Isadora7 Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Śliczna psina. Zrobię zaraz dziewczynce banerek. A do "cegiełki" ktoś już się zgłosił? Quote
bigosik Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Super. Do tekstu dopiero siadam, miałam totalną pustkę w głowie i płakałam całą noc - dopiero mi oczy nadają się do użytku po drzemce. I mózg:evil_lol: też. Ale ja piszę emocjonalnie, rzeczowośc to mój słaby punkt, więc poproszę o ewentualne przeredagowanie. Wrzucę jak napiszę,a nawet nie bardzo wiem jak zacząć.:-( Quote
Agata69 Posted April 15, 2009 Author Posted April 15, 2009 bigosik napisał(a):Super. Do tekstu dopiero siadam, miałam totalną pustkę w głowie i płakałam całą noc - dopiero mi oczy nadają się do użytku po drzemce. I mózg:evil_lol: też. Ale ja piszę emocjonalnie, rzeczowośc to mój słaby punkt, więc poproszę o ewentualne przeredagowanie. Wrzucę jak napiszę,a nawet nie bardzo wiem jak zacząć.:-( Kasia, nie martw się.Ja poprawię czy moze raczej wzbogacę jak zawsze. A czego ty płczesz po nocach? Chcesz w tyłek? Quote
Maupa4 Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Isadora7 napisał(a):Śliczna psina. Zrobię zaraz dziewczynce banerek. Dzięki Isadora ... :lol: Isadora7 napisał(a):A do "cegiełki" ktoś już się zgłosił? Ja w kwestiach allegro cegiełkowego zupełnie jestem niekumata ... :oops: Więc mam trochę inne pytanie: czy mam "odkładać" kaskę na Funię czy mam czekać ze sponsorowaniem (przynajmniej częściowym) Funi na "wyniki cegiełek" ? Quote
bigosik Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Słuchajcie przepraszam, nie dam rady dzisiaj. Patrzę i patrzę na zdjęcia Funi, bo zawsze to zdjęcia mówią mi co pisać,ale nie jestem w stanie się skupić i jedyny efekt jaki osiągnęłam to pełna popielniczka. Jutro jak wstanę i wrócę od Barrego od razu siądę i spojrzę świeżym okiem. Wybaczcie,po prostu muszę się z tym przespać, dojść do siebie. Żeby choć jedno zdanie udało mi się rozsądnie sklecić, ale nic. Do jutra się pozbieram,także nie gniewajcie się:-( Quote
Maupa4 Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Wstawiłam Funię do siebie na wątek (pozwoliłam sobie przekopiować cztery zdjęcia i dałam link do wątku) może więcej osób ją zauważy ... ;) Quote
Agata69 Posted April 15, 2009 Author Posted April 15, 2009 Funia to mała , śliczna sunieczka, której udziałem niestety stał sie ból, strach, niemoc i w końcu samotność. Funia uległa wypadkowi samochodowemu i zamiast być zaopiekowana przez swojego pana trafiła do toruńskiego schroniska. Nie wiadomo czy pan Funi nie wiedział o wypadku, czy po prostu przestraszył sie kosztów i pracy nad niepełnosprawnym psem... To było 15 stycznia 2009 roku. Weterynarz schroniskowy stwierdził zerwanie nerwów w okolicach kręgosłupa odpowiadających za funkcje fizjologiczne. Konsekwencją wypadku jest nie kontrolowanie przez Funię załatwiania się. W schronisku to wyrok. Nie trezba było długo czekać, żeby w zimnym boksie malutka sunia nabawiła się dodatkowo zapalenia dróg oddechowych, dróg moczowych, oraz cewki moczowej. Na szczęscie los sie do Funi usmiechnał. Wzruszony jej losem jeden z wolontariuszy 28 lutego zabrał Funię do siebie i podjał sie jej leczenia. Do tej pory udało się Funie wyleczyć z zapaleń dróg oddechowych, moczowych i cewki moczowej. Dostawała duże ilości dosyć kosztownych leków (Nivalin 1x dziennie, Flegamina 2x dziennie, Baneocin 3x dziennie, Ditropan 3x dziennie, Furaginum 3x dziennie...i inne których nazw już nie pamietam). Na obecna chwile nadal jest problem z kontrolą załatwiania się. Funka potrafi już gromadzić mocz ale nie jest w stanie go samodzielnie wypychać. Trzeba jej w tym pomagać uciskające delikatnie brzuszek. Mocz samoczynnie wylatuje z Funi w momencie jej gwałtownych ruchów, ale sama tego nie kontroluje. Trzeba jej także pomagać przy robieniu kupy. W związku z tym Funia większość czasu spędza w pieluszce i kaftaniku do których na szczęście już się przyzwyczaiła. Na obecna chwile dostaje kolejne niestety bolesne i dosyć drogie zastrzyki (Nivalin i Cocarboxylasum) mające spowodować jej kontrolę nad funkcjami fizjologicznymi. Więcej o skuteczności obecnej terapii będzie można powiedzieć na początku maja. Opiekę medyczną nad Funka sprawuje bardzo dobry weterynarz. Niestety terapia jest dość kosztowna, przekracza mozliwości opiekuna Funi. Funia jest bardzo radosna i żywiołowa, na spacerach uwielbia biegać za kijkami, cieszy się z każdej darowanej jej chwili. To kochana i cudna psina, która z cała pewnoscia zasługuje na to żeby być szczęśliwa. Z całego serca prosimy wiec państwa o pomoc w finansowaniu leczenia Funi. Bo tylko leczenie i rehabilitacja da Funi szansę na znalezienie domu. Quote
Agata69 Posted April 15, 2009 Author Posted April 15, 2009 michał podał takie namiary na konto: Magdalena Hamera Bank PKO BP 49 1020 5011 0000 9802 0091 1891 z dopiskiem „Dla Funi”. myślę, ze przydałby sie tez nr tel Michała, jesli ktos chciałby porozmawiać o stanie suni. Allegro cegiełkowe obiecała zrobić xmartix. Quote
mich Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Mój nr. to 603 24 88 45. Jesli ktos ma chec porozmwaiac o stanie Funi to może dzwonic. Pozdrawiam wszystkich M. Quote
Isadora7 Posted April 15, 2009 Posted April 15, 2009 Banerki dla Funi, podlinkowane. Jakbym się jeszcze do czegoś przydała prosze wołąc :) :cool1: Quote
xmartix Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 cegiełki: maleńka Funia - pomóż postawić ją na nogi!!! (612518873) - Aukcje internetowe Allegro rozreklamujcie po Dogomaniakach :loveu: Quote
Agata69 Posted April 16, 2009 Author Posted April 16, 2009 Śliczne allegro, bardzo dziękujemy w imieniu Fuńki. Quote
Maupa4 Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Wkleiłam do siebie na wątek banerki Funi i link do allegro. Dziś wieczorem wpłacę dla Fuńki od siebie a właściwie to od Czterołapów sto złotych. ;) Quote
mich Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 No piekne banerki. dzieki w imieniu Funi i Allegro tez eleganckie:lol:. Pozdrowienia dla wszystkich od Funi. M. Quote
bigosik Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Agata - brawo :Rose:. Dobra to ja wysyłam allegro mailem itp. Poproszę dobrego duszka ciotkę Dankę,żeby rozesłała do znajomych na GG tak jak w przypadku Inki. Quote
bigosik Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 xmartix, bannerek Funkowy twój odprowadza na wrocławską stronę foranimals;) Też wstawiam dziewczynkę u siebie. Quote
mich Posted April 16, 2009 Posted April 16, 2009 Funka pozdrawia i sprawdzamy czy sie man pojawia banerek Pozdro Quote
xmartix Posted April 17, 2009 Posted April 17, 2009 bigosik napisał(a):xmartix, bannerek Funkowy twój odprowadza na wrocławską stronę foranimals;) Też wstawiam dziewczynkę u siebie. już doprowadza na wątek FUnky :):) Quote
Agata69 Posted April 17, 2009 Author Posted April 17, 2009 irysek napisał(a):jak funia stoi finansowo? Funia finansowo stoi xle, stąd załozony wątek. Jest allegro cegiełkowe na wą tku, można też wpłacać na konto. Quote
Agata69 Posted April 18, 2009 Author Posted April 18, 2009 U Funi widzę tłok. Za mała tragedia? Quote
xmartix Posted April 19, 2009 Posted April 19, 2009 cegiełki nie schodzą... ktoś dał na nk info o Fuńce? czy ktoś powysyłał wszystkim dogomaniakom info o cegiełkach? daliście sobie w podpisy? można też wysłać do wszystkich z kontaktów na swoim mailu z prośbą o pomoc. :-( bez reklamy cegiełki nie ruszą!!!!! Quote
Agata69 Posted April 19, 2009 Author Posted April 19, 2009 Kurcze, tak mi przykro, myslałam, że damy rade jakos pomóc. Zaraz rozesle po znajomych. Quote
Agata69 Posted April 19, 2009 Author Posted April 19, 2009 Michał, czy cokolwiek wpłyneło na konto? Quote
Maupa4 Posted April 19, 2009 Posted April 19, 2009 Agata69 napisał(a):Michał, czy cokolwiek wpłyneło na konto? Ja wpłaciłam obiecaną stówę ... ale wpłaciłam "pocztą" więc pewnie dojdą poniedziałek/wtorek ... Quote
Recommended Posts