Jump to content
Dogomania

Galeria psów z Grupy 3 (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

Posted

tamer !!??? Ty świńtuchu!!! ...... zoofilia??? Może masz aktywną stronkę z webcamerą??? Albo jakiś numer 0700 ze znaczną zniżką dla dogomaniaków????

Arabowie piją anyżówkę z wodą (jest mętna jak mleko), bo Allach patrząc z góry widzi mleko, czystą wódkę piją po zachodzie słońca bo wtedy Allach nic nie widzi.

No a tak normalnie to wiadomo, że psiarze dzielą się na takich co z psami śpią i na takich co do tego sie nie przyznają.

Wnioski już se wyciągnij sama!!!!

• Replies 3.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jborowy :D

-----------nie płosz mi tu tamer..., a niech śpi z sunią----moje hasło:

nie ważna płeć, ważne uczucie :lol: :lol: :lol:

tamer :D

-----------doszłaś do tego jak działa cyfrówka? łapka dla Draki.

Posted

Hmmm, ja nie śpię z Draką, serio! Ona ma swoje posłanie i bardzo jej tam wygodnie... Czasem tylko nad ranem przychodzi się przytulić jak jej tyłek zmarznie... ;)

Posted

Dobra, już zaczynam powoli łapać o co chodzi w aparacie 8) Pomimo tego, że instrukcja jst w cudownym i dźwięcznym języku... niemieckim... :)

IMG_0015_.jpg

Posted

O mmmatko, z mężczyznami to tak zawsze... Lubią zadawać takie podchwytliwe, techniczne pytania ;)

Jest to Canon A75, takie słodziutkie maleństwo ;) Matryca CCD 1/2,7" 3,2 mln pikseli. Pamięć-nie wiem o co chodzi, ale mam do niego kartę CF 256MB. Połączenie z kompem, jak się okazało, banalnie proste-wtykam kabelek USB do kompa i zdjęcia niemal same się ściągają... Opóźnienie jest, zwłaszcza gdy robi się zdjęcia z lampą błyskową, ale jest do zaakceptowania-tzn. aparat nie myśli 10 minut zanim łaskawie zrobi zdjęcie ;) Ogólnie zabaweczka bardzo fajna-przed chwilką zdjcie o niedużej rozdzielczości wrzuciłam na ekran 29-calowego telewizora i wyglądało rewelacyjnie... :)

Posted

No , no. Na chłopów mi tu nie narzekać. Macie mnie jednego to dbajcie.

tamer A o aparacie wszystko "wyśpiewałaś" jak trzeba, więc ta technika nie taka znowu trudna.

Z tym opóźnieniem - o co innego mi chodzi. Jak naciskasz spust, to w przypadku aparatu tradycyjnego zdjęcie jest robione (film naświetlany) natychmiast, a w aparatach cyfrowych mija trochę czasu bo maszyna musi przeanalizować kilka parametrów. Daje to o sobie znać szczególnie wtedy gdy robisz zdjęcia "w ruchu". Zwróć, proszę na to uwagę i napisz jak to jest w przypadku Twojego aparatu.

Posted

jborowy,

Opóźnienie jest, zwłaszcza gdy robi się zdjęcia z lampą błyskową, ale jest do zaakceptowania

Czy jest opóźnienie bez lampy błyskowej? - Tak.

Czy jest większe z lampą błyskową? - Tak.

Czy jest (na razie!) "do zaakceptowania"? - Tak.

Ale ja mam inne pytanie. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem na zdjęcia w ruchu jest tzw. tryb sportowy, gdy aparat robi bardzo szybko kilka zdjęć pod rząd.

tamer, czy ten Twój aparat ma taki tryb?

Posted
(...)A o aparacie wszystko "wyśpiewałaś" jak trzeba, więc ta technika nie taka znowu trudna.

Przeczytałam z kartki... :P

Z tym opóźnieniem - o co innego mi chodzi. Jak naciskasz spust, to w przypadku aparatu tradycyjnego zdjęcie jest robione (film naświetlany) natychmiast, a w aparatach cyfrowych mija trochę czasu bo maszyna musi przeanalizować kilka parametrów. Daje to o sobie znać szczególnie wtedy gdy robisz zdjęcia "w ruchu". Zwróć, proszę na to uwagę i napisz jak to jest w przypadku Twojego aparatu.

Rozumiem o co chodzi z opóźnieniem-jest, ale nieduże, przynajmniej w przypadku zdjęć "stacjonarnych". Zdjęcia w ruchu wypróbuję dopiero na popołudniowym spacerze i wtedy podzielę się spostrzeżeniami... Ale pamiętam że Nitencja mówiła że ma A60 i gdy robi się całą serię zdjęć, to opóźnienie nie odgrywa już istotnej roli. Chyba trzeba po prostu poznać i "wyczuć" swój aparat-żeby móc nacisnąć spust odpowiednio wcześnie ;) (tylko nie wiadomo jak wtedy będzie np. z ostrością...). A jak cyfrówka okaże się nieodpowiednia do zdjęć w ruchu, cóż, będę musiała powrócić do mojej kochanej lustrzaneczki... :)

Posted
Czy jest opóźnienie bez lampy błyskowej? - Tak.

Czy jest większe z lampą błyskową? - Tak.

Czy jest (na razie!) "do zaakceptowania"? - Tak.

Dokładnie jest tak jak piszesz :)

Ale ja mam inne pytanie. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem na zdjęcia w ruchu jest tzw. tryb sportowy, gdy aparat robi bardzo szybko kilka zdjęć pod rząd.

tamer, czy ten Twój aparat ma taki tryb?

Tak, ma taki tryb, ale robi chyba 2 zdjęcia na sekundę, czyli malutko... Dzisiaj na spacerku przetestuję czy i jak to działa... :)

Posted

Flaire masz rację (jak zawsze). Ten temat, zresztą już wałkowaliśmy z udziałem Wind. Podpytuję się z ciekawości. Bo tak jak tamer napisała: chłop to zawsze o technice bedzie gadał.

"Tryb sportowy" - dobra rzecz, ale przeczy idei fotografi (strzelania zdjęć, uchwycenia chwili, klimatu, wręcz polowania). To jest już bliższe kamery filmowej.

Posted

Tak, i jest to w 99% to samo co Canon PowerShot A70, tylko ma nieco większy wyświetlacz i chyba lepszy tryb makro (cokolwiek by to było ;)). I w zestawie ma nieco większą kartę pamięci (32MB zamiast 16MB, ale to raczej nie ma znaczenia, bo i tak kartę trzeba dokupić bardziej pojemną-128 albo 256...)

Posted

"Tryb makro" służy do robienia zdjeć z bardzo bliska, np. kleszczowi, pchle lub innej stokrotce. To tak jak pierścienie pośrednie w klasycznej lustrzance.

Posted
Bo tak jak tamer napisała: chłop to zawsze o technice bedzie gadał.

Nie tylko chlop, nie tylko :nono:

Kobialki tez lubia o technice pogawedzic a w szczegolnosci o fototechnice :-)

tamer,

Super psiur. I jak profesjonalnie pozuje :-)

pozdrawiam,

Posted
(...)

tamer,

Super psiur. I jak profesjonalnie pozuje :-)

Wind, szczerze... Draka jest jedynym członkiem naszej rodziny nadającym się do uwiecznienia na zdjęciach 8)

Posted
"Tryb sportowy" - dobra rzecz, ale przeczy idei fotografi (strzelania zdjęć, uchwycenia chwili, klimatu, wręcz polowania).
A mnie się wydaje, że to troszeczkę zależy od rodzaju fotografii. No bo rzeczywiście, jeśli robię zdjęcię bardziej statyczne, to wszystko to, o czym piszesz - szczególnie chwila - jest bardzo ważne. Natomiast wszystkie te fantastyczne zdjęcia sportowe, uchwycenie piłki w momencie, kiedy znikształca napiętą siatkę rakiety tenisowej itp., robione są wyłącznie właśnie trybem sportowym i byłyby w pewnym sensie niemożliwe do uchwycenia w żaden inny sposób, bo to dzieje się tak szybko, że nasze oko nawet tego nie zauważa, chyba że właśnie zatrzymamy to na klatce filmu. Więc o dostatecznie szybkiej reakcji już w ogóle nie może być mowy - byłaby to kwestia przypadku.

Tak że ja bym się nie wstydziła zdjęć trybem sportowym - klimat nadal jest tam ważny, natomiast z uchwyceniem dokładnie tej chwili, o którą nam chodzi, pomaga technologia.

Posted

Tryb sportowy dobra sprawa! A w szczegolnosci, gdy aparat nie pozwala na jakas elstyczna zmiane ustawien.

Gdy natomiast ja chce uchwycic chwile, to zamrazam czas najkrotszym momentem naswietlania. Ale uwaga - taki manewr dostepny tylko przy bardzo jasnym swietle zastanym, lub mozliwosci doswietlenia.

Posted

tamer napisała "To w ogóle "gatunek" zagrożony wyginięciem " - Masz rację, ja już się źle czuję. Pamietam jeszcze celebrację "magistrowania".

Flaire - oczywiście każdy lubi co chce, ale odnosze wrażenie, że różnica w omawianych technikach fotografi jest taka jak pomiędzy snajperem strzelającym precyzyjnie w cel a innym "rambo" zmiatającym cała okolicę z ogromnego karabinu maszynowego.

Posted

Tamer gratuluje super zakupu. My mamy Canona i go kochamy !! Zdjecia w ruchu wychodza piekne!!

CO do tematu Chopy :) No coz, wydaje mi sie ze juz "porzadni wolni" wymarli. A Ci co sa porzadni to albo zonaci albo odmiennej orientacji seksualnej. Kazdy facet odzegnuje sie od psow jak diabel od swieconej wody. Jborowy jest tu wyjatkiem potwierdzajacym reguly. :evilbat: hihi i niedlugo bedzie jak w "Seksmisji"

Posted
Gdy natomiast ja chce uchwycic chwile, to zamrazam czas najkrotszym momentem naswietlania. Ale uwaga - taki manewr dostepny tylko przy bardzo jasnym swietle zastanym, lub mozliwosci doswietlenia.
Oczywiście ten króciutki moment naświetlania jest też ważny w trybie sportowym, jeśli się chce uchwycić ostre zdjęcie w ruchu. Jedno drugiego nie wyklucza, przeciwnie. Ale dłużesze momenty naświetlania, nawet w trybie sportowym, też potrafią dać ciekawe, poruszone efekty; patrz link poniżej.
Flaire - oczywiście każdy lubi co chce, ale odnosze wrażenie, że różnica w omawianych technikach fotografi jest taka jak pomiędzy snajperem strzelającym precyzyjnie w cel a innym "rambo" zmiatającym cała okolicę z ogromnego karabinu maszynowego.

jborowy, ja się z tym nie mogę jednak zgodzić, więc podam przykład, dlaczego. Spójrz na przykład tutaj. Wiele z tych zdjęć jest możliwych tylko dzięki trybie sportowym, alesam tryb sportowy by nie wystarczył - nie byłyby to zdjęcia doskonałe, gdyby nie talent fotografa.

No bo, jak to się mówi, jakby posadzić milion małp przed maszynami do pisania, to może w końcu wyszedłby im jakiś sonet, ale trzeba by dłuuuugo czekać...

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Create New...