegac. Mi sie nigdy nie zdarzylo nie pozostac na finaly, z tego wzgledu ze zglaszajac psa na wystawe tworze razem z nim wlasnie ta wystawe. I jezeli sedzia ma akurat ochoty mnie ogladac na wyborach BOG, BIS itd.. to jest to nie uszanowanie po czesci jego decyzji i woli. Bo jadac juz na wystawe musimy byc przygotowani na kazda opcje. To tak samo jakbym juz wygrala Grupe i nie pozostala na BIS bo nagle musze wyjezdzac. Loona obecnie sa takie techniki ze wszystko mozna zmiejszyc do minimum. Auta z klimatyzacja, wiatraki do klatek, wozenie ze soba lodówki, a co do posilkow to widzialam jak nawet sobie zamawiali ludzie pizze na wystawe. Przeciez nie trzeba siedziec caly dzien pod ringiem. Po co wogole jechac na wystawe skoro to takie meczace. Po hodowlanke? A jezeli nie mozna to nie trzeba jezdzic na wystawy. Nie opisuje tutaj tego przypadku poniewaz nie wiem jak bylo wiec nie bede sie wypowiadac. Ja nigdzie nie napisalam ze uwazam ze Burenio byl powinien wygrac, spytalam sie jednak tylko dlaczego olcha uwaza ze wygrala zasluzenie suka. A ataki ze to pies sedziny mysle ze nie sa na miejscu. Bo dla mnie to moze byc nawet pies prezydenta. A najwazniejszy jest tu wzorzec.
Neva Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g'] Poniewaz mialam okazje rozmawiac z kilkoma sedziami ktorzy sie przygladali wyborowi i mieli akurat tu odmienne zdanie, szczegolnie jezeli chodzi o ruch i gorna linie w porownaniu obu psow no i anatomie. [/quote] Kilkoma sedziami, !!!!!!!!! to widze ze wybor zwyciezcy rasy chihuahua byl atrakcja wystawy i zbiegli sie sedziowie do tego ringu.:loveu:
Kenduś Posted April 5, 2007 Author Posted April 5, 2007 [quote name='Neva']Kilkoma sedziami, !!!!!!!!! to widze ze wybor zwyciezcy rasy chihuahua byl atrakcja wystawy i zbiegli sie sedziowie do tego ringu.:loveu:[/quote] A mnie tam nie było :placz: :grab: :flaming:
Loona Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g']Loona obecnie sa takie techniki ze wszystko mozna zmiejszyc do minimum. Auta z klimatyzacja, wiatraki do klatek, wozenie ze soba lodówki, a co do posilkow to widzialam jak nawet sobie zamawiali ludzie pizze na wystawe. Przeciez nie trzeba siedziec caly dzien pod ringiem. Po co wogole jechac na wystawe skoro to takie meczace. Po hodowlanke?[/QUOTE] Ale nie każdego na to stać, poza tym żadna frajda przesiedzieć cztery godziny w samochodzie tylko datego, że ma klimatyzację. Sama wystawa jest fajna, ubwielbiam jeździć na wystawy, ale niekoniecznie widzi mi się spędzanie na niej aż tyle czasu. Szczególnie jeśli mam potem przejechać pół Polski do domu. Poza tym przepis jest martwy, bo nikt go nie wymaga. Z wystawy można w każdej chwili swobodnie wyjść.
madziaaa Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote]Poniewaz mialam okazje rozmawiac z kilkoma sedziami ktorzy sie przygladali wyborowi i mieli akurat tu odmienne zdanie, szczegolnie jezeli chodzi o ruch i gorna linie w porownaniu obu psow no i anatomie. Widocznie olcha zna sie lepiej niz kilku sedziow miedzynarodowych. [/quote] Sugerujesz, że sędzina z NDM kompletnie nie znała się na psach? I nie zauważyła tego, co zauważyli inni? Ajć.. :lol: Według mnie BI Imparato, która wygrała rasę jest naprawdę śliczna i zgadzam się, że wygrała zasłużenie- z resztą dokonała tego nie pierwszy raz, więc o co się kłócić?
olcha Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g']Chcialam poznac tylko zdanie dlaczego wygrala wedlug olchy zasluzenie suka. Poniewaz mialam okazje rozmawiac z kilkoma sedziami ktorzy sie przygladali wyborowi i mieli akurat tu odmienne zdanie, szczegolnie jezeli chodzi o ruch i gorna linie w porownaniu obu psow no i anatomie. Widocznie olcha zna sie lepiej niz kilku sedziow miedzynarodowych. Nie wiem nie podwazam zadnego zdania. Nie mam takiego doswiadczenia w tej rasie aby cos stwierdzac. Napisalam ze szkoda ze nie pozostala na finaly. Poniewaz kazdy ma z reguly spora droge do przejechania, dom i jeszcze sto innych zmartwien ale po to jest regulamin zeby jakos go przestrzegac. Mi sie nigdy nie zdarzylo nie pozostac na finaly, z tego wzgledu ze zglaszajac psa na wystawe tworze razem z nim wlasnie ta wystawe. I jezeli sedzia ma akurat ochoty mnie ogladac na wyborach BOG, BIS itd.. to jest to nie uszanowanie po czesci jego decyzji i woli. Bo jadac juz na wystawe musimy byc przygotowani na kazda opcje. To tak samo jakbym juz wygrala Grupe i nie pozostala na BIS bo nagle musze wyjezdzac. Ja nigdzie nie napisalam ze uwazam ze Burenio byl powinien wygrac, spytalam sie jednak tylko dlaczego olcha uwaza ze wygrala zasluzenie suka. A ataki ze to pies sedziny mysle ze nie sa na miejscu. Bo dla mnie to moze byc nawet pies prezydenta. A najwazniejszy jest tu wzorzec.[/quote] Moim zdaniem (oczywiście nie mam również wielkiego doświadczenia i nie wiem czemu wzięło Cię na takie zgryźliwości pod tytułem, że się bardziej znam niż kilku sędziów międzynarodowych) True ma gorszy ogon od BI (po pierwsze zakręca na jedną stronę, po drugie robi mu się z włosów kita przez co ogon na końcu jest grubszy, a powinno być odwrotnie. Wzorzec mówi: "[B]Ogon: [/B]w ruchu noszony wysoko, (...)nie może być zawinięty na grzbiecie, osadzony wysoko, umiarkowanej długości, szeroki u nasady, stopniowo zwęża się ku końcowi. Sposób noszenia ogona jest szczególną cechą rasy: jest noszony wysoko, zagięty lub lekko zawinięty w półkole z końcem ogona skierowanym ku lędźwiom. nadaje to ciału harmonię i równowagę " Podoba mi się za to jego główka. Na tym zdjęciu widać diametralną różnicę w ogonkach obu piesków: [IMG]http://images20.fotosik.pl/189/c8e6ef4b7b8603a9.jpg[/IMG] Jeśli mogę coś doradzić to polecam wystawianie cziłek na luźnej ringówce wtedy sto razy lepiej się poruszają. Ale to znów tylko moje zdanie (uprzedzam, żeby nie zostać znów o coś posądzona).
flashka-g Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='olcha']Moim zdaniem (oczywiście nie mam również wielkiego doświadczenia i nie wiem czemu wzięło Cię na takie zgryźliwości pod tytułem, że się bardziej znam niż kilku sędziów międzynarodowych) True ma gorszy ogon od BI (po pierwsze zakręca na jedną stronę, po drugie robi mu się z włosów kita przez co ogon na końcu jest grubszy, a powinno być odwrotnie. Wzorzec mówi: "[B]Ogon: [/B]w ruchu noszony wysoko, (...)nie może być zawinięty na grzbiecie, osadzony wysoko, umiarkowanej długości, szeroki u nasady, stopniowo zwęża się ku końcowi. Sposób noszenia ogona jest szczególną cechą rasy: jest noszony wysoko, zagięty lub lekko zawinięty w półkole z końcem ogona skierowanym ku lędźwiom. nadaje to ciału harmonię i równowagę " Podoba mi się za to jego główka. Na tym zdjęciu widać diametralną różnicę w ogonkach obu piesków: [IMG]http://images20.fotosik.pl/189/c8e6ef4b7b8603a9.jpg[/IMG] Jeśli mogę coś doradzić to polecam wystawianie cziłek na luźnej ringówce wtedy sto razy lepiej się poruszają. Ale to znów tylko moje zdanie (uprzedzam, żeby nie zostać znów o coś posądzona).[/quote] Uwierz mi ze niektorych psów szczegolnie z takim charakterem jak Burenio nie da sie pokazywac na luznej ringowce. To ze w Polsce wiekszosc chihuahua nie pokazuje sie na napietej ringowce nie oznacza ze ma to odrazu tworzyc jakis wzorzec. I jak myslisz co jest bardziej przekazywane w genach sam ogon ( gdzie u samców przy innych osobnikach szczegolnie zdarza sie przenoszenie ogona) czy cala reszta anatomii? Bardzo dobrze ze w Polsce mamy coraz wiecej ladnych chihuahua. Bo przygladajac sie na ringach w Czechach lub Słowacji co sie tam produkuje masowo doprowadza o bol glowy. Szkoda tylko ze w Polsce niektorzy łapia sie tylko za tamte psy. [QUOTE]Ale nie każdego na to stać, poza tym żadna frajda przesiedzieć cztery godziny w samochodzie tylko datego, że ma klimatyzację. Sama wystawa jest fajna, ubwielbiam jeździć na wystawy, ale niekoniecznie widzi mi się spędzanie na niej aż tyle czasu. Szczególnie jeśli mam potem przejechać pół Polski do domu. Poza tym przepis jest martwy, bo nikt go nie wymaga. Z wystawy można w każdej chwili swobodnie wyjść.[/QUOTE] Dlatego mam nadzieje ze wejdzie twadry przepis na nowo zabierania kart ocen psow wygranych i oddawania ich dopiero po konkurencjach finałowych. Problem sam sie rozwiąże. [QUOTE]Sugerujesz, że sędzina z NDM kompletnie nie znała się na psach? I nie zauważyła tego, co zauważyli inni? Ajć.. :lol:[/QUOTE] Bardzo szanuje ocene pani sędziny Święton i nie mam zamiaru jej podważać. Ani kłócić sie tu nie zamierzam. Forum jest od wymieniania sie poglądami, wiec nie wiem dlaczego ktos widzi tu jakis problem w tym ze warto poznac oceny z różnych perspektyw. Pozdrawiam serdecznie
cuciola Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote]przepis jest martwy, bo nikt go nie wymaga. Z wystawy można w każdej chwili swobodnie wyjść.[/quote] w Polsce widocznie nikt tego nie pilnuje..we Wloszech robia specjalnie jedno wejscie,przy ktorym stoja ochraniarze i przed 16 nie da sie wyjsc chyba ze zaplaci sie 15 euro kaucji...
Asiaczek Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Podobie było w Luksemburgu w ub.r. - przed 15:00 nie mozna bylo opuścić terenu wystawy... Pzdr.
olcha Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g']Uwierz mi ze niektorych psów szczegolnie z takim charakterem jak Burenio nie da sie pokazywac na luznej ringowce. To ze w Polsce wiekszosc chihuahua nie pokazuje sie na napietej ringowce nie oznacza ze ma to odrazu tworzyc jakis wzorzec. I jak myslisz co jest bardziej przekazywane w genach sam ogon ( gdzie u samców przy innych osobnikach szczegolnie zdarza sie przenoszenie ogona) czy cala reszta anatomii? Bardzo dobrze ze w Polsce mamy coraz wiecej ladnych chihuahua. Bo przygladajac sie na ringach w Czechach lub Słowacji co sie tam produkuje masowo doprowadza o bol glowy. Szkoda tylko ze w Polsce niektorzy łapia sie tylko za tamte psy. [/quote] Nie mówię Ci, że luźna ringówka ma być jakimkolwiek wzorcem. Chciałam Ci tylko podpowiedzieć, ale ok nie będę więcej bo widzę, że nie ma sensu. Masz racje ważna jest cała anatomia psa, którą również BI wygrywa. Zgadzam się, że w Polsce, Czechach i Słowacji jest mało pięknych psów.
flashka-g Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='Asiaczek']Podobie było w Luksemburgu w ub.r. - przed 15:00 nie mozna bylo opuścić terenu wystawy... Pzdr.[/quote] bardzo fajnie:diabloti: [quote]Nie mówię Ci, że luźna ringówka ma być jakimkolwiek wzorcem. Chciałam Ci tylko podpowiedzieć, ale ok nie będę więcej bo widzę, że nie ma sensu. Masz racje ważna jest cała anatomia psa, którą również BI wygrywa. Zgadzam się, że w Polsce, Czechach i Słowacji jest mało pięknych psów[/quote] Ale ja szanuje Twoja popdowiedzc.. tylko takze uszanuj moje zdanie ze niektorych psow sie po prostu nie da. Wystawialam setki psów i wiem co mówie.Jezlei pies ma temperament to wcale nie jest to tak łatwo opanowac jak ci sie wydaje. Co innego jak pies drepcze sobie po ringu jak chce zamiast pokazywac swoje prawdziwe ja. A nastepnym razem przyjrze sie Bi bardzo wnikliwie i porownam sobie ja co do milimetra do wzorca.
olcha Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='cuciola']w Polsce widocznie nikt tego nie pilnuje..we Wloszech robia specjalnie jedno wejscie,przy ktorym stoja ochraniarze i przed 16 nie da sie wyjsc chyba ze zaplaci sie 15 euro kaucji...[/quote] [quote name='Asiaczek']Podobie było w Luksemburgu w ub.r. - przed 15:00 nie mozna bylo opuścić terenu wystawy... Pzdr.[/quote] Z jednej strony fajnie, ale z drugiej jak na prawdę nie ma się czasu to kiepsko. Sama kiedyś udaru prawie dostałam czekając z Tekilą na BISy zdąrzyłam wejść i zejść :eviltong: Ale uważam, że każdy powinien dać psu szansę. Co by było gdyby nikt nie został?
flashka-g Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='olcha']Z jednej strony fajnie, ale z drugiej jak na prawdę nie ma się czasu to kiepsko. Sama kiedyś udaru prawie dostałam czekając z Tekilą na BISy zdąrzyłam wejść i zejść :eviltong: Ale uważam, że każdy powinien dać psu szansę. Co by było gdyby nikt nie został?[/quote] no wlasnie.. bisy byly by bez sensu. A jadac na wystawe trzeba miec troche pomyslunku i myslec o potrzebach psa i swoich.Chwala za to organizatorom ze takze coraz czesciej o nich pomysla.
olcha Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g']A nastepnym razem przyjrze sie Bi bardzo wnikliwie i porownam sobie ja co do milimetra do wzorca.[/quote] To wzorzec czi podaje wszystko z dokładnością do milimetra? :crazyeye:
flashka-g Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='olcha']To wzorzec czi podaje wszystko z dokładnością do milimetra? :crazyeye:[/quote] Wzorzec okresla cala budowe wiec nie rozumiem Twojego zdziwienia.
olcha Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g']Wzorzec okresla cala budowe wiec nie rozumiem Twojego zdziwienia.[/quote] Wiem co określa wzorzec czi. Ale o milimetrach tam nie czytałam.
moon_light Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 Ahahahahhahahaha ale DREWNO. D-R-E-W-N-O Ogon tej czi (TRUE) przypomina mi ogon sławnej Akity :evil_lol:. Wolę zdecydowanie BI, choc i TRUE urodziwy. Wszyscy dobrze wiemy że poziom polskich czi to "śmiech na sali"- dlatego brawa dla p.Supronowicz że sprowadziła psiaka do polski.
flashka-g Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='olcha']Wiem co określa wzorzec czi. Ale o milimetrach tam nie czytałam.[/quote] wiesz co nie chce mi sie tego juz komentowac, ani tlumaczyc... widac ze PM od obcych mi osob ktore dostalam o tym ze zawsze wiesz najlepiej sa prawdziwe, żyj sobie dalej i nie przejmuj sie tym co tu pisałam..najlepiej zapomnij.
olcha Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g']wiesz co nie chce mi sie tego juz komentowac, ani tlumaczyc... widac ze PM od obcych mi osob ktore dostalam o tym ze zawsze wiesz najlepiej sa prawdziwe, żyj sobie dalej i nie przejmuj sie tym co tu pisałam..najlepiej zapomnij.[/quote] :lol: :lol: :lol: O nie mogę.
flashka-g Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='olcha']:lol: :lol: :lol: O nie mogę.[/quote] Śmiech to zdrowie:razz: Milimetry jest to przenośnia ogolnie gdybys nie pojęła.
olcha Posted April 5, 2007 Posted April 5, 2007 [quote name='flashka-g']Milimetry jest to przenośnia ogolnie gdybys nie pojęła.[/quote] Dobrze, że mi napisałaś bo nie pojęłam.
Recommended Posts