Jump to content
Dogomania

spacerek...

prezes

Recommended Posts

czesc.
chcialbym sie dowiedziec, dlaczego moj pies (alaskan) kiedy de z nim na wyzej wymieniony spacerek, tak bardzo ode mnie odbiega (nie chce sie do mnie przyznac :wink: ) ?! kiedy zaczne isc w drugim kierunku, zaraz momentalnie przybiega, tak samo kiedy zawolam go i dam mu troche paszy.

a nie myslałas, że piesek chce troszke pobiegać ??? :wink: dla alaskana ruch jest niezbędny i powinien sie wybiegać. Moj spaniel też ode mnie odbiega i pozwalam mu na to, ale do pewnego stopnia tzn. nie pozwalam mu oddalić sie tak daleko, abym go nie widział.

[quote name='prezes']czesc.
chcialbym sie dowiedziec, dlaczego moj pies (alaskan) kiedy de z nim na wyzej wymieniony spacerek, tak bardzo ode mnie odbiega (nie chce sie do mnie przyznac :wink: ) ?! kiedy zaczne isc w drugim kierunku, zaraz momentalnie przybiega, tak samo kiedy zawolam go i dam mu troche paszy.[/quote]

Oj, panie prezesie ;-), chyba nie czytał Pan za dużo o pieskach ;-). Pan ucieka na spacerze, więc pies instynktownie podąża za Panem; daje mu Pan coś dobrego do jedzenia w nagrodę za przyjście - a więc wtedy chętnie przychodzi :-) . Dobrze byłoby wykorzystać te doświadczenia w nauce przychodzenia na zawołanie ;-).

Tak Prezes, spójrz na to z drugiej strony:

List Twojego pieska do działu Behavior:
"Dlaczego mój pan (Prezes) nie podąża za mną na spacerkach - nie chce się do mnie przyznać. Czasem próbuje odbiec nieco, wtedy muszę za nim podążać lecz znów sytuacja się powtarza. Czy już mnie Prezes nie kofa?"

Sam widzisz, pieski to nie ludzie, mają swoje prawa. Moja sunia też ma podobnie, chociaż zawsze ma baczenie, gdzie ja jestem i stara się co ok. pół minuty wrócic do mnie na chwilę, pogadać...