BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Vini.']A jesli ja umiem robic takie bransoletki: [URL]http://www.allegro.pl/item845211021_recznie_robiona_bransoletka_przyjazni_z_muliny.html[/URL] Myslisz, ze da sie z tego obroze zrobic?[/QUOTE] Jasne! :) Tylko obroża z muliny będzie bardzo miękka i giętka. Ale wydaje mi się, że ze sznureczków też można tak "supełkować". :) W wolnej chwili (czyt. przerwa świąteczna :eviltong:) mam zamiar spróbować coś takiego :) [quote name='Chantell']zamówiłam sobie dwa sznurki :cool3:[/QUOTE] O! Super :cool3: Zdradzisz jakie? :razz: Quote
BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Chantell']3 metry pomarańcz i 3 metry czarny[/QUOTE] No no no :cool3: Zapowiada się ładna obróżka :cool3: Quote
Chantell Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 haha raczej koślawa i inne takie x) a jak zrobić żeby była 2cm szeroka? Quote
MakeBelieve Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 BobowitaMW- pochodze po sklepach, może znajde takie sznurki, to porobie ;] Tylko nie wiem skąd zatrzaski wziąć małe.... Quote
Mada:) Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 Przypadkowo trafiłam na ten wątek i ciesze się, że znalazłam instrukcję na zrobienie obróżki z tych 'sznurków'. Postanowiłam spróbować, w związku z tym mam pytanie do BobowitaMW, gdyż widzę, że Ty mistrz w tych sprawach. ;] Na ile długości obróżki starcza 1 metr sznurka? (nie wiem, czy zrozumiale napisane) Chodzi mi o to, ile metrów pojedynczego sznurka potrzebuję do zrobienia obróżki o długości np. 30 cm.? I jeszcze jedno, czy te sznurki mają jakąś profesjonalną nazwę? ;> Quote
BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Chantell']haha raczej koślawa i inne takie x) a jak zrobić żeby była 2cm szeroka?[/QUOTE] Nie do końca wiem jak to wytłumaczyć. Najlepiej czytając to, co zaraz napiszę patrz na jakieś zdjęcie mojej obróżki, bądź na (bodajże) 1 fotkę instrukcji z MP. ;) Ze "wzoru", który podałam, wyliczasz potrzebną długość sznureczków i je odcinasz. Bierzesz kółeczko (do obroży 2cm najlepiej o średnicy 2,5 - 3cm, żeby się ładnie zacisk "ślizgał") i przekładasz te sznureczki przez nie tak, aby środek sznureczka znalazł się na kołku. Inaczej mówiąc - składasz sznurek na pół i przekładasz przez kółko, aby oba końce były równe. I tak robisz z każdym sznureczkiem po kolei. Ilość sznureczków, które wykorzystasz, nadaje obróżce szerokość. Dlatego najlepiej po tym, jak je przełożysz weź linijkę i zmierz szerokość wszystkich sznurków razem. A potem pleciesz ;) Postaram się zaraz zmajstrować jakiś rysuneczek poglądowy ;) Ale z góry ostrzegam, moje talenty plastyczne są na poziomie 5 latka :eviltong: Quote
BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Vini.']BobowitaMW- pochodze po sklepach, może znajde takie sznurki, to porobie ;] Tylko nie wiem skąd zatrzaski wziąć małe....[/QUOTE] I sznureczki i zatrzaski są do nabycia w większości pasmanterii :) [quote name='Mada:)']Przypadkowo trafiłam na ten wątek i ciesze się, że znalazłam instrukcję na zrobienie obróżki z tych 'sznurków'. Postanowiłam spróbować, w związku z tym mam pytanie do BobowitaMW, gdyż widzę, że Ty mistrz w tych sprawach. ;] Na ile długości obróżki starcza 1 metr sznurka? (nie wiem, czy zrozumiale napisane) Chodzi mi o to, ile metrów pojedynczego sznurka potrzebuję do zrobienia obróżki o długości np. 30 cm.? I jeszcze jedno, czy te sznurki mają jakąś profesjonalną nazwę? ;>[/QUOTE] Dzieki za miłe słowa :) Generalnie na zrobienie 50cm obroży potrzeba 160cm sznurka. Można policzyć z proporcji ile na jaką długość ;) Aha! Aby obroża miała szerokość np. 5cm potrzebujemy tyle sznureczków o danej długości, aby po "ułożeniu" na kółeczku dawały właśnie tą szerokość :) Profesjonalna nazwa? Sznurek [FONT=Comic Sans MS]bistorowy z rdzeniem bawełnianym[/FONT] :cool3: :evil_lol: Ale w pasmanterii pytaj o sznurek odzieżowy :) Quote
Mada:) Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 Oky, dzięki wielkie!! :) W poniedziałek lecę do pasmanterii. ;] Quote
MakeBelieve Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 Czyli na obroże o szerokosci 1,5 cm ile potrzeba sznurków?:D Quote
BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Mada:)']Oky, dzięki wielkie!! :) W poniedziałek lecę do pasmanterii. ;][/QUOTE] Drobiazg ;) Powodzenia i czekamy na efekty :razz: [quote name='Vini.']Czyli na obroże o szerokosci 1,5 cm ile potrzeba sznurków?:D[/QUOTE] To zależy jakieś średnicy sznureczki kupisz :) Jeśli jest to średnica 3mm - 6 sznurków, jeśli sznureczki o średnicy 0.5cm - 3 sznureczki. itd. :) Najlepiej przyłożyć do siebie sznurki i zmierzyć linijką jaka to będzie szerokość :) A oto obiecany rysunek :eviltong: :cool3: [IMG]http://i49.tinypic.com/287lvg5.jpg[/IMG] Aha! Taka uwaga! Obroża wychodzi tylko wtedy, gdy weźmiemy parzystą liczbę sznureczków!!!! :) Quote
MakeBelieve Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 Dobrze, ze powiedzialas ;] No a jak obroza na zatrzask to jak to zrobic? W sensie chodzi mi o te zaczepianie o zatrzaski itp.. Quote
BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Vini.']Dobrze, ze powiedzialas ;] No a jak obroza na zatrzask to jak to zrobic? W sensie chodzi mi o te zaczepianie o zatrzaski itp..[/QUOTE] postaram się zaraz sporządzić rysunek ;) Quote
BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [IMG]http://i46.tinypic.com/deuwhz.jpg[/IMG] Tak mniej-więcej ;) Rzecz jasna tych odstępów między sznurkami nie ma ;) Ale na rys. tak będzie czytelniej :) Quote
MakeBelieve Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 Ale ja i tak nie pojmuje.... Robi sie z jednego rzedu sznureczkow czy z dwoch? :D Bo ja chyba bd robiła sposobem mulinowym Quote
BobowitaMW Posted December 12, 2009 Posted December 12, 2009 [quote name='Vini.']Ale ja i tak nie pojmuje.... Robi sie z jednego rzedu sznureczkow czy z dwoch? :D Bo ja chyba bd robiła sposobem mulinowym[/QUOTE] Hmm... Nie wiem, czy dobrze rozumiem. To działa trochę jak krosno, tak myślę. Czyli przeplata się na zmianę. Korzysta się z obu rzędów. :) Nie wiem, czy jasno napisałam... ;) Quote
BobowitaMW Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 [quote name='Vini.']nie rozumiem ;] Huuk ;][/QUOTE] No nei wiem, jak to wytłumaczyć... W każdym razie plecie się tak samo jak na kółeczku. ;) Quote
Chantell Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 a jak to się tak naprzemian robi, to to strasznie się rozluźnia, czy ja źle robię? (wzięłam sobie poczwórną wełenkę jako jeden sznurek, bo nie dysponuję niczym innym) może zrobiłabyś filmik dla downów? -.-' Quote
BobowitaMW Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 [quote name='Chantell']a jak to się tak naprzemian robi, to to strasznie się rozluźnia, czy ja źle robię? (wzięłam sobie poczwórną wełenkę jako jeden sznurek, bo nie dysponuję niczym innym) może zrobiłabyś filmik dla downów? -.-'[/QUOTE] Jakiś filmik nakręcony mam. Ale YT nie chce go przyjąć. :roll: :shake: Quote
BobowitaMW Posted December 13, 2009 Posted December 13, 2009 [quote name='Chantell']to może tinypic.com ? :D[/QUOTE] Spróbuję :) EDIT Chyba już ten film usunęłam :shake: :oops: Nie mogę go znaleźć Quote
Recommended Posts